De zaak Alzheimer door Jef Geeraerts

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover De zaak Alzheimer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1285 woorden
  • 28 juli 2004
  • 196 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
196 keer beoordeeld

Boekcover De zaak Alzheimer
Shadow
De zaak Alzheimer door Jef Geeraerts
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Motivatie boekkeuze Ik heb dit boek gekozen, omdat de titel ‘De zaak Alzheimer’ me wel aansprak en ook de tekst die op te achterkant van het boek leek me heel interessant. Samenvatting van het boek In drie dagen tijd worden er negen mensen vermoord. Er blijkt een huurmoordenaar in Antwerpen rond te lopen. Voordat deze huurmoordenaar een moord pleegt, belt hij altijd eerst naar commissaris Vincke, die samen met zijn college Verstuyft de zaak onderzoekt. Doordat er zo’n concurrentiestrijd is tussen de Rijksdienst ( BOB ) en de Antwerpse Gerechtelijke Politie, gaat er nog wel eens wat mis tijdens het onderzoek, waardoor het onderzoek vertraging oploopt. Uiteindelijk pakt de politie de Amerikaanse huurmoordenaar Angelo Ledda op. Ledda werkt met de politie mee en zegt dat hij in opdracht van Gustave De Haeck twee mensen moest vermoorden. Ledda weet zich niet alles tot in de puntjes te herinneren, omdat hij aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Ook vertelt Ledda dat hij drie mensen voor de kick heeft vermoord ( omdat hij nu nog helder is en snel zieker zal worden ) en vier mensen uit zelfverdediging. Als Gustave De Haeck later een arts ( zijn zwager ) inschakelt om Ledda te doden met een spuit, wordt de arts door Ledda gegijzeld en eist Ledda een auto en vijf miljoen Belgische Francs. Wanneer Ledda probeert te ontsnappen, wordt hij neergeschoten en ook de arts wordt hierbij geraakt. Ledda overlijdt en de arts heeft een kleine overlevingskans. Hiermee is de zaak Ledda gesloten. Eerste persoonlijke reactie: Ik vond het verhaal interessant, ik vond het interessant om te lezen hoe de rechercheurs deze zaak onderzoeken. Ik vond het verhaal lastig, omdat er soms Franse uitspraken van mensen waren en een aantal van die uitspraken snapte ik niet helemaal. Ik vond het verhaal werkelijk, omdat er genoeg mensen zoals Ledda rondlopen en mensen neerschieten voor geld. Ik vond het verhaal veel zeggend, omdat dit verhaal precies vertelt hoe onze maatschappij in elkaar zit. In een boek als deze kun je lezen wat mensen allemaal wel niet doen voor geld. Ik vond het verhaal shockerend, omdat ik eigenlijk niet had verwacht dat er zulke gestoorde mensen rondlopen.
Onderwerp: De titel van het boek is ‘De zaak Alzheimer’. De huurmoordenaar ( die een zeer grote rol in het boek speelt ) lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Daardoor worden deze moordzaken heel wat moeilijker om te onderzoeken. Het onderwerp van het boek is massamoorden ( ze worden wel gepleegd door een huurmoordenaar. ) De dader pleegt meerdere binnen in korte tijd. Ik vind het onderwerp massamoorden wel een interessant onderwerp voor een boek. De massamoorden worden in dit boek goed verwerkt, ze komen samen met het onderzoek hoofdzakelijk aan bod. Gebeurtenissen: Het was heel spannend om te lezen hoe de moordenaar te werk ging. Hij nam veel risico’s, bijvoorbeeld door de politie voor een moord op te bellen en te zeggen dat het volgende slachtoffer aan de beurt was. Een situatie als deze kan ik niet vergelijken met mijn eigen situatie of situaties uit boeken of films, omdat ik situaties als deze nog niet eerder meegemaakt heb. Personages: Erik Vincke: Een commissaris van de Antwerpse Gerechtelijke Politie, die de zaak Lenna onderzoekt. Hij is getrouwd met Eva. Freddy Verstuyft: Een rechercheur van de Antwerpse Gerechtelijke Politie die samen met zijn collega Vincke de zaak Lenna onderzoekt. Hij is nog altijd vrijgezel. Angelo Ledda: De huurmoordenaar, geboren in België, die later naar Amerika is verhuisd. Hij kreeg de opdracht om twee mensen te vermoorden, maar hij vermoordde er uiteindelijke negen. Lenna lijdt aan de ziekte van Alzheimer en weet zich daardoor dingen niet meer te herinneren. Uiteindelijk wordt Lenna na een gijzeling doodgeschoten. Eva Vincke: De vrouw van Eric. Zij is niet echt blij met de baan van haar man, maar respecteert het wel. Ik heb veel respect voor mensen als Eric Vincke en Freddy Verstuyft, omdat een moordzaak ( en ook anders politiezaken ) voor alles gaan. Bouw: Het begin van het boek begint zo goed als meteen met een moorzaak, waarbij de reden van de moord pas veel later duidelijk wordt. Het einde van het boek heeft een gesloten einde, omdat Lenna wordt doodgeschoten en dat de zaak Lenna daarmee is gesloten. Het verhaal speelt zich af in Antwerpen in 1985 waar de moorden worden gepleegd. Het verhaal gaat over ongeveer zes dagen, waarbij alles chronologisch wordt verteld. De bouw van het boek vind ik goed, omdat alles chronologisch is en daardoor makkelijk te begrijpen. Taalgebruik: Het boek is geschreven in alledaagse taal zonder veel moeilijke woorden. Soms wordt er Frans gepraat tegen elkaar, maar dat komt doordat het verhaal zich afspeelt in Antwerpen en in België wordt zowel Nederlands als Frans gepraat. Er werden wel wat gedachten en gevoelens weergegeven, maar niet zo veel. Zo wordt er bijvoorbeeld wel weergegeven wat Vincke van Ledda vindt tijdens het verhoor. Ik had eigenlijk ook niet zo veel gevoelens en gedachten verwacht in een boek als deze. Gedachten en gevoelens worden vaak weergegeven in boeken waarin persoonlijke problemen en rol spelen.
erdiepingsopdracht: Door de achterflap en door de titel worden er veel verwachtingen van het boek bij de lezer opgewerkt. Er worden ook manipulatietechnieken toegepast, namelijk: Een vooruitwijzing inlassen, bijvoorbeeld wanneer Ledda naar Eric Vincke belt om te zeggen dat het volgende dodelijke slachtoffer zal gaan volgen. Ook wordt de manipulatietechniek op een andere verhaallijn overschakelen gebruikt, bijvoorbeeld wanneer er blijkt dat er een moord gepleegd gaat worden, wordt het verhaal in één keer overgeschakeld naar de vrouw van Eric Vincke. Het verhaal bevat weinig open plekken, veel vragen werden echt zo goed als meteen als beantwoordt door te lezen wat de rechercheurs ervan vinden. Er waren twee vragen die steeds in me opkwamen tijdens het verhaal: Wie is de huurmoordenaar? Wie heeft de huurmoordenaar opdracht gegeven om zoveel mensen te vermoorden? Dit zijn de antwoorden op de vragen die hierboven staan aangegeven: Wie is de huurmoordenaar? Deze vraag werd al redelijk snel beantwoord, doordat de huurmoordenaar enkele fouten had gemaakt tijdens het moorden
Wie heeft opdracht voor de huurmoorden gegeven? Deze vraag werd beantwoord, toen Ledda was opgepakt en vertelde wie hem opdracht gegeven had. Waarom wordt Lenna eigenlijk doodgeschoten? Omdat ze eigenlijk van hem afwilden. Ik ben op dit antwoord gekomen door in de laatste paar bladzijden goed op de gesprekken te letten die de politie met elkaar voerden. De belangrijkste spanningsboog was of de dader van de moorden ( Angelo Ledda ) gepakt zou worden door de politie of niet. Dit was een redelijk lange spanningsboog, omdat je niet wist of Ledda nog in België was of niet. Het climaxmoment was toen Ledda zijn laatste moord wou plegen en dat hij toen gepakt werd. Evaluatie: Ik vond het boek origineel, omdat het onderwerp massamoorden toch niet zo heel vaak voorkomt in boeken ( tenminste wat ik tot nu toe heb gelezen ). Ook vond ik het verhaal veelzeggend, het zegt toch echt veel over de maatschappij waar wij nu in leven. Het verhaal was wel een beetje oppervlakkig, er werd niet echt diep op gevoelens en gedachten ingegaan, maar dat kun je ook niet echt verwachten van een boek met het onderwerp massamoorden. De opdrachten uitvoeren vond ik wel leuk om te doen, alleen was het best wel lastig om de manipulatietechnieken uit het boek te halen. Je moet toch nog wel even nadenken voordat je weet welke manipulatietechnieken er werden gebruikt. Mijn eindoordeel is toch dat ik het een heel spannend boek vond om te lezen, maar dat ik het genre persoonlijke problemen toch mooier vind om te lezen. Maar dat is dan een wijze les voor de volgende keer. Ik zou het boek wel aan kunnen raden voor mensen die van spannende boeken houden, want het verhaal was niet langdradig en wel spannend.

REACTIES

F.

F.

Hey Hiska,
Je hebt een goede samenvatting over het boek gemaakt. Dat had ik net nodig, want wij hebben op school een film over "De zaak Alzheimer" gekeken en we moesten vragen beantwoorden.
Ik heb geen commentaar

19 jaar geleden

Y.

Y.

Btw, Hij heeft 10 mensen vermoord nml.: Arts, Synaeve, Jean De Haeck, de dokter, zijn eigen tweelingbroer, 2 politieagenten en 1 van de rijksdienst, Carpentier en als laatst Van Camp.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De zaak Alzheimer door Jef Geeraerts"