Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2111 woorden
  • 11 mei 2003
  • 1284 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
1284 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

In de Tweede Oorlog was het leven voor de joden erg moeilijk. Ze werden vervolgd en vermoord. In die oorlog leefde er een joods meisje: Anne Frank. Zij zat samen met haar vader en moeder en haar zus en nog een aantal mensen ondergedoken in het Achterhuis. In de tijd dat ze daar zaten heeft Anne een dagboek bijgehouden. Dit boek is nu wereldberoemd en in meer dan 60 talen vertaald. Het dagboek van Anne Frank is één van de meest gelezen boeken van de wereld.

Biografie van Anne Frank.

Anne Frank is de tweede dochter van Otto Frank en Edith Frank-Holländer. De families Frank en Holländer zijn joodse families, die al eeuwen in Duitsland wonen.

Na 1929 krijgt de nationaal-socialistische partij van Hitler steeds meer macht. In de propaganda krijgen vooral de joden de schuld van de werkloosheid en de zwakke economische positie van Duitsland in de wereld. Als Hitler in 1933 aan de macht komt maakt hij met zijn anti-joodse maatregelen het leven voor Duitse joden steeds moeilijker. Meer en meer joden vluchten daarom uit Duitsland.
De familie Frank vlucht in 1933 voor de Nazi's naar het neutrale Nederland. Daar herinnert Anne Frank zich nauwelijks haar eerste jaren in Duitsland en voelt zich al gauw thuis in Amsterdam. Zij ging naar de kleuterschool van de Montessorischool en bleef daar tot haar zesde jaar. Daarna ging zij naar de eerste klas van de lagere school.
In november 1938 organiseren de nationaal-socialisten een pogrom tegen de joden in Duitsland. Vele joden worden gearresteerd en hun huizen, winkels en synagogen vernield. Door de vele ingeslagen etalageruiten staat deze gebeurtenis bekend als de 'Kristallnacht'.
In 1939 valt Duitsland Polen binnen en verklaren Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog.
In 1940 bezet Duitsland het grootste deel van West-Europa, waaronder het neutrale Nederland. De joden in Nederland zitten in de val. De joden worden steeds meer geïsoleerd van de rest van de bevolking. Vanaf juli 1942 krijgen de eerste joden een oproep om naar het zogenaamde 'werkkamp' Westerbork te gaan. Bij weigering gaat men naar een strafkamp. Omdat ook de buurlanden bezet zijn, is vluchten uit Nederland bijna onmogelijk. Om aan deportatie te ontkomen heeft men een onderduikplaats bij niet-joden nodig. Zo'n schuilplaats is moeilijk te vinden. Het grootste deel van de joden geeft gehoor aan de oproep om naar een kamp te gaan. Otto en Edith Frank houden Anne zo lang mogelijk onkundig van het gevaar dat hen bedreigt. Pas enkele dagen voor het onderduiken vertelt Anne’s vader dat zij niet naar een kamp gaan, maar zich verbergen zullen voor de Duitsers. Op 5 juli 1942 komt er een oproep voor Margot en de familie duikt de volgende dag onder. Hoewel Anne Frank het onderduiken nog eerst als een opwindend avontuur zag, was het Achterhuis al gauw te klein voor haar rusteloze persoonlijkheid.
Twee jaar lang heeft Anne Frank haar dagelijkse leven als onderduikster beschreven. Zij is daarbij niet alleen bijzonder openhartig over haar medeonderduikers, maar vooral ook over zichzelf. Doordat zij zich staande moet houden onder bijzondere omstandigheden wordt zij sneller volwassen dan ander jongeren van haar leeftijd.
Op 4 augustus 1944 valt de Grüne Polizei het Achterhuis binnen. Anne Frank en de zeven andere onderduikers worden gearresteerd. Daarna volgt er een lange tocht van Amsterdam naar de kampen in Nederland, Polen en Duitsland. Van alle onderduikers overleeft alleen Otto Frank de kampen.

Samenvatting van het boek:

Anne Frank, een Duits joods meisje, is met haar
ouders en zus naar Amsterdam gevlucht. In 1942, op haar dertiende verjaardag, krijgt ze een dagboek cadeau. Op deze dag
schrijft ze voor het eerst in het boek. Ze verslaat haar belevenissen in de vorm van brieven die ze aan een denkbeeldige vriendin, Kitty, schrijft. In de eerste weken na haar verjaardag gaat ze nog naar het joods Lyceum in Amsterdam, maar al snel moet ze, samen met h haar familie, onderduiken. Ze betrekken het achterhuis van het kantoorpand, waarin haar vader, Otto Frank, heeft gewerkt. Door middel van een boekenkast worden ze van de buitenwereld afgesloten. Het werk in het kantoor gaat gewoon door, dus de onderduikers moeten overdag muisstil zijn. Zo mag de wc niet doorgetrokken worden. Na een week komt de familie van Daan (hun werkelijke naam is Van Pels) bij hen inwonen. Vier maanden later volgt Pfeffer, een tandarts, die in werkelijkheid Albert Dussel heet. Anne moet haar kamer met hem delen, maar ze vindt hem helemaal niet aardig. Via de radio, die ze 's avonds beluisteren, horen ze berichten over het verloop van de oorlog. De spanning is te snijden met zoveel mensen in zo'n kleine ruimte en Anne heeft vaak ruzie met haar moeder en mevrouw van Daan. De enigen met wie Anne kan praten zijn haar vader en Peter van Daan.
Een aantal mensen van het kantoor voorzien de onderduikers van eten en boeken. De echte namen van deze helpers zijn Anne niet bekend: meneer Kleiman is voor haar meneer Koophuis, meneer Kugler wordt Kraler genoemd. Dan zijn er nog de dames Miep Gies, die Miep van Santen wordt genoemd, en Bep Voskuijl, voor de onderduikers Elli Vossen. Op 4 augustus 1944 vallen de Duitsers het pand binnen. Het achterhuis wordt ontdekt en alle bewoners worden gearresteerd. Zij worden via Westerbork naar Auschwitz vervoerd en wanneer de Russen dat kamp naderen, worden Anne en Margot naar Bergen-Belsen overgebracht. Twee

maanden voor de bevrijding van dat kamp, sterven ze beiden aan
tyfus. Van alle onderduikers overleeft alleen Otto Frank de concentratiekampen. Kleiman en Kugler, die ook opgepakt zijn en in Nederlandse kampen zijn ondergebracht, keren na de oorlog terug naar Amsterdam.

Publicaties en reacties

Op aandringen van vrienden besluit Otto Frank het werk van zijn dochter te publiceren. Hij stelt één boek samen uit het eerste dagboek van Anne Frank en haar herschreven dagboek. Anne Frank had zelf al een titel voor haar boek: 'Het Achterhuis'. In juni 1947 wordt 'Het Achterhuis' in Nederland uitgegeven.
In 1955 ging met veel succes het toneelstuk 'The Diary of Anne Frank' in première en in 1959 volgde de filmbewerking daarvan.
In 1986 worden alle teksten van Anne Frank gepubliceerd in 'De Dagboeken van Anne Frank', een wetenschappelijk onderzoek van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Deze publicatie toont overtuigend aan dat de dagboeken van Anne Frank in de jaren 1942 - 1944 door haar in het Achterhuis zijn geschreven. De aantijgingen van revisionisten dat ze na de oorlog door iemand anders zouden zijn geschreven is daarmee afdoende weerlegd.
Naar aanleiding van de volledige wetenschappelijke uitgave, werd in 1991 een bijna volledige uitgave van het dagboek samengesteld.

Het dagboek:

Hoewel Anne niet kan weten dat ze een paar maanden na haar verjaardag onder zal moeten duiken schrijft zij de volgende zinnen:

Als zij twee maanden later in haar schuilplaats zit schrijft zij:

Anne gebruikt haar dagboek niet alleen om haar gedachten in op te schrijven. Ze plakt er ook van alles bij en voorziet het van commentaar

Anne zou vanuit het achterhuis graag met iemand corresponderen, maar dat is te gevaarlijk. Daarom verzint zij denkbeeldige vriendinnen aan wie zij brieven in haar dagboek schrijft. Na een jaar kiest Anne één van haar denkbeeldige vriendinnen uit om haar dagboekbrieven aan te richten. Die vriendin heet Kitty.

Anne probeert het dagelijks leven in het achterhuis en het nieuws van buiten te beschrijven. Soms zijn er spannende gebeurtenissen te vertellen, bijvoorbeeld bombardementen en inbraken midden in de nacht.


Anne is heel erg kritisch, niet alleen op anderen, maar ook op haar zelf.

Nadat Anne Frank een jaar lang een dagboek heeft bijgehouden, begint zij sommige dagboekaantekeningen te herschrijven tot verhalen. Zij geeft die verhalen titels zoals 'Het Beste Tafeltje', 'Aardappelschillen' en 'Als de klok half negen slaat'. In een apart schrift, het 'Verhaaltjesboek' schrijft Anne Frank naast deze waargebeurde verhalen ook fantasieverhalen. Na de oorlog zijn deze verhalen gepubliceerd onder de titel 'Verhaaltjes en gebeurtenissen uit het Achterhuis".
In maart 1944 komt er op de vrije radiozender Oranje vanuit Engeland een oproep om na de oorlog voor de geschiedschrijving dagboeken van gewone burgers te verzamelen. Dan beseft Anne Frank dat haar dagboek misschien wel interessant voor anderen zou kunnen zijn. Zij vat het plan op haar dagboek te bewerken tot een echt boek.

Haar dagboek nog eens helemaal doorlezend denkt Anne Frank wekenlang na over haar plan een boek over het Achterhuis te schrijven.

In 10 weken, van 20 mei tot 4 augustus 1944 herschrijft Anne Frank een groot
deel van haar dagboek. Vooral het begin van het dagboek verbetert zij sterk.
Ondertussen schrijft zij ook verder in haar gewone dagboek. Het herschrijven wordt afgebroken door de arrestatie op 4 augustus 1944. Anne Frank heeft dan 324 losse vellen volgeschreven

De verschillende personen in het boek:

Anne Frank:
Anne Frank is in het begin van het verhaal 13 jaar oud, maar ontwikkeld zich in de loop van het dagboek (dus tijdens de onderduikperiode) van een meisje naar een zelfstandige jonge vrouw, die meer nadenkt over de dingen in het leven. Ze wordt verliefd op Peter Daans, waar ze aan het begin van het boek nog een hekel aan heeft, en hem maar een sukkel vind.
Ze wordt door de andere onderduikers gezien als een vervelend kind dat niet met mensen om kan gaan. Wel heeft ze een goede band met haar vader.

Anne heeft grote plannen voor de toekomst, ze wil graag schrijfster en journalist worden.
Gedurende het boek leer je Anne heel goed kennen, omdat een dagboek natuurlijk heel persoonlijk is. Je komt echt te weten wat ze voelt en wat ze denkt over alles en iedereen.

Otto Frank:
Otto Frank is de vader van Anne. Door de andere onderduikers wordt hij Pim genoemd. Hij is erg zorgzaam en iemand die het initiatief neemt. In Amsterdam heeft hij verschillende bedrijven, maar deze moet hij opgeven, omdat hij als jood gevaar loopt.
Tijdens de onderduikperiode helpt hij Anne bij het studeren. In het dagboek wordt er niet heel veel over zijn gevoelens en gedachtes gesproken.

Moeder Frank:
Over de moeder van Anne is niet zoveel bekend. Anne kan niet goed met haar opschieten en heeft het idee, dat haar moeder Margot voortrekt. Omdat Anne het niet goed met haar kon vinden, heeft ze ook niet veel woorden aan haar gewijd.

Margot Frank:
Margot is de oudere zus van Anne. Anne wordt vaak vergeleken met Margot, vooral als ze iets fouts heeft gedaan. Margot is altijd de verstandigste in de ogen van haar ouders.
Over Margot wordt een beetje oppervlakkig gesproken.

Peter van Daan:
Peter is de zoon van de familie van Daan. Peter is iets ouder dan Anne. Anne vind hem in het begin echt een sukkel, maar doordat ze zo opgesloten en eenzaam zijn, en toch met iemand willen praten groeien ze naar elkaar toe. Anne word uiteindelijk verliefd op Peter.
Hoe Anne over Peter denkt, word in het boek uitgebreid besproken.


Mevrouw van Daan:

Mevrouw van Daan is de vader van Peter, en Anne kan absoluut niet met haar overweg.

Meneer van Daan:

Meneer van Daan is de vader van Peter en de man van mevrouw van Daan. Over hem is heel weinig bekend. Ook met deze man kan Anne niet goed overweg.

Albert Dussel:
Albert Dussel werd door de andere onderduikers altijd Pfeffer genoemd. Hij slaapt samen met Anne op een kamer. Anne mag hem niet zo graag, omdat hij alleen maar kritiek op haar heeft.

Elli Vossen (Bep Voskuijl), Miep van Santen (Miep Gies), Kraler (Kugler) en Koophuis (Kleiman) zijn de mensen die de onderduikers van eten voorzagen. Ze namen ook iets te lezen mee, om hen te kunnen vermaken. Ook werden er verhalen verteld over de buitenwereld, omdat de onderduikers daar natuurlijk geen idee van hadden. Bij de inval op 1944 worden de twee mannen opgepakt…
Miep is degene die het dagboek van Anne heel lang bewaart heeft voor haar vader, Otto Frank.

Eigen mening

Ik vond het boek niet moeilijk leesbaar, want het is door een kind geschreven, het verhaal was heel duidelijk en je leeft je echt in het boek, want “Het Achterhuis” is eigenlijk een heel persoonlijk boek, want het is een dagboek.
Het tijdsverloop is ook niet moeilijk, want er zijn geen flashbacks of vooruitwijzingen. Je kan je goed inleven in de situatie rond de hoofdpersoon.
Het mooiste van het boek vond ik dat ik, persoonlijk, ook de spanning ervaarde tijdens het lezen. Ik heb twee verschillende videofilms van het boek ook gezien, maar dan leef je je minder in, want dan is Anne de hoofdpersoon niet. Ze is wel een van de hoofdpersonen, maar niet zoals in het boek. Het boek was dus niet vaag, onduidelijk of verwarrend. Als ik mijn mening over het boek zou moeten geven zou ik het aan mensen die echt van oorlogsverhalen houden aanraden, maar ook aan andere mensen.


Inhoudsopgave

Wat?
Waar?
Inleiding
Biografie Anne Frank Samenvatting
Publicaties en reacties
Het dagboek
De verschillende personen in het boek
Kijkwijzer
Eigen mening

REACTIES

L.

L.

hay Lotte

mijn vriendin vroeg aan mij of ik dit verslag had geschreven, maar dat is niet waar, want jij had hem gestuurd. ik wil graag weten wie jij bent. als je dat niet wilt moet je dat maar zeggen

20 jaar geleden

R.

R.

Thnx T was bes wel goed te gebruiken!!!!!!!!!!
:)

20 jaar geleden

J.

J.

bedankt ik had er een 9 voor

19 jaar geleden

B.

B.

1) in het stuk staan diverse malen (ernstige!) spellingsfouten;
2) in het dagboek zitten wel degelijk flash-backs en flash-forwards verwerkt: kwestie van goed lezen;
3) ook pleonasmen, alliteraties en tautologien zijn in het stuk aanwezig
Geen goed stuk dus!

16 jaar geleden

P.

P.

Ik hoop maar dat ik een goed cijfer krijg van het overschrijven van dit, anders haat ik je. xD
( haal alleen goede stukken er uit.)

13 jaar geleden

H.

H.

stom!!!

13 jaar geleden

J.

J.

egt geloof me, dit boek is saaai!!!
be smart en schrijf 't over en zorg dat mensen het niet ontdekken

13 jaar geleden

N.

N.

heel leuk zo gedaan

11 jaar geleden

M.

M.

mevrouw van daan is de vader van peter? dat klopt niet voor de rest is het wel goed behalve dat er wel flashbacks in het boek voor komen.

11 jaar geleden

A.

A.

klopt mike

9 jaar geleden

S.

S.

Thanks, ik kon het goed gebruiken

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"