About a boy door Nick Hornby

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover About a boy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1735 woorden
  • 2 maart 2003
  • 184 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
184 keer beoordeeld

Boekcover About a boy
Shadow
Nick Hornby's second bestselling novel is about sex, manliness and fatherhood. Will is thirty-six, comfortable and child-free. And he's discovered a brilliant new way of meeting women - through single-parent groups. Marcus is twelve and a little bitnerdish: he's got the kind of mother who made him listen to Joni Mitchell rather than Nirvana. Perhaps they c…
Nick Hornby's second bestselling novel is about sex, manliness and fatherhood. Will is thirty-six, comfortable and child-free. And he's discovered a brilliant new way of me…
Nick Hornby's second bestselling novel is about sex, manliness and fatherhood. Will is thirty-six, comfortable and child-free. And he's discovered a brilliant new way of meeting women - through single-parent groups. Marcus is twelve and a little bitnerdish: he's got the kind of mother who made him listen to Joni Mitchell rather than Nirvana. Perhaps they can help each other out a little bit, and both can start to act their age.
About a boy door Nick Hornby
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Eerste verwachting en eerste reactie: Ik heb dit boek gekozen, omdat er op de televisie steeds kleine stukjes van de film waren daardoor was ik best nieuwsgierig geworden naar het boek. Het leek mij een heel grappig boek met een originele verhaallijn. Dat bleek het ook te zijn, ik vind het een ontzettend leuk boek. Dat vind ik omdat het verhaal over iets gaat wat in het echt ook kan gebeuren, zoals de zelfmoordpoging van Fiona (de moeder van Marcus), maar er wordt niet heel dramatisch over gedaan. Ik vond het boek ook helemaal niet moeilijk om te lezen en ik heb het in een paar avonden uit gelezen. Samenvatting: About a boy is a book about the life of two ‘boys’ Marcus and Will. Marcus has just moved with his mother Fiona to London, because his father and his mother divorced. Marcus don’t like the new school, he doesn’t have friends because the other kids think he’s weird (he has weird clothes, haircut, glasses etc.) Fiona is depressed and at one day she sends Marcus to a friend and she takes Marcus to SPAT. SPAT is an organization for single parents. That day he meets Will at the meeting from SPAT. Will joins SPAT because he thinks that’s an easy way to meet a woman. After a while Marcus discovered that Will doesn’t have a kid and from that moment Marcus every day after school to Will’s apartment. First times Will thinks it’s annoying etc. but when Fiona attempted suicide, Marcus draw Will into his life. First Will doesn’t want to get involved, because then he gets responsible for things, but he get used to it and start to like it. Meanwhile Marcus shows Will have to act like an adult and Will shows Marcus how to act like normal child, they go to the hairdresser and do more things. At school Marcus gets to know Ellie, a girl who likes Kurt Cobain. They become friends and do many things together. Fiona thinks it’s wrong that Marcus spends so much time whit Will and she trays to forbid Marcus to spend more time whit him. But Marcus won’t listen. So Marcus and Will grow closer. Fiona isn’t very depressed anymore, because now she doesn’t have many worries about Marcus and other things. At the end of the book, Marcus and Ellie go together with the train to Clive (the father of Marcus). But that day Ellie’s idol Kurt Cobain died and she is a bit depressed. They end up at a police station, Marcus doesn’t want to go to his father and they have a fight. Marcus decides that he’s going whit is father to Cambridge to stay there a few days. When he is home again, Will comes to visit him and they both know that everything is going to be all right.
Hoofdpersonen: Marcus
Will Freeman
Moeder Fiona
Bijpersonen: Ellie
Vader Clive
Lindsey. Marcus: Marcus is een twaalf jarige jongen die bij zijn moeder, Fiona, in Londen woont. Marcus wordt dus opgevoed door zijn moeder, en hij is een beetje een raar kind. Want zijn moeder is een soort van een hippie en zij leert hem dan ook dat hij van haar soort muziek en eten (vegetariër) moet houden. Ook zijn, zijn kleren, kapsel en bril een beetje raar, en daarom valt hij er buiten in Londen. Maar aan het eind van het boek is hij heel erg veranderd. Will Freeman: Will is een vrijgezel van rond de 35. Hij woont in een appartement in Londen. Hij heeft geen baan of familie en hij heeft ook niet echt een doel in het leven. Hij heeft genoeg geld doordat zijn vader ooit het liedje ‘Santa’s Super Sleigh’ heeft geschreven. Hij doet dus de hele dag niks anders dan tv kijken en zichzelf bezig houden. Maar hij ontdekt dat vrouwen meer in hem geïnteresseerd zijn als hij doet alsof hij een kind heeft, en daarom gaat hij bij ‘SPAT’ een club voor alleenstaande ouders. Daar ontmoet hij Marcus en door Marcus verandert zijn leven; hij gaat om mensen geven.
Fiona: Fiona is de moeder van Marcus en ze is rond de 35 jaar. Ze is depressief en ze heeft geprobeerd zelfmoord te plegen. Ze is een hippie en ze heeft haar eigen ideeën over, gezondheid spulletjes, muziek en hoe Marcus opgevoed moet worden. Tijd en plaats Het verhaal speelt zich grotendeels af in Londen, waar onder andere Marcus, Will, Ellie en Fiona wonen. Cambridge en Royston komen er ook in voor, als Marcus met de trein naar zijn vader Clive en zijn vriendin Lindsey gaat. In Londen spelen veel dingen zich af in Will zijn appartement, Marcus zijn school en thuis bij zijn moeder. Het boek speelt zich in ongeveer een half jaar af, dat weet je omdat Marcus in het begin van het boek naar een nieuwe school gaat na de zomervakantie, en het verhaal eindigt ongeveer in April, Marcus zit met Ellie in de trein in de trein en op die dag is Kurt Cobain overleden. (april 1994) Ook wordt het verhaal chronologisch verteld, er is heel af en toe een kleine flashback, als Marcus bijvoorbeeld terug denkt aan zijn oude vriendjes op zijn oude school in Cambridge, maar dat zijn maar hele erge korte stukjes. Perspectief Er is een verborgen verteller. Elk hoofdstuk wordt bekeken vanuit Will of vanuit Marcus, in deze hoofdstukken zie je alles eigenlijk door hun ogen, er wordt beschreven wat zij denken, voelen en zeggen. Thema Ik denk dat het boek gaat over het nemen van verantwoordelijkheid naarmate je ouder wordt. Will bijvoorbeeld moet op houden met zich gedragen als een lui kind en moet zich meer gaan gedragen als een verantwoordelijke volwassene. En Marcus moet zich (juist) minder druk maken, zich minder verantwoordelijk voelen voor zijn moeder en zich meer gaan gedragen als een normaal kind van zijn leeftijd. Titelverklaring De titel kan op twee manieren worden uit gelegd. Je kan de titel aan Marcus plakken; een jongen die zich gedraagt als een volwassen. Maar ook aan Will; hij is volwassen maar hij gedraagt zich als een kind. Marcus en Will zijn dus eigenlijk allebei jongens maar op een andere manier, en het boek gaat eigenlijk ook over hen allebei.
Verwerkingsopdracht: E29
Nick Hornby is in op 17 April in1957 geboren in Maidenhead een dorpje in Engeland. Hij was voordat hij fulltime schrijver werd Leraar. Hij is de zoon van de zakenman Sir Derek Hornby. Toen Nick 11 jaar was gingen zijn ouders scheiden, zijn vader begon hem toen mee te nemen naar Voetbal; North London Premier League club Arsenal. Hij werd een hele grote trouwe fan van die club. Ook begon Nick veel te lezen, hij las alles van de stripboeken van Lorrie Moore. Hij studeerde Engelse Literatuur aan de Cambridge universeit. Een professor gaf hem het boek van de schrijfster Anne Tyler, Dimmer at a Homesick Restaurant, dat motiveerde hem om boeken te gaan schrijven. Nadat hij was afgestudeerd had hij veel baantjes, hij gaf les aan de basisschool, gaf taallessen en hij was gastheer voor Samsung’s bezoek aan Engeland, maar hij werd een journalist. Hij schreef stukken over muziek voor ‘the Independent’ en over boeken en sport voor ‘Esquire’ en ‘The Sunday Times’ In 1992 kwam zijn eerste boek uit ‘Contemporary American Fiction’ een verzameling van essays. Hetzelfde jaar kwam ‘Fever Pitch’ uit, een soort autobiografie over zijn jeugd dat hij fan was van Arsenal. Het werd een grote hit, alle boeken werden verkocht, alleen al in het jaar dat het boek was uit gekomen. Dat boek zou in 1997 verfilmd worden met Colin Firth als een leraar. In 1993 komt My favourite Year uit, het is een verzameling van verhaaltjes over voetbal. In 1995 kwam ‘High Fidelity’ uit. Dat ging over een platenzaak eigenaar die alleen een voor altijd durende relatie heeft met popmuziek. En in 1998 komt ‘About a Boy’ uit. Hij krijgt hiervoor de E.M Forster Award van de Amerikaanse Academie van Kunst en Letters (?) in 1999. In 2000 komt de verfilming van het boek ‘High Fidelity’ uit, het wordt een groot succes en eindigt in veel top 10 lijsten. En in 2002 komt ‘About a boy’ op film uit, wat een nog groter succes wordt. Terwijl de film in de bioscoop draait komt het boek ‘How to be good’ uit, Nick krijgt hiervoor de Britain's prestigious W.H. Smith Fiction Award (in 2002) Hij begint daarna aan een aantal scenario’s met de Academy Award winnares Emma Thompson. Hij blijft schrijven voor de ‘Time Out’, ‘The Sunday times’, ‘The Times Literary Supplement, en als popmuziek recent voor ‘New Yorker’ Nick is de vader van een autistische zoon. Hij en zijn ex-vrouw hebben TreeHouse opgericht, een school voor autistische kinderen in Londen. In 2000 kwam er een boek uit meer allemaal korte verhaaltjes, ook met verhaaltjes van Colin Firth, Irvine Welsh en Helen Fielding. Het boek heet ‘Speaking with the angel‘ en de opbrengsten zijn voor het schoolfonds · Contemporary American Fiction 1992 · Fever Pitch 1992 · My favourite Year 1993 · High Fidelity 1995 · About a boy 1998 · Speaking with the angel 2000 · How to be good 2001 Eindoordeel en evaluatie Ik vond het een leuk boek, omdat het een grappig boek was met een originele verhaallijn. Het verhaal is ook herkenbaar, zulke dingen gebeuren in het echt ook wel. Zoals bijvoorbeeld de zelfmoordpoging van Fiona. Ik vond het goed dat zulke gebeurtenissen er wel in staan maar dat er niet heel erg over wordt door gezemeld. Ik vond het een grappig boek omdat eigenlijk Will Marcus leven leidt; geen verantwoordelijkheid, alles van mode weten, en de hele tijd voor de tv hangen. En Marcus Will zijn leven; veel verantwoording, niks van mode weten. Dat vond ik heel grappig en het is ook heel leuk om te lezen hoe dat langzaam maar zeker verandert. Het boekverslag maken vond ik wat minder leuk om te doen omdat ik ten eerst mijn bibliotheekboek met mijn samenvatting en alles wat ik had opgeschreven weer had in geleverd in de bibliotheek dus moest ik alles uit mijn hoofd maken. Maar de verwerkingsopdracht vond ik wel weer heel erg leuk om te doen, je gaat dan toch weer anders naar het boek kijken. Door het maken van dit verslag ga je meer over het boek nadenken, want waarom heeft de schrijver nou juist dit gedaan en waarom niet dat? Dat vond ik wel leuk om over na te denken.

REACTIES

K.

K.

In de samenvatting staat "whit Will"
dat moet worden:"with Will"

16 jaar geleden

T.

T.

Een goed boekverslag, maar zo ga jij je Engels examen absoluut niet halen.

13 jaar geleden

B.

B.

OMG WTF your english is the worst and your on HAVO 5. In this tekst you say marcus don't like.... that's kinda wrong.... or are you some kind of neanderthaler?

13 jaar geleden

T.

T.

@bob
heb je dan echt helemaal niks beters te doen dan mensen, die goed hun best doen voor een werkstuk, te corrigeren op een paar kleine foutjes?

@anoniem
lekker bezig:-)

13 jaar geleden

?.

?.


Take a look at your own English before critisizing others: English is written with a capital letter; someone's IN HAVO5 not on...; and text is with an x

13 jaar geleden

K.

K.

@bob. you're* on HAVO 5

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "About a boy door Nick Hornby"