Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Odessa Star door Herman Koch

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Odessa Star
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas tso | 730 woorden
  • 17 maart 2004
  • 63 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
63 keer beoordeeld

Boekcover Odessa Star
Shadow
Odessa Star door Herman Koch
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting Fred Moorman is een man die op een dood punt in zijn leven: Hij woont met zijn vrouw en zoon, die zijn vader een beetje een loser vindt, in een bovenwoning in een buitenwijk van Amsterdam. Ze hebben de hele woning gekocht, maar omdat het oude vrouwtje beneden niet wilde verhuizen waren zij gedwongen de benedenetage te blijven verhuren aan haar en haar hond, die zijn behoefte in de tuin doet omdat hij nooit wordt uitgelaten. Fred baalt ee beetje van zijn leven: hij is zijn burgerlijke buurtje beu en zou liever in Oud-zuid wonen, in een groot huis met een jeep voor de deur. Op zijn werk heeft hij het ook niet naar zijn zin, en hij heeft ook genoeg van zijn saaie vrienden. Op een dag komt hij een oude schoolvriend, Max, tegen, en ondanks dat dit een onguur type is intrigeert hij Fred, en Fred voelt de behoefte om bevriend met hem te worden. Hij doet er dan ook alles aan om hem zo vaak mogelijk ‘toevallig’ tegen te komen. Deze pogingen zijn redelijk succesvol en hij raakt steeds meer bevriend met Max. hij komt erachter dat Max echt een zware jongen is als blijkt dat hij een oud-leraar van hjem en Fred doodschiet. Dan gaat Fred met zijn gezin en zijn zoon David’s vriendinnetje op vakantie naaar Menorca. Het is er veel minder leuk dan het vorige jaar want ze zitten nu in een hotel met alleen maar bejaarde Belgen. Als ze na twee weken thuiskomen is zijn onderbuurvrouw verdwenen. Hij denkt dat Max ierts met haar verdwijning te maken heeft. Maar erg rouwig om haar verdwijning is hij niet; hij heeft nu eindelijk het huis in zijn geheel. Fred gaat nu ook een nieuwe auto komen: Een zwarte jeep cherokee, een echte stoere-mannen auto. Dan doet Max hem een voorstel: Een buurtgenoot van Fred is Quizmaster bij een soort weekend-miljonairs, waarbij de hoofdprijs 10 miljoen is. Ze geven Fred op als kandidaat omdat hij goed is in het onthouden van nutteloze feiten, en maken afspraken met de Quizmaster. Deze zal de vragen die Fred niet weet door middel van tekens voorzeggen. Ze spreken van te voren af wie welk percentage van de prijs zal krijgen. maar tijdens de show twijfelt Fred aan de eerlijkheid van max, en besluit niet door te gaan met de oplichterij. Max en zijn compagnon Richard H. zijn razend. Ze komen Fred opzoeken en nemen hem mee naar een afgelegen plek. Fred denkt dat zijnlaatste uur geslagen heeft als ze uit Max zijn mercedes cabrio stappen, maar in plaats van dat Max Fred vermoordt schiet zijn compagnon Richard door het hoofd, omdat deze hem bedonderde. Als Fred naderhand met Max uit eten gaat wordt ook Max vermoordt, als Fred even op het toilet zit. Thematiek Jongendromen: Fred is ontevreden omdat maar weinig van zijn dromen werkelijheid zijn geworden. Max help hem alsnog een aantal van zijn dromen te verwzenlijken. Burgerlijkheid: Fred heeft een grote hekel aan het burgerlijke buurtje waarin hij woont. Ergernis: Fred ergert aan heel veel mensen, een die ergernissen worden heel levendig beschreven.
Tijd Het verhaal speelt zich af in het heden, en bestrijkt een periode van ongeveer een jaar. Er wordt wel teruggeblikt naar de tijd dat Fred en max samen op het erasmus college zaten. Ruimte Het verhaal speelt zich af op verschillende locaties in en om Amsterdam. De omschrijving van de omgeving is redelijk uitvoerig. Een deel van het verhaal speelt zich ook af op menorca, een van de Balearen. Titelverklaring Odessa star is de naam van het van het schip van waaraf Max zijn smerige zaakjes regelt. Mijn mening Herman Koch is niet zo’n bekende schrijver als de schrijvers van de rest van de boeken van mijn lijst. Toch vind ik dit boek de moeite van het lezen zeker waard; de weerzinwekkende beschrijvingen van alle mensen die de hoofdepersoon hekelt zijn erg smerig maar ook komish. Het onderwerp van het boek vond ik ook erg leuk; Iemad die zich met behulp van een criminele vriend en een midlife-crisis aan zijn burgerlijke bestaan weet te ontworstelen, en eindelijk doet wat hij altijd al wilde doen: Lak hebben aan alles en iedereen. Ht taalgebruik is modern en het boek leest vlot door de bijzondere sarcastische/sadistische denkwijze van de hoofdpersoon. In dit boek wordt verwoordt wat de meeste mensen wel denken, maar niet zeggen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Odessa Star door Herman Koch"