Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Godin van de jacht door Heleen van Royen

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Godin van de jacht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1552 woorden
  • 2 augustus 2004
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
15 keer beoordeeld

Boekcover Godin van de jacht
Shadow
Godin van de jacht door Heleen van Royen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verwachtingen van het boek Ik denk dat het een heel afwisselend boek is wat constant leuk blijft en makkelijk leest. Ik denk wel dat er veel over seks gesproken wordt. Ik verwacht een boek vol spannende gebeurtenissen. Verklaring van de titel De godin van de jacht in de oudheid heet Diana. De hoofdpersoon heet ook Diana en zij houdt ervan om op mannen te jagen. Daarvan komt godin van de jacht. Uitgewerkte persoonlijke reactie Onderwerp Het onderwerp van dit boek is vertrouwen. Diana heeft een man en twee minnaars, maar hier laten ze elkaar vrij in en vertrouwen ze elkaar in. Het onderwerp ligt niet helemaal in mijn belevingswereld, ik kan me niet voorstellen dat je getrouwd bent en toch seks hebt met andere mannen. Het zal mij ook niet zo snel overkomen denk ik. Toch vind ik dat de schrijfster het heel geloofwaardig overbrengt, omdat ze zelf ook wel laat merken via de gedachtegang van de hoofdpersoon dat het niet normaal is. Het is zeker niet oppervlakkig en zonder diepgang uitgewerkt.
Gebeurtenissen De belangrijkste gebeurtenis volgens mij: dat Diana abortus laat plegen vind ik een hele belangrijke gebeurtenis in het verhaal. Hiermee sluit ze haar zwangere periode af en ook al haar problemen met haar minnaars. Dit wordt heel uitgebreid beschreven, zelfs de pijn die ze voelt is beschreven, dit zorgt ervoor dat je nog dichter bij de hoofdpersoon staat. Ik vind dat de gedachten en de gevoelens van de hoofdpersoon de belangrijkste rol spelen en niet de gebeurtenissen. Dit komt doordat de hoofdpersoon dingen moet verzwijgen voor haar man en minnaars, bijvoorbeeld dat ze zwanger is en abortus gaat plegen. De gebeurtenissen worden uitvoerig verteld, als ze met haar minnaars naar bed gaat wordt dat helemaal beschreven, maar niet op een manier dat het gênant is om te lezen. Personages Ik vind de hoofdpersoon geen heldin, omdat ze niet echt goede daden verricht. Wel vind ik het erg knap dat ze helemaal zelf abortus laat plegen zonder het aan haar man of minnaars te vertellen. Je leert de hoofdpersoon erg goed kennen, ze weet zelf goed hoe ze in elkaar zit en dat vertelt ze ook vaak, hierdoor heb je echt het idee dat je haar goed kent. Ik keur het gedrag van de hoofdpersoon wel goed, maar ik zou het zo nooit zelf doen. Ik vind de beslissing van de hoofdpersoon heel aanvaardbaar. Ze is zwanger maar weet niet van wie, ze vertelt het alleen aan een goede vriend en laat abortus plegen. Ik vind het heel goed te begrijpen dat ze het niet vertelt en ik vind het ook heel knap van haar. Opbouw Ik vind het verhaal niet ingewikkeld van opbouw, alles is goed uitgelegd en zo kun je alles goed volgen. Er zitten wel veel flashbacks in het verhaal, maar ook dit is niet ingewikkeld, omdat de hoofdpersoon telkens goed vertelt wanneer het gebeurde. Aan het einde blijf je niet met vragen zitten. Alles loopt goed af, dit vind ik vaak heel prettig. Het boek begon me vanaf het begin te boeien, je zit gelijk midden in het verhaal en hierdoor is het gelijk boeiend. Taalgebruik Het taalgebruik is niet moeilijk, alles is goed te begrijpen. Wel wordt er af en toe een beetje openlijk over de seksscènes gesproken. Het taalgebruik past goed bij de personages en het onderwerp, Diana is heel openlijk over alles, terwijl Evelien een goede vriendin van Diana, juist heel netjes en beschaafd is en niet over bepaalde privé dingen praat. Het boek leverde weinig tot geen problemen op qua beeldspraak en ander duister taalgebruik. Open plekken Er is eigenlijk maar één grote open plek die ook niet beantwoord wordt. En dat is de vraag van wie Diana nou zwanger is. Dit vraagt ze zelf ook af en zal ze nooit te weten komen. Ze denkt Tim, maar dit is niet zeker. Er zijn nog wel wat andere kleine open plekken maar hier is al snel het antwoord op gevonden. Voorbeelden: Of ze zwanger is en of ze abortus zal laten plegen.
Korte samenvatting van de inhoud Diana is getrouwd met Oscar en samen hebben ze een tweeling van twee jaar: Jesse en Daniel. Ze heeft samen met Oscar een afspraak dat ze elkaar vrij laten in hun relatie, zolang ze de ander er maar niet mee lastig vallen. Diana maakt hier rustig gebruik van en heeft twee minnaars. De veel oudere Tim en haar jonge chatlover Joshua. Alles gaat goed tot de dag dat ze merkt dat ze zwanger is. Ze weet niet van wie maar heeft een vermoeden dat het Tim is. Maar de baby kan ze niet houden. Ze heeft met Oscar de afspraak dat ze het altijd veilig doet met haar minnaars en nooit in haar eigen huis. Maar toch is het fout gegaan. Ze moet een abortus laten plegen, maar dit vindt ze erg eng. Ze durft er met niemand over te praten. Uiteindelijk vindt ze de moed om het aan Kofi te vertellen. Hij is een vriend van haar. Hij leent zijn huis vaak uit zodat Tim en Diana daar afspraakjes kunnen hebben. Hij neemt het erg goed op en gaat uiteindelijk zelfs mee naar de abortuskliniek. Uiteindelijk loopt het stuk met Tim en loopt alles toch nog goed af. Ze is gelukkig met Oscar haar twee kinderen en haar jonge minnaar Joshua. Personages Diana: De hoofdpersoon uit het boek, ze is getrouwd, twee kinderen en ze heeft twee minnaars. Oscar: De man van Diana, hij laat haar volledig vrij met haar minnaars. Jesse & Daniel: De tweeling van Diana en Oscar ze zijn 2 jaar. Tim: De oudere minnaar van Diana. Joshua: De jonge chatlover van Diana. Evelien: Een goede vriendin van Diana, die steeds meer is veranderd sinds ze kinderen heeft. Kofi: Een vriend van Tim, ze mogen zijn huis gebruiken als ze een afspraakje hebben en zo wordt het ook steeds meer Diana’s vriend. Tijd Het boek is in een niet-chronologische volgorde geschreven. Er zijn een aantal flash-backs in het verhaal. Het boek is ook niet-continu. Er worden stukken uit het verleden beschreven, maar niet het hele verleden wordt beschreven. De verteltijd van het boek is 286 pagina’s. De vertelde tijd van het boek is zestien dagen. De functie van de flash-backs in dit boek is extra informatie geven over een gebeurtenis. Structuur Het boek bestaat uit 16 hoofdstukken die weer onderverdeeld zijn in drie delen. Het boek heeft een grote samenhang, alles hangt samen, het gebeurt vooral met tegenstellingen, het ene moment ligt Diana met Tim in bed het andere moment met Joshua achter in een bestelbus. Het boek heeft maar één verhaallijn dat geheel om het leven van Diana de Wit draait. In de godin van de jacht is gekozen voor het begin in medias res. Het boek begint midden in een handeling. Het boek heeft geen cyclische opbouw. Ruimte De ruimtes waarin het boek zich afspeelt is het huis van Diana, het huis van Kofi waar ze afspraakjes heeft met Tim, de bestelbus van Joshua waarin ze seks heeft met Joshua, de garage van Diana waar ze seks heeft met Joshua, een hotelkamer waar ze seks heeft met Tim, de abortuskliniek, het werk van Diana.
Perspectief Het boek is geschreven in een ikvertelsituatie, je ziet alle gebeurtenissen door de ogen van Diana, zij maakt alles mee. Ook zie je alleen haar gedachtes en gevoelens. Het perspectief is dus subjectief, want je weet de gedachtes en gevoelens van de andere personages niet. Thematiek De tekst gaat over relaties, vreemdgaan en kinderen. Alle 3 de onderwerpen hebben weer met elkaar te maken. Zo heeft Diana een relatie terwijl ze legaal vreemdgaat met twee andere mannen en hierdoor raakt ze zwanger. Drie tekstfragmenten met een speciale betekenis 1. Alle seksfragmenten vond ik speciaal, alles werd helemaal gedetailleerd verteld, maar toch op zo’n manier dat het heel normaal was om te lezen. Het is gewoon precies verteld als hoe het ook gaat. En ondertussen zie je ook nog de gedachtes van Diana dit maakt het nog realistischer. 2. Het weekend in Parijs vond ik ook erg speciaal. Ik dat weekend was ze erg gelukkig met haar man en twee kinderen, terwijl ze ondertussen zwanger was van een kind dat niet van haar man is. Ik vond van dit weekend vooral heel speciaal als Oscar haar trouwring weer heeft teruggevonden en dit geeft aan Diana. Dit was voor het eerst in het boek dat Diana emotioneel werd. 3. Het derde fragment wat ik erg speciaal vond, was dat ze abortus liet plegen. Ze vond dit erg moeilijk om te doen en ze schreef het zo gedetailleerd dat je je heel goed in kon leven. Wat ik ook erg mooi vond aan dit stukje was dat Kofi en Diana een nog sterkere band kregen. En dat hij dat liedje ging zingen en iedereen hierdoor rustig werd. Eindoordeel Ik vind het een erg leuk boek om te lezen. Het leest erg makkelijk zonder moeilijk taalgebruik en er zitten veel grappige citaten in. Ik vind wel dat er iets teveel seks in zit maar dit wordt wel allemaal netjes verteld. Het heeft ook echt nog een verhaallijn naast al die seksfragmenten. Ik vind het een echte aanrader om je met die boek te ontspannen je hoeft er niet veel bij na te denken en dat maakt het zo’n leuk boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Godin van de jacht door Heleen van Royen"