Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

La cantatrice chauve door Eugene Ionesco

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover La cantatrice chauve
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 630 woorden
  • 12 januari 2003
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
17 keer beoordeeld

Boekcover La cantatrice chauve
Shadow
La cantatrice chauve door Eugene Ionesco
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Opdracht 1. Maak een samenvatting van het boek Scène I Het verhaal speelt zich af bij M. en Mme Smith, een Engels echtpaar. Ze wachten op het bezoek. Tijdens het wachten praat Mme Smith en M. Smith leest de krant terwijl hij klakt met zijn tong. Ze praten over het eten: dat ze het al eerder gegeten had, maar toen was het mislukt. Ze praten over dokters, en over Bobby Watson die overleden is. Ze praten over zijn vrouw en andere familieleden, die ook allemaal Bobby Watson heten. De tijd klopt helemaal niet in het verhaal, telkens slaat hij een andere tijd en er zit totaal geen logica in. Het hele boek door is de klok raar. Scène II Mary komt thuis van de bioscoop. Ze vertelt dat het bezoek gearriveerd is. M. en Mme Smith gaan weg om andere kleren aan te trekken.
Scène III Mary laat het bezoek binnen, en is een beetje boos op M. en Mme Martin. Ze zijn veel te laat en Mary vindt dat absoluut niet beleefd. Als je ergens op bezoek komt moet je wel op tijd komen. Scène IV M. en Mme Martin gaan zitten en wachten op M. en Mme Smith. Ze beginnen te praten en komen erachter dat ze uit dezelfde stad komen, en met dezelfde trein zijn gekomen. Ze zaten zelf in dezelfde coupé en ze komen er achter dat ze tegen over elkaar zaten. Ze praten verder over waar ze wonen, en ze blijken in dezelfde straat te wonen, zelfde huisnummer en zelfs allebei een dochtertje van twee jaar oud, Alice, die een rood oog en een wit oog heeft. En wat blijkt: ze zijn elkaars echtgenoot! Scène V Om het allemaal nog logischer te maken vertelt Mary nu dat wat we net gelezen hebben helemaal niet waar is. Ze hebben allebei een dochtertje, Alice, van twee jaar oud, maar dat is niet dezelfde. De Alice van M. Martin heeft een rood oog links en een wit oog rechts, maar de Alice van Mme Martin heeft een rood oog rechts een wit oog links! Scène VI M. en Mme Martin besluiten om te vergeten wat er niet tussen hen gebeurd is. Scène VII M. en Mme Smith komen terug, zonder andere kleren. Ze zijn boos. Ze hebben vier uur lang gewacht, en de hele dag niks gegeten. Ze vragen waarom ze zo laat zijn, en M. en Mme Martin vertellen het verhaal. Dan gaat de bel, maar er is niemand aan de deur. Nog twee keer gaat de bel, en weer is er niemand aan de deur. Ze concluderen dat als de bel gaat er niemand is. Voor de vierde keer gaat de bel, en M. Smith gaat toch kijken. Het is de brandweerkapitein. Scène VIII De brandweerkapitein komt binnen. Ze vragen hem hoe lang hij al bij hun huis is: drie kwartier. Ze vragen of hij degene was die vier keer aangebeld heeft, maar hij was het alleen de derde en vierde keer. Bij de derde keer heeft hij zich verstopt, om te kunnen lachen. Ze vragen hem ook of hij nog iemand heeft gezien, die de eerste en tweede keer aan de deur was, maar hij heeft niemand gezien. Hij wil naar huis gaan omdat M. en Mme Smith al bezoek hebben, maar hij mag wel blijven. Hij vertelt allerlei verhalen die hij zelf erg grappig vindt. De rest vertelt ook een vreemd verhaal. Dan valt het de brandweerkapitein op dat de klok het niet goed doet. Mme Smith legt hem uit dat de klok precies het tegenovergestelde weergeeft.
Scène IX Mary komt binnen. De brandweerkapitein en Mary blijken elkaar te kennen. Ze praten over ‘vuur’ maken, en Mary leest over dat onderwerp nog een vreemd gedicht voor. Mary is weer weggegaan, en de overgebleven praten nog even na over het gedicht. De brandweerman besluit om weg te gaan. Scène XI De twee echtparen praten verder met elkaar, maar het gesprek wordt steeds vreemder. Iedereen begint losse zinnen te zeggen, die nergens op slaan en ze herhalen ze telkens. Later worden het losse woorden, en daarna nog alleen maar losse klanken. Opdracht 5. De titel. Verklaar de titel. Vind je hem goed gekozen? Bedenk zelf nog een goede titel. De titel van dit boekje is ‘La Cantatrice Chauve’. Letterlijk betekent dat ‘de kale zangeres’. Ik weet niet goed waar deze op slaat. Hij komt voor in het stukje als ze napraten over het gedicht wat Mary voorleest. Misschien bedoelen ze daarmee de auteur van het gedicht. Ik zou het niet weten. Ik vind hem niet zo heel goed gekozen, ten eerste omdat dus niet echt duidelijk is wat er nou mee bedoeld wordt en ten tweede omdat het volgens mij niet echt een titel is die over het hele boekje gaat, meer over een deel daarvan. Een andere goede titel voor dit boekje zou zijn: ‘Le Galimatias’ of ‘Le Radotage’ oftewel ‘wartaal’. Deze titel zou over het hele boekje gaan, want eigenlijk slaat het hele boekje nergens op. Er worden bizarre dingen gezegd, die later weer ontkracht worden, de personen maken elkaar belachelijk en slaan wartaal uit. Vertaling van vijf gedichten Quartier Libre Ik heb mijn soldatenpet in de kooi gezet
en ik ben weggegaan me met de vogel op mijn hoofd
dan
begroet men jou niet meer
heeft de commandant gevraagd
nee
men begroet mij niet meer
maar goed
vergeef het mij dat ik geloofde dat men zou groeten
heeft de commandant gezegd
jullie zijn allen verontschuldigd iedereen kan zich vergissen heeft de vogel gezegd. Le Jardin Duizenden en duizenden jaren
Zouden niet kunnen voldoen
Om te zeggen

De kleine seconde van eeuwigheid
Waar jij mij hebt omhelsd
Waar ik jou heb omhelsd
Een ochtend in het licht van de winter
Park Montsouris in Parijs
In Parijs
Op de grond
De grond die een ster is. Composition Francaise De jonge Napoleon was erg mager
en officier van artillerie
later werd hij keizer
vervolgens kreeg hij een buikje en veel landen
en dag dat hij stierf hij had nog
een buikje
maar hij was kleiner geworden. Le Bouqeut Wat deed het kleine meisje
Met deze pas gesneden bloemen
Wat deed het jonge meisje
Met deze bloemen deze gedroogde bloemen
Wat deed de mooie vrouw
Met deze uitgevallen bloemen

Wat deed de oude vrouw
Met deze stervende bloemen
Ik wacht op de overwinnaar. Paris At Night Drie lucifers branden één bij één in de nacht
De eerste om heel jouw gezicht te zien
De tweede om jouw ogen te zien
De laatste om jouwe mond te zien
En de duisternis in geheel om me alles te herhalen
Door je vast te drukken in mijn armen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "La cantatrice chauve door Eugene Ionesco"