Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Night without end

Alistair MacLean

1960

384

6.4 / 10
3e klas havo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1394 woorden
  • 29016 keer
    107 deze maand
  • 6 april 2003
Personen:
Jackstraw= onderzoeker op de noordpool en gaat mee met passagiers terug
Peter mason= onderzoeker gaat mee terug met passagiers
Jos= radioman van de onderzoekers gaat niet mee terug
Hillcrest= wetenschapper die terugkomt met tracker van expeditie. Hij heeft ook mensen bij zich.
Jimmy waterman= radioman op vliegtuig, word later in de cabine vermoord
Marie legarde= bekende actrice maar gaat later in het verhaal dood
Carazzine= zakenman en ook de moordenaar
Smallwood= priester en ook moordenaar gaat later in het verhaal dood
Levin= een manager van een bokser
Johny zagero's= bokser en zoon van levin
Dansly oregg= een model
Hellain flemming= dienstmeisje van marie legarde
Theodore mahlor= suikerpatiŽnt
Brewster= Amerikaanse senator gaat in het verhaal dood
Margriet= stewardess in het vliegtuig

Het verhaal

Intro
Maandagnacht stort er een vliegtuig neer op de noordpool vlakbij een wetenschappelijke post. De piloten van het vliegtuig zijn vermoord echter de passagiers overleven de crash. De moordenaar is onder de passagiers. De wetenschappers die het vliegtuig plus de passagiers hebben gevonden moeten de passagiers naar de bewoonde wereld brengen, natuurlijk word dit een spannende tocht omdat de moordenaar onder de passagiers zit alleen weten ze niet wie de moordenaar is.


Hoofdstuk 1
Het vliegtuig stort neer en de onderzoekers gaan naar het neergestorte vliegtuig toe. De onderzoekers zijn JACKSTRAW, DR MASON, JOS(radioman)

Hoofdstuk 2
De onderzoekers gaan het vliegtuig in en halen de passagiers uit het vliegtuig. De radioofficier van het vliegtuig is zwaargewond en word als eerste naar de cabine gebracht, daarna de andere passagiers.

Hoofdstuk 3
Passagiers waren in het vliegtuig waarschijnlijk verdoofd. Passagiers stellen zich aan elkaar voor. Peter en jackstraw bespreken wie ze verdacht vinden.

Hoofdstuk4
Ze hebben besloten om terug te gaan en moeten daarvoor de tracktor die naast de cabine staat en oud is gereed maken. Radioman is in de cabine vermoord en word begraven in de sneeuw. De kleren van de passagiers worden uit het vliegtuig gehaald door peter. Peter ontdekt in het vliegtuig pas dat de piloten zijn vermoord zijn. Peter verdenkt de stewardess en vind in het vliegtuig een pistool, hij hoort een raar geluid.

Hoofdstuk 5
Peter gaat naar buiten en ziet iemand lopen peter gaat hem achterna. Tijdens de achtervolging raakt hij bijna verdwaald, peter vindt de cabine met moeite terug. Peter verdenkt de stewardess nog steeds en neemt haar mee in het vliegtuig. Peter confronteert haar dan, de stewardess zegt dan dat ze het niet heeft gedaan. Peter ontdekt dan dat ze verloofd was met de radioman. Peter gelooft haar verhaal.

Hoofdstuk 6
De tracktor is aan de praat gekregen, peter gaat alle spullen van de passagiers doorzoeken maar hij vindt geen wapens. De groep vertrekt nadat het vliegtuig is ontploft, het vliegtuig lijkt in brand te zijn gevlogen. Tijdens het rijden zit mahler bij peter in de cabine. Mahlor vertelt een zielig verhaal aan peter, peter gelooft dit verhaal niet. Jos blijft alleen achter in de cabine.

Hoofdstuk 7
Peter onderzoekt mahlor op wapens en vind suiker in zijn zakken(er was in de cabine suiker gestolen). Mahlor is 30 jaar suikerpatiŽnt, de suikerziekte word erger en twee dingen kunnen hem nog redden suiker of een injectie insuline. Beide dingen zijn niet aanwezig en daarom trekken ze snel verder. Mahlor krijgt extra verzorging van de andere passagiers. De groep ziet het noorderlicht en peter verspreekt zich dat hij een radio bij zich heeft tegen zagero, zagero weet nu dat peter een radio bij zich heeft. Peter praat met de stewardess en stelt haar drie vragen: 1 waarom stortte het vliegtuig neer 2:wie heeft de verdovende middelen in de koffie gedaan 3:hoe was de radio stuk gegaan. De stewardess herinnert zich een paar dingen. Er was een klein brandje in het mannentoilet. Er ontstond paniek in het vliegtuig, en iedereen had het toen dus kunnen doe. Ze rijden weer verder en het ze hebben geprobeerd radiocontact te maken dit is mislukt. Rond middernacht stoppen ze, ze hebben 27 uur achter elkaar gereden; .

Hoofdstuk 8
De groep heeft 4 uur stilgestaan daarna zijn ze weer verder gereden. Er was de laagste temp ooit bereikt. Peter wordt wanhopig. Ze doen er 2 uur en 3 kwartier over om de motor van de tracktor te starten. Peter krijgt contact met hillcrast, hillcrast is eerder terug gekomen. Hij vertelt dat er een grote zoekactie naar hen is gestart. hillcrast is 130 km achter peter. Peter vertelt niet de waarheid aan de passagiers en hij vraagt zich af welke passagiers hem doorhebben. Temp word lager en er gebeuren rare dingen. Tracktor begint te glijden en de honden beginnen te huilen van de kou en van de motor begint de radiator te lekken. Passagiers beginnen zieker te worden behalve de priester. Peter gaat de motor repareren en word dan op zijn hoofd geslagen. Jackstraw maakt peter weer wakker er is niks van peter gestolen alleen een krantenartikel. Ze maken weer contact met hillcras, hillcrast zit in de problemen hij kan niet verder want de daders hebben suiker in de benzine gedaan.

Hoofdstuk 9
De groep moest over heuvels heen de totale lengte is 160km ze volgen een speciale route. Naast de route is een grote grot. Peter durft alleen te rijden in het donker. Peter heeft weer contact met hillcrast maar die komt niet verder. De temp stijgt maar niet genoeg. Zieken rijden verder op slee verder anderen moeten lopen. Helaine valt in een grot en jackstraw springt haar na. Peter daalt af om hen te helpen helaine gaat naar boven en jackstraw en peter blijven alleen achter. Peter is bang dat de moordenaars hun achter laat in de grot. Peter gaat uitzoeken wat er aan de hand was. Het blijkt een ongeluk te zijn geweest. Er zijn blikken vlees gestolen. Peter gaat zoeken en vind 3 blikken vlees in de tas van carainzie de sleutels van de koffer zitten in de zakken van levin. Peter verdenkt nu carainzie en levin. Hij denkt dat hij de moordenaars heeft gevangen. MAYLOR geeft advies om suiker uit de olie te verwijderen, hillcrest volgt dit advies op.

Hoofdstuk 10
Maylor is bewusteloos geraakt. Ze rijden verder het weer dreigt slechter te worden. Ze stuiten op een nieuw probleem(sneeuwgolven). Peter maakt contact met hillcrasst en peter hoort dat er een geheim raket onderdeel aanwezig is. Tijdens gesprek gaat zagarov corasina aanvallen. Het blijkt carasino te zijn en peter vraagt zich af wie de tweede dader is dit blijkt de priester te zijn. Ze rijden verder de vrouwen mogen verder en de mannen moeten op de slee terwijl het slecht weer is. Peter krijgt krantenartikel te pakken er begrijpt nu wat er aan de hand is. Een tijd later stoppen ze. Helene gaat de tracktor uit en en slaat pistool uit handen van smallwood. Smallwood pakt het pistool op en vuurt op helene, mv. dansly-ergg springt ertussen en word dodelijk geraakt. De mensen blijven achter de tracktor gaat verder met slee en honden.

Hoofdstuk 11
De storm steekt op en de mensen moeten zonder bescherming overleven. Ze gaan lopen met de wind in de rug en dragen de bewusteloze mensen op de rug. De hond baltow vindt hen en leidt hen over de gletsjer. Ze vinden de hondenslee en leggen maylor, marie legarde en helene op de slee en brewster zit op de achterkant. Ze gaan verder maar op een gegeven moment moeten ze stoppen en brewster is verdwenen. Hij is dood terug gevonden na een tijd gaan ze verder. Ze vinden de tractorslee terug. Hierop liggen lichtdingenen ballonnen. Ze sturen de ballonnen de lucht. Daardoor vind hillcrasst ze. Maylor krijgt insuline. Ze proberen een manier te bedenken om de dieven te pakken. Ze kunnen de kust zien en zien 2 boten. Een vliegdekschip en een vissersbootje zonder vlag. Er komen mensen de wal op. Peter waarschuwt het vliegdekschip. De valstrik is mislukt

Hoofdstuk 12
Ze proberen een nieuw plan te bedenken. Corraini rijdt snel wet met levin en stewardess. Ze proberen de tracktor te stoppen maar de tracktor stopt niet door de kogels. Carrazoni en levin waren aan het vechten. Smallwood schiet levin dood. Zagarov vliegt op corazini af en zagarov schakelt carasini uit. Smallwood rijd verder met stewardess en de tracktor slipt en moeten daardoor lopend verder. Margriet en smallwood vallen in de grot waarvan de ijswanden naar elkaar toe gaan. Peter springt boven op smallwood en slaat hem bewusteloos. Peter en margriet worden eruit gehaald. Smallwood blijft achter hij komt bij en vraagt om en touw. Peter en smallwood geven hem het hele touw zodat hij er niet uit kan. Peter en smallwood lopen weg en de wanden komen naar elkaar toe.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1139

reacties

Er staat dat het verhaal zich afspeelt op de noordpool, maar het verhaal speelt zich af in groenland.
door Naut seemann (reageren) op 20 mei 2008 om 16:30
@Naut seemann: Dat is 's winters een deel van de noordpool! En het is winter!
door Yannick (reageren) op 15 april 2017 om 17:20
Die Radioman zat toch in het vliegtuig en door die crash raakte hij gewond en is later toch vermoord met een kussen? En die stewardess was toch niet verloofd met de Radioman, maar met de piloot?
door iemand (reageren) op 6 februari 2012 om 14:45
@Naut seemann dat is de noordpool
door pelle (reageren) op 24 oktober 2012 om 20:15
Jeetje wat veel spelfouten!
door Sanne (reageren) op 6 januari 2013 om 16:52
Leuk boek, maar in het verslag mist het veel gebeurtenissen erg jammer. Ook erg veel spelfouten weetje..
door Jules (reageren) op 10 januari 2013 om 14:36
Het is een fijne samenvatting alleen de spelling (HOOFDLETTERS) mogen beter. Hoofdstuk 12 is een beetje vreemd samengevat maar verder is het goed.
door LisannePot (reageren) op 31 januari 2013 om 17:26
Het is een netjes boekverslag, maar er zijn wel té veel spelfouten gemaakt.
door Naomi Tamaëla (reageren) op 25 februari 2013 om 20:34
Handig, nu weet ik ongeveer waar het over gaat.
door Bart Waebers (reageren) op 12 maart 2013 om 19:01
Eerst dachten ze dat levin dood was maar dat was hij niet
door stein (reageren) op 9 januari 2014 om 22:53
er staan wat fouten in het is niet goed duidelijk van hoe en wat
door jan (reageren) op 13 januari 2014 om 13:01
Wat een slecht taalgebruik...
door Thijs (reageren) op 1 februari 2014 om 13:56
Het is Corazzini !!! En niet Carainsano of Corasina !!!
door Cezar (reageren) op 10 maart 2014 om 0:28
Er wordt Mahler op 3 manieren geschreven
door Aernout (reageren) op 21 april 2014 om 10:15
ik geef het boekverslag een 6.7
door luj (reageren) op 22 januari 2015 om 17:03
ik geef het boekverslag een 6.7
door luj (reageren) op 22 januari 2015 om 17:04
Bij pagina's staat 384 pagina's, maar het boek wat ik heb heeft maar 102 pagina's. Heeft iemand een idee hoe dit kan? Heb ik een ander boek dan dit verslag of staat dat fout in de samenvatting?
door Lennard (reageren) op 17 februari 2015 om 19:32
@Lennard: Dat komt omdat jij de verkorte versie hebt, wss gekregen van je leraar.
door Julia. (reageren) op 9 december 2015 om 13:28
Hallo, Er staan enkele fouten in: - Het is op Groenland (noordpool is toch iets anders) - Smallwood rent niet weg hoor En nog wel meer... Ook zijn er veel spelfouten!
door Anoniem (reageren) op 14 september 2015 om 17:45
@Anoniem: Klopt helemaal. Het is een slecht boekverslag. Ik geef het een 4,9
door Anoniem (reageren) op 14 september 2015 om 17:46

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Hugo Breuning2e klas vwo7.6
anoniem3e klas havo6.4
anoniem3e klas vwo5.8
anoniem4e klas vmbo5.1
Jurjen 4e klas vmbo4.1
Meer verslagen ›