Meeuwen door J. Bernlef

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Meeuwen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1088 woorden
  • 2 oktober 2003
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 5
27 keer beoordeeld

Boekcover Meeuwen
Shadow
Meeuwen door J. Bernlef
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Eerste persoonlijke reactie: Ik vind Meeuwen een erg saai en duf boek. Er wordt gewisseld tussen 2 verhaallijnen die allebei even saai zijn. Het hele boek draait om een persoon die naar een eiland is gegaan en voordoet alsof hij niet kan praten, op dat eiland verdwijnt een meisje maar wat er mee gebeurt is kom je niet te weten wat dus erg frustrerend is. Verder worden er te veel details verteld waardoor het verhaal sloom is en heeft et boek een einde dat plotseling afloopt. Ik lees dus nooit meer een boek dat door J. Bernlef geschreven is. Motivatie van mijn boekkeuze: Ik heb dit boek gekozen omdat mijn leraar dit boek heeft aangeprezen, jammer genoeg verschilt de smaak van de leraar van de mijne, wat er toe leiden dat het een crime was dit boek te lezen.
Inhoud: - Wie is de hoofdpersoon? Arend Wijtman - Wie zijn de andere belangrijke personages? En wat is hun relatie met de hoofdpersoon? Jan Zeilstra: Eigenaar van hotel waar Arend verblijft, Leo Wigman: Rechercheur die de verdwijning van een van de eilandbewoners onderzoekt, De Bree: Burgemeester van het eiland. - Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen? Arend krijgt te horen dat hij keelkanker heeft en dus niet meer kan praten na de operatie, De dochter van de timmerman verdwijnt spoorloos van het eiland, Arend pleegt zelfmoord door middel van verdrinking, De rentenierende makelaar op het eiland houd Arends notitieboekje achter. - Veranderd het leven van de hoofdpersoon door de gebeurtenissen? Ja, natuurlijk veranderd het leven van hem. Hij begint meer naar te denken over een leven zonder verbaal te communiceren met andere mensen. - Waar spelen de gebeurtenissen zich af? De gebeurtenissen vinden plaats in Nederland, op een van de waddeneilanden volgens mij op Ameland. - Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af? De gebeurtenissen vinden plaats tussen 1970/1980, er wordt nog geen gebruik gemaakt van hedendaagse begrippen als DVD-spelers en internet. Verdiepingsopdrachten: - Zijn er open plekken die niet worden ingevuld. Die blijven als je het boek uit hebt? Welke open plekken zijn dat? Hoe heb jij die open plekken proberen in te vullen? Ja, er zijn diverse open plekken die niet worden ingevuld, Waarom heeft Arend zelfmoord gepleegd? Wat is er met het vermiste meisjes gebeurt? Waarom heeft de rentenierende makelaar een opblaaspop? Ik heb ze proberen op te lossen door zelf een antwoord te bedenken op te vragen, maar tevreden over de vele open plekken ben ik zeker niet.
- Vind je het boek dat je gelezen hebt spannend? Nee, het boek word op geen enkel moment spannend, dit komt doordat er te langzaam word verteld en de hoofdpersoon de hele dag maar wat zit rond te lopen op het eiland en vogels te kijken. - Heeft de tekst een open of gesloten einde? Ben je tevreden over het slot, of had je liever een ander slot gelezen? Waarom? De tekst heeft een zeer duidelijk open einde waar ik in zijn geheel niet mee eens ben. Ik had dus liever een gesloten slot gelezen zodat al die vragen die ik nu heb beantwoord zouden zijn. - Welke manipulatietechnieken worden er gebruikt om de spanning te verhogen? Geef voorbeelden uit de tekst van die technieken. Er wordt gebruikt gemaakt van onder andere: Tijdverdichting, verschillende verhaallijnen, en het onbeantwoord laten van diverse vragen. Voorbeelden zijn onder andere: Waarom pleegt arend zelfmoord? Wie is de vrouw uit het hotel? Wat is er met het vermiste meisje gebeurt? - Is het boek dat je gelezen hebt fictie, proza of literatuur? Motiveer je antwoord. Meeuwen is zonder twijfel literatuur. De regels worden ten volle benut en alle gebeurtenissen kunnen waargebeurd zijn. Het boek voldoet hier aan en valt dus onder literatuur. Evaluatie: - Wat is je beargumenteerde eindoordeel over het boek? Ik vind het maar een saai en duf boek. De schrijver probeert spanning te creeren door open plekken, tijdsverdichting en het wisselen tussen verhaallijnen maar het enige wat hij hiermee bereikt is dat het boek nog saaier word om te lezen. - Is je eerste, aanvankelijke mening (de persoonlijke reactie ) na de verdiepingsopdracht veranderd, of niet? Wat is er veranderd in je oordeel? Mijn mening is na het maken van de verdiepingsopdrachten niet veranderd. Ik vind het nog steeds een saai boek zoals ik al eerder zei.
- Ben je tevreden/ontevreden over het uitvoeren van de beschrijving? Waarom? Ik ben uiteraard tevreden met de uitvoering van mijn beschrijving. Als ik er niet tevreden over zou zijn zou ik hem niet inleveren. - Ben je tevreden/ontevreden over het uitvoeren van de verdiepingsopdracht? Waarom? Ik ben uiteraard tevreden met de uitvoering van mijn verdiepingsopdracht. Als ik er niet tevreden over zou zijn zou ik hem niet inleveren. - Hoe verliep het lezen van het boek? Vond je het een lastige klus of viel het wel mee? Het verlezen van het boek beval me niet echt. In het begin was het een erg saai boek zoals de meeste andere boeken, dus besloot ik maar om door te lezen in de hoop dat het leuker zou worden ( wat overigens niet gebeurde ) en ik bleef doorlezen totdat ik het opeens uit was en tot de conclusie kwam dat ik nog nooit zo een saai boek had gelezen. - Hoe verliep het uitwerken van de verdiepingsopdracht? Vond je het een lastige, moeilijke klus of viel het wel mee? Ik vond het een lastige klus. Aangezien we 5 verdiepingsopdrachten moesten maken hield dit in dat ik vrije keus had welke ik zou maken. Alleen de opdrachten leken veel op elkaar en dus moest ik goed opletten welke ik zou uitkiezen. Toen ik ze eenmaal had uitgekozen was het maken ervan een kippetje. - Beschrijf wat je moeilijk, verwarrend of onduidelijk vond aan de verdieping Ik had niet echt veel moeite met de verdieping en deze heb ik dan ook redelijk snel geklaard het enige verwarrende vond ik dat veel vragen op elkaar leken en ik dus goed moest opletten welke opdrachten ik maakte zodat ik niet dezelfde antwoorden zou geven. - Had je het idee tijdens het werken aan deze opdracht voor je leesdossier, dat je de benodigde vaardigheden en kennis in voldoende mate bezat, Wat beheerste je nog niet goed? Ik had wel degelijk het gevoel dat ik over voldoende vaardigheden en kennis de beschikking had, want anders had ik dit leesverslag nooit kunnen maken.
- Wat ga je de volgende keer anders doen? Niks, ik ga gewoon hetzelfde doen behalve als mijn leraar zegt dat ik sommige dingen beter had kunnen doen. Dan ga ik die dingen verbeteren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Meeuwen door J. Bernlef"