Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zeeslag bij Shetland door Johan Veenhof

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Zeeslag bij Shetland
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 468 woorden
  • 27 mei 2004
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
32 keer beoordeeld

Boekcover Zeeslag bij Shetland
Shadow
Zeeslag bij Shetland door Johan Veenhof
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting Het is 1941 en er is oorlog in heel europa. Ook in Engeland, waar de Engelse zich sterk verzetten tegen de Duitsers. Op een dag krijgt Allen Rodney, een 26 jarige commandant van een Torpedojager genaamd de Rorqual, het bevel om zijn schip naar Noorwegen te varen. Hier bevinden zich 2 Engelse troepen die hij op moet pikken op zee en die hebben meegeholpen in het verzet van Noorwegen. Ze kunnen niet over land vervoert worden, want dat is te gevaarlijk. Dan vertrekt Allen naar het schip met de bus, waar hij oponthoud krijgt en besluit te liften. Een heel aardig meisje, genaamd Daphne, waar hij wel wat voor voelt, brengt hem naar het schip. Al gouw kunnen ze uitvaren. Op open zee aangekomen krijgen ze al vrijsnel een melding binnen over een schip dat is getorpedeerd door U-boten. Ze gaan erop af en halen de drenkelingen uit het water. Een drenkeling (meneer Stanmorewaar de commandant het erg goed mee kan vinden nodigt hem uit om een keertje bij hem op bezoek te komen. Dit doet Allen later in het verhaal dan ook. Dan worden de drenkelingen overgeplaatst naar een klein bootje en worden ze naar wal gebracht, waar ze onderweg ook op verzet stuiten en waar ook gewonden bij vallen. De rijs met de Torpedojager kan worden voorgezet. Verder op varen ze al snel op verzet van de Duitsers, maar ze weten hen te verslaan en vervolgen hun reis. Aangekomen bij het eerste ontmoetingspunt met het eerste schip met de Engelse troepen aanboord, springt het verhaal over naar de tegenslagen die de andere boot heeft op weg naar hun ontmoetingspunt. Ze ondervinden enorm veel tegenslag van de Duitsers en zijn ten nauwe nood ontsnapt aan de gevaarlijkste bommenwerpers, de Condor. Met heel veel schade komt het schip aan bij het ontmoetingspunt en zetten ze de Engelse over naar het schip de Rorqual. De Rourqual kan zijn reis verder verzetten naar het volgende en laatste ontmoetingspunt, waar ze nog 1 keer Engelse moeten oppikken. Aangekomen bij het volgende en laatste ontmoetingspunt is er geen boot te verkennen en besluiten om weer terug te gaan. Op de terugweg word het schip de Rorqual herhaalde mallen ondervuur genomen door bommenwerpers en gevechtsschepen. Maar worden niet zwaar getroffen. Wel kunnen ze nu nog meer verzet verwachten, omdat de Duitsers nu de koers weet van de Torpedojager. Maar dit gebeurd niet. Dan komen ze bij een haven aan, waar ze kunnen stoppen om even uit te rusten. Allen Rodney krijgt een paar dagen verlof en gaat naar de uitnodiging die hij van meneer Stanmore heeft gekregen. Daar doet een Daphne (het meisje die hem een lift naar het schip heeft gegeven) open. Stomverbaast staat hij te kijken. Later kan hij het goed met de familie Stanmore vinden. En krijgt Allen een soort verkering met Daphne.

REACTIES

een scholier

een scholier

Top dit had ik echt nodig

6 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zeeslag bij Shetland door Johan Veenhof"