Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Schuldig

Nancy Werlin

1998

239

8.1 / 10
3e klas vwo
  • Iris P
  • Nederlands
  • 2007 woorden
  • 7512 keer
    4 deze maand
  • 22 juli 2003
Zakelijke gegevens

Titel: Schuldig
Auteur: Nancy Werlin
Uitgeverij: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2001 (in Nederland)

Korte uitleg waarom het boek gekozen is

Ik vind het wel een apart, spannend boek. Niet alles is meteen duidelijk, in het begin is dat minder leuk, maar op het eind snap je alles. Het is niet zo’n doorsnee ‘Carry Slee-boek’. Er zijn niet veel boeken met zo’n onderwerp.

Eerste persoonlijke reactie

Ik vind het een interessant boek. Het is een apart onderwerp. Leuk om over te lezen. Er kwam een geest in voor, maar toch was het niet eng. Het is een erg spannend boek, vooral op het eind. In het begin is het wat saai, er gebeurt niet zo heel veel schokkends.De rare manier waarop de oom en tante met elkaar communiceren zet me wel aan het denken. Het is ook best een ingewikkeld boek.

Korte samenvatting van de inhoud

Hoofdpersonen:

- David: is 17 jaar en vrijgesproken van moord, hij verhuist van Baltimore naar Cambridge om daar zijn school af te maken. En opnieuw te beginnen. Hij woont in Cambridge bij zijn oom en tante en nichtje op de zolder.
- Lilly: Is het nichtje van de David, ze is 11 jaar. Ze gedraagt zich vijandig tegenover David, en zorgt ervoor dat hij helemaal van streek raakt en ook bijna door zijn oom en tante het huis uit wordt gezet.

Bijpersonen:

- Vader van David: Hij is advocaat en heeft David tijdens zijn rechtszaak ook verdedigd, hij vliegt gelijk naar Cambridge als het niet goed gaat met David.
- Julia: is de tante van David, ze doet erg afstandelijk tegen David, en gelooft hem nooit als hij vertelt over de streken die Lilly uithaalt. Op het laatst denkt ze zelfs dat hij gek is.
- Vic: is de oom van David hij gedraagt zich nog het aardigst van de familie tegen David.
- Frank Delgado: is een skinhead die bij David op school zit. In het begin is hij erg zwijgzaam maar later raken ze bevriend.
- Kathy: is de zus van Lilly, ze is overleden op haar 19e, dat is nu vier jaar geleden, nog steeds wordt er niet over haar gesproken. Ze denken dat ze zelfmoord heeft gepleegd maar Lilly heeft haar vermoord, omdat Kathy altijd op de eerste plek kwam en eigenlijk het lievelingetje van haar ouders was.
- Emily: was de vriendin van David, haar heeft hij vermoord maar dat was per ongeluk omdat hij de broer van Emily (Greg) wilde slaan. Hij houdt nog steeds van haar en denkt bijna iedere dag aan haar.

Samenvatting:

David is vrijgesproken van moord op zijn vriendin Emily. Na het proces verhuist David naar zijn oom en tante in een andere staat, om zijn school af te maken en rustig te kunnen leven.
Helaas is zijn nichtje Lilly het daar niet mee eens. Al vanaf het begin laat ze merken dat David niet welkom is. Ze vraagt aan David wat hij voelde toen hij Emily neersloeg. David wordt op een gegeven moment zelfs bang van zijn nichtje.
Zijn oom en tante communiceren op een rare wijze: via hun dochter Lilly. Ook als ze gewoon met elkaar aan tafel zitten. Dan is het van: “Lilly, schat, kun je je vader even vragen of hij de aardappels even aan jou wil geven. Zou jij ze dan aan mij kunnen geven?”
Julia doet kil en onaardig tegen hem. David doet nooit wat goed is volgens haar.
David woont op de zolder van het huis. Zijn oom Vic heeft die jaren geleden omgebouwd tot een appartement.
Vroeger was dit appartement van zijn nichtje Kathy.
’s Avonds hoort David een vreemd neuriënd geluid in het appartement. Hij ziet vreemde schaduwen en hij denkt zelfs dat hij Kathy “help Lilly” hoort zeggen..
Ondertussen komt Lilly steeds vaker op zijn appartement. Ze vernielt zijn spullen en tegen haar ouders zegt ze dat David gek geworden is en dat ze bang van hem wordt.
David wordt nieuwsgierig. Hij wil weten waarom Lilly zo tegen hem doet en waarom ze hem perse weg wil hebben van de zolder.
Als zijn ouders komen met Thanksgiving vertellen ze hem iets belangrijks. Dat Lilly erbij was toen Kathy zelfmoord had gepleegd. Langzaam wordt het David duidelijk dat Lilly iets te maken heeft met Kathy’s dood.
Lilly vertelt hem na een tijdje dat ze jaloers was op haar zus. Haar zus mocht alles. Toen Kathy een keer een bad nam en ze aan Lilly vroeg of zij een glas water wilde halen, heeft Lilly er ammoniak bijgedaan.
Lilly dacht dat ze dat wel zou ruiken, maar…. Kathy was verkouden, rook niets en dronk het op.
David wil zijn oom en tante vertellen dat Lilly hulp nodig heeft, maar die willen niet luisteren.
Als hij op een dag zo gek van zijn nichtje wordt, dat hij zijn kamer helemaal overhoop haalt, bellen zijn oom en tante zijn vader op.
Zijn vader komt hem halen en ze logeren in een hotel.
Die nacht kan David niet slapen en hij gaat hardlopen. Hij voelt dat er iets mis is en rent naar het huis van zijn oom en tante. Het huis staat in brand. David kan zijn nichtje buiten niet vinden en rent het huis in.
Hjj vind Lilly in het bad, bij het appartement van Kathy. Hij neemt Lilly mee uit het huis en ze worden allebei naar het ziekenhuis gebracht.
In het ziekenhuis krijgt Lilly wel hulp van psychiaters, maar ze geloven haar verhaal over Kathy niet. David is de enige die Lilly geloofd en weet hoe zij zich voelt, ze mogen elkaar niet meer zien van Julia maar Frank zorgt ervoor dat ze elkaar kunnen spreken, ze beloven dat ze elkaar altijd zullen helpen.
De ouders van David hebben een appartement in Cambridge gekocht en daar gaan ze met z’n drieën wonen.

Bespreking van verhaalaspecten

Fictie en werkelijkheid: Het verhaal is fictie, het is niet waar gebeurd, maar de manier waarop de ouders van Lilly communiceren komt wel voor. De schrijfster had dat een keer van iemand gehoord. Het is een realistisch verhaal, het zou zo in het echt kunnen gebeuren, behalve dat wat Kathy betreft. Niet iedereen gelooft in geesten.
Spanning en open plekken: In het boek zitten best veel open plekken. Je weet eerst niet waarom David vrijgesproken is en wat er zich toen heeft afgespeeld. Ook weet je eerst niet wat er met Kathy gebeurd is. En je weet in het begin ook niet echt waarom Vic en Julia via Lilly communiceren.
Personages: Hoofdpersoon: David
Doel van de hoofdpersoon: Lilly helpen (en erachter komen hoe).
Helpers: Kathy, Frank, Vic ( maar weet niet wat hij van David moet denken).
Tegenstanders: Lilly, Julia.

- David: Niet zelfverzekerd omdat iedereen zijn naam kent, hij wordt gezien als ‘de vrijgesproken moordenaar’. Dit vindt hij erg moeilijk maar hij probeert er mee om te gaan. Hij zegt dat dat de straf van een moordenaar is, er mee proberen te leven. Hij laat een klein beetje over zich heen lopen door Lilly.Hij geeft niet gauw op, dat komt door alles wat hij meegemaakt heeft. Hij is erg vriendelijk en verlegen.
- Lilly: Zelfverzekerd. Gemeen: ze haalt elke dag wat weg uit Davids kamer, vernielt wat of zet iets op een andere plaats. Ze heeft veel doorzettingsvermogen. Ze is wel weer erg slim, ze heeft slimme plannetjes.
- Frank: Mysterieus. Hij laat eerst niet zoveel van zich merken. Als Frank en David bevriend raken staat Frank altijd voor hem klaar. Bijvoorbeeld als David en Lilly na de brand in het komen te liggen mogen David en Lilly elkaar niet zien van Vic en Julia. Frank neemt Lilly dan ’s nachts in een rolstoel mee naar Davids kamer. Ook maakt hij zich nergens druk om, hij is heel makkelijk.
- Vic: Hij is wel aardig. Hij weet alleen niet wat hij wil. Hij weet niet aan wiens kant hij moet staan, hij zit er een beetje tussenin. Hij is wat bescheiden.
- Julia: Julia is erg fel en weet wat ze wil. Ze drijft haar zin altijd door. Het moet volgens haar regels en anders niet. Maar toch is ze ook best afwezig. Toen David aankwam bij hun huis (na ongeveer tien jaar) liet ze zich niet zien. Pas de tweede dag, bij het eten, zagen ze elkaar weer.

Opbouw: De gebeurtenissen worden verteld in de volgorde waarin ze plaatsvinden. Logisch-chronologisch dus. Het verhaal begint ‘bij het begin’.
Tijd: Het verhaal speelt zich niet echt in een bepaalde tijd af. Het zou nu kunnen gebeuren maar ook bijvoorbeeld dertig jaar geleden. Er zijn in het verhaal terugwijzingen, dan denkt David bijvoorbeeld aan Kathy of Emily.

Leeservaring grondig beschrijven – onderwerp

Het onderwerp spreekt me wel aan. Ik heb nog nooit een boek gelezen met hetzelfde onderwerp.Over dit onderwerp heb ik nog nooit echt nagedacht. Ik heb van dit boek geleerd dat je je niet zo snel gek moet laten maken. Maar dat is niet echt een wijze les, het is niet de boodschap van het verhaal. Ik ben niet anders gaan denken door dit boek. Ik was verrast omdat het eerst veel om school ging bij David maar later werd daar helemaal niks meer over verteld. Later kwam Kathy en dat was erg verrassend, ik had dat niet verwacht. Ik vind dat er te weinig aandacht is besteed aan de relatie tussen David en het buurmeisje en de relatie tussen David en Frank.

Verwerkingsopdracht – reclametekst

In dit spannende boek verhuist David, een vrijgesproken moordenaar, naar zijn oom, tante en nichtje in Cambridge. Daar wordt hij niet al te hartelijk verwelkomt door zijn nichtje Lilly. Langzaam maar zeker komt hij erachter waarom Lilly zo doet en hoe zijn andere nicht om het leven is gekomen. Dit is erg verrassend maar toch herkenbaar voor hem. Koop hem nu in de boekhandel voor maar €6,95 !!!

Informatie over de auteur

Nancy Werlin is geboren en opgegroeid in Peabody, Massachusetts. Tegenwoordig woont ze in South-Boston. Nancy is afgestudeerd in Engels aan de universiteit van Yale. Ze werkte als technisch schrijfster en redactrice voor verschillende computer software- en internetbedrijven. Op dit moment werkt ze voor Cognistar Corporation.
Nancy Werlin had in haar geboorteland pas één boek gepubliceerd toen The Killer’s Cousin verscheen, zoals Schuldig in het Engels heet. Ze had er meteen veel succes mee en kreeg er verschillende belangrijke prijzen voor, waaronder de Edgar Award voor het beste jeugdmysterie. Het verhaal baseerde ze op een verhaal dat ze ooit hoorde, over een mensen dat samen woonden, het bed met elkaar deelden, maar nooit met elkaar spraken. Ze wisselden informatie uit via hun kind. Werlin vroeg zich af hoe dat kind zich ontwikkeld had. Waarschijnlijk was het een behoorlijk gestoord persoon geworden. Als hoofdpersoon koos ze aanvankelijk een volwassen man. Pas na haar boek drie keer te hebben herschreven, besefte ze dat het anders moest. David werd een jongen met een nogal geheimzinnig verleden. Het verhaal rond zijn nichtje Lily veranderde ze niet. Uiteindelijk heeft ze nu vijf versies van ‘Schuldig’.
In Amerika is Werlin inmiddels een bekend jeugdboekenschrijfster. Ze houdt ervan voor jong-volwassenen te schrijven, omdat er in de jaren tussen kind-zijn en volwassenwording zoveel gebeurt. En, voegt ze eraan toe: ‘I like teenagers, also, I have to say. They’re fun to be around both in person and, most important for me, on the page.’

Ooit gezegd: ‘Think the whole thing out in advance? No. I´ll do only just enough to get started, because I know from experience that I do my best thinking while writing. Outline? Never! I generate logical progression organically, from shifting and shaping the actual material as I work and get ideas.’

Nancy Werlin heeft voor 'Schuldig' heel wat prijzen gekregen, waaronder:
- 1999 De Edgar Award voor het beste jeugdmysterie
- 2001 De Garden State Teen Book Award
- ALA Best Book for Young Adults
- ALA Teens' Top 10 Best Book Pick
- Eervolle Vermelding van de Zoenjury 2002

Boeken voor 12+ jaar van Nancy Werlin:

Opgesloten
Marnies moeder is al een aantal jaren dood, maar Marnie mist haar nog steeds. Ze voelt zich erg eenzaam en is blij tijdens een computerspel ´Elf´ te leren kennen. Hij is het die haar helpt als Marnie ontvoert wordt!
Leeftijd: 12+
Uitgever: Kluitman
Verschenen: 2002
En natuurlijk ‘Schuldig’, verder zijn er voor 12-plussers nog geen boeken van Werlin in Nederland te koop.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8520

reacties

heeey dit is echt een goed uitreksel. heb er erg veel aan gehad. heel erg bedankt. toppie houdoe groetjes sylvie
door Anoniem (reageren) op 1 februari 2004 om 18:53
echt een goed stuk, dankje ik heb er veel aan gehad! DOeeg, sas
door sas (reageren) op 18 mei 2004 om 8:12
Is het boek chronologisch?
door thom (reageren) op 8 december 2010 om 14:38
hoi ik ben het
door hoi ik ben het (reageren) op 17 februari 2017 om 12:15

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Iris P 3e klas vwo8.1
Alma 3e klas vwo7.7
Renske 3e klas vwo7.3
anoniem4e klas vmbo6.4
Max vd Laar 3e klas havo/vwo6.0
Meer verslagen ›