Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Lena ist anders

Lena is anders

Nina Rauprich

1995

141

7.3 / 10
3e klas vmbo
  • Faith
  • Nederlands
  • 1114 woorden
  • 3953 keer
    4 deze maand
  • 29 december 2003
A Zakelijke gegevens:

1.) De titel van het boek is: ‘Lena is anders’ (vertaald uit het Duits door Joty Grootoonk, oorspronkelijke titel: ‘Lena ist anders’)
2.) De auteur van het boek is Nina Rauprich.
3.) In Duitsland in 1989 door K. Thienemanns Verlag in Stuttgart, en in Nederland in 1990 door Lemniscaat in Rotterdam
4.) * Nina Rauprich werd in 1938 geboren in Bielefield (Duitsland). Ze studeerde akkerbouw en plantenkwekerij in Göttingen, daarna ging ze naar Berlijn waar ze toneelspeelster werd. Na de geboorte van haar drie kinderen begon ze met het schrijven van kinderboeken.
* Ze schrijft vooral kinderboeken.
* Over van alles, maar er zitten meestal wel kinderen in.
* Das jahr mit Anne. (Het jaar met Anne)
Flucht des Carl Kroll
Was ist los mit meinem bruder
Gesine
Martin und sein ki- wau- miau

B Korte uitleg waarom ik het boek heb gekozen

Ik heb dit boek gekozen omdat het sowieso een heel mooi boek is, maar ook omdat er dingen instaan waar ze het niet zo vaak over hebben in leesboeken, over dingen die zelfs de slimste mensen niet kan bewijzen. Maar waar iedereen wel zijn eigen visie over heeft. Namelijk over god, wedergeboorte, wat is nou precies normaal gedrag, over wat geloven nou precies is en over andere mystieke zaken. Ook heb ik het boek
gekozen omdat het over heksen(vervolgingen) gaat, wat ik een interessant onderwerp vind.

C Een eerste persoonlijke reactie.

Dat het een ongelofelijk mooi boek is. En ik vind het hartstikke knap van die vrouw dat ze over deze onderwerpen een boek heeft geschreven, want het zijn hele moeilijke
waar de meningen veel in verschillen, maar toch kan iedereen het boek lezen ongeacht zijn of haar mening.

D Korte samenvatting

Het verhaal gaat over Lena, en meisje dat door haar moeder een beetje alternatief wordt opgevoed. Haar vader kent ze niet, want die was toen zij zestien maanden was naar India gevlucht.
Omdat Lena mystieker is dan de kinderen in haar klas en omdat ze tarot kaarten legt, wordt ze uitgescholden voor heks. Het raakt haar zo dat ze in haar moeders boekenkast opzoek gaat naar wat een heks eigenlijk is. Daarbij stuit ze op een boek over heksenvervolging, ze leest het boek en raakt helemaal overstuur van de verhalen.
Op een dag wordt ze heel erg ziek en droomt ze verschrikkelijke dromen over de heksenvervolgingen. Maar het rare is dat ze elke keer over dezelfde heks droomt terwijl er niks speciaals mee is. Ze heeft het er met haar moeder over, en ze geloofd dat ze vroeger die heks is geweest. Om daarachter te komen en om zichzelf uit de knoop te halen reist ze af naar de oude woonplaats van die heks. Daar weet ze alles te verwerken en komt ze tot rust, waarna ze naar huis gaat.

E Leeservaringen

1 Onderwerp
* anders zijn - Iedereen noemt Lena anders bekenden en onbekenden. Maar wat is
nou anders? Eigenlijk is iedereen anders (zou eens moeten gebeuren dat iedereen hetzelfde is). Dus ik snap niet waar iedereen zo’n probleem over maakt, en waarom alles in hokjes moet.

* Heksenvervolging - Eigenlijk is het boek ontstaan uit een paar gegevens van een
jonge vrouw die in 1590 ter dood veroordeelt werd voor hekserij.

* Helderziendheid - Lena is helderziend ziet op een gegeven ogenblik ziet ze ook gedeeltes van vorige levens in een droom. Ook over dit onderwerp zijn de meningen heel uitlopend. Ik geloof er wel in, maar heel veel mensen zeggen eerst zien en dan geloven, maar dat is ook weer zoiets, dat mensen altijd alles willen kunnen verklaren op een materialistische manier. En je kan lang niet alles op die mannier verklaren.
Ik vond de mannier waarop het boek is geschreven heel mooi, vooral omdat in het verhaal verschillende meningen behandeld worden. Ik denk wel dat er dingen zoals wedergeboorte en helderziendheid bestaan, en mijn mening is niet verandert door het boek.

2 Gebeurtenissen
Sommige gebeurtenissen in het verhaal zijn best wel heftig, en ook al gaat het over heksen de gebeurtenissen zijn wel realistisch. Het is niet zo dat Lena ’s nachts rondjes vliegt op d’r bezem, ze heeft alleen een ander geloof dan de meeste mensen.
Wat ikzelf een heel mooi stukje vind is het moment dat ze die droom over haar vorige levens heeft. Hier een stukje tekst daaruit:” Ze was nog jong, maar iets ouder als lena zelf. Haar gezicht maakte een versteende indruk en in de starre uitdrukking ervan was een groot verdriet te lezen. Lena voelde dat ze moest kokhalzen. Haar hart bonsde. Zweet liep in haar ogen. Ik wil het niet zien, schreeuwde ze. Ik wil terug! Lena herkende zichzelf in de andere vrouw en tegelijkertijd dacht ze, ik ben het niet. Het was alsof ze in tweeën was gedeeld, alsof haar lichaam en geest uit elkaar waren gerukt.”

3 Personages
Ik zou op niemand in het verhaal willen lijken, maar ik kan me wel heel goed verplaatsen in Lena. Omdat denk ik de meeste pubers wel ergens in hun leven met zichzelf in de knoop komen. Ik vind wel dat Lena veel lef heeft om weg te gaan om haar probleem op te lossen. Je komt in het verhaal veel over Lena te weten, en daardoor begrijp je haar gedrag ook wel. Wie ik niet snap is Gabi die doet alles om aandacht te trekken, doet zich stoer voor etc. Maar ondertussen is ze gewoon een bang meisje.

4 Bouw
Het boek heeft een goede verhaal opbouw, en onderwerpen waar niet iedereen weet wat het is worden duidelijk uit gelegd. Er zijn ook terugblikken in het boek (naar haar vorige levens) en dat vind ik best wel goed, het komt maar één keer voor maar dat maakt niet uit. Het einde staat eigenlijk los van het verhaal, want ze was samen met een jongen naar die plek gegaan, alles was goed . En in het einde ging het over een bergwandeling die ze met die jongen ging maken.

5 Taalgebruik
Het boek is niet moeilijk te lezen, ook al is het taal gebruik soms een beetje ouderwets maar dat maakt niks uit. Er is wel een verschil in taalgebruik tussen gewone gesprekken en dromen. Want de gesprekken staan geschreven in taal die voor iedereen duidelijk is, maar de taal waarin de dromen geschreven staan, heb je iets meer fantasie voor nodig om het te snappen.

F verwerkingsopdracht

Ik heb ervoor gekozen om een dagboek fragment te schrijven, Lena schrijft het op het moment dat ze net terug is van haar reis met Andreas.

Wat was eigenlijk normaal? Was Gabi normaal als ze krijsend door de klas rende? Was meneer Jens normaal, die Inge met een baby liet zitten, om in India de openbaring te zoeken? Was Andreas normaal, die nuchtere domkop? Op hem was dit vage begrip wel het meest van toepassing. Onopvallend moest je zijn. Dan zat je goed.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7250

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Faith 3e klas vmbo7.3
anoniem5e klas havo7.6
Meer verslagen ›