Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Odessa Star

Herman Koch

2003

302

2 uit 5

6.4 / 10
4e klas tso
  • Jim Smeets
  • Nederlands
  • 703 woorden
  • 8049 keer
    12 deze maand
  • 17 maart 2004
Samenvatting
Fred Moorman is een man die op een dood punt in zijn leven:
Hij woont met zijn vrouw en zoon, die zijn vader een beetje een loser vindt, in een bovenwoning in een buitenwijk van Amsterdam. Ze hebben de hele woning gekocht, maar omdat het oude vrouwtje beneden niet wilde verhuizen waren zij gedwongen de benedenetage te blijven verhuren aan haar en haar hond, die zijn behoefte in de tuin doet omdat hij nooit wordt uitgelaten. Fred baalt ee beetje van zijn leven: hij is zijn burgerlijke buurtje beu en zou liever in Oud-zuid wonen, in een groot huis met een jeep voor de deur. Op zijn werk heeft hij het ook niet naar zijn zin, en hij heeft ook genoeg van zijn saaie vrienden.

Op een dag komt hij een oude schoolvriend, Max, tegen, en ondanks dat dit een onguur type is intrigeert hij Fred, en Fred voelt de behoefte om bevriend met hem te worden. Hij doet er dan ook alles aan om hem zo vaak mogelijk ‘toevallig’ tegen te komen. Deze pogingen zijn redelijk succesvol en hij raakt steeds meer bevriend met Max. hij komt erachter dat Max echt een zware jongen is als blijkt dat hij een oud-leraar van hjem en Fred doodschiet.
Dan gaat Fred met zijn gezin en zijn zoon David’s vriendinnetje op vakantie naaar Menorca.
Het is er veel minder leuk dan het vorige jaar want ze zitten nu in een hotel met alleen maar bejaarde Belgen. Als ze na twee weken thuiskomen is zijn onderbuurvrouw verdwenen.
Hij denkt dat Max ierts met haar verdwijning te maken heeft. Maar erg rouwig om haar verdwijning is hij niet; hij heeft nu eindelijk het huis in zijn geheel. Fred gaat nu ook een nieuwe auto komen: Een zwarte jeep cherokee, een echte stoere-mannen auto.
Dan doet Max hem een voorstel: Een buurtgenoot van Fred is Quizmaster bij een soort weekend-miljonairs, waarbij de hoofdprijs 10 miljoen is. Ze geven Fred op als kandidaat omdat hij goed is in het onthouden van nutteloze feiten, en maken afspraken met de Quizmaster. Deze zal de vragen die Fred niet weet door middel van tekens voorzeggen.
Ze spreken van te voren af wie welk percentage van de prijs zal krijgen. maar tijdens de show twijfelt Fred aan de eerlijkheid van max, en besluit niet door te gaan met de oplichterij. Max en zijn compagnon Richard H. zijn razend. Ze komen Fred opzoeken en nemen hem mee naar een afgelegen plek. Fred denkt dat zijnlaatste uur geslagen heeft als ze uit Max zijn mercedes cabrio stappen, maar in plaats van dat Max Fred vermoordt schiet zijn compagnon Richard door het hoofd, omdat deze hem bedonderde.
Als Fred naderhand met Max uit eten gaat wordt ook Max vermoordt, als Fred even op het toilet zit.

Thematiek
Jongendromen: Fred is ontevreden omdat maar weinig van zijn dromen werkelijheid zijn geworden. Max help hem alsnog een aantal van zijn dromen te verwzenlijken.
Burgerlijkheid: Fred heeft een grote hekel aan het burgerlijke buurtje waarin hij woont.
Ergernis: Fred ergert aan heel veel mensen, een die ergernissen worden heel levendig beschreven.

Tijd
Het verhaal speelt zich af in het heden, en bestrijkt een periode van ongeveer een jaar.
Er wordt wel teruggeblikt naar de tijd dat Fred en max samen op het erasmus college zaten.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af op verschillende locaties in en om Amsterdam.
De omschrijving van de omgeving is redelijk uitvoerig.
Een deel van het verhaal speelt zich ook af op menorca, een van de Balearen.

Titelverklaring
Odessa star is de naam van het van het schip van waaraf Max zijn smerige zaakjes regelt.

Mijn mening
Herman Koch is niet zo’n bekende schrijver als de schrijvers van de rest van de boeken van mijn lijst. Toch vind ik dit boek de moeite van het lezen zeker waard; de weerzinwekkende beschrijvingen van alle mensen die de hoofdepersoon hekelt zijn erg smerig maar ook komish. Het onderwerp van het boek vond ik ook erg leuk; Iemad die zich met behulp van een criminele vriend en een midlife-crisis aan zijn burgerlijke bestaan weet te ontworstelen, en eindelijk doet wat hij altijd al wilde doen: Lak hebben aan alles en iedereen.
Ht taalgebruik is modern en het boek leest vlot door de bijzondere sarcastische/sadistische denkwijze van de hoofdpersoon. In dit boek wordt verwoordt wat de meeste mensen wel denken, maar niet zeggen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6633

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

- 5e klas vwo8.1
Jim Smeets4e klas tso6.4
Anne 6e klas vwo3.0
Meer verslagen ›

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?