Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Rattenvanger door Karlijn Stoffels

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Rattenvanger
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 981 woorden
  • 28 februari 2003
  • 142 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
142 keer beoordeeld

Boekcover Rattenvanger
Shadow
Rattenvanger door Karlijn Stoffels
Shadow
Titel; Rattenvanger. Naam van de schrijf(st)er; Karlijn Stoffels. Uitgever; Wolters-Noordhoff. Jaar; 2000 Waarom heb ik dit boek gekozen? Ik kende dit boek helemaal niet en ook de schrijfster kwam me niet bekend voor, maar omdat hij bij mijn boeken pakket zat en ik nog maar een boek hoefde te lezen had ik deze gekozen. En uiteindelijk was het een heel leuk boek, dus ik had goed gekozen. Achtergrond van de schrijf(st)er. Karlijn Stoffels is op 24 juni 1947 in Amsterdam geboren. En ze heeft op het Gymnasium gezeten. Na het gymnasium gaat ze Frans studeren en ze gaf daarna ook nog een tijd les. Hierna probeert ze het advies van haar ex Nederlandse leraar op te volgen, en ze begint voorzichtig aan te schrijven. Andere boeken van Karlijn Stoffels. *Mosje en Reizele. *Khalid. *Stiefland.
Beoordeling van het boek. Ik vond het best wel een leuk boek en dat komt vooral door de hoofdpersoon. Want in het verhaal komt soms humor van haar in, waar ik best hard om moet lachen. Ik had dit boek gewoon op de gok gelezen wand ik had de achterkant nog niet bekeken en eigenlijk sprak de titel me helemaal niet aan. Maar omdat ik gewoon in de vakantie moest lezen begon ik een beetje met tegenzin. Maar toen ik een maal was begonnen bleek het toch wel spannend te zijn en ik heb het boek toen in een dag uitgelezen! Tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Daar kom je mede achter door wat zinnen uit het boek. Er loopt namelijk al een meisje met een mobiele telefoon rond in het verhaal. Tijdsduur/chronologische volgorde ja of nee? Het verhaal is chronologisch geschreven met kleine tussen sprongetjes er in, van ongeveer een maand. Je gaat bijv. een keer van oktober naar december. Maar op sommige stukken word het juist weer heel langdradig beschreven. Zoals met kerst, in deze periode wort juist weer helemaal niks overgeslagen. Fictie/werkelijkheid. Het verhaal is geen fictie. Al de gebeurtenissen uit het verhaal kunnen echt gebeurd zijn. Titel beschrijving. De titel “rattenvanger” beschrijft het toneelstuk dat in het verhaal voorkomt. Nou ja, het beschrijft hem niet, maar dat is gewoon de titel van dat toneelstuk. En dat toneelstuk is een soort rode draad in het verhaal. Ook is mark een soort rattenvanger. Want in het verhaal “De rattenvanger van Hamelen” is er een rattenvanger die uiteindelijk ook alle kinderen mee lokt. Nou dat doet Mark ook een soort. Een andere naam voor het boek. Ik vind de naam rattenvanger voor een boek helemaal niet leuk (en zeker niet aantrekkelijk. En daarom zou ik graag een andere naam verzinnen voor dit boek. Ik zou het boek denk ik “De nieuwe onderbuurman” noemen. Omdat toch een heel groot gedeelte van het verhaal om hem gaat.
Vertel situatie. Het is een alwetende verstelsituatie, omdat Lori af en toe zelf wat verteld dus in de ik-situatie maar heel vaak is het ook gewoon op een verhaal manier. Dus dat je de gebeurtenissen een soort te zien krijgt, dan wordt er uitgelegd over wat er gebeurt en soms kan je ook in haar gedachte kijken. Belangrijke personen. -Lori; is een meisje van 14 en een half jaar oud. En moet bijna elke dag op haar moeder passen. Op school heeft ze twee goede vrienden, maar ze neemt ze nooit mee naar huis. Doordat ze zo ’n grote behoefte heeft aan liefde, heeft ze niet door wanneer er misbruik van haar word gemaakt. -De moeder van Lori; doordat ze psychisch niet helemaal in orde is, doet ze veel rare dingen. En ze kan niet goed voor zichzelf zorgen, en de enige die haar mag helpen is Lori. Wand volgens haar zijn alle andere spionnen die haar willen pakken. -Tim (de vader van Lori); over tim kom je niet zoveel te weten, alleen maar dat hij heel veel van zijn dochter houd. -Mark; de buurman van Lori. Hij is een 20 jarige student en studeert voor psychiater. Hij probeert Lori te helpen maar hij krijgt een zwak voor haar. -Sylvester; een vriend van Lori hij komt uit Suriname en kan heel erg goed drummen. Hij houd er ook van om de leiding op zich te nemen (bijnaam: de kromme). -Hakim, ook een vriend van Lori, hij is verliefd op haar en hij doet(bijna)alles voor haar, maar hij pikt niet alles van haar (bijnaam:kapitein Haak). -Marie-Louise; is erg verlegen maar word later in het boek een goeie vriendin van Lori. -Iwan; is de nieuwe muziek leraar en weet precies hoe hij alles moet aan pakken. Samenvatting. Lori en haar moeder wonen samen in een flatje op de derde verdieping. Wanneer er een nieuwe onderbuurman bij hun komt wonen (Mark) ziet Lori haar kans om bij hem haar hart uit te storten.nu ze dat kan doen gaat het al een stuk beter en ook op school is dat zo, samen met Hakim en Sylvester en nog een klein groepje repeteert Lori voor een musical. Maar op kerstavond, wanneer Lori bij hem is, zoent Mark haar plotseling. Het achtervolgt Lori verschrikkelijk en ze kan nergens haar aandacht meer bij houden. Het wordt nog erger als Mark verder gaat en haar seksueel begint te misbruiken. En op school stopt ze zelfs met de musical. Maar geheel onverwachts sluit Lori vriendschap met Marie-Louise en stort ze haar hart bij haar uit. Marie-Louise besluit haar te gaan helpen en na de musical besluiten samen op vakantie te gaan. Ze gaan stiekem Lori’s kleren halen als Mark even niet thuis is en dan gaan ze op weg. Maae Mark komt er achter en komt hen stiekem achterna. Als Marie-Louise hem betrapt, slaat ze hem hard op zijn hooft met een tosti-ijzer. En bedreigt hem met de politie en zo. Mark maakt dat hij wegkomt. En als Lori thuiskomt, blijkt hij al weg te zijn.

REACTIES

B.

B.

hallow

mooi verslag met alles erin duidelijk en geen moeilijke woorden ik heb het wel aangepast gr brian

20 jaar geleden

K.

K.

chil verslagie horr
kheb wel ffun 7.5 whaha dus bedankt he

19 jaar geleden

H.

H.

bedankt voor je verslag haahahah

9 jaar geleden

D.

D.

Thx man die samenvatting is goed alleen nog een paar typ foutjes en de rest is ook duidelijk bedankt????????????

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rattenvanger door Karlijn Stoffels"