Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De geschiedenis van mijn kaalheid door Marek van der Jagt

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover De geschiedenis van mijn kaalheid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1514 woorden
  • 13 maart 2003
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
14 keer beoordeeld

Boekcover De geschiedenis van mijn kaalheid
Shadow
De geschiedenis van mijn kaalheid door Marek van der Jagt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Naam boek: De geschiedenis van mijn kaalheid
Schrijver: Marek van der Jagt (Arnon Grunberg) Beschrijvingsopdracht: Motivatie: Mijn motivatie om het boek te lezen is dat de flaptekst en de titel me erg aanspraken ook vond ik de mening van andere mensen belangrijk bij het kiezen van dit boek. Eerste persoonlijke reactie: Ik vond het een leuk boek met leuke personages en veel humor en af en toe ook nog wat spanning het idee om een boek te schrijven en uit te brengen zonder je eigen naam te vermelden maar de naam van je hoofdpersoon vond ik ook wel leuk Samenvatting van de inhoud: Marek van der Jagt is een jongen die in wenen woont en daar literatuur studeert. Op zijn 18e verjaardag sterft zijn moeder zijn vader zit hier niet zo mee en al snel hertrouwt hij met Eleonore. Eleonore heeft een boek geschreven over hoe oude vrouwen rij kunnen worden. De moeder van marek was een excentrieke maar statige vrouw die veel goede dingen deed voor arme mensen. Het verhaal begint pas echt als hij mica ontmoet in een bar, hij kende haar niet maar zij sprak hem meteen aan ze nodigt hem uit voor een afspraak in een cocktailbar. De volgende dag ontmoet hij mica in de bar en krijgt hij een koffertje met kleding van zijn moeder. Als hij even later thuis komt verstopt hij het koffertje voor zijn vader. S’avonds krijgen ze bezoek van Inge uit Innsbruck. Zij vader stelt hem voor, eigenlijk is het een soort van uithuwelijken. De volgende dag moet marek weer naar mica maar eerst moet hij naar maxs aan wie hij bijles geeft. Na de bijles gaat hij naar de bar om mica te ontmoeten hij geeft haar de koffer terug en gaat zitten. Vanaf hier begint hij over de amour fou. Op een middag in de zomer ontmoet hij twee Luxemburgse meisje, Andrea en Milena, na een gesprek bood hij ze wat te eten aan. Hij had alleen geen geld, hij kreeg toen 20 minuten om aan geld te komen. Hij sprintte naar huis om aan zijn moeder geld te vragen maar die was niet thuis dus jatte hij wat sieraden van zijn moeder De sieraden waren niets waard maar door de juwelier af te persen met het feit dat hij pedofiel was kreeg hij toch geld. Hij stelde de meisjes voor om wat te gaan eten in een Chinees restaurant, de meisjes stemde in. Na het eten gingen ze wat drinken in een café daar vroegen de meisjes of hij oudere broers had. En daarom Pavel op en die kwam langs. Na nog even wat gedronken te hebben gingen ze naar huis. Mareks moeder werd wakker en nodigde meisje uit om wat te drinken. Nadat moeder weer naar bed was vertrokken gingen ze naar de studeerkamer van Pavel. Daar bedreven Pavel en Andrea de liefde en Milena en Marek niet verder kwamen als zichzelf uitkleden. Maar Milena kwam wel tot de conclusie dat Marek een niet erg grote piemel had, voor zover je een halve pink groot kan noemen. Marek besloot om dit aan zijn ouders te vertellen, wat geen succes was, want hij werd door iedereen genegeerd. daarom besloot hij om als dwerg door het leven te gaan door op zijn hurken te gaan lopen. Want hij zou een dwergen lijf moeten hebben, omdat hij het
Relatie leven werk schrijver: Marek van der Jagt is eigenlijk Arnon Grunberg. In zijn boeken heeft hij vaak de neiging om over persoonlijke ervaringen te schrijven. Zijn autobiografie is vaak fictief geschreven en daarom moeilijk te gebruiken om de relatie tussen zijn leven en zijn werk te vinden. Verdieping 1: Verwachtingen: Ik had na het lezen van de flaptekst en de titel eigenlijk heel andere verwachtingen bij het boek ik dacht dat het meer over de geschiedenis ging van hoe hij kaal werd maar dat gebeurd pas op het einde. Het boek gaat vooral over de amour fou en het einde had ik ook zeker niet verwacht. Open plekken + voorbeelden: Een open plek is als de moeder dood gaat je weet niet waaraan ze is gestorven je komt er op het einde wel achter wat er is gebeurd. nog een open plek is dat je niet weet wat mica voor medicijnen heeft gegeven aan marek en of hij van die mediceinen kaal is geworden nog een open plek is dat je niet weet hoe mica aan de koffer met kleren van de moeder van marek is gekomen. Manipulatietechniek: Er komen verschillende manipulatie technieken in het boek voor zoals achterhouden van informatie. bv. Hoe is de moeder nou gestorven en hoe komt mica aan de koffer met kleren.Nog een manipulatie techniek is tijdsprongen hij gaat door de tijd heen door steeds zijn herinneringen te vertellen. Spanningsbogen: Een lange spanningsboog is in het begin wordt er over de dood van zijn moeder verteld en pas op het einde wordt er verteld dat marek haar heeft vermoord nog een lange spanningsboog is dat je er komt pas op het einde achter wat nou de relatie is tussen marek en mica. Verdieping 2: Leeservaring gedetailleerd beschrijven: Onderwerp: Het onderwerp van het boek is de amour fou marek weet niet wat het betekend maar het is en blijft zijn levens moto hij probeert er dan ook achter te komen wat het nou betekent. De flaptekst van het boek maakt niet hellemaal goed duidelijk waar het boek over gaat maar je weet na het lezen wel weet je wat het onderwerp is. Als je verder in het boek bent begint het duidelijk te worden wat de amour fou nou eigenlijk is. Het onderwerp is goed in het boek naar voren gebracht maar je moet jezelf erg goed verdiepen in de tekst om de betekenis van het onderwerp te weten te komen. Ik weet geen boek waarin hetzelfde onderwerp naar voren komt dus vind ik het wel een origineel onderwerp.
Gebeurtenissen: De belangrijkste gebeurtenis in het boek is wanneer marek de koffer van mica krijgt met kleren van zijn moeder. Hierdoor verandert zijn hele leven en gaat hij steeds meer aan de amour fou en aan zijn moeder denken. En omdat hij er achter probeert te komen wat de amour fou nou eigenlijk betekent komt hij er achter dat hij een penis van een dwerg heeft hierdoor verandert zijn manier van leven en zijn manier van denken. Het boek gaat goed in op de belangrijkste gebeurtenissen en maakt ook duidelijk wat voor impact ze hebben op marek zijn leven en dat van de mensen om hem heen. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de dood van marek zijn moeder en je komt er dan ook snel achter dat er een luchtje zit aan de dood. Op het einde kom je er dan ook achter dat marek eigenlijk zijn moeder heeft gedood door haar van een berg af te duwen. je gaat doordat de gebeurtenissen zo veel met elkaar te maken hebben denken wat er nou eigenlijk echt gebeurt is. De personages: Ik vind de moeder van Marek het meest interesante personage omdat die echt geniet van het leven zoals het is, ze geeft nergens niets om en laat iedereen alles voor haar doen. Ik denk dat meer mensen zo zouden moeten leven en daarom vind ik dit het beste personage. De minst interessante personage vind ik pavel hij geeft snel op en laat zich beïnvloeden door zijn familie. De opbouw: Ik vind het onduidelijk als een schrijver vaak tijdsprongen maakt zonder dat duidelijk aan te geven pas en dat doet deze schrijver dus ook. Vaak kom je er als je een stuk verder bent met lezen achter dat er een tijdsprong is geweest ook de personages beginnen op den duur allemaal op elkaar te lijken. Ook kom je er pas op het einde achter wat je eigenlijk hellemaal niet had verwacht. Taalgebruik: Het taalgebruik in het boek is niet moeilijk het is gewoon in duidelijk Nederlands geschreven zonder veel moeilijke woorden te gebruiken. Wel vind ik dat er veel verschil is met de boeken die ik vroeger heb gelezen het is toch wel wat moeilijker geworden en je moet een ruimere woordenschat hebben om het boek goed te begrijpen. Het boek is niet langdradig en je leest er dan ook snel doorheen zonder dat er iets onduidelijk is. Eindevaluatie van het boek Ik vond het een goed boek met veel humor en leuke personages. Ik vond het ook leuk om er later achter te komen dat marek van der jagt eigenlijk een pseunoniem is voor Arnon Grunberg. Het boek is niet erg moeilijk. Maar om er een goed verslag ervan te maken dat was toch niet zo heel makkelijk. Ik had wel iets anders van het boek verwacht toen ik het voor het eerst zag ook omdat de titel eigenlijk niets met het verhaal te maken had.
Evaluatie van de verdiepingsopdracht Het maken van de verdiepings opdrachten was niet moeilijk veel van de vragen stonden letterlijk in het boek maar het is dan wel even zoeken om dit te vinden. Ik vond het wel moeilijk om de Leeservaring gedetailleerd beschrijven te maken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De geschiedenis van mijn kaalheid door Marek van der Jagt"