Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Rattenvanger door Karlijn Stoffels

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Rattenvanger
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 2017 woorden
  • 22 april 2003
  • 187 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
187 keer beoordeeld

Boekcover Rattenvanger
Shadow
Rattenvanger door Karlijn Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titelbeschrijving Titel: Rattenvanger
Auteur: Karlijn Stoffel
Uitgever: Wolters Noordhoff
Plaats van de uitgave: Groningen
Jaar van de uitgave: 2002
ISBN: 9001554709
Aantal bladzijden: 159 Synopsis Lori wordt seksueel misbruikt door Mark. En dit laat ze eerst toe, maar later wil ze nee zeggen, maar dit lukt haar niet. In de tussen tijd speelt ze piano voor een voorstelling.Na deze voorstelling gaat ze kamperen met Marie-Louise en daar gaat Mark ook naartoe. Setting Het verhaal speelt de grotendeels in het huis van Mark en in de gymzaal. En het verhaal speelt zich af in onze tijd. (begin schooljaar t/m lente ongeveer)
Samenvatting Hoofdstuk 1 Lori loopt door de gangen en ziet Silvester, de kromme ook wel. Hij is afkomstig van Suriname en hij heeft gelijk op de eerste dag vriendschap gesloten met Hakim en dat was erg slimme zet van hem vanwege de rede dat Hakim onbetwiste leider is van de derde jaar. Terwijl Lori loopt op de richting van Hakim loopt Marie-Louise langzaam weg en dat neemt ze haar niet kwalijk. Even later vertelt Silvester aan Lori dat Hakim op haar verliefd is geworden en ze begon te lachen om het idee. Toen ze met Hakim buiten liepen, wilde Hakim weten of zij ook hem leuk vond, maar toen begon ze ook te lachen. Hij wilde naar haar huis gaan, maar dat weigerde ze, want dan zou ze haar eigen glazen gooien(figuurlijk). Hoofdstuk 2 Toen Lori thuis kwam zat haar moeder de raam te timmeren. Ze had het hele huis helemaal blauw geverfd. Een keer kwam er een man van de elektra of dergelijks en haar moeder(ook wel stadionweg) wilde dat hij aanbelde bij de ingang van de portiek. Als hij dat niet deed hoorde hij bij ‘hun’. Dit soort aanvallen kreeg haar moeder als ze haar pillen niet slikt. Hoofdstuk 3 Meneer Derksen, de muziek leraar wil een stukje muziek maken voor een reclame voor de school. Hij heeft een partituur uitgekozen uit het jaar 1887 zogenaamd ‘Rattenvanger van Hamelen’. Hoofdstuk 4 Iwan, de leider van het orkest vertelde het verhaal van Hamelen. ‘De burgers van Hamelen waren vet en vadsig geworden terwijl de andere dorpen in armoede leefden. In de kelders van Hamelen waren helemaal vol en de zolders puilden uit.Toen kwamen de ratten. De burgemeester was wanhopig en gelijkertijd wilde hij zijn rijkdom met niemand delen, maar hij wilde zich helemaal niet herinneren aan de armoede. Hij loofde een zak goud en zijn dochter’s hand voor de persoon die de ratten kon vangen. Een speelman speelde op zijn fluit en de ratten volgden hem tot ze verdronken in een meer. Toen de burgemeester zich niet aan zijn woord hield floot de speelman weer aan zijn fluit en alle kinderen van Hamelen en de dochter van de burgemeester ze gingen naar een gat van een rots. Toen de ouders huilden van verdriet ontstond er zogenaamd een rivier van tranen en die stroomde naar speelman en uit medelijden liet hij ze gaan of ze gingen doodt door de rivier en de ratten kwamen terug. Toen Lori eieren wilde halen zag ze de nieuwe buurman die haar uitnodigde voor een kopje. Hij vroeg of ze omelet zou bakken en ze zei:”Ja”. Ze voelde zich dom en klein. Hij vertelde haar dat hij weet wat haar moeder heeft, want hij studeert ervoor. Hoofdstuk 5 Lori begon opeens een stukje te spelen van Hollis Brown, hij schoot zijn vrouwen en vijf kinderen doodt omdat ze geen eten hadden. Als ze op kijkt is iedereen stil. Iwan vond het stukje dat Lori speelde zeer geschikt voor het openingsnummer.
Hoofdstuk 6 Lori moet voor school een verslag maken. Ze heeft geen televisie thuis dus ze ging naar Mark voor het journaal. Ze had gelijk een onderwerp gevonden:“Bendes in het voormalige Oostblok”. Mark vroeg of het wel goed ging en Lori antwoordde gelijk dat het wel goed ging en haastte zich snel naar boven. Hoofdstuk 7 Iwan wilde nog gaan besluiten hoe het einde zou zijn dus er begonnen discussie”s. Nadat er enkele mislukte oplossingen kwamen kwam Hakim met een goede idee. Hij zei:” de speelman werd gevolgd door zijn charme”. Lori kreeg een brief van zijn vader daarin stond het volgende: ”Ik hoop dat je blij bent. Ik ben in ieder geval erg blij. Ze is heel mooi en heel lief, dat heb je wel gezien. Met Kerstmis ben ik een paar dagen nog in Nederland, maar van een gezamenlijke vakantie met jou zal dit jaar niet komen, vrees ik. Ik kan niet zoveel vrije dagen opnemen en Ulla en ik willen samen een weekje weg.” Hoofdstuk 8 Lori ging drie jaar geleden naar en vrouw genaamd Rita. Lori moest bij haar haar gevoelens vertellen. Nadat ze vertelde dat ze het erg vond dat haar ouders niet naar de kerstavond meegingen. Ging haar moeder wel een keer mee. Haar moeder maakte gala jurken voor de kerstavond. Hoofdstuk 9 Lori speelde heel goed piano, maar al haar gevoelens kwamen los. En nadat ze gespeeld had rende ze weg. Ze schaamde zich. Volgende dag toen ze naar school ging, zeiden ze tegen Lori, dat het juist heel goed ging en niet dat het slecht was. Hoofdstuk 10 Lori begint Mark leuk te vinden ze gaan zelfs kerstsouper houden samen. Haar vader stuurde haar een jurk voor Sinterklaas die ze gaat aandoen. Ze doen steeds meer met elkaar het klikt langzamerhand tussen hun. Lori verzorgt zichzelf ook meer. Hoofdstuk 11 Op kerst had ze de gouden ketting om die ze van hem kreeg. Hij had zich ook helemaal opgedoft. Er was kreeft en krab met kaarsen. Later nadat ze klaar waren met eten ruimde Mark de eettafel op en ze gingen zitten voor de buis. Mark kwam steeds dichter beider bij Lori, maar Lori vond dit niet prettig. Even later gaat Mark verder dan Lori wil en ze vertrekt heel erg snel terwijl Mark weg is. Na enkele dagen ging ze naar Mark, ze wil het steeds vaker doen.
Hoofdstuk 12 Mark wilt geslachtsgemeenschap krijgen, maar Lori wilt het niet. Ze rende met haar kleding naar de zolder. Daar kleed ze zich aan. Ze gaat naar haar kamer en kijkt in het kookboek van haar oma. Maar ze vindt er niks in. En er valt er een grappige folder eruit. Hoofdstuk 13 Lori belooft zichzelf om met Mark op te houden. En met Hakim een relatie te beginnen, want hij was verliefd op haar geworden. Dus ze wachtte hem buiten in het fietsenhek. Ze vroeg aan hem of hij met haar wilt zoenen. En ze probeert hem te zoenen tot dat hij terug deinst en hij fietst weg. Hoofdstuk 14 Lori nodigde Hakim uit naar haar huis ze wilde voor hem spelen. En probeerde Mark te ontwijken. Nadat ze weer naar school moest gaan wachtte hij op haar. Hij vroeg haar wat ze met Hakim deed.(ze beantwoorde niet) Hoofdstuk 15 's Avonds na het geweldige optreden zag Lori Mark na haar kijken. Ze vroeg gelijk aan Marie-Louise of ze bij haar kon slapen en zij accepteerde het later op de avond vraagt Marie-Louise aan Lori of ze mee wilde kamperen in Zeeuws-Vlaanderen. Hoofdstuk 16 Ze overnachten vlak bij een platteland zogenaamd Ant. En opeens zag Lori Mark voor zich en toen sloeg Marie-Louise met het wafelijzer op het hoofd van Mark. Hoofdstuk 17 Het gaat nu met Lori goed want Mark was weg en Tim had een brief geschreven van dat het hem speet en dat hij fout zat. Toen ze terug kwam had haar moeder haar kamer opgeknapt.
Titelverklaring De titel is erg bij passend, omdat “rattenvanger” als verhaal voorkomt en de betekenis komt ook voor in het hele boek.Dus Lori verleidt Hakim door haar schoonheid en Mark verleidt Lori door zijn charme.(Zie verdere uitleg in de volgende alinea) Ik vind deze titel erg bijpassend omdat “rattenvanger” in een verhaal voorkomt in het boek. De schrijfster vertelt ook echt wat het inhoudt "rattenvanger” (samenvatting van hoofdstuk 4). In het kort de ratten volgen de speelman zonder enige verantwoordelijkheid. En dat gebeurt ook eigenlijk met Lori. Ik denk dat "de fluit” veel beter zou klinken want door zijn fluit kwamen de ratten achter de speelman. En doordat Mark lief (de fluit) was kwam het zo ver. Personen Hoofdpersonen Lori: ronde karakter, omdat het hele boek over haar gaat. Er wordt ook over haar verteld dat ze: tender, kwetsbaar en niet zelfverzekerd is. Mark: ronde karakter, want het boek gaat grotendeels ook over hem. En je weet niet wat hij gaat doen, de ene keer blij en ander keer agressief. Je kunt opmaken uit het boek dat hij slim en aardig is. Marie-Louise: platte karakter, want ze doet wat een vriendin doet in nood(hoofdstuk 17). Er wordt over haar verteld dat ze: rustig, slim, zelfverzekerd en brutaal en dapper. Bijpersonen Moeder, stationweg: ronde karakter, want je weet niet zo snel wat een mens doet die niet 100% is. Tim: platte karakter, want als een ouder een vriendin krijgt geeft hij niet zo veel aandacht aan zijn dochter en later geeft hij weer 100% aandacht. En dat gebeurt ook, Hakim: ronde karakter, want je zou denken een jongen zoent terug als een meisje hem zoent. Silvester: ronde karakter, want de ene keer gaat het goed tussen hem en Hakim en de ander keer weer niet. Iwan: platte karakter, want hij reageert als hoe een meester moet reageren.(verantwoordelijk) No Sweat: platte karakter, hij reageert ook “normaal” hij is verlegen te vertellen dat hij goed kan zingen. Figuranten: Bob, Rik, mevr Schreiner, Fred, Madelon, Pepsi, Nadia, Ajax, Ulla, Tante Elsa, Ayfer, Rita en Love Gerritsen. Perspectief Het verhaal wordt verteld door een van de hoofdpersonen. Het verhaal wordt verteld door Lori. Ik vind dit veel beter, want het gaat over deze persoon dus vind ik dat het moet verteld worden uit haar ooghoeken. De informatie wordt beperkt tot de hoofdpersoon dus. Waarom zou de schrijver voor deze vertelsituatie gekozen hebben? Wat voor effect heeft het op jou als lezer? Bij een ik-perspectief leef je meer mee. Het lijkt net een dagboek van jezelf die je nog niet gelezen hebt. Vind je het een goede keuze van de schrijver? Ja, ik vind het een goede keuze want het was de hele tijd afwachten wat Lori zou doen. (meer uitleg bij de eerste vraag) Tijd Het vertel tijd is 159 bladzijden en vertelde tijd is begin schooljaar tot lente. Ik vind het verteltempo laag want ze vertellen stap voor stap wat er gebeurt. Je kunt eigenlijk wel wat overslaan, vind ik. Het verhaal wordt chronologisch verteld er wordt niet zoveel overgeslagen bijv bij kerst. Zoals ik al zei alles word stap voor stap verteld soms wordt er wel sprongen gemaakt van maanden. Er is maar een flashback. Ja, tussen hoofdstuk 14 en 15 omdat in hoofdstuk 14 heb je de schrok die ze kreeg en in hoofdstuk 15 heb je de voorstelling. Flash-back: blz. 56, ze vertelt in deze alinea dat ze vorig jaar gingen skiën en dat ze ski les kreeg. Blz.65 en 66, drie jaar geleden ging ze met haar moeder naar een kerstviering. Flash-forward: blz. 63 er staat dat zij met Iwan door gaan repeteren in de kerstvakantie.
Stijl Men gebruikt korte, eenvoudige zinnen. Men gebruikt ook nog gewone mensentaal dus daarmee bedoel ik hoe men op school praat tegen vrienden. En het is een heel serieuze verhaal. Meerkeuze vragen 1) wil Lori in het begin seksueel relatie krijgen met Mark?A) ja
B) nee
C) ze weet niet zeker
D) staat niet in de tekst
2) wie speelt op viool? A) staat er niet bij
B) Hakim en Marie-Louise
C) Silvester en Jan Derksen
D) meneer Derksen en Marie-Louise
3) wie is Mark? A) een student
B) een psycholoog
C) een jongen van de straat
D) haar neef (van Lori) 4) wie of wat is Stadionweg? A) de vader van Lori
B) de moeder van Lori
C) een straat, weg
D) stond niet in het boek
5) hoe heet de vriendin van Tim
A) LULA
B) Ulla
C) Allu
D) Staat er niet bij
1=B 2=A 3=A 4=B 5=B
Inhoudsopgave Zakelijke gegevens Titelbeschrijving Synopsis Setting Samenvatting hoofdstuk 1 t/m 4 Samenvatting hoofdstuk 4 t/m 8 Samenvatting hoofdstuk 9 t/m 13 Samenvatting hoofdstuk 14 t/m 17
Titelverklaring Hoofdpersonen Bijpersonen Perspectief Tijd Stijl Meerkeuze vragen

REACTIES

S.

S.

je uitreksel is best wel goed :)

20 jaar geleden

E.

E.

dankjuh wel voor dit mooie verslag ik heb er erg veel aan gehad xxxxxxxxx EvAtJuH

19 jaar geleden

N.

N.

Fail

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rattenvanger door Karlijn Stoffels"