Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

Desert flower

Mijn woestijn

Waris Dirie

1998

238

6.4 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 370 woorden
  • 1998 keer
    2 deze maand
  • 8 mei 2003
Proeflezen van het typoscript “Mijn woestijn” van Waris Dirie

Geachte mevrouw

“Mijn Woestijn” is een ongelofelijk verhaal dat we zeker een kans moeten geven. Het is het levensverhaal van een voor het leven verminkte jonge vrouw.

Waris is een nomadendochter die opgroeit in de woestijn van Somalië. Als ze vijf jaar is wordt ze, volgens de traditie, op de meest gruwelijke manier besneden. Als ze dan een aantal jaren later uitgehuwelijkt wordt aan een oude man, besluit ze te vluchten. Waris komt in Londen terecht bij haar oom waar ze als dienstmeisje werkt, tot ze ontdekt wordt als model. Ze wordt verliefd op een drummer en ze krijgen een zoontje Aleeke. Toen Waris in een interview met Marie Claire vertelde dat ze besneden was leidde dit wereldwijd tot vele reacties. De VN benoemde haar tot ambassadeur in de strijd tegen vrouwenbesnijdenis, en uiteindelijk leidde dit tot “Mijn woestijn”.


Dit boek verdient dus volgens mij zeker een kans. Na haar interview met Marie Claire heeft Waris al zeer veel positieve reacties gekregen, en ik denk zelfs dat ze na de uitgaven van haar levensverhaal nog veel meer positieve reacties gaat krijgen.

Bovendien vind ik dat mensen overal ter wereld horen te weten wat de gruwelen zijn van zo’n rituele besnijdenis, en dit boek is hier zeker een goed voorbeeld voor. Men leest namelijk hoe zo een dergelijke besnijdenis gebeurt, en hoe de besneden vrouwen er later mee omgaan.

Daarnaast is het verhaal zeer boeiend en ontroerend. Het is een ijzersterke roman die je in een keer uitleest.

Het mooie aan het leven van Waris is dat ze ondanks de vele jaren in het Westen zich toch nog altijd een Somalische voelt. Ze mist haar land en haar familie, en vooral dan haar moeder, verschrikkelijk, maar toch zou ze er nooit meer voorgoed naar kunnen terugkeren, omdat ze weet wat het rijke Westen haar te bieden heeft.

Ook heeft het verhaal een zeer leuk en aangenaam einde. Waris keert voor een reportage van de BBC terug naar “haar” woestijn, waar ze haar moeder voor het eerst in vijftien jaar terugziet! Het is een ontroerend maar zeer vreugdevol wederzien!

Dus beste Wies, gooi dit ongelofelijk moedig en sterk verhaal op de markt en u zult er heus geen spijt van krijgen!

Hoogachtend,

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3781

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Robyn Beekmanzeker weten goedZeker Weten Goed
Salina 4e klas havo8.2
anoniem3e klas vwo7.2
Anne de Bruijn 5e klas vwo7.3
Loes 5e klas havo7.4
Floor 4e klas havo7.0
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Ahlam over Mijn Woestijn