Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The adventures of Tom Sawyer door Mark Twain

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover The adventures of Tom Sawyer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1439 woorden
  • 29 januari 2004
  • 136 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
136 keer beoordeeld

Boekcover The adventures of Tom Sawyer
Shadow
The adventures of Tom Sawyer door Mark Twain
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
2) Primaire gegevens van het gelezen werk a. De naam van de schrijver is Mark Twain. b. De precieze titel van het boek is The adventures of Tom Sawyer
c. Het boek is in 1876 geschreven en uitgebracht. d. De uitgever van het boek is Heinemann New Windmills. e. Het boek heeft 115 bladzijdes. f. Het boek is een A2 boek. 3) Verantwoording van de keuze en verwachting vooraf a. Ik heb dit boek gekozen omdat ik best laat was met het lenen van een boek. Ik ben naar de bibliotheek gegaan, en heb daar 2 boeken kunnen vinden. Ik begon te lezen in het andere boek, maar dat boek sprak mij totaal niet aan. Ik ben toen maar begonnen in Tom Sawyer. b. Mijn verwachtingen waren eerst erg positief, omdat ik in me kindertijd altijd naar Tom Sawyer keek en altijd naar die tekenfilms zoals Power Rangers enz. Dus ik dacht ik ga mijn kindertijden weer beleven door dit boek te lezen.
4) Samenvatting van de inhoud Het verhaal gaat over een kwajongen uit een klein stadje aan de Mississippi die met zijn vrienden veel avonturen beleeft. En hij wordt ook verliefd op een meisje, genaamd Becky. Als hij op een nacht samen met zijn beste vriend, Huckleberry Finn, om twaalf uur naar het kerkhof gaat, is hij een getuige van een moord. Tom Sawyer moet getuigen in de rechtzaal. Nadat hij het hele verhaal had verteld, ontsnapte de verdachte. Tom Sawyer komt hem toevallig weer tegen omdat hij samen met Huck een schat proberen te zoeken. Bij een picknick verdwaalt Tom samen met Becky. Ze blijven enkele dagen vast te zitten in een grot. Tom Saywer komt de verdachte van de moord weer tegen in de grot maar verzwijgt dit, wanneer hij een weg terug heeft gevonden, tegenover anderen. Pas enige tijd later verteld hij dat de verdachte nog in de grot is. Als men gaat kijken zien zij dat de verdachte is overleden aan hongersnood. Tom wordt als held beschouwd. Later gaan Huckleberry Finn en Tom Sawyer weer terug de grot in, omdat ze denken dat daar een schat ligt verborgen. Ze vinden de schat en worden tijdens een surprisefeestje verrast, terwijl Tom en Huck de andere mensen verrassen met hun schat. Op het einde wordt Huck geadopteerd door mevrouw Douglas. 5) De verdieping a. Titel, ondertitel, motto Het boek The adventures of Tom Sawyer is zo genoemd omdat de hoofdpersoon Tom Sawyer is en avonturen meemaakt. Het boek heeft geen ondertitel en ook geen motto. b. Genre Het boek is een roman. Dit kan ik zien aan de verschillende intriges in het boek en er is ook 1 hoofdpersoon die zich ontwikkeld. c. Personages Tom Sawyer: Deze jongen is erg slim. Hij is vaak slimmer dan zijn tante. Hij kan vaak onder straffen uitkomen. Ook haat hij school. Hij spijbelt daarom vaak. Toch heeft hij een gevoelig en lief karakter. Hij wordt namelijk verliefd op Becky. Tom is wel zo¡¦n type kwajongen. Hij houdt van geintjes & gekke streken. Huckleberry Finn: Huck is een wees die geen dak boven zijn hoofd heeft. Hij heeft dan ook vaak lelijke kleren aan. Ook hij is een kwajongen. Maar zijn karakter is wel lief. Hij is bijvoorbeeld bang in het donker, wanneer ze naar het kerkhof gaan. Maar dat wil hij liever niet laten zien. Je merkt ook aan het eind van het boek dat hij toch lief en goed is, al zeggen mensen in het begin van het verhaal dat kinderen niet met hem om mogen gaan. Op het einde gaat hij namelijk, nadat hij was weggelopen, weer terug naar mevrouw Douglas. d. Tijd & Ruimte Het verhaal speelt zich af in en rond een klein dorpje: St. Petersburg, in Missouri, zo¡¦n 150 jaar geleden. Het verhaal is chronologisch. Er zitten geen flashbacks in. Belangrijke ruimten die belangrijk voor het verhaal zijn, zijn: „Î Het kerkhof: hier word een moord gepleegd op dokter Robinson. „Î De grot: hier zitten Tom en Becky een lange tijd opgesloten, en Injun Joe, de verdachte van de moord, gaat hier dood. Verder speelt alles zich dus gewoon af in en rond het dorpje.
e. Verteller De schrijver vertelt het verhaal vanuit een hij/ zij verteller. De lezer volgt de gebeurtenissen door de ogen van verschillende personen omdat het perspectief af en toe wisselt. Zo komt de lezer redelijk veel te weten over de personages in het verhaal. f. Thema Het hele verhaal lang gaat het over avonturen beleven en bedenken, dus het thema van dit boek zijn avonturen beleven en bedenken. g. Spanning De spanning in het verhaal heeft een duidelijk omslag punt. Voordat dokter Robinson vermoord wordt er is geen sprake van enkele spanning. Na dit voorval komt er een hele hoop spanning in het verhaal dat het extra leuk maakt. Dus de schrijver begint heel rustig, maar later maakt hij het spannend. h. Stijl Citaat: “No , Tom, I won’t be rich, and I won’t live in them damned houses. I like the woods, and the river, and hogshead. Damn it all! Just as we had got guns, and a cave, and all just ready to rob, this here foolishness comes up.” Ik heb voor deze citaat gekozen, omdat je hier duidelijk merkt dat de schrijver makkelijke zinnen gebruikt. Af en toe zit er wel een moeilijk woordje tussen, maar die wordt meestal uitgelegd onderaan de bladzijde. Ook zie je hier goed dat ze gewone spreektaal gebruiken zoals “damned”. 6) De persoonlijke beoordeling a. Het onderwerp Het onderwerp was wisselend interessant / oninteressant. Het was af en toe te duidelijk dat het eigenlijk een ¡§kinderboek¡¨ is. Dit merkte je aan de verliefdheid van Tom en hoe hij ermee om gaat. Echt herkenbaar vond ik het onderwerp dan ook niet. Ik ben namelijk nog nooit getuige geweest van een moord. Ook het ¡§dorpsgevoel¡¨ kende ik totaal niet. Ik vond het boek wel oppervlakkig. Het ging dan wel over een moord en alles eromheen, maar toch bleef het oppervlakkig. Er zijn veel (teken)films over Tom Sawyer verschenen. De tekenfilm die ik vroeger altijd keek, vond ik erg leuk en ook de beste. In het boek vertelt de schrijver namelijk over 1 avontuur van hem. In de tekenfilmpjes vertelden ze allerlei verhalen, dus het bleef spannend.
b. De gebeurtenissen De gebeurtenissen en de gedachten van de personen waren zeer belangrijk. Zo kon je zelf opmaken wie er “goed” waren, en wie “slecht”. Veel gebeurtenissen waren niet echt geloofwaardig. De moord was bijvoorbeeld erg overdreven. Wel waren de gebeurtenissen makkelijk te volgen. Dit komt mede door de fijne manier van schrijven. c. De personen De personen kwamen meestal levensecht over. Tom Sawyer is dan ook gebaseerd op 3 jongens die Mark Twain uit zijn jeugdjaren kende. Je kon het goed merken aan de normale dingen zoals bang zijn in het donker, niet naar school willen, verliefd worden enz. Ik kon me af en toe wel inleven in de personages, niet altijd¡K Bij de spannende momenten wel. Dit komt omdat wanneer het spannender wordt, de gevoelens beter worden beschreven. Ik vond veel eigenschappen van Tom Sawyer positief. Hij is een lieve doorzetter. Wat ik wel minder vond is dat hij, toen hij met Becky alleen was, haar overhaalde om hem te zoenen. d. De opbouw Het boek was makkelijk opgebouwd. Het was dan ook fijn om te lezen. Er zaten weinig moeilijke woorden in, en als ze er wel in zaten, werden ze uitgelegd. Doordat het een chronologisch verhaal was, was het ook makkelijker om te lezen. Er zaten wel saaie delen in. Wanneer de schrijver vertelde over Toms thuis situatie, was het aardig saai. Gelukkig kwam er daarna weer een spannend deel, op de juiste momenten. Ik vond de moord en alle commotie eromheen wel spannend. Het einde van het boek was mooi en goed. Alle “ goede” personen bleven over en alle “slechte” personen stierven. Ook vond ik het lief dat Tom naar Huck toe ging, en hem advies gaf zodat Huck toch probeerde om bij mevrouw Dougles te wonen. e. Het taalgebruik Het taalgebruik was aardig makkelijk, zie ook 5h. Er kwamen wel veel dialogen in voor. Meestal kwamen ze natuurlijk over, maar vaak herhaalden ze de naam van de persoon tegen wie ze praatten. Dat was af en toe wel vervelend en het kwam onnatuurlijk over. 7) Is je verwachting uitgekomen? Mijn verwachtingen zijn aardig uitgekomen. Het was een leuk boek en ik kon me weer even lekker inleven in mijn kindertijd. Toch had ik wel wat meer verwacht van het boek. Dat komt omdat ik de tekenfilmpjes leuker vindt. Hier ging het echt over 1 avontuur van Tom Sawyer, dat was wel jammer. Verder is het goed boek. 8) Bronvermelding Ik heb geen bronnen gebruikt.

REACTIES

T.

T.

Vind de samenvatting matig niet echt een aanrader

12 jaar geleden

R.

R.

egt een aanrader

12 jaar geleden

J.

J.

heb elke reactie permanent zitten doorlezen, snap niet veel van het motieve schrijfstuk van het boek, verder mooi samengevat

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The adventures of Tom Sawyer door Mark Twain"