Nathan Sid door Adriaan van Dis

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Nathan Sid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1908 woorden
  • 23 mei 2003
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
79 keer beoordeeld

Boekcover Nathan Sid
Shadow
Nathan Sid door Adriaan van Dis
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
I vooraf en jij Gegevens van het boek
Auteur: Adriaan van Dis
Titel: Nathan Sid
Jaar van uitgave: 1992
Druk: 13e druk Verantwoording keuze boek Ik heb dit boek gekozen omdat ik eens een keer een boek wilde dat niet zo diepzinnig is. Niet met allemaal gedachtes achter het verhaal. In de boekenlijst stond dat je het boek een barbaar in China mocht nemen. Dat boek was er niet meer, maar deze stond er wel. Nadat ik de achterkant en de titel had gelezen leek het me wel wat en zo heb ik dit boek gekozen. Ik had eigenlijk niet zoveel verwachtingen over dit boek. De titel zegt niet zoveel, het is alleen maar een naam. Je kunt daaraan wel afleiden dat het een boek is dat over een persoon gaat. Een autobiografie. Mijn verwachtingen voordat ik het boek had gelezen waren dus dat het een boek is dat over een jongen gaat die al zijn problemen en gebeurtenissen beschrijft. II de schrijver en jij Korte biografie van de auteur Adriaan van Dis wordt in 1946 geboren in Bergen, Noord Holland. Zijn vader is een blanke ex-militair uit het Koninklijk Nederlands Indisch Leger en zijn moeder is een Indische. Na zijn HBS-opleiding volgt hij in Amsterdam de MO-opleiding Nederlands. Hij behaalt zijn MO-A-akte en maakt in 1969 een grote reis ‘richting India’. Na een half jaar keert hij terug en hij blijkt niet verder te zijn gekomen dan Afghanistan. Hij voltooit zijn opleiding en richt zich op een studie Zuid-Afrikaans. Nadat hij afgestudeerd is, werkt hij van 1978 tot 1982 als chef van de zaterdagbijlage bij het NRC Handelsblad. Tot 1985 is hij ‘redacteur features’ bij deze krant. Hij debuteert met de novelle Nathan Sid in 1983, waarvoor hij in 1984 het Gouden Ezelsoor (prijs voor het best verkochte Nederlandse literaire debuut), ontvangt. Voor zijn praatprogramma Hier is…Adriaan van Dis (vanaf 1983) ontvangt hij in 1986 de Nipkowschijf. Hij is enige jaren bestuurslid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en wordt in 1987 redacteur van het literaire tijdschrift De Gids. Ook schrijft hij een aantal toneelstukken. In 1995 ontvangt Van Dis de Publieksprijs voor het Nederlandse boek. De thema’s die vaak in zijn boeken terugkomen, worden gekenmerkt door een zekere tweeslachtigheid. Aan de ene kant verlangen zijn personages naar harmonie, zuiverheid, volmaakte schoonheid en aan de andere kant voelen ze zich aangetrokken door de zelfkant van het leven, het groezelige, onvolmaakte. Andere werken van Van Dis zijn: Cassablanca (1986); Zilver of het verlies van de onschuld (1988); Het beloofde land (1990); Indische duinen (1994) en Palmwijn (1996).
Literaire stroming Moderne Nederlandse literatuur. III het verhaal en jij Korte samenvatting van het verhaal Nathan Sid is in Indië verwekt, maar heeft er nooit, zoals de rest van zijn familie, gewoond. Overal in het grote huis waarin hij opgroeit, hangt een Indische sfeer en er wonen meerdere families, die allemaal uit Indië komen. Nathan heeft veel last van puistjes en pukkels, waarvoor hij naar een gebedsgenezer gaat. Het blijkt dat hij allergisch is en dat hij daar altijd last van zal blijven houden. Hij moet zich aan een dieet houden, dat zijn lichaam moet zuiveren. Hij moet oefeningen doen om sterker te worden en als hij het niet goed doet, wordt hij geslagen door zijn vader. Als hij met zijn vader, ‘Pa Sid’, naar de bioscoop gaat, ziet hij de film ‘Gullivers reizen’. Nathan wil ook zo sterk, groot en stoer worden als Gulliver. Zijn vader maakt zich kwaad om de oom van Nathan, die socialist is. De socialisten willen namelijk de KNIL-salarissen inhouden en ze geven het KNIL de schuld dat Nederland Indië is kwijtgeraakt. Als blijkt dat Nathan deze oom juist heel leuk vindt, worden de regels in huis nog strenger. Als Nathan een fluit wil, om de Indische liedjes te kunnen spelen, moet hij iedere dag oefenen van zijn vader, anders krijgt hij een pak slaag. Nathan vindt het heerlijk om alleen met zijn moeder te zijn. Als zijn vader overlijdt aan een hartkwaal, ervaart hij dat eerder als een opluchting. Toch krijgt hij last van schuldgevoelens. Hij wordt nu geacht om het goede voorbeeld aan het gezin te geven en zijn moeder tot steun te zijn. Zijn moeder vertelt hem verhalen over het leven van zijn vader en het liefst zou hij veilig onder haar rok wegkruipen. Thema Het thema van dit verhaal is de verwondering van Nathan over vroeger, over zijn ouders en over zichzelf. Motieven Er zijn meerdere motieven in dit verhaal. De belangrijkste zijn: · Humor; · Genieten van het leven; · Verleden; Stijl Het verhaal is nogal kinderlijk geschreven. Vooral de gedichtjes zijn vaak simpel geschreven. Toch wordt zo alles duidelijk wat Adriaan van Dis bedoelt. Hij gebruikt ook veel Indonesische woorden. Hij draait niet om de gebeurtenissen heen maar schrijft direct op wat er aan de hand is. Tijd Vertelde tijd

De tijd die de beschreven gebeurtenissen in beslag nemen is ongeveer één jaar. Vertel tijd
De tijd die ik nodig had om het boek uit te lezen bedroeg ongeveer anderhalf uur. Tijdsvolgorde
Het verhaal is chronologisch verteld. Er zijn geen flashbacks. Oening Het verhaal heeft een informatieve opening. Je begint bij het begin. Niet ergens midden in een verhaal. Einde Het verhaal heeft een gesloten einde. Het boek eindigt dat Nathan onder de rok van zijn moeder, net als achter zijn gesloten wimpers, zich veilig voelt. Een wereld waar hij niets fout kan doen. Hij sluit daarmee zijn verleden en verdriet. Ruimte Het verhaal speelt zich af in het grote huis in Bergen, Noord-Holland, waarin Nathan opgroeit en naar school gaat. Verteller Het verhaal wordt in de hij-vorm geschreven. Je volgt het verhaal door de ogen van de hoofdpersoon die een naam krijgt. Ja kan lezen wat Nathan denk, doet en voelt. Karakterisering van de hoofdpersonen en hun onderlinge relatie Nathan Sid is ongeveer 10 jaar oud. Hij is een buitenbeentje in de ‘Indische wereld’ waarin hij leeft. Hij wordt streng opgevoed. Nathan wil graag stoer overkomen, maar hij is helemaal niet sportief. Hij heeft geen vrienden en is vaak onzeker. Pa Sid is de vader van Nathan en is oud-militair van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Hij heeft in een Japans kamp gezeten als krijgsgevangene. Hij is getrouwd geweest en daarna is hij gaan samenwonen met de moeder van Nathan. Door zijn ervaringen is hij streng in het opvoeden, maar heeft daar wel goede bedoelingen mee. Pa Sid heeft de plaats ingenomen van de vader van het gezin, Van Capellen. Hij kan echter niet met Nathans moeder trouwen, omdat de broer van zijn vroegere vrouw bij de Burgerlijke Stand zit en elk verzoek tot echtscheiding vernietigt. De moeder van Nathan is een lieve zorgzame vrouw. Ze gelooft in alternatieve geneeswijzen, waardoor Nathan dingen moet eten die hem moeten zuiveren, maar die heel vies zijn. Ze draagt nog steeds de naam van haar eerste man. Saskia, Jana en Ada zijn de halfzussen van Nathan. Ze hebben alle vier dezelfde moeder, maar ze hebben een hekel aan Pa Sid. Ook voor zijn halfzussen is Nathan een buitenbeentje, hij heeft immers niet in een kamp gezeten. Nathan’s oom. Nathan vindt zijn oom veel aardiger dan zijn vader. Zijn oom heeft heel andere opvattingen dan hij. Titel De titel van het verhaal is Nathan Sid. Dat is de naam van de jongen waar het hele verhaal over gaat.
IV het verhaal en jouw oordeel Mijn mening over dit boek Ik vond het een boek dat niet zo diep op de gevoelens van de hoofdpersoon in gaat. Het blijft een beetje oppervlakkig. Je krijgt niet de diepste geheimen van Nathan te zien. Het is wel een realistisch verhaal. Er zou zo’n jongetje kunnen zijn die overal allergie voor is en niets lust. Er gebeuren ook alleen maar dingen die in het dagelijks leven ook gebeuren. De opvoeding van de ouders is wel ouderwets. Het boek is ook in 1983 geschreven. Ik wordt niet emotioneel van dit boek. Nathan zelf in het verhaal wel emotioneel als hij bijvoorbeeld een woedeaanval heeft of als zijn vader hem slaat. Je krijgt wel een beetje medelijden met Nathan als je dat zo leest en dat hij allemaal drankjes moet innemen en zalfjes moet smeren. Ik vond het een leuk boek. Belangrijkste uit het verhaal Een klein kind die zoveel allergieën en kwalen heeft waardoor hij een buitenbeentje is. Dit is me juist bijgebleven omdat het hele verhaal door die allergieën en kwalen naar voren komen waar Ma Sid dan weer wat aan moet doen. Aan het begin van het boek begint het ook gelijk met dat Nathan een jongen is die voor dat en dit allergie’s is en dat en dit niet lust. Het lijkt me zelf ook heel erg als je dat soort dingen moet hebben en zulke pijnen moet meemaken. Door de medelijden die je voor Nathan krijgt onthoudt je het ook veel beter. V verwerkingsopdracht Nathan Sid is een boek dat Adriaan van Dis heeft geschreven. Het was zijn debuut. Nathan Sid is het verhaal over het leven van Adriaan van Dis toen hij nog jong was. Als je de naam Sid omdraait krijg je Dis, van Adriaan van Dis. Het is dus een autobiografie. In het boek kan je uitspraken vinden die Adriaan van Dis als kind heeft gemaakt. Dus standpunten die Adriaan van Dis op het leven het toen hij wat kleiner was, in zijn jeugd. Drie standpunten van de schrijver met een levensbeschouwing zijn: · Mensen vinden kinderen met allergieën en kwalen alleen maar zielig en proberen ze zo veel mogelijk te ontwijken. · Socialisten zijn veel aardiger en makkelijker in de omgang dan andere mensen. · Het leven is toch vreemd. Eerst haat je je vader en als hij dood is ga je toch van hem houden. Met het eerste standpunt ben ik het eens. Ook al is het door de ogen van een kind anders, mensen vermijden kinderen en volwassenen met allergieën en kwalen wel. Iedereen zegt maar dat ze het zielig vinden, maar zelf willen ze er maar niet in aanraking mee komen en de mensen helpen die zulke kwalen hebben. Het tweede standpunt klopt natuurlijk niet. Ik weet niet of socialisten makkelijker in de omgang zijn of aardiger. Ik verdiep me daar niet in. Adriaan van Dis heeft als kind meegemaakt dat zijn oom werd verafschuwd omdat hij een socialist was. Adriaan vond die oom veel aardiger dan zijn vader en dus zijn volgens hem ook gelijk alle socialisten aardig. Over het derde standpunt moet je goed nadenken. Ik weet niet hoe het is als mijn vader overlijd. Dat heb ik gelukkig nog niet meegemaakt. Ik haat mijn vader ook niet. Adriaan van Dis haatte zijn vader omdat hij hem slaag gaf en alles wat Adriaan deed was fout. Zo ga je je vader wel haten. Nadat zijn vader was overleden kreeg hij toch medelijden en diep in zijn hart hield hij toch van zijn vader. Ik denk dat als ik mijn vader zou haten en hij zou overlijden, dan zou ik toch nog van hem houden. VI planning Geplande activiteit Datum/tijd Uitgevoerd? Naar de bibliotheek. 06/01/2003 ja
Boek gelezen. 06/01/2003 t/m 08/01/2003 ja
Recensies zoeken. 09/01/2003 Nee (ik heb er geen kunnen vinden op het internet en die andere verwerkingsopdracht doe ik liever). Leesdossier maken 12/01/2003 ja VII bibliografie Informatie voor onderdelen uit het boek Ik heb voor het grote deel internet gebruikt en de rest van de info stond in het boek zelf. Voor de biografie over de schrijver heb ik de website www.schrijversnet.nl gebruikt. Het boek heb ik uit de bibliotheek Voorburg gehaald.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nathan Sid door Adriaan van Dis"