Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De vos van de Biesbosch door Ad van Gils

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover De vos van de Biesbosch
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 438 woorden
  • 2 augustus 2004
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
31 keer beoordeeld

Boekcover De vos van de Biesbosch
Shadow
De vos van de Biesbosch door Ad van Gils
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting Dirk Kromvoort zit in Tilburg en studeert samen met zijn vriend Piet. Hij krijgt een brief van zijn ouders dat hij naar huis moet komen en moet stoppen met zijn studie, want als hij verder gaat moet hij uiteindelijk werken voor de Duitsers (we zitten namelijk midden in de Tweede Wereldoorlog). Met tegenzin gaat Dirk naar huis. Thuis (de Biesbosch) wil hij in het verzet, maar zijn ouders willen dat weer niet. In Drimmelen redt hij een oude vriend (Chiel) van de Duitsers. Nu zitten de Duitsers ook achter hem aan, dus doet hij alsof hij vertrekt met de trein om de Duitsers te misleiden. Dan komt hij Jan tegen waarmee hij en Chiel een verzetsgroep beginnen. Piet komt er ook bij. Van zijn vrienden krijgt Dirk de bijnaam: de Vos van de Biesbosch. Het Commando aan de Dijk ( een wat grotere verzetsgroep dan die van Dirk ) vraagt of Dirk onderdak kan geven aan Judith ( een Joods meisje ). Dat doet ie en hij en Piet worden hopeloos verliefd op haar. Haar ouders en haar broertje David zijn opgepakt. Chiel, Piet en Dirk gaan ze bevrijden en Jan en Judith blijven thuis (een oude woonboot). Het lukt ze alleen om de ouders van Judith te redden, maar niet haar broertje, die onderduikt op het adres van de inspecteur van het politiebureau waar zijn ouders gevangen zaten. Judith haar ouders duiken nu onder bij kennissen. Thuis krijgen Dirk en Piet ruzie over Judith. Piet gaat ervan door en loopt recht in de armen van de bezetter. Dirk en Breker Ben (iemand van het Commando aan de Dijk) gaan hem redden. De Zwarte Meester (een hoge NSB-er) die de leiding had op de plaats waar Piet gevangen zat en die achter Chiel aanzat is razend. Hij gaat nu achter David aan, dus Dirk en zijn bende moeten opschieten met het redden van David. Als hij gered is wordt hij naar zijn ouders gebracht. Judith ook. Dirk brengt iedereen naar een boerderij waar ze kunnen onderduiken. Ondertussen zijn Dirk en Judith smoor op elkaar. Maar… de Zwarte Meester heeft samen met wat SS-ers Diek zijn ouders gepakt en vastgebonden in hun eigen huis om ze te ondervragen. Breker Ben haalt Chiel, Piet en Jan op om te helpen bij de bevrijding van Dirks ouders. Dirk sluit zijn ouders hun huis binnen (dat omringd is door SS-ers), slaat de Zwarte Meester op zijn snufferd, maakt zijn ouders los en gaat er van door terwijl zijn bende en Breker Ben hem en zijn ouders dekking geven. Er wordt overal geschoten, maar hij en zijn ouders zijn veilig. Net zoals Judith en haar familie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De vos van de Biesbosch door Ad van Gils"