Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Aan de overkant van de rivier door Jaak Dreesen

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Aan de overkant van de rivier
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 398 woorden
  • 9 maart 2004
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
26 keer beoordeeld

Boekcover Aan de overkant van de rivier
Shadow
Aan de overkant van de rivier door Jaak Dreesen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Dit boek gaat over een meisje dat Mirjam heet. Mirjam is in slaap. Ze wordt niet meer wakker. Hoe het komt dat Mirjam slaapt weet niemand. Mirjam’s ouders: Ruth en Jozef willen Mirjam wekken. Maar Mirjam wil niet wakker worden want ze is bedroefd, bedroefd omdat mensen elkaar pijn doen, omdat er oorlogen zijn, eigenlijk is ze bang voor alles. De vriend van Mirjam: Stefan probeert het ook om Mirjam te wekken. Maar het werkt niet…. Of toch? Mirjam lacht een beetje als Stefan bij haar zit. Daardoor krijgt Stefan weer hoop. Mirjam’s geschiedenisleraar: meneer Paganini bezoekt Mirjam ook. Hij speelt op zijn viool voor haar. Hij staat bekend om zijn viool. Maar zelfs al die mooie vioolstukken wekken Mirjam niet. De Oma van Mirjam komt Mirjam ook bezoeken. Oma zingt de hele tijd liederen voor Mirjam en Mirjam lijkt daar ook een beetje op te reageren. Oma vraagt aan Mirjam of ze alles nog weet: dat Oma 10 rode rozen voor Mirjam knipte toen ze kwam logeren, of dat ze samen in Oma’s bed hadden geslapen nadat Mirjam bang was geworden voor die film die ze op televisie zag over de kampen in de oorlog. Na een diepe stilte zegt Mirjam opeens: “ik weet het”. Oma springt overeind. “Mirjam!” Roept ze. “Weet je het nog?” “Ja” zegt Mirjam. “Ik moet tegen je ouders zeggen dat je wakker bent!” zegt Oma. “Nee!” zegt Mirjam en ze doet haar ogen open. “Eerst moet jij vertellen wat er is gebeurd”. “oké dan” zegt Oma. En Oma vertelt over dat Mirjam door de politie en pietje in het park was gevonden, over de dokters, de onrust van haar ouders, over Stefan en over Paganini. Mirjam vertelt dat ze bang was, bang voor alles. Oma zegt haar dat ze niet meer bang hoeft te zijn. Er valt een diepe stilte. Opeens zegt je moeder tegen Oma dat ze niet zo lang meer te leven heeft. Mirjam schrikt. Dan vertelt Oma een verhaal over Olga. Olga zat bij Oma in het kamp in de oorlog. Olga bleef vol goede moed. Olga zong vaak liederen. Liederen die Oma voor Mirjam zong. Olga is uiteindelijk vergast in Birkenau. Oma vraagt aan Mirjam of ze alles wat ze heeft verteld wil onthouden en erover wil nadenken. In de zomer overlijdt de Oma van Mirjam. Mirjam zal altijd onthouden wat Oma haar heeft verteld. Altijd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.