Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Een vriend in de stad

Valentine Kalwij

2003

106

6.2 / 10
3e klas vmbo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1792 woorden
  • 6341 keer
    3 deze maand
  • 9 januari 2003
1. De begingegevens

1. Datum van inleveren: 09-01-2003
2. Titel: Een vriend in de stad
Geen ondertitel aanwezig
3. Informatie over de schrijver

4. - jaar van uitgave = 2003
- plaats van uitgave = Twello
- uitgeverij = Van Tricht uitgeverij

5. Genre : Ik zou niet weten hoe dat zou moeten het maar het is met actie, liefde en vriendschap. Omdat hij met Pim meegaat en dan komt er weer actie, maar als hij met zijn toekomstige vriendin is hij weer heel lief tegen haar.

6. Motto : Er staat in dit boek geen motto. Tenminste niet voorin.

7. Omvang : - Het heeft 105 bladzijden
- Er zijn 20 hoofdstukken
- Er is nog maar 1 deel en weet niet of er een vervolg komt.
8. Mijn keuze: ik heb dit boek gekozen omdat ik naar de bieb ging zag ik dit boek en zag er wel leuk van voren uit.

2. Het verhaal

Vooraf

Ron is jongen van 13 jaar en woont in een dorp. Dit is de laatste dag dat hij naar school gaat en hij krijgt zijn rapport. Iedereen is buiten zijn rapport met elkaar aan het vergelijken maar hij loopt gewoon door. Wat is er aan de hand?

In het dorp

Ron loop de weg terug naar huis niet zo blij en helemaal alleen. Hij vindt zijn rapport niet echt geweldig, want hij heeft een 5 voor Nederlands en voor de rest heel veel zesjes en een goeie acht voor gymnastiek. Maar dat is niet wat het dwars zit, dat is de verhuizing van een paar dagen later. Hij zou alles moeten missen. Vrienden, het dorp en zijn leuke leventje.

De verhuizing

De verhuizing is al volle gang en bijna alle dozen en meubels zijn al opgeborgen in de grote verhuis wagen. Maar de verhuiswagen is al bijna vol. Zo zegt Ron zijn vader: ‘’ wat hebben wij veel troep zeg’’. ‘’Nou dat valt best wel mee hoor vergeleken met de andere mensen’’ aldus Ron zijn moeder. Ron voelt de heimwee al opkomen en loop nog 1 keer naar zijn ‘ouwe’ slaapkamer. Hij wil blijven maar dat het af en toe met verhuizen maar je krijgt vast al die dingen weer terug in de stad.

De ontmoeting

De eerste dag na de verhuizing moet Ron al zijn eigen spullen op zijn kamertje brengen en goed neerzetten en moet zijn moeder helpen. De volgende dag gaat hij alleen boodschappen doen en komt aan bij de kassa en staat voor hem een jongen van zijn leeftijd. En hoopt dat hij dicht in de buurt woont. De jongen knipoogt naar hem. S’avonds gaat hij met de hond even uit een laat hem met de goot poepen. Er zegt een jongen tegen hem goed zo. Hij kijkt om en het is de jongen van de supermarkt. Hoi, ik heet Ron en jij? Ik heet Peter, maar iedereen noemt mij Pim. Pim loopt nog een stukje mee richting huis en vraagt of ik morgen om 12.00 uur op het pleintje af te spreken. Ja, is goed kom wel. Hij vertelt dat hij ook een vriend heeft gemaakt.

Pim is geen watje

Ron propt veel brood naar binnen en om 11.55 uur gaat hij naar het pleintje. Hij wacht en opeens voelt hij in zijn rug een por en Pim staat voor neus. Ze gaan naar een park een Pim koopt 2 patatjes met. Pim zegt dat een leraar weg heeft gepest van school. Dat wil Ron vast horen.

Chocolade repen

Ze hebben weer afgesproken, zelfde tijd en zelfde plek. Ze gaan weer richting de stad, maar nu met veel bochten. Pim wil chocolade repen gaan stelen en vertelt Ron zijn plan. Ron en Pim lopen de winkel in en Ron moet een blikkenpiramide omgooien zodat de aandacht daarheen gaat kan Pim chocolade repen pakken.

Opa en Oma

Vandaag mag Ron niet weg want opa en oma komen op bezoek om het huis te bewonderen. De moeder vraagt:’ wat doe je nou met zo’n dag met Pim?’ Gewoon beetje rond lopen, niks bijzonders. De bel gaat, Ron gaat al. En het is Rosalie. Hij roep zijn zusje en gaat weer verder op de computer. Om 17.00 gaat de bel weer. Nu is het de zus voor Rosalie die heet Arja. Rosalie moet naar huis. Zegt Arja. Ze gaan eten en denk de hele tijd aan dat mooie meisje.

Pim durft nog meer

Sorry Pim, ik had gister familie. Nou ja, maak niet uit. Ze lopen weer en zijn opzoek naar iets om te kloten. Bij een groot warenhuis is het weer raak. Ze stelen een fiets en kom een man aan en zegt; ‘’ BLIJF VAN MIJN FIETS AF’’. Dikke achtervolging maar Pim en Ron hebben gewonnen.

Een cijferslot

Ron komt weer Pim tegen en heeft de fiets verkocht. En er veel geld voor gekregen. Ze halen een magnum. Pim leert Ron hoe je een oud cijferslot moet open krijgen. Ron voelt het al aankomen. Je gaat en fiets stelen. Maar plots komen de vrienden van Pim eraan. Hij gaat weg.

De Efteling

De familie van Arja gaat naar de Efteling en Ron en Inge mogen mee.

Weer een poging

Ron en Pim willen weer wat gaan stelen. Er staan 2 fietsen en ze zijn bezig en er komen mensen aan. Snel wegwezen.

De speeltuin

Ron en Arja worden steeds meer close. Ron zou best wel met Arja gaan kussen maar durf nog niet.

Het park

Ze gaan weer samen met hun zusjes naar een park waar fluit los mag. Ron vertelt dan over het dorp en Arja over haar familie. Ze vinden het heel leuk. Op het einde geeft Ron, Arja een kus als Inge en Rosalie niet kijken. Hij vraagt zich af: hoe zou het zijn om het op haar mond te doen.

De uitnodiging

Pim zegt dat Ron met Pim zijn vrienden gaat stelen ergens en dat vindt hij heel leuk. Nu hoor ik er zeker bij denkt hij in zichzelf. Pim vraagt of hij mee gaat film kijken bij hem thuis. Hij zegt ja. Ze vinden de film cool. Daarna willen ze de film weer terug brengen maar lopen de moeder van Pim tegen het lijf. Daarna zien ze de vrienden van Pim.

Het klusje

Ron gaat naar bed en moeder komt nog even kijken. Doei mam.
Hij heeft de wekker gezet en onder zijn kussen gelegd. Als hij naar buiten gaat in de nacht. Pim en Ron houden de wacht en toezicht daarvoor krijgen ze een Gsm mee. Maikel en Bennie gaan naar binnen en gaan de spullen stelen. Snel rennen jongens wegwezen.
De kraak is gelukt. Maar waar is Pim?

Pim zijn schoenen

Pim gaat de volgende dag naar Bennie. Hij wordt boos, omdat hij die schoenen weg moet gooien. Hij haalt Ron op en gaat de schoenen in de vijver gooien.

Pim heeft een plan

Maikel denkt dat Ron ongeluk brengt. Pim wil bewijzen dat Ron geen ongeluk brengt. Ze gaan samen een kraak zetten en ze slaan vannacht toe.

De kraak

Ze gaan met de fiets. Om 3 uur klimt Ron het huis uit. Ze klimmen over een balkon. Ze stelen een laptop, portemonnee, lepeltjes, camera en een zilver kuipje.

Maikel wordt kwaad

Ron en Pim rijden richting Ron zijn huis maar zien Maikel en Bennie bij het huis van Arja. Ron zegt: nee, niet daar woont een vriendin van mij. Daarna slaat Maikel hem in elkaar. Even later komen er mensen aan. Bellen 112 en er komt een ambulance aan.

Gewond

Ron heeft zijn neus gebroken en zijn ribben gekneusd.
De afloop

Ron en Arja hebben nu verkering. Ron zijn vader: ik heb de politie gebeld en je moet alles vertellen. Oké pa. Hij vertelt alles, maar vindt het helemaal niet leuk. De rechter zegt dat Ron bij bureau halt moet werken en het park schoon maken voor 1 maand. De 1e dag zag Ron Arja en gingen afspreken als ze bij het bergje zijn gaan we 1 minuut kussen.

3. De inhoud

9. personen: de hoofdpersoon = Ron. Omdat hij een vriend zoekt en het meeste in het boek te voorschijn komt als het ware. Hij is 13 jaar en komt door de verkeerde vrienden op het verkeerde pad. Maar is ook verliefd op Arja.
Bijpersoon 1: dat is Pim. Want door Pim komt Ron op het slechte pad en gaat ook denken dat het allemaal normaal wat ze daar presteren.

10. plaats: ze zeggen geen plaatsnaam ofzo, maar ze gaan ver
huizen van het dorp naar de stad. Bijvoorbeeld: Van
Achterveld naar Utrecht. En ze wonen aan een grote straat
en hebben geen achter tuin.
11. tijd: het zou zomaar eens kunnen dat het nu recht voor mijn voeten kunnen gebeuren. Maar het zal wel iets van 1999-2003 zijn of zoiets.

12. Bedoeling: ze wil er eigenlijk mee zeggen dat je beter voelt als je niet hoeft te denken dat je erbij wilt horen. Omdat ze laat expres ook zo’n personage meespelen die het slecht vind maar nog wel van iemand kunt houden. ( Bijvoorbeeld: er is een cool groepje op school en je wil eraan de ene kant wel bij horen maar aan de andere kant ook weer niet.

13. realiteit: ja, in principe zou het zo maar kunnen. Ik heb het zelf ook mee gemaakt. Verkeerde vrienden.

4. De waarderingsmeter

1.Hoe waardeer je het onderwerp?
Ik waardeer het onderwerp want het is goed gekozen omdat als je kijkt hoe moeilijk het is om vrienden te maken in een nieuwe buurt. Maar eigenlijk is het wel heel toevallig hoe ze elkaar de hele tijd tegen aan het komen zijn.

2. Hoe waardeer je de moeilijkheidsgraad?
Toen ik heb boek huurde ging ik kijken naar leuke boeken en hier zat een sticker op van makkelijk lezen. Maar er zijn eigenlijk wel erg veel hoofdstukken voor zo weinig blz. ik ben toch al niet zo’n held op het gebied van lezen en verder kunnen veel kinderen zo’n boek prima lezen.

3. Hoe waardeer je de bedoeling?
Ik zou me er wel in kunnen verplaatsen, maar toch ook weer niet want je kan het ook zien als altijd een happy end. Maar meestal in het echt blijven veel kinderen in die branche. Het is wel leuk dat er een happy end is maar de realiteit is af en toe best wel weer hard.

4. Hoe waardeer je de omschrijving van de personages?
Ik vind wel dat ze echt van vlees en bloed zijn geworden omdat ze zulke natuurlijke dingen doen. Zoals meelopen met mensen, zoals in het boek waar dat het geval is. En dat vooral Ron, Pim, en Arja die eigenlijk de reddende engel is van Ron.

5. Hoe sterk is het boek voor mij gaan lezen?
Best wel eigenlijk. Omdat het toch de omgeving is die de grote rol speelt. Pim is eigenlijk maar een tussenpersoon en Maikel, Bennie en Jaap de grote basen.

6. Is er sprake van een leereffect?
Nee, ik heb die les al 3 jaar geleden gehad bij de C1000 werd ik gesnaaid. Maar ja, dat is nu allemaal lekker verleden tijd.

7. Is er sprake van spanning?
Ja zeker, vooral al Pim en Ron bij elkaar zijn of in de buurt zijn. Als ze weer iets gingen doen wat juist niet mag. Dus tegen de regels in.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4404

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Jeroen 2e klas vwo6.4
anoniem3e klas vmbo6.2
Meer verslagen ›