Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Geweten

René Appel

1995

303

1 uit 5

6.1 / 10
5e klas vwo
  • irizzz
  • Nederlands
  • 666 woorden
  • 4725 keer
    4 deze maand
  • 30 januari 2003
Titel: Geweten
Auteur: René Appel
Jaar van verschijning en druk: eerste en tweede druk in 1996

Ik heb dit boek uitgekozen, omdat op de achterkant stond dat het een misdaadroman was, en dat sprak me wel aan.
Het boek heeft 39 hoofdstukjes. In de oneven hoofdstukken is de volwassen Peter van Galen de hoofdpersoon en in de even hoofdstukken is één van zijn vrienden van vroeger, Henk, Johan, Sytze, Trudy, Ineke of Peter zelf de hoofdpersoon. Die even hoofdstukken spelen zich af na de Tweede Wereldoorlog en de oneven stukjes in 1995.

Na de bevrijding trekken Johan, Trudy, Henk, Ineke, Sytze en Peter alleen met elkaar op. Ze spreken eerst regelmatig af bij een bunker, maar wanneer ze gaan inbreken bij leraren, wordt hun nieuwe plek de zolderkamer van een vuurtoren. Op die plek spreken ze aan het begin van hun eindexamenjaar af, dat ze geen van alle gaan slagen. Ze worden tijdens een van hun inbraken bij de leraren betrapt en zakken daarna allemaal.
Trudy komt erachter dat ze zwanger is van Johan. Kort daarna worden ze door een agent ontdekt in de vuurtoren. Ze mogen er niet meer komen en moeten dan weer in de koude bunker afspreken. Op een avond zien ze geen toekomst meer en ze besluiten om allemaal zelfmoord te plegen in groepjes van twee. Wanneer Henk dat probeert tegen te houden, gaat Peter hier tegen in en haalt ze over om het toch te doen. Sytze en Trudy moeten als eerst gebruik maken van het pistool dat Johan ooit gevonden heeft. Sytze schiet Trudy dood en durft daarna niet zichzelf van kant te maken. Hij draait helemaal door en wil alles aan de politie vertellen, maar hij wordt door Ineke, op wie hij verliefd is, naar de vuurtoren geleid waar ze hem vanaf gooit.
Dit heeft Peter allemaal verdrongen en weet dus niet meer precies wat er gebeurd is. Hij gaat op zoek naar de puzzelstukjes in zijn geboortedorp. Hij denkt dat het allemaal buiten hem om speelde en dat hij eigenlijk nooit echt bij het groepje had gehoord. Wanneer hij terug gaat naar zijn geboortedorp, zoekt hij Henk, Johan en zijn oude liefde Ineke op. Dan komt hij achter de hele waarheid. Hij scheidt van zijn vrouw Astrid en gaat verder met zijn oude liefde Ineke. Johan pleegt zelfmoord met het pistool van vroeger en Ineke verteld eindelijk, na al die jaren, dat zij Johan van de vuurtoren heeft gegooid.

Ik vond het een leuk boek. Toen ik het aan het lezen was, kon ik bijna niet stoppen ik wilde net zo graag als Peter weten wat er met Sytze en Trudy is gebeurd. Ik wende snel aan de wisseling van de tijden in de hoofdstukken, en dat maakte het lezen leuker.
Dat de hoofdpersoon in de hoofdstukken over vroeger steeds iemand anders is, vond ik wel interessant, want zo leerde je de personages beter kennen.
Het boek bestaat uit twee aparte verhalen, die toch met elkaar te maken hebben. Je hebt de problemen van Peter van vroeger, problemen met onder andere school en ouders, en je hebt de problemen van Peter van nu, zoals het faillissement van zijn bedrijf en zijn ongelukkige huwelijk met Astrid. Door die verschillende verhalen krijgt het boek een speciale sfeer.

De grootste open plek is natuurlijk de vraag wat er vroeger met Sytze en Trudy is gebeurd. Aan het einde van het boek weet je dat ook. Verder zijn er open plekken als het gaat over Henk, Johan, Ineke en Peter. Je weet niet wat er na hun jeugd met ze is gebeurd. Ook dat kom je te weten in het boek.
Het boek heeft een gesloten einde.

De personages zijn Sytze, Ineke, Trudy, Henk, Johan en Peter.
De tijd verschilt per hoofdstuk. De even hoofdstukken spelen zich af na de Tweede Wereldoorlog en de oneven in 1995.
In ‘Geweten’ word niet veel aandacht besteedt aan ruimtebeschrijving. Toch kan je je meestal wel heel realistisch voorstellen waar Peter zich bevindt.
De belangrijkste ruimtes zijn: de bunker, de vuurtoren en de zolder.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8331

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Suzanne Korver 3e klas havo7.3
Lauren 5e klas vwo7.3
anoniem3e klas vwo6.6
Lars van Eesteren6e klas vwo6.8
Peter Mooij 6.5
Meer verslagen ›