Jane Eyre door Charlotte Brontë

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Jane Eyre
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2929 woorden
  • 30 december 2002
  • 218 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
218 keer beoordeeld

Boekcover Jane Eyre
Shadow

De gezuster Brontë zou men een speling der natuur in de geschiedenis van de roman kunnen noemen. Charlotte, Emily en Anne produceerde een in de grauwe, afgelegen pastorie van Haworth, midden in de onherbergzame heidevelden van Yorkshire, een aantal opmerkelijke romans: Anne's werk is misschien wat te tam en te melodramatisch, maar Emily's Woeste Hoogten (…

De gezuster Brontë zou men een speling der natuur in de geschiedenis van de roman kunnen noemen. Charlotte, Emily en Anne produceerde een in de grauwe, afgelegen pastorie van …

De gezuster Brontë zou men een speling der natuur in de geschiedenis van de roman kunnen noemen. Charlotte, Emily en Anne produceerde een in de grauwe, afgelegen pastorie van Haworth, midden in de onherbergzame heidevelden van Yorkshire, een aantal opmerkelijke romans: Anne's werk is misschien wat te tam en te melodramatisch, maar Emily's Woeste Hoogten (1847) en Charlotte's Jane Eyre (1847) en Villette (1853) nemen onder de Engelse romans een unieke plaats in. Charlotte Brontë (1816-1855) gaf haar Jane Eyre uit onder het pseudoniem Currer Bell en had er zoon succes mee, dat Emily's Woeste Hoogten aanvankelijk nagenoeg onopgemerkt bleef.
Het boek, mede opgebouwd uit jeugdherinneringen en andere persoonlijke ervaringen, heeft een uitgebalanceerde structuur: enerzijds treft men er het conflict aan tussen protestants rigorisme en hartstocht, anderzijds contrasteert Jane's liefde voor Rochester - gepassioneerd, maar onwettig - met haar genegenheid voor St. John Rivers - in moreel en religieus opzicht in de haak, maar passieloos.
Het blijvende succes van Jane Eyre is verder behalve aan Charlotte's humor te danken aan het karakter van de heldin: Jane, een projectie van Charlotte's individualiteit, spreekt de lezer nog altijd aan omdat ze een "moderne" vrouw is en geen zoet, lieflijk assepoestertje dat geduldig wacht op haar prins.

Jane Eyre door Charlotte Brontë
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verwachtingen Ik heb het boek Jane Eyre gelezen. Dit boek werd me aangeraden door een vriendin. Zij had het al eens gelezen en vertelde dat het een heel mooi boek was. Ik had een tijdje terug ook al een klein deel van de film gezien en daardoor leek het me ook wel een leuk boek. Ik ben naar de mediatheek gegaan en heb het boek gehaald. Het boek was vrij dik en het leek me best wel moeilijk. Maar omdat ik al een klein beetje wist hoe het verhaal ging besloot ik het toch maar te gaan lezen. Ik heb eerst de hele film gekeken zodat het boek makkelijker te begrijpen was. Na de film te hebben gezien wist ik het zeker, dit boek was wat voor mij. Een boek lezen is meestal nog leuker omdat je er dan zelf beelden bij kan verzinnen. Mijn eerste reactie was meteen positief. De beelden van de film herkende ik meteen weer terug in het boek. Alleen vond ik het boek nog mooier. Ik leefde helemaal mee met Jane. Ik vond het heel mooi om te lezen wat voor sterke vrouw Jane is. Na een paar bladzijden te hebben gelezen bleef ik het liefst de hele tijd doorgaan. Ik had veel plezier in het lezen van dit boek. Beknopte samenvatting… Motto Dit boek heeft geen motto
Titelverklaring De titel is Jane Eyre. Deze titel is niet zo moeilijk te verklaren. De titel verwijst naar Jane, de hoofdpersoon. Samenvatting Jane woonde eerst bij haar tante, Mrs. Reed in Gateshead. Haar tante mocht haar niet zo en op een dag was Jane het zat. Ze gaf haar een brutale mond en daardoor werd ze door haar tante naar een kostschool voor weeskinderen gestuurd: Lowood. Op Lowood’s heerst een strenge discipline. Het leven is saai en hard. Ze blijft daar van haar tiende tot haar achttiende en de laatste twee jaar is ze docente. Na zoveel jaar daar te zitten wil ze wel weer eens wat anders en ze zet een advertentie voor een baan als gouvernante. Ze wordt aangenomen op Thornfield om de gouvernante van Adèle te worden. Als Jane de eigenaar van Thornfield, Mr. Rochester, ontmoet klikt het meteen erg goed. Ze praten veel samen. Jane merkt dat ze verliefd op hem wordt. Maar Mr. Rochester gaat al met een beeldschone vrouw trouwen, Blanche Ingram. Ze komt op bezoek met een aantal vrienden waaronder ook Mr. Mason. ’s Nachts gebeuren er een aantal rare dingen. Zo wordt bijvoorbeeld de kamer van Mr. Rochester in brand gestoken. Mr. Mason blijkt de broer van Mrs. Rochester te zijn. Jane begrijpt er niks van en verdenkt Grace Poole van dit alles. Jane weet niks van de gek die zit opgesloten op zolder, ook al moet zij meehelpen met het verzorgen van Mr. Mason
Op een dag wordt Jane opgezocht door de tuinman om haar te vertellen dat haar tante Reed op haar sterfbed ligt. In de maand dat Jane daar is, sterft ze. Als ze weer terug gaat, blijkt dat Mr. Rochester haar heel erg gemist heeft. Hij gaat niet meer trouwen met Blanche Ingram maar verklaart eindelijk zijn liefde aan Jane, nadat zij hem haar liefdesverklaring heeft gegeven. Hij vraagt haar ten huwelijk. Een maand later staan ze in de kerk om getrouwd te worden. Maar vlak voordat ze elkaar het jawoord willen geven komen er twee mannen de kerk in. Het waren Mr. Mason en zijn advocaat die niet wilden dat Mr. Rochester en Jane gingen trouwen. Ze claimen dat Mr. Rochester al getrouwd is en zijn vrouw nog leeft. Mr. Rochester laat Mrs Rochester aan Jane zien en denkt dat het zo wel weer goed komt. Jane is diep gekwetst en met veel pijn in haar hart besluit ze om bij hem weg te gaan. Jane zwerft drie dagen rond en halfdood vraagt zij onderdak bij de familie Rivers. Ze mag bij de zusjes Rivers en dominee St. John bijven en hij regelt zelfs een baan als schooljuffrouw voor haar. Haar leven is na een jaar totaal veranderd maar toch mist ze nog iets. Ze houdt nog erg veel van Mr. Rochester. Als St. John Rivers haar ten huwelijk vraagt, wijst ze hem af en gaat terug naar Mr Rochester. Het wordt een zoektocht naar haar verloren liefde. Mrs. Rochester schijnt een jaar daarvoor van het dak van Thornfield te zijn gestort nadat ze het huis in de brand had gestoken. Mr. Rochester is blind en heeft maar een hand over omdat hij zijn vrouw probeerde te redden. Maar Jane vindt het niet erg en houdt nog zielsveel van hem. Mr. Rochester, diepongelukkig omdat Jane weg was, leeft weer helemaal op en ze trouwen. Het einde Het boek heeft een gesloten einde. Edward en Jane trouwden samen en leefden nog lang en gelukkig. Het is dus ook duidelijk dat dit boekje een happy end heeft. De twee geliefden vinden elkaar en trouwen. Thema Het thema is het bereiken van geluk. Dit past helemaal bij Jane. Zij is van heel ongelukkig naar heel gelukkig gegaan. Eerst had zij niks, ze wist niet wat liefde was. Nog nooit was er iemand geweest die echt van haar hield totdat zij Mr. Rochester ontmoette. Samen werden zij erg gelukkig. … en analyse
De aspecten
Personages
De belangrijkste personen in dit verhaal zijn: · Jane Eyre: Het hele verhaal draait om haar en is geschreven vanuit haar ogen. Ze houdt erg veel van haar vrijheid, is onafhankelijk en weet iedereen haar wil op te leggen. In de loop van het verhaal wordt zij steeds sterker. Haar ouders zijn overleden en ze woont bij haar tante. Haar tante geeft haar weinig liefde. Liefde vindt ze pas bij Edward Rochester. · Mr. Rochester: Hij is de eigenaar van Thornfield, waar Jane voor hem komt werken als gouvernante. Hij staat voor mannelijkheid. Veel mensen mogen hem niet door zijn lelijke en grove trekken. In de loop van het verhaal wordt hij in tegenstelling tot Jane juist zwakker. Hij toont dat de man ook een zachte, hulpeloze kant heeft. · Mrs. Rochester: Zij is de eerste vrouw van Mr. Rochester. Zij is helemaal gestoord en woont op de zolder van Mr Rochester onder toezicht van Grace Poole. Ze komt niet zo heel veel in het verhaal voor maar speelt toch een belangrijke rol in het verhaal. Doordat ze nog officieel getrouwd is met Mr. Rochester staat zij het geluk van Jane en hem in de weg · St. John Rivers: Hij redt Jane als zij weg is bij Rochester en ergens op straat ligt. Hij is dominee. Jane woont een tijdje bij hem en zijn zussen. Het is een egoïstische man die graag met Jane wil trouwen. Dit is niet uit liefde maar meer omdat hij op die manier met haar mee kan naar India. · Adèle: Mr. Rochester heeft haar geadopteerd. Het is de dochter van een van zijn minnaressen. Ze is best wel verwend. Jane wordt aangenomen om haar gouvernante te zijn. Motieven · Rust -> Jane is haar hele leven op zoek naar rust · Vrijheid -> Jane is op zoek naar een normaal en rustig leven · Respect -> Jane wil gerespecteerd worden. Bij haar tante thuis wordt zij dit niet echt. Pas als zij met Mr. Rochester getrouwd is voelt zij zich echt gerespecteerd. · Vriendschap -> Jane heeft nooit echte vrienden gehad. In Lowood verliest ze een paar goede vrienden. Pas in Thornfield leert zij echte vriendschap kennen. Daar raakt ze goed bevriend met Adèle, Mrs. Fairfax en niet te vergeten Mr. Rochester. · Liefde -> Mr. Rochester verbetert het leven van Jane. Door hem wordt ze gouvernante. Als ze later ook nog met hem trouwt is ze helemaal gelukkig. Ze streeft eigenlijk het hele verhaal al naar liefde.
Perspectief en verteller Het boek is geschreven vanuit het ik-perspectief. Alles wat je leest zie je vanuit haar ogen. Ze kijkt terug naar het verleden. Je leest alles over haar gedachtes en gevoelens. Het boek begin als zij 10 jaar is en eindigt als ze een jaar of 20/25 is. Stijl · Ingewikkeld Engels · Af en toe moeilijke woorden · Weinig dialogen · Veel ruimtebeschrijvingen Ruimte Het verhaal speelt zicht af in Engeland. Daar speelt het zich weer op vijf verschillende plaatsen af namelijk: · Gateshead: bij de tante van Jane · Lowood: een kostschool voor ouderloze kinderen · Thornfield: hier werkt ze als gouvernante bij Mr. Rochester · Morton: het huis van St. John Rivers en zijn zussen · Ferndean: het oude huis van Mr. Rochester is afgebrand en dit is zijn nieuwe huis. Tijd Het verhaal speelt zich af van het einde van de 18de eeuw tot het begin van de 19de eeuw. Het verhaal verloopt niet chronologisch. Er zitten veel flashbacks in. De vertelde tijd is denk ik 10 tot 15 jaar. Het begint als Jane 10 jaar is en eindigt als zij een jaar of 20/25 is. Ik weet niet precies hoe oud Jane was toen het boek stopte. De verteltijd is 477 bladzijden. Verwerkingsopdracht Bij de verwerkingsopdracht heb ik gekozen voor opdracht 8. Daarbij moet ik een gedeelte van het dagboek van de hoofdpersoon schrijven. Lief dagboek, Dit is nou al de tweede week dat ik bij Mr. Rochester in huis woon. Eerst leek hij me niet zo aardig maar hoe meer ik hem zie, hoe leuker ik hem ga vinden. Zelfs al maakt hij een lullige opmerking tegen me, hij blijft leuk. O, help me…. Wat moet ik doen? Ben ik nu verliefd? Ik weet het allemaal niet meer. Dit heb ik nog nooit bij iemand gehad. Als ik naar hem kijk krijg ik al kippenvel. De hele dag loop ik vrolijk door het huis heen. Als ik hem zie word ik blij. Zoiets als dit heb ik nog nooit gevoeld. Vandaag is ook zo’n goed voorbeeld. Ik moest even wat spullen voor hem aan de kant zetten en hij stond erbij te kijken. Ik kon me helemaal niet concentreren en het leek net of ik niet goed op de grond stond. Ik weet niet precies hoe ik dat moet uitleggen, iets als zweven denk ik. Ik zei al dat hij wel weg kon gaan maar ondanks dat bleef hij staan. En wat er toen gebeurde.. Ik schaam me er nog voor! Alles wat ik in m’n hand had liet ik vallen. Zo stom van me, hoe kan ik dat nou doen! De man die ik leuk vind staat erbij en dan doe ik dit. Het bloed stroomde naar m’n hoofd en het enige wat ik kon zeggen was oeps wat doe ik nou! Het was echt beschamend. Ik snap er niks van, hij werd niet eens boos op me. Hij hielp me zelfs met opruimen. Hij is zo lief….. Vandaag heb ik ook nog geschilderd met Adèle. Dit was erg leuk, ze had hele verhalen over haar vader. Na een tijdje zei ze dat haar vriendinnetjes allemaal moeders hadden en dat zij ook graag een moeder wilde hebben. Een moeder die leuke dingen met haar en haar vader doet. Ze zei dat ze mij ook wel als een soort van moeder zag maar dat ik haar vader niet leuk vond. Ze moest eens weten… Toen we het daar over hadden kreeg ik alweer de kriebels in m’n buik. Ik moet weer even werken maar straks schrijf ik weer verder….. Zo hier ben ik weer. Dit keer met minder goed nieuws. Er komt een of andere vrouw hierheen die erg knap schijnt te wezen. Haar naam was dacht ik Mrs. Ingram. Ik ving iets op over dat zij met Mr. Rochester zou gaan trouwen. Als dat zo is… Ik vind het echt helemaal niet leuk. Wat ben ik toch stom bezig, ik heb dan wel allemaal mooie dromen in m’n hoofd over Mr. Rochester en mij maar ik weet toch dat dat allemaal nooit in het echt kan. Wie valt er dan ook op een gouvernante. Ik werk alleen maar voor hem en zie er niet uit. Die Mrs. Ingram zou wel heel knap zijn. En wat ik dan moet doen? Als zij echt met elkaar gaan trouwen denk ik dat ik hier wegga. Zij kan dan wel een moeder voor Adèle zijn en daar hebben ze mij vast niet bij nodig. Ik loop alleen maar een beetje in de weg hier. Waarom moet ik dit nou weer hebben? Verliefd worden op een man die onbereikbaar is. Misschien is het wel geen echte liefde want hoe kan ik nou weten wat liefde is? Nooit is er iemand geweest die echt van me heeft gehouden maar ja ooit komt het vast wel goed met me. Ik denk dat ik straks maar even met Mr. Rochester ga bespreken wat er gaat gebeuren met mij als hij gaat trouwen. Straks biedt hij me nog aan om hier te blijven wonen. Dat wordt nog best wel moeilijk dan. Als ik wegga heb ik niks meer maar als ik hier blijf dan loop ik hen ook maar een beetje in de weg. Misschien weet Mr. Rochester nog wel iemand bij wie ik anders gouvernante kan worden. Ik zie het ook allemaal wel. Ik denk dat ik zo meteen nog maar even naar hem toe ga. Met hem praten is altijd leuk. En daarna lekker naar bed. Ik schrijf zo snel mogelijk hoe dit af gaat lopen
Nou welterusten alvast lief dagboek! Je Jane ( I love Mr. Rochester! Denk ik)
Eindoordeel en evaluatie Doordat het boek me werd aangeraden door een vriendin die meestal wel van dezelfde soort boeken houdt als mij dacht ik dat ik het ook wel leuk zou vinden. En dit klopte ook, toen ik eenmaal was begonnen met lezen kon ik er geen genoeg van krijgen. Ik vond het heel mooi om te lezen hoe Jane zo ver is kunnen komen. Eerst had zij helemaal niks, nog nooit had er iemand echt heel veel van haar gehouden. Op het einde van het boek was zij een van de gelukkigste vrouwen die je maar kan bedenken. Ze had eindelijk liefde gevonden en trouwde met de man van haar dromen. De gebeurtenissen leken allemaal zo echt. Het is dan wel geen verhaal uit deze tijd maar ondanks dat boeide het boek me wel heel erg. Als dit verhaal uit deze tijd zou komen zou ik het ook erg leuk vinden. Het komt doordat het een liefdesverhaal is. Verhalen die over liefde gaan vind ik ontzettend leuk. Het is zo mooi om te lezen hoe gelukkig mensen kunnen zijn. In zo’n verhaal kan ik me altijd helemaal inleven. Jane is een hele goede vrouw. In het begin zo zwak maar in de loop van het verhaal wordt ze steeds sterker. Ze heeft echt een eigen willetje. Op het einde is het ook zo mooi dat ze Mr. Rochester neemt zoals hij is. Door de brand is hij gedeeltelijk verminkt. Maar zij kiest toch voor hem. Als zij met hem trouwt is het echt uit liefde en niet omdat ze achter zijn bezittingen aan zit of iets dergelijks. Zo blijkt maar weer, echte liefde bestaat. Mr. Rochester kon af en toe nog wel eens hard zijn. Een voorbeeld hierbij is toen Jane voor het eerst bij hem in huis een gesprek had. Maar toen hij merkte dat hij verliefd op haar was, begon hij steeds aardiger te doen. Af en toe was het verhaal moeilijk te lezen. Ik had eerst de film gezien maar bij de film werd er minder op details ingegaan. Soms snapte ik in het boek details niet. Maar het belangrijkste kon ik er wel uit halen. Normaal gesproken lees ik liever verhalen met een hij/zij perspectief maar dit keer vond ik het niet zo storend dat het een verhaal met een ik-perspectief is. Ik vond het juist leuk dat Jane over een deel van haar leven vertelde. Doordat Jane veel heeft meegemaakt bleef het leuk. Ik ben zeer positief over dit boek. Het boek vond ik nog mooier dan de film omdat er bij een boek nog dingen overblijven die je zelf moet verzinnen. Je maakt zelf een beeld van hoe je denkt dat het er allemaal uit ziet. Het was mooi en op het einde vooral ontroerend om te lezen hoe Jane liefde vond. Evaluatie Het maken van een boekverslag is natuurlijk alleen maar extra werk wat je moet doen en niet altijd even leuk. Maar bij dit boek vond ik het nog niet eens zo heel erg. Het boek was leuk om te lezen en door een verslag te maken ben ik alleen nog maar meer over het boek gaan nadenken. Vooral de verwerkingsopdracht vond ik leuk om te doen. Ik heb een stukje uit het dagboek van Jane geschreven. Het was erg leuk om te fantaseren over hoe zij dacht. Ik was dan ook zo klaar met de verwerkingsopdracht. Ik bleef maar doorschrijven. Ik kan me wel goed in Jane inleven. Het is dan wel een fantasieverhaal wat ik heb gemaakt maar op zich snap ik wel wat zij gevoeld moet hebben. Zij vond eindelijk echt liefde maar die liefde leek onmogelijk te worden doordat er een andere vrouw in zijn leven zat. Door het werken aan het leesverslag heb ik een dieper inzicht in het verhaal gekregen. Het is natuurlijk heel iets anders als je alleen een boek leest zonder er een verslag bij te maken. Bij een verslag moet je er echt bij nadenken waarom een schrijver bepaalde woorden en stijl gebruikt. Door een leesverslag te maken ga je dieper in op de werkwijze van de schrijver en dat is eigenlijk heel interessant. Daardoor ben ik het boek meer gaan waarderen. Ik zou dit boek dan ook zeker aan anderen aanraden.

REACTIES

S.

S.

thanks man

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Jane Eyre door Charlotte Brontë"