Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Oorlogswinter

Jan Terlouw

1972

169

1 uit 5

6.7 / 10
3e klas vmbo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 2097 woorden
  • 41518 keer
    116 deze maand
  • 19 oktober 2003
Titel
Oorlogswinter

Titeluitleg
Het verhaal speelt zich af in de 2e Wereldoorlog (Oorlogs), in de hongerwinter (winter 1944-1945).

Auteur
Jan Terlouw

Informatie over de auteur
Jan Terlouw werd geboren in Kamperveen, in Overijssel, op 15 november 1931.
Jan Terlouw heeft later wiskunde gestudeerd op de rijksuniversiteit in Utrecht en hij was in alle vakken best goed behalve in Nederlands. Op zijn 24e was hij afgestudeerd voor Wiskunde en Natuurkunde en moest hij in militaire dienst. Jan Terlouw heeft 3 dochters en een zoon en hij verzon altijd verhaaltjes voor ze en toen kwam zijn vrouw op het idee om ze te gaan publiceren en zo kwam in 1970 ‘’Pjotr’’ uit in 1971 ‘’Koning van Katoren’’ en in 1972 ‘’Oorlogswinter’’. Koning van Katoren en Oorlogswinter werden bekroond met de Gouden Griffel. Later ging Jan Terlouw meedoen aan een natuurkundig onderzoek en moest hij veel naar het buitenland. In 1964 Jan Terlouw gemeenteraadslid van Utrecht en sloot zich aan bij de D’66 en tot 1982 bleef hij zich bezighouden met de politie, eerst als Tweede Kamerslid en later als Minister van Economische Zaken. Nu werkt en woont Jan Terlouw sinds 1982 in Parijs (Frankrijk) als secretaris-generaal van de Europese Conferentie van Ministers van Transport. Jan Terlouws boeken zijn vertaald in veel verschillende talen zoals: Engels, Fins, Amerikaans, Iers, Welsh (Wales), Duits, IJslands, Pools, Italiaans en Fries.


Uitgever
Uitgeverij Lemniscaat, Rotterdam

Datum Uitgave
1972

Genre
Historie, Oorlog

Waar
Het verhaal speelt zich af in Nederland, in het dorpje de Vlank vlakbij Zwolle in Overijssel]

Wanneer
Het verhaal speelt zich af in de winter van 1944/1945

Samenvatting
Michiel is een jongen uit het dorp de Vlank. Hij heeft een jongere broer, Jochem, en een oudere zus, Erica. Michiels vader is de burgemeester van het dorp en de Vlank ligt op de Veluwe vlakbij Zwolle en tussen deze plaatsen de IJssel. Michiel is 11 jaar als de Duitsers Nederland en Belgie binnenvallen en hij vond het wel leuk dat er oorlog was maar hij kwam erachter dat de oorlog helemaal niet leuk was. Ongeveer 5 jaar later als Michiel 16 is de oorlog nog steeds aan de gang. Op een morgen komt Michiel Dirk Knopper, zijn buurjongen tegen en hij zegt dat hij dat ze het distributiekantoor in Lagezande met 3 anderen gingen overvallen en hij gaf een brief aan Michiel voor als er iets mis ging hij die brief aan Bertus Hardhorend moest geven en hij bergde de brief goed op, die avond hoort hij een auto aankomen en hij ziet dat er een huiszoeking is bij het huis van de familie Knopper en zijn vader komt naar buiten om aan Michiel te vragen wat hij daar deed. De volgende dag hoort Michiel dat de overval is mislukt en een van hen is doodgeschoten. De volgende dag fietst Michiel naar Bertus maar word opgehouden door Schafter, een man die goed bevriend is met de Duitsers en Michiel verzint een smoes om weg te komen maar komt niet op tijd voor Bertus. De volgende dag fietst Michiel wel naar het huis van Bertus zonder opgehouden te worden maar zijn vrouw zegt dat ij is meegenomen door de Duitsers en hij denkt dat Schafter erachter zit. Michiel gaat weer terug naar huis en besluit de brief te lezen en hij leest dat Dirk een Engelse piloot had gevonden en hem heeft verstopt in het Dagdaler bos en Michiel moest voor hem zorgen en uitkijken voor Duitsers. Hij fietst naar mevrouw van de Werf om voedsel te halen voor de piloot en rijd naar het bos, daar vindt hij Jack (de piloot) het eten en Michiel brengt elke dag weer eten en zijn zus Erica zorgde voor verband voor Jack’s schouder.
Op een nacht vinden de Duitsers het lijk van een Duitser en later gijzelen ze 10 mensen waaronder Michiels vader en als de dader zich niet binnen 24 uur zou melden dan werden ze doodgeschoten. De volgende dag waren er al een paar mensen doodgeschoten waaronder Michiels vader niet, maar de dag daarop waren alle 10 de mensen doodgeschoten. Een paar weken later haalt Erica het gips van Jack’s been en worden Jack en Erica verliefd op elkaar.
Op een dag gaat Michiel naar de schuilplaats en ziet daar Dirk liggen en hij zei dat hij was gemarteld en van de trein af was gesprongen die hem vervoerde en naar de schuilplaats was gelopen en hij had niemand verraden en nu wist Michiel zeker dat Schafter een verrader was.
Na een paar weken wou Jack uit zijn schuilplaats en oom Ben zou hen helpen vluchten. Die avond lag Michiel in bed want hij herinnerde zich het gesprek met Dirk en dat oom Ben in de buurt stond en zo het gesprek kon afluisteren en hij wist nu dat oom Ben de verrader was en hij ging snel naar de schuilplaats van Jack en vroeg zijn geweer en richtte dat op oom Ben en fouilleerde hem en ze gingen hem aan de ondergrondse (het verzet) afleveren. Op de hoofdweg kwam Michiel meneer Postma tegen en samen liepen ze verder met oom Ben en zagen 5 munitiewagens staan en ze hoorden een Spitfire (schietvliegtuig) op zich afkomen en ze doken allemaal in een gat waardoor oom Ben wegrende richting de munitiewagens maar het de Spitfire bombardeerde net de wagens en oom Ben ging dood en later kwamen er 5 Engelse tanks het dorp inrijden en iedereen was blij, Michiel ging Schafter zijn verontschuldiging aanbieden en Schafter zij dat hij ook een paar Joden in huis had.

Andere titels van dezelfde auteur
Briefgeheim
Koning van Katoren
Westerschelde Windkracht 10
Pjotr
Oom Willibrord
De Kloof
Gevangenis mat open deur
De Kunstrijder

Hoofdpersoon
Michiel is 15 jaar en later 16. Als zijn vader word gedood door de Duitsers wordt hij heel boos op ze en gaat in het verzet en komt erachter dat hij niet iedereen kan vertrouwen.

Bijpersonen
Jack is een Engelse neergestorte piloot en word door Michiel en zijn zus Erica verzorgd en Erica en Jack worden ook nog verliefd op elkaar en hij probeert ook nog wat Nederlands te leren.

Dirk Knopper is de buurjongen van Michiel en zorgt voor Jack voor hij wordt opgepakt door de Duitsers.

Erica is verpleegster en verzorgt de wonden van Jack en is de zus van Michiel

Oom Ben is geen familie van iemand maar word oom genoemd omdat hij vaak langskomt bij Michiel, hij zegt al lang in het verzet te zitten maar is eigenlijk de grote slechterik van het boek.

Meneer Postma was de leraar van Michiel en vertrouwd hem ook en hij is de leider van het verzet.

Schafter is iemand waarvan iedereen denkt dat hij een verrader is omdat hij zo aardig is voor de Duitsers maar hij heeft zelf ook een paar Joden in huis.

Waarom gekozen
Ik had het boek al eerder gelezen maar wist niet precies meer hoe het ging dus ging ik het nog maar een keer lezen want het is best een leuk boek.

Eerste persoonlijke reactie
Leuk, want er gebeurt veel in het boek en leest best makkelijk.
Spannend, want er gebeuren veel dingen die erg onverwacht zij zoals dat oom Ben de verrader zou zijn.
Realistisch, want alles in het boek kan echt gebeurt zijn.

Bronvermelding
Informatie over de schrijver heb ik van internet gehaald en het boek heb ik van de bieb geleend.

Leeservaringsverslag

*Onderwerp
Het onderwerp van het boek sprak me wel aan omdat ik de 2e Wereldoorlog wel interessant vind om te lezen en ik heb al wel vaker over het onderwerp van het boek nagedacht vooral als je een film hebt gekeken zet deze je aan het denken, het boek heeft me aan het denken gezet omdat je na gaat denken dat je niemand kan vertrouwen en vooral niet in een oorlog omdat oom Ben de verrader is wat eigenlijk niemand had verwacht. Van het lezen van het boek heb ik verder niks geleerd maar je komt er wel steeds meer achter hoe erg de oorlog was. Ik vond de uitwerking van het boek niet bijzonder want het is ongeveer hetzelfde als bij andere boeken maar ik ben het wel eens met de mening van het boek omdat de Duitsers en NSBérs als slechteriken worden beschouwd maar ik vond wel dat de oorlog zelf en de strafkampen weinig aandacht kregen.

*Gebeurtenissen
Ik vond dat het boek genoeg gebeurtenissen bevatte om te blijven boeien want steeds gebeurt er weer iets spannends en de gebeurtenissen hebben ook altijd een verbond met elkaar en dat vind ik erg goed aan het boek. Het boek was erg geloofwaardig want het is erg realistisch en als je het in de krant zou lezen zou je het geloven. Mijn keuze van beoordelingswoorden is spannend, leuk en realistisch omdat er dingen gebeuren die je niet verwacht en je afvraagt of het met iedereen wel goed afloopt en het boek was makkelijk om te lezen dus ook leuk want er staan niet veel moeilijke woorden in en het zou allemaal waargebeurd kunnen zijn. De gebeurtenissen hebben me aan het denken gezet omdat de mensen in het boek zo bang zijn voor de Duitsers en toch nog Joden laten onderdijken ondanks het gevaar dat ze betrapt worden en dat de mensen helemaal onderdrukt worden en voor alle dingen die ze fout doen worden gestraft. De gebeurtenis die het meeste indruk op mij maakte was de ontvoering van de 10 mensen en dat ze allemaal dood werden geschoten voor iets dat ze niet gedaan hadden.

*Personages
De hoofdpersoon is iemand waar ik wel op zou willen lijken omdat hij dapper en slim is en ik vind dat hij bijzondere eigenschappen heeft dat hij zo dapper is omdat hij ondanks het gevaar voor de Duitsers toch voor Jack wil zorgen. De personages gingen niet voor mij leven want ik kon me geen goed beeld van ze geven al werden ze wel goed beschreven in het boek. Ik vind niet dat de personages voorspelbaar reageren maar dat vind helemaal niet slecht aan het boek want aan een boek waar je alles kan voorspellen is ook niks aan. Van Michiel kom je het meest te weten maar dat is ook de hoofdpersoon en je kunt alleen zijn gedachten te weten.
Ik vond alle beslissingen van de hoofdpersoon goed al waren ze wel erg gevaarlijk uiteindelijk en ik vind dat de hoofdpersoon zijn problemen goed oplost omdat hij oom Ben niet meteen neerknalt maar uitlevert aan de ondergrondse. De normen in het boek zijn anders als in deze tijd want als je in het boek iets verkeerd zou doen word je meteen neergeschoten door de Duitsers of meegenomen naar een strafkamp.

*Bouw
Het verhaal hangt erg goed samen met elkaar samen want als er iets gebeurt heeft dat er later weer invloed op, het verhaal is spannend want er gebeuren veel onverwachte dingen zoals dat oom Ben de verrader is en het verhaal is boeiend omdat het over de 2e Wereldoorlog gaat en dat is altijd wel interessant, de bouw van het boek is niet ingewikkeld want alles word goed uitgelegd van wat er gebeurd maar het maakt het boek niet interessanter om te lezen maar de bouw van het verhaal past wel goed bij het onderwerp. In het verhaal zitten geen terugblikken maar wel een grote tijdsprong en dat maakt mij niet uit want het verhaal word er niet saaier van. Het eind van het boek is gesloten want er blijft bijna niks wat je zou kunnen bedenken om te vragen

*Taalgebruik
Het lezen van het boek is niet lastig want er worden geen moeilijke worden gebruikt en de verhouding tussen beschrijving, gesprekken en weergave van gedachten of gevoelens is niet zo goed want je komt niet te weten wat de andere personen denken maar alleen van Michiel maar dat is dan ook de hoofdpersoon en de taal past bij de personages en het onderwerp best goed, want ze gebruiken geen moderne woorden.

Verwerkingsopdracht
Brief aan Piet

Beste Piet

Hoe gaat het ermee?
Ik heb laatst zo’n leuk boek gelezen, Oorlogswinter van Jan Terlouw, het was een heel leuk boek en het was heel spannend en als je een keer geen boek voor school weet is dit een aanrader.
Het boek gaat over de jongen Michiel die de 2e Wereldoorlog meemaakt en dan komt hij via zijn buurjongen in contact met Jack een Engelse piloot die gewond is geraakt en dan gaan zijn hij en zijn zus Jack helpen maar er woont ook een verrader in het dorp en niemand vertrouwd elkaar en dat maakt het verhaal nog spannende, de rest van het verhaal moet je maar zelf lezen want het zou ook niet leuk zijn als ik alles zou verklappen. Ik vond het ook een zielig boek want Michiel’s vader word ten onrechte door de Duitsers doodgeschoten met 9 andere mensen en het boek heeft me aan het denken gezet want als je het boek leest kom je erachter dat je niemand kan vertrouwen en vooral niet in de oorlog.

Doei Karel

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3315

reacties

Wat gebruik jij in je leeservaringverslag lange zinnen, want het zijn steeds komma's en &'en. Verder een goed boekverslag hoor!
door Geert (reageren) op 5 april 2011 om 19:55
Goed! Vooral je leeservaringsverslag is zeer uitgebreid en volledig en mooi beschreven
door Anoniempje (reageren) op 31 maart 2012 om 17:49
goed mooie uitgebreide boekverslag!!!
door Jarno van Ingen (reageren) op 23 oktober 2013 om 16:43
het slechtste boekverslag ooit!!!!!!
door lopjedopje (reageren) op 28 maart 2017 om 10:11
@lopjedopje: Je hebt helemaal gelijk
door min naam? (reageren) op 8 mei 2017 om 12:13
''Eerste persoonlijke reactie Leuk, want er gebeurt veel in het boek en leest best makkelijk. Spannend, want er gebeuren veel dingen die erg onverwacht zij zoals dat oom Ben de verrader zou zijn. Realistisch, want alles in het boek kan echt gebeurt zijn.'' SPOILER
door HENK (reageren) op 8 mei 2017 om 12:12
mooi gemaakt!
door Hugo (reageren) op 28 november 2017 om 11:33

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Marloes zeker weten goedZeker Weten Goed
Mearten de Weerd 7.2
Bas de Bruin 7.1
Frank 2e klas vwo7.1
Goofy 3e klas havo7.0
sjoerd 2e klas vwo7.0
Meer verslagen ›

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?