Als de olifanten vechten door Dirk Bracke

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Als de olifanten vechten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 767 woorden
  • 3 oktober 2003
  • 392 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
392 keer beoordeeld

Boekcover Als de olifanten vechten
Shadow
Als de olifanten vechten door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Zakelijke gegevens

Titel: Als de olifanten vechten.
Auteur: Dirk Bracke
Uitgever: Davidsfonds/Infodok
Aantal blz.: 226
Omslag: Jan de Maesschalck

B. Samenvatting van de inhoud

De hoofdpersoon in dit verhaal is Isaac. Isaac wordt op een dag meegenomen door Scar, een grote forse man met een zware stem. Scar wil dat Isaac voor hem gaat werken in zijn leger. Isaac moet moorden en martelen. Maar dat wil hij helemaal niet. Het doet hem steeds zo’n pijn om iemands tenen af te moeten hakken of iemand dood te slaan. Op een dag is er ineens een nieuwe jongen bij de groep. Richard. Richard is gevlucht uit het vluchtenlingenkamp omdat hij de armoede niet meer aankon. Richard is heel anders dan Isaac. Richard houdt van moorden en martelen. Hij vindt dat mensen maar moeten luisteren naar wat zijn baas Scar te zeggen heeft. Ondanks dat grote verschil zijn het hele goede vrienden. Een keer moeten ze ook een kostschool overvallen. Er worden een paar meisjes meegenomen. Scar mag als eerst een meisje als vrouw kiezen. Scar kiest Monica, het meisje waar Isaac heel erg veel om geeft. Maar ze mogen geen relatie hebben van Scar, jongens en meisjes mogen niet in aanraking komen met elkaar. Ondanks dat blijven ze contact houden, zonder te weten dat Scar hun doorheeft. Monica raakt zwanger door Scar en bevalt van een meisje. Later in het verhaal gaan ze weer een dorp overvallen, en Monica moet mee vechten, met haar dochtertje op haar rug. Ze is zo vreselijk bang dat ze samen met Isaac schuilt. Ze wachten tot het weer stil is, zodat ze kunnen vluchten, weg van het kamp weg van alle nare dingen. Maar dan worden ze gevonden door Richard en een andere jongen. Richard laat hem gaan, terwijl Scar hem had opgedragen niet met lege handen terug te komen. De jongen zweert zijn mond te houden. Monica en Isaac belanden veilig in een kamp van Unicef, maar Richard wordt door Scar gemarteld en uiteindelijk vermoord, omdat de jongen hem had verraden.

Ik denk dat de bedoeling van dit boek is je te laten weten hoe slecht sommige kinderen het hebben en wat zij allemaal doormaken. En wat Unicef doet voor de kinderen met een oorlogsverleden.


C. Eigen mening: leeservaringen

Het verhaal laat me erg meeleven omdat je wordt geconfronteerd met de harde realiteit en de gevoelens van de personen worden heel erg goed verteld zoals in dit stukje dat Isaac terug moet keren naar het dorp waar zijn ouders en zusje en broertje wonen. Daar moet hij zijn broertje en zusje vermoorden om zich zo schuldig te voelen zodat hij het wel uit zijn hoofd laat om terug te keren naar huis. Het verhaal is ook best moeiljik omdat er allemaal moeilijke woorden in staan zoals: Sorghum, Boro-boro’s en Panga. Die woorden staan dan wel onder aan de bladzijde uitgelegd maar dat is erg irritant als je net goed in je verhaal zit en dan weer zo'n woord tegenkomt. Moet je eerst weer naar de uitleg kijken voordat je verder leest. Ook is het erg onwaarschijnlijk, omdat je niet gewend bent dat mensen zo met elkaar omgaan. Zoals de keer dat ze naar de kostschool gaan om een groep meisjes mee te nemen. Ze schreeuwen dat ze de deur open moeten doen want anders gooien ze een handgranaat naar binnen. Ook weet ik zelf niet hoe het is om een oorlog mee te maken.

D . Verwerkingsopdracht.

De rechterpersoon is Isaac. Hij kijkt droevig omdat hij veel verdriet heeft en zijn familie erg mist. Hij wendt zijn ogen af omdat hij weet dat hij niet met Monica om mag gaan, maar daarvoor geeft hij te veel om haar, daarom houdt hij haar hand vast. Monica kijkt ook droevig omdat ze veel liever bij Isaac is dan die Vervelende Scar die niet echt om haar geeft maar haar alleen maar gebruikt. Scar is de grote man in het midden. Hij houdt een mes tussen Isaac en Monica in omdat hij niet wil dat ze met elkaar omgaan.

E. De Auteur

Dirk Bracke is geboren op 4 juni 1953 in Sint-Gillis-Waas, België. Hij volgde een opleiding handel. In 1987 deed hij mee aan de John Flanderswedstrijd. Hij won niet, maar werd wel gevraagd om Vlaamse Filmpjes te schrijven. In deze reeks debuteerde hij in 1988. Nadat hij er een aantal had geschreven, waagde hij zich aan een boek. Zijn eerste werd in 1993 gepubliceerd en sindsdien is er elk jaar wel een boek van hem verschenen. Hij schrijft meestal 's ochtends, 's middags werkt hij als postbediende. Hij woont met zijn vrouw en twee zonen in Stekene. Zijn hobby's zijn volleybal en (rock)muziek.

REACTIES

D.

D.

Hallo,

Ik vind het een goed verslag, er staan wel veel fouten in..
Voorbeelden daarvan in het onderdeel 'eigen mening' zijn: geconfroteert ==> geconfronteert, reliteit ==> realiteit, zoon ==> zo'n.

Bedankt voor het verslag!! Het heeft me geholpen voor school!

mvg
Daan

14 jaar geleden

Y.

Y.

hey , ik heb het boek zelf gelezen en ik vind je verslag zeer mooi gemaakt.Ik heb het zeer geod kunnen gebruiken voor school, hartelijk bedankt. Greetzz yves

20 jaar geleden

J.

J.

Rete slecht

7 jaar geleden

J.

J.

vwo haha

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Als de olifanten vechten door Dirk Bracke"