Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Een vlieg op de muur door Dirk Bracke

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Een vlieg op de muur
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 585 woorden
  • 5 februari 2003
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
36 keer beoordeeld

Boekcover Een vlieg op de muur
Shadow
Een vlieg op de muur door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting: Marcos (16), Sandra (13), Washington (10) en Mico (7) Zijn zwerfkinderen. Ze wonen in de Braziliaanse stad Salvador da Bahia. Ze proberen geld bij elkaar te krijgen door te bedelen, te stelen of door klusjes op te knappen. Marcos in de 'leider' van hun groep en Sandra is zijn vriendinnetje. Washington en Mico zijn broertjes. Er zijn in dit straatleven veel verschillende groepen. Die allemaal de Pelourinho (is een plein) voor zich willen. Om daar geld bij elkaar te verdienen. Dit vind de politie niet goed en daardoor worden er regelmatig straatkinderen opgepakt. Maar de politie van Salvador da Bahia heeft een niet zo zuiver geweten. Er worden steeds straatkinderen vermoord. Als Marcos drugs gaat handelen voor geld vinden ze hem ook vervelend en ook hij wordt vermoord. Iedereen denkt dat de drugshandelaar hierachter zit. Nu heeft de groep geen leider meer en valt een beetje uitelkaar. Sandra gaat als prostituée werken en Mico en Washington werken ergens op een bouwwerf. Als Washington erachter komt dat de politie al deze moorden pleegt, wordt ook hij vermoord. Hierna krijgen Sandra en Mico een goed baantje en van het geld dat ze daarmee verdienen kunnen ze goed verder leven. Personen & de verhoudingen ertussen: De hoofdpersonen in dit boek zijn: Marcos (16), Sandra (13), Washington (10) en Mico (7) Jaar. -Marcos is een leuke, knappe jongen die smoorverliefd is op Sandra. Hij is de leider van hun groep en hij beschermt hen allemaal. Als iemand ruzie zoekt kunnen ze altijd op Marcos rekenen. -Sandra is een mooi meisje die veel zelfvertrouwen heeft. Ze is ook smoorverliefd op Marcos en ze 'gaan met elkaar'. Sandra gebruikt vaak haar schoonheid om aan geld te komen. Ze wordt zelfs prostituée op een gegeven moment. -Washington is een jongetje die in het verhaal ouder lijkt dan 10. Hij zoekt graag ruzie met andere 'bendes'. En eigenlijk is hij heel jaloers op Marcos, dat hij met Sandra gaat en hij niet. -Mico (eigenlijk Flavio maar ze noemen hem Mico omdat hij zo klein is. Mico Betekent: Aapje) is het broertje van Washington. over hem wordt niet zoveel verteld. Hij is wel handig, omdat hij zo klein is vindt iedereen hem schattig. Daarom geven ze geld aan hem. -Bijpersonen zijn: Pukkelkop; is een agent die dingen doet die niet kunnen; Pedro; is ook een agent die in het begin heel aardig lijkt maar dat is gewoon zijn aanpak van ondervragen. Zo is hij eigenlijk helemaal niet. In het echt is hij net zo erg als Pukkelkop.Bol; is een hond die altijd bij Washington blijft nadat die hem een bolletje rijst heeft gegeven. -De (hoofd)personen hebben een goede verhouding met elkaar. Ze zijn vrienden en vertrouwen elkaar blindelings. Als er een brood ofzo gestolen is, delen ze dat met z'n allen.
Tijdsverloop & plaats: De tijd loopt in dit boek van dag tot dag. Het speelt zich ongeveer 270 jaar geleden af. Het speelt zich af in de Braziliaanse stad Salvador da bahia. In die stad speelt het zich weer voornamelijk af op een plein, de Pelourinho. Ze slapen in de Baixa dos Sapateiros, dat is een straat. Mijn mening: Ik vind het een heel goed boek en ik heb het in één keer uitgelezen. U moet dit boek ook maar eens lezen. Het boek beschrijft het leven van straatkinderen heel goed. Je "bent erbij" als ze wakker worden en het eerste wat ze doen is naar de fles Cachaça grijpen. Daarna doen ze hun behoefte in de goot. Het is echt grappig als je leest hoe echt het overkomt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een vlieg op de muur door Dirk Bracke"