Paravion door Hafid Bouazza

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Paravion
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 945 woorden
  • 6 juni 2004
  • 74 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
74 keer beoordeeld

Boekcover Paravion
Shadow
Paravion door Hafid Bouazza
Shadow
ZAKELIJKE GEGEVENS
Auteur: Hafid Bouazza

Paravion, Prometheus, Amsterdam 2003-1, 119 pagina’s (eerste druk 2004, Amsterdam)

Genre: ontwikkelingsroman

Titeluitleg: Paravion is de naam die de, veelal analfabete, bewoners van Morea hebben gegeven aan Amsterdam. Deze naam is een vergissing, zij hebben de luchtpoststempel geïnterpreteerd als een plaatsnaamaanduiding.

SAMENVATTING
Opa Baba Baloek is naar Paravion vertrokken. Ook zijn zoon en vader van de jongste Baba Baloek, maakt zich op zijn mooie vrouw Mamoerra te verlaten voor het oord dat soms als een luchtspiegeling aan de einder hangt. Vader Baba Baloek wordt echter door alle mannen van het dorp gevolgd als hij op zijn vliegend tapijtje stapt.

Het dorp Morea wordt achtergelaten onder de hoede van de zonen, die weldra ook zullen verdwijnen en zo zullen er alleen nog maar vrouwen en dochters overblijven die het dorp zullen behoeden voor uitsterven en die desperaat op zoek zullen gaan naar mannen.


Alleen de jongste Baba Baloek is als herder het enige overgebleven jongetje zodat er veel vrouwen zijn die zijn seksuele opvoeding op zich nemen. De Siamese tweeling Cheira en Heira die Baba Baloek heeft opgevoed, nadat zijn moeder bij zijn geboorte is gestorven, is dan al oud en één helft is stervende.

In Paravion is het leven duidelijk anders voor de mannen uit het dorp. Ze verzamelen zich elke dag in het theehuis en slaan vol verbazing de tochtige vrouwen aldaar gade, die meer bloot geven dan ze ooit gezien hebben. De meest verderfelijke plek is het groene hart van de stad aan de Amstel, waar iedereen stiekem een kijkje gaat nemen. Toch wordt door de tapijthandelaar, die de grootste mond heeft, besloten vrouwen uit Morea naar Paravion te halen zodat de mannen kunnen trouwen met onbedorven vrouwen.

VERHAALTECHNIEKEN
Spanning
Bouazza bouwt in Paravion de spanning heel geleidelijk op. Dit doet hij door de lezer niet meteen alle informatie te geven. Al lezende ontdekt de lezer een heleboel belangrijke elementen die er uiteindelijk voor zorgen dat je het verhaal kan begrijpen.

Ruimte
De ruimtes in Paravion worden altijd uitvoerig beschreven. Vaak hebben deze ruimtes ook iets te maken met hoe de hoofdpersoon zich op dat moment voelt; het zijn belangenruimtes.

Tijd
Paravion speelt zich in de moderne tijd af, dit is te merken aan moderne elementen in het verhaal als auto’s en tv’s. Dit is overigens pas te merken na een paar hoofdstukken en als je niet let op de moderne elementen zou Paravion ook een Arabisch sprookje kunnen zijn.

Structuur
Paravion begint in medias res; zonder introductie begint Bouazza te vertellen over het vertrek van Baba Baloek uit het dorp. Daarentegen is het slot van het boek wel “echt afgerond”, de verteller richt zich dan tot de lezer en sluit het boek af.
Paravion verloopt chronologisch; de gebeurtenissen zijn zo opgeschreven zoals ze gebeurd hadden kunnen zijn. Wel zijn er meerdere verhaallijnen naast elkaar.


Verhaalfiguren
De hoofdfiguren uit het boek zijn “round-characters”, maar er zitten ook zeker een paar stereotiepen in het boek, zoals de Amsterdamse alcoholist en de aantrekkelijke schoolmeester.

De belangrijkste personages:
-Baba Baloek;3 mannen van verschillende generaties, het boek draait vooral om de jongste telg. Hij is een vrij domme schapenhoeder, die denkt al een echte man te zijn.
-Mamoerra;Moeder van de jongste Baba Baloek. Een prachtige blanke vrouw op wie alle vrouwen in het dorp jaloers zijn. Ze is lief en zorgzaam en veel slimmer dan iedereen denk.
-Sheira en Heira; Siamese tweeling, opvoeders van Mamoerra en jongste Baba Baloek. Zijn de heksen van het dorp en worden verafschuwd door de meeste vrouwen.
-“Het meisje” Zoekt Baba Baloek regelmatig op onder de vijgenboom en geeft hem zijn erotische lessen. Ze is slimmer en heeft veel meerervaring dan Baba Baloek.
-Senoenoe Een geest in de vorm van een vogel, lijkt Baba Baloek te volgen. Ik denk dat Senoenoe misschien een “spion” van Sheira en Heira is. Senoenoe was eerst een jongetje, hij was vergeten toen de rest van het dorp naar Paravion vertrok.

Vertelwijze
Bouazza gebruikt een auctoriaal perspectief. De verteller van het verhaal weet alles al en spreekt de lezer soms ook toe (“mijne heren, …..”).

THEMATIEK

Motief 1: "Op zoek naar waardering", blijkt uit de volgende verhaalgegevens:

-Baba Baloek probeert een goed minnaar te zijn.
-Baba Baloek test de verworven kennis meteen uit op de plaatselijke bakvissen.

Motief 2: "Onverschillig zijn", blijkt uit de volgende verhaalgegevens:
-Baba Baloek laat zich in elkaar slaan door de andere jongens.
-Het lot van anderen doet Baba Baloek nauwelijks iets. Hij toont ook geen medelijden.

Motief 3: "Op zoek naar hartstocht en seks", blijkt uit de volgende verhaalgegevens:
-Baba Baloek deelt zijn erotische lessen met de meisjes van het dorp.
-De mannen in Paravion geven zich over aan de “hoeren” van de stad en leven in zonde.

Motief 4: "Willen leven volgens de Koran", blijkt uit de volgende verhaalgegevens:
-De mannen in Paravion besluiten terug te gaan naar Morea.
-De mannen in Paravion zoeken in Morea maagden om te huwen.

EIGEN MENING
Ik vond Paravion een prachtig boek, ik heb het verslonden. Hiervoor zijn een aantal redenen.
Ten eerste de fantastische, poëtische schrijfstijl van Bouazza. Zonder langdradig te worden wijdt Bouaza in prachtige zinnen uit over de schoonheid van het landschap en de wisseling der seizoenen. Als je Paravion leest heb je soms het gevoel dat het geen proza is, maar pure poëzie.
Het tweede mooie punt van Paravion is de woordkeuze, Bouazza gebruikt altijd rake en zeer goede bewoordingen. Vaak zijn de gebruikte woorden ook zeer poëtisch.

Tot slot, het ingenieuze vlechtwerk van het verhaal. Bouazza is erin geslaagd om een Arabisch sprookje te combineren met een modern verhaal tussen de cultuurbotsing tussen de Amsterdammer en de Moslim.
Dit alles maakt Paravion voor mij tot een meesterwerk.

REACTIES

H.

H.

dank je bart

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Paravion door Hafid Bouazza"