Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

Lucky in the corner

Carol Anshaw

2002

256

6.3 / 10
5e klas vwo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 3376 woorden
  • 1821 keer
    3 deze maand
  • 8 september 2003
1. Zakelijke gegevens

Auteur:
Carol Anshaw
Titel:
“Lucky in the corner”, Houghton Mifflin Company, Boston, 2002, 245 blz.
Genre:
Roman

2. Eerste reactie

Keuze:
Ik heb me eerst een beetje georiënteerd op welke thema’s er allemaal zijn en welke me wel interessant leken. Psychiatery, de dood en gezinsproblemen leken me wel boeiende thema’s. Daarna ben ik naar de bieb gegaan en heb daar een boek uitgezocht die me leuk leek en bij één van die thema’s hoorde. “Lucky in the corner” valt zowel onder het thema psychiatery en gezinsproblemen, aangezien het boek over een problematische moeder-dochter verhouding gaat. Het boek was niet zolang geleden uitgebracht en een modern boek vind ik altijd al leuker om te lezen. Bovendien sprak het verhaal me wel aan.

Inhoud:
Ik vind het boek erg goed, het verhaal was interessant en ik kon alles goed volgen. Het verhaal en het taalgebruik is erg vlot en modern. De manier waarop het verhaal werd opgezet vind ik erg goed. Ik zou andere mensen zeker aanraden om dit boek te lezen.

3. Verdieping

a. Samenvatting:
Het verhaal gaat over de moeilijke relatie tussen dochter Fern en haar lesbische moeder Nora. Dit is vooral zo gekomen doordat Fern’s moeder haar man Russell, de vader van Fern, verliet, waardoor Fern zich door haar moeder verraden voelde. Fern heeft zich daarom als kind altijd teruggetrokken gedragen en nooit aan haar moeder losgelaten wat haar echt bezig hield of wat ze echt voelde. Ook nu nog, op haar eenentwintigste, gedraagt Fern zich terughoudend en zorgt ze ervoor dat ze niet teveel persoonlijke dingen loslaat, dingen die haar bezighouden, zodat als ze weer eens ruzie hebben, Nora haar daarmee niet kan kwetsen. Haar moeder heeft intussen al heel wat jaren een vaste partner, Jeanne. Het gaat heel goed tussen hen, ze zijn erg gelukkig samen. Tracy, de beste vriendin van Fern, heeft een paar maanden oude baby, Vaugh, die ze alleen opvoedt. Tracy’s ouders, die Tina en Brad genoemd willen worden, gedragen zich vreemd tegenover hun kleinkind. Ze willen er niks mee te maken hebben, waarschijnlijk omdat ze teleurgesteld zijn in Tracy. Als Fern op een dag met Tracy, Vaughn en Lucky (haar hond, met wie ze dikste maatjes is, al wordt Lucky wel een dagje ouder en Fern moet niet denken aan het moment dat hij er niet meer is omdat er dan een groot leeg gat in haar leven zal zijn ) aan het wandelen is, ontmoet ze een oude vriend van Tracy. Tussen Fern de en deze jongen, James, bloeit een mooie liefde op. Ondertussen is haar moeder in een affaire beland met Pam, een stoere vrouw die in de bouw werkt en een cursus volgt aan de universiteit waar Nora werkt als secretaresse. Nora wil Jeanne eigenlijk helemaal niet bedriegen, maar ze heeft altijd al een zwak gehad voor dit soort onweerstaanbare, foute vrouwen. Pam heeft eigenlijk ook al een vriendin, Melanie, die nogal agressief is. Fern heeft wel door dat er iets is wat haar moeder probeert te verbergen, waarschijnlijk een affaire denkt ze. Ze weet dit soort dingen gewoon, omdat zij en haar moeder toch op een bepaald niveau met elkaar verbonden zijn als moeder en dochter zijnde.

Fern komt erachter dat Tracy Vaugh niet goed behandeld heeft, hij heeft blauwe plekken op zijn armpjes. Dus besluit Fern, na de crematie van haar opa (de vader van Nora) die aan een hartstilstand was overledenen, er op aanraden van James er iets van te zeggen. Ze biedt ook aan om af en toe op Vaughn te passen zodat Tracy wat meer rust krijgt. Dat vind Tracy wel een goed idee. Tracy vertelt Fern dat ze Nora met een andere vrouw had gezien. Zo worden Fern’s vermoedens bevestigd. Ze krijgt een gevoel van medelijden voor haar moeder over haar heen. Ergens blijft haar moeder een willoos persoon, die geleidt wordt door haar karakter.
Dan vertrekt Tracy ineens en neemt Fern samen met James, Nora en Jeanne de zorg van Vaughn op zich. Ze maakt een hele planning zodat haar studie, werk en privé-leven niet in de knoop raken. Tracy belt om de paar dagen en zegt dan dat ze snel weer thuis komt, maar die belofte steeds niet nakomt. Ze heeft een jongen ontmoet, Dale, en ze leeft nu bij zijn familie in woonwagens. Ze is weer helemaal op het slechte pad met drugs enzo. James heeft Fern verrast door aan te geven dat voor Vaughn’s bestwil hij hem wel samen met Fern wil opvoeden. Dat ze gewoon doorgaan zoals ze nu bezig zijn. Fern dacht even dat het kwam omdat hij misschien de vader van Vaughn is, maar James verzekerd haar dat dat niet eens zeker is en dat hij het vooral uit liefde voor Vaughn doet.

Fern merkt dat Nora zich sinds die stomme affaire heel anders gedraagt, meer afwezig en opgejaagd. Nora had juist besloten wat meer afstand van Pam te nemen, als Pam ineens voor haar deur staat. Hierna is Nora wel gedwongen om zich met Pam te confronteren. Dat gaat niet zoals ze zich voornam; ze wilde duidelijk maken dat ze elkaar maar niet meer moeten zien omdat ze bij Jeanne hoort. In plaats daarvan gaan ze weer met elkaar naar bed en realiseert Nora zich dat ze echt verliefd op Pam is geworden. Eerst voelde ze zich alleen fysiek aangetrokken tot Pam, nu kan ze niet meer zonder haar aanwezigheid.
Het gaat snel steeds slechter met Lucky’s gezondheid en de enige oplossing tegen zijn pijn is een spuitje. James kan het niet meer aan en Fern zegt hem aan om even een paar dagen weg te gaan en dat ze Nora mee zal vragen naar de dierenarts. Als ze Lucky hebben laten inslapen, huilen moeder en dochter samen in elkaars armen uit. Zo dicht bij elkaar zijn ze al een hele tijd niet geweest.
Een paar weken later komt Nora’s affaire uit als Melanie, de vreindin van Pam, op een avond op de auto van Nora in rijdt. Nora ziet in dat ze een goede smoes hiervoor moet verzinnen, maar Fern heeft de situatie ook door en probeert Jeanne ook te overtuigen dat het toeval is dat alleen Nora’s auto is geraakt. Dit ontroert Nora, al blijkt later alles voor niks als Melanie opbelt en Jeanne aan de telefoon krijgt.
Nora gaat het huis uit en trekt bij Harold in. Ze ziet in dat ze een zwak heeft voor bepaalde vrouwen en dat ze niet sterk genoeg is om zich daar tegen te verzetten. Ze heeft voor zichzelf besloten om met Pam te breken, al vond die ook heel erg wat er was gebeurd, en ook om voor toekomstige fatale vrouwen op te passen. Ze gaat die avond wanhopig naar Jeanne toe in de hoop op vergeving. Het verrast Nora dat Jeanne haar überhaupt binnenlaat en met haar praat, en later Nora zelfs de kans geeft om te kijken hoe het zal gaan met hun relatie als ze het nog eens proberen. Nora is zielsgelukkig, al moet ze wel begrijpen dat er nu een barst in de vaas zit en dat ze Jeannes vertrouwen opnieuw moet zien te winnen. Na deze verzoening is Nora haar leven anders gaan inrichten, meer geordend en beperkt. Ze is er niet eens ongelukkiger door en bovendien heeft ze er alles voor over om met Jeanne te kunnen zijn.
Ineens verschijnt Tracy weer ten tonele met Dale en ze neemt Vaughn weer mee. Maar al na een paar weken belt Tracy midden in de nacht op en vraagt Fern of ze op Vaughn wil passen omdat de oppas waarschijnlijk al weg is. Hierna heeft Fern eens een goed gesprek met Tracy gehad en zijn ze het uiteindelijk eens geworden dat Vaughn beter af is bij Fern. Bovendien wil Dale geen ander kind dan zijn eigen kind in huis. Op Vaughn’s 1e verjaardag heeft Fern een feest geregeld. Nora kreeg als opdracht om voor de appetizers te zorgen. Terwijl ze haar auto inlaadt komt ze Pam tegen. Na hun wat hun laatste (ongemakkelijke) ontmoeting blijkt te zijn, voelt Fern dat er iets belangrijks met Nora is gebeurd. Dit zal hun relatie veranderen. Fern hoeft niet meer bang te zijn dat Nora er niet voor haar zal zijn.

b. Schrijfstijl:
De schrijfstijl is erg vlot en leest lekker. De stijl is modern en vooral de dialogen zijn realistisch weergegeven. Er wordt niet veel beschreven, alleen de noodzakelijk dingen waardoor je je toch een goed beeld van de situaties kunt vormen. Er wordt veel informatie achterwegen gehouden die pas later in het boek aan de lezer wordt losgelaten, waardoor de lezer steeds meer te weten komt over de hoofdpersonen of bepaalde situaties. Dat houdt het verhaal verrassend, omdat je steeds meer dingen ontdekt.
Plaats:
Het verhaal speelt zich af in de VS, in de huidige samenleving. Dat merk je aan het taalgebruik en aan bepaalde producten die kenmerkend zijn voor deze tijd, zoals mobieltjes. Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in de woonplaats van Fern en Nora; in hun huis, in James huis, in Harold’s huis, op Nora’s werk, etc. Nora gaat ook een keer de as van haar vader uitstrooien in Miami. De flashbacks spelen zich af op andere plaatsen in de VS.

Tijd:
De vertelde tijd bedraagt ongeveer 8 maanden, aan het begin van het verhaal is Vaughn 4 maanden oud en het verhaal eindigt op zijn 1e verjaardag. Het verhaal verloopt op zich chronologisch, al zitten er veel flashbacks tussendoor van Nora en Fern naar hun jeugd. Er zijn ook sprake een aantal tijdsprongen; de gebeurtenissen die zich in het heden afspelen worden steeds van enkele opeenvolgende dagen verteld, maar er kan ineens een tijdsprong worden gemaakt naar de volgend maand of er kan een flashback komen. Het verhaal begint in medias res, midden in een gebeurtenis die pas later in het verhaal verder wordt uitgewerkt. Dat was dus eigenlijk een flashforward.

Verhaalfiguren:
Fern: de hoofdpersoon. Ze is tamelijk lang en heeft duidelijk niet haar moeders uiterlijk geërfd, al is ze op haar eigen manier heel mooi. Ze heeft haar eigen stijl; geen speciale kleren, maar kleren die doordat zij ze draagt een heel eigen uitstraling krijgen. Ze heeft haar laten knippen in een wild kapsel en een tattoo genomen, dat laatste mede om haar moeder te shockeren. Ze is bang om dom en slungelig over te komen op andere mensen, door haar lengte, waardoor ze vaak verlegen overkomt. Ze heeft een ingewikkelde relatie met haar moeder, al verbetert die aan het eind wel. Ze begrijpen elkaar dan beter en kunnen beter met elkaar opschieten. Tracy is haar beste vriendin, en mede daarom neemt ze later de opvoeding van Tracy’s zoontje op zich. Maar vooral ook omdat ze erg van Vaughn houdt en vindt dat de persoon die ze wil worden dit zou doen. Fern is op een punt in haar leven waarin ze zich ontwikkelt en zich ook graag wil ontwikkelen als een persoon, al heeft ze altijd al een heel eigen persoonlijkheid gehad. Fern is erg enthousiast over haar studie antropologie en ze heeft grote plannen om na haar studie een jaar bij een primitieve stam in de toendra’s te leven. Haar oom Harold stelt zijn huis ter beschikking als plek waar Fern haar werk, telefonische psychiater, kan uitvoeren. Ze luistert naar mensen met allerlei emotionele problemen en geeft ze raad. Thuis, ze woont bij Nora en Jeanne die haar werk niet serieus nemen, kan ze daardoor haar werk minder goed doen. Door haar werk heeft ze een soort zesde zintuig ontwikkeld, ze heeft een heel goed inbeeldingvermogen ontwikkeld. Ze was nog erg bezig met een stukgelopen liefde met een jongeman van Aziatische afkomst, genaamd Cooper, als ze iet met James krijgt. Hun relatie is erg goed en James helpt graag met de opvoeding van Vaughn.

Nora: de moeder van Fern. Ze is een aantrekkelijke vrouw van in de begin veertig. Ze is lesbisch en heeft een relatie met Jeanne. Ze krijgt een affaire met een andere vrouw, maar op het eind besluiten Nora en Jeanne toch samen door te gaan. Nora heeft erge spijt en zal proberen Jeannes vertrouwen terug te winnen. Nora heeft een gebrekkige opvoeding gehad; haar moeder Lynette was een showgirl, ze danste, zong, acteerde, etc. en haar vader Art, was nooit thuis en omdat hij in de showbiz werkte waar hij een zangeres, Vicki Ashford, managede. Nora is vroeger door haar ouders erg gepusht om ook de showbiz in te gaan, maar heeft zich er daardoor erg tegen afgezet. Maar Nora heeft Fern ook een gebrekkige opvoeding gegeven door Fern’s vader te verlaten en steeds van partner te wisselen. De relatie tussen Fern en Nora is dan ook gecompliceerd, maar aan het eind zijn ze toch dichter bij elkaar gekomen. Ze voelen elkaar beter aan en proberen de ander de ruimte te geven.

Lucky: de hond van Fern, al zo lang ze zich kon herinneren. Hij en Fern waren elkaars beste vrienden. Hij had een vreemde afkeer voor postbodes en alles wat daarop leek en liet zich niks aanleren maar verder was het een hele lieve en trouwe hond. Aan het eind krijgt hij een spuitje omdat hij erg lijdt aan de gevolgen van zijn ouderdom.
Jeanne: de huidige partner van Nora. Ze is van oorsprong Frans, waardoor ze niet zo lang is. Je merkt dat ook aan kleine dingetjes zoals ze bepaalde woorden uitspreekt. Jeanne en Nora houden erg van elkaar. Jeanne en Fern kunnen goed met elkaar opschieten, alleen als Jeanne in gezelschap is van Nora en Fern ziet Jeannes toewijding aan Nora, dan kan Fern haar niet uitstaan. Ze is de vriendelijkheid zelve, maar ze houdt wel van harde actiefilms. Op het laatst ontdekt Jeanne dat Nora een affaire, maar ze wil hun relatie nog één kans geven. Alles zal wel anders worden, maar ze zijn beiden bereid om ervoor te vechten.

James: hij wordt de vriend van Fern. Ze ontmoeten elkaar in het park als hij aan het skateboarden is en Fern met Tracy en Vaughn op stap is. James heeft last van depressieve buien, wat soms erg lastig is voor hem en Fern. Maar ze houden erg van elkaar, en het gaat prima tussen hen. Wat Fern zo aan hem mag is dat hij weet wanneer hij niet door moet vragen en hij de belangrijkste informatie uit wat gegeven is haalt en zo het algemene concept snapt. Hij is relaxed naar zijn omgeving en houdt ook erg van Vaughn, waardoor de opvoeding van Vaughn geen probleem is.

Vaughn: de baby van Tracy. Wie zijn vader is wil Tracy niet loslaten. Hij is een vrolijk en gezond jongetje en iedereen, vooral Fern, is gek op hem. Op en gegeven moment verlaat Tracy hem en laat de opvoeding aan Fern over. Dit blijkt een permanente oplossing te zijn en voor zijn en Tracy’s eigen bestwil. Bovendien doet Fern het met veel liefde.

Tracy: Fern’s beste vriendin sinds de basisschool. Met Tracy kan Fern alles bespreken, zoals de problemen met haar moeder. Tracy weet altijd precies dat te zeggen over de dingen waar Fern onzeker over is, om haar weer op te beuren. Tracy is de moeder van Vaughn, het gevolg van een wilde periode uit haar leven. Later in het boek kan ze de opvoeding van Vaughn (de verantwoordelijkheden en de opofferingen) niet meer aan en ze smeert ‘em.

Harold: hij is de broer van Nora. Hij is een lieve man met transseksuele gevoelens. Zijn vrouwelijke alter ego Dolores komt eens per week te voorschijn als Harold’s andere transseksuele vrienden op donderdagavond bij Harold thuis bij elkaar komen om te kaarten. Als vrouw is hij een heel ander persoon en Fern probeert zo goed als ze kan met Dolores om te gaan en haar ook als een ander persoon te zien. Harold gelooft haar en kan goed luisteren. Bij hem kan ze zichzelf zijn en over van alles en nog wat praten.

Situaties:
De situaties volgen elkaar snel op. Het verhaal bestaat uit ongeveer dertig kleine hoofdstukjes. Per hoofdstukje wordt er of van perspectief gewisseld door Fern en Nora, er wordt een situatie beschreven die zich op hetzelfde moment afspeelde of er wordt een nieuwe situatie op een nieuwe dag beschreven. De situaties zijn realistisch al spelen ze zich wel in een andere cultuur af. Nou lijkt de Amerikaanse cultuur erg op die van ons, dus ik zou alle gebeurtenissen zelf mee kunnen maken.

Vertelwijze:
Er is een alwetende verteller. Het perspectief wisselt steeds tussen Fern en Nora. Hierdoor kom je meer te weten over hun gevoelens en gedachtes, waardoor je een beter beeld krijgt van hun relatie, de problemen waar ze mee zitten en wat er in hun verleden allemaal is gebeurd.

c. Thema:
Het belang van een moeder aan je zijde bij de zoektocht naar je plaats in de wereld.

Motieven:
Gebreken in de opvoeding: Nora en Fern hebben beide een lastige jeugd gehad, waarin hun ouders in een bepaald opzicht tekort zijn geschoten. Zo hebben ze allebei hun vader amper gekend; Nora’s vader was altijd op reis voor zijn werk en Fern’s vader heeft ze bijna niet meer gezien sinds de scheiding van haar ouders. Ook hebben Nora’s ouders hun dochter erg gepusht om de showbizz in te gaan en hebben Nora en Fern een nogal vijandige relatie.
Kinderen hebben op vroege leeftijd: Fern voedt Tracy’s baby op vrij jonge leeftijd op en Nora kreeg Fern toen ze zelf ook erg jong was. Dit brengt ze dichter bij elkaar.

Ongelukkige liefdes: Nora heeft al heel wat stukgelopen relaties achter de rug en Fern leed erg onder haar mislukte relatie met Cooper.

Titel:
De titel “Lucky in the corner” heeft niet veel met het thema te maken. Lucky was de hond van Fern, verder kan ik er niks van maken.

4. Beoordeling

1. Welke verhaalelementen hebben voor jou een positieve werking?
- Het verhaal was aangrijpend en ontroerend, de moeilijk relatie tussen Fern en Nora is voor beide niet gemakkelijk. Eigenlijk hebben moeder en dochter elkaar gewoon nodig. Het is zielig om hun te zien lijden onder hun relatie, daardoor leef je erg met ze mee en kan je je goed in het verhaal verplaatsen.

“They are only a foot apart, which, in ordinary circumstances, would be the same as a mile. But right now, it’s an easy fall into each others arms, where they cry for much longer than Fern could have expected.” (blz. 225 op het eind als hun relatie is verbeter en ze zojuist Lucky een spuitje hebben gegeven)

- Het verhaal was ook spannend, hoe zou die toch affaire aflopen. Bovendien gebeuren er tussendoor nog allemaal onverwachte dingen, waardoor je aandacht goed bij het verhaal wordt gehouden.
- Het verhaal is ook diepzinnig, de rode draad door het verhaal zijn de ingewikkelde familierelaties en hoe belangrijk het is om ouders te hebben waar je op kunt bouwen.

6. Wat vind je van het taalgebruik?
Ik vind het taalgebruik erg lekker lezen; de schrijfstijl is modern en vlot. Ik vind dat de schrijfster een realistische sfeer weet te scheppen, de situaties komen heel echt en huiselijk over waardoor je je goed kunt inleven. Dat vind ik altijd erg belangrijk. Er waren wel redelijk wat woorden waarvan ik de betekenis niet wist, maar zonder woordenboek was het verhaal nog prima te begrijpen. De zinnen zijn niet zo lang en er zijn veel dialogen. Bovendien zijn die dialogen af en toe erg droog, dat houdt je aandacht erbij.

“Maybe,” Fern says, but they both know she probably would be doing better. They are both capable of fucking up, but Tracy’s potential along these lines has so much more range.”
(blz. 175)

8. Zou je een ander aanraden om dit boek ook te lezen? Waarom?
Ik zou een ander zeker aanraden om dit boek te lezen omdat het gewoon een heel erg leuk boek is. Het verhaal is goed, de schrijfstijl is lekker leesbaar, de opbouw van het verhaal is apart en het is af en toe heel droog. Vooral door de manier waarop het verhaal begint ben je eerst even in de war gebracht en moet je even in komen in het verhaal en de manier waarop de schrijfster het verhaal vertelt:

“Jeanne, of course, can’t know that within Nora is actually quite busy, gathering up all the false notes she is soon going to need to pretend she is surprised by what has just happened.” (blz. 2 later kom je er pas achter waar dit op slaat, het is leuk om dat langzaam te ontdekken)

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9790

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan