Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

Desert flower

Mijn woestijn

Waris Dirie

1998

238

5.1 / 10
3e klas havo
  • Engel
  • Nederlands
  • 665 woorden
  • 3239 keer
    2 deze maand
  • 20 januari 2003
Zakelijke gegevens
Titel van het boek: Mijn woestijn (Desert Flower)
Naam van de acteur: Waris Dirie en Cathleen Miller
Naam van de uitgever: Nederlandse uitgaven: Arena Amsterdam
Het jaar van verschijnen: 1998
Vertaalt door: Jorien Hakvoort en Albert Witteveen

Gebeurtenissen
Waris wordt geboren in een nomadengezin. Ze zwerft door de woestijn met haar ouders en haar elf broertjes en zusjes. Als ze 5 jaar oud is wordt besneden. Dan als ze 13 jaar is vlucht ze weg, omdat haar vader heeft haar uitgehuwd aan een man van rond de 60 jaar. Ze vlucht naar haar familie in Mogadishu. Daar woont ze een jaar en wil dan weg. Ze gaat naar een andere familie van haar, maar dan in Londen. Daar wordt ze als dienstmeid aangenomen. Later wordt ze bekend als model. Ze ontmoet haar huidige man met het uitgaan. Ze trouwen en krijgen samen een kindje. Later gaat ze werken voor de VN (ze vecht tegen de vrouwenbesnijdenis).


Personen
Waris Dirie is de hoofdpersoon.
De belangrijkste bijpersonen zijn o.a. haar moeder en haar familie, haar vriendin Marilyn, O’Sullivan, Nigel en haar man Dana.
Waris Dirie maakt zeker een ontwikkeling door. Het boek beschrijft haar leven van kinds totdat ze bij de VN ging werken. In deze periode maakt ze dus zeker heel wat ontwikkelingen door.

Plaats
Het eerste deel speelt zich af in de woestijn van Somalië, daarna in de stad Mogadishu. Hierna gaat ze naar Londen, waar ze werkt als model krijgt en zo in New York belandt.

Tijd
Het speelt zich vanaf 1965 tot 1997.
Dat staat in het verhaal

Begin
Het verhaal begint met een ode aan haar moeder. Daarna begint het echte verhaal en dat neemt je meteen mee.
De afloop vind ik geweldig. Ze begint armoedig en eindigt rijk, met een man en zoontje plus ze is model en werkt bij de VN.

Titel van het boek
De titel is “Mijn woestijn”. Ik denk dat ze die hebben gekozen omdat ze daar haar jeugd heeft meegemaakt en nog steeds betrokken tot voelt

Thema
Eigenlijk is in het boek alle onderwerpen verwerkt. Maar ik denk dat het onderwerp is vrouwenbesnijdenis is. Vooral omdat ik denk dat ze haar problemen met haar “handicap” beschrijft.

Onderwerp
Het onderwerp spreekt me aan, omdat ik niet wist over vrouwenbesnijdenis. Nog niet eens dat het bestond.
Het boek heeft me zeker nieuwe kanten ervan laten zien. En ik vind het vreselijk om dat vrouwen zoiets moeten meemaken. Ik weet nu hoe erg het is en hoe het vrouwen veranderd en onzeker maakt over zichzelf.
Door het boek te lezen ben ik dus meer over vrouwenbesnijdenis te weten gekomen. En heb er zeker iets van geleerd. Iets wat ik mijn hele leven zal onthouden.
Met de mening uit het boek ben ik het zeker mee eens. Ik denk dan dat de mening uit het boek is dat vrouwenbesnijdenis verboden moet worden. Een andere kan ik niet ontdekken omdat het ook een biografie over iemand is.

Gebeurtenissen
Het boek bevat wel zoveel spannende gebeurtenissen dat je het boek niet eens kan wegleggen. Het blijft boeien tot het allerlaatste woord.
De besnijdenis zelf is zo beschreven en zo vreselijk dat ik tijdens het leven van dit ritueel spontaan moest huilen. Dit is wel zo zielig. En ik zal er altijd aan blijven denken.

Personages
De moeder van Waris heeft een geweldig karakter. Ze houdt veel van haar kinderen, man en de rest van haar familie. Zo veel dat ze er alles voor over heeft.
Ook Waris zelf is een sterke vrouw. Ik bewonder haar dan ook erg.
Nigel heeft een karakter dat ik verafschuw. Ook al kan hij niets aan zijn liefde voor Waris doen, toch vind ik hem overdreven. Want als hij echt van haar houdt, respecteert hij haar en zal haar loslaten. Wat hij dus niet doet.
Met de beslissing van Waris om weg te lopen, vind ik heel dapper van haar. En ik vond het ook een goede beslissing. Doordat ze dat heeft gedaan heeft ze uiteindelijk Dana ontmoet. Haar ware man.
Met de beslissing om met een dronkaard te trouwen alleen om een paspoort, zou ik echt niet hebben gedaan. Maar als je wanhopig bent kun je rare dingen doen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4289

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Robyn Beekmanzeker weten goedZeker Weten Goed
Salina 4e klas havo8.2
anoniem3e klas vwo7.2
Anne de Bruijn 5e klas vwo7.3
Loes 5e klas havo7.4
Floor 4e klas havo7.0
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Ahlam over Mijn Woestijn