Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Floris ende Blancefloer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 935 woorden
  • 3 december 2002
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
30 keer beoordeeld

Boekcover Floris ende Blancefloer
Shadow
Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Motivatie boekkeuze: Mijn leraar Nederlands heeft me dit boek aangeraden. Samenvatting van het verhaal: Als de Spaanse koning Fenis op rooftocht in Frankrijk gaat neemt hij daar een christelijke vrouw mee als slavin voor de koningin. Zij blijkt, net als de koningin, in verwachting te zijn. De kinderen worden op dezelfde dag geboren. Het zoontje van de koningin heet Floris en het dochtertje van de slavin Blancefloer. De slavin voedt beide kinderen op. Al op jonge leeftijd worden Floris en Blancefoer verliefd op elkaar. Koning Fenis voelt hier niets voor en besluit Blancefloer te verkopen. Hij stuurt Floris eerst naar een andere school, en verkoot Blancefloer dan op de markt. Ze doen alsof Blancefloer overleden is en maken een heel mooi graf voor haar. Als Floris dat hoort is hij ontroostbaar. Floris pllegt bijna zelfmoord, maar zijn moeder houdt hem nat optijd tegen en verteld dat ze verkocht is. Floris besluit Blancefloer te gaan zoeken en hij komt erachter dat ze bij een emir in Babylonië is. Floris weet met een list de toren binnen te komen waar Blancefoer verblijft. Daar zijn ze even gelukkig, totdat ze betrapt worden. Ze worden terecht gesteld, maar tijdens het proces worden de edelen zo ontroerd door hun liefde, dat de emir ze laat gaan. Ze gaan terug naar Spanje en worden daar koning en koningin. Floris laat zich tot christen dopen. Later wordt hun dochter, Bertha, de moeder van Karel de Grote. Uitgewerkte persoonlijke reactie: 1. Onderwerp Het onderwerp van de tekst is de liefdesgeschiedenis van Floris en Blancefloer. Ik vind dat wel een boeiend onderwerp, omdat het aan de ene kant altijd actueel blijft, en aan de andere kant toch weer niet, want het verhaal speelt zich af in de middeleeuwen. Het onderwerp wordt wel uitgebreid uitgewerkt, er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de liefde tussen Floris en Blancefloer. In het boek wordt de visie gegeven dat de liefde alles overwint, dat is wel een mooi idee, maar in de praktijk klopt dat niet altijd.
2. Gebeurtenissen De belangrijkste gebeurtenissen zijn dat Floris en Blancefloer uit elkaar worden gehaald en dat ze elkaar weer terugkrijgen. Ik vind dat deze gebeurtenissen wel heel duidelijk beschreven worden. De gevoelens en gedachten van de personages spelen een belangrijke rol, ook omdat dit verhaal een liefdesgeschiedenis is. De gebeurtenissen volgen elkaar heel logisch op. Ik vond het wel gemeen dat Floris en Blancefloer uit elkaar werden gehaald. De reis die Floris maakte was wel spannend. Dat ze elkaar weer terugzagen was niet erg geloofwaardig. De verteller legt alles wel goed uit, maar soms verteld hij teveel. 3. Personages Floris en Blancefloer zijn eigenlijk wel helden omdat ze er alles voor doen om elkaar terug te krijgen. De karaktereigenschappen van Floris en Blancefloer worden wel duidelijk beschreven.. De personages zijn niet echt herkenbaar, omdat hun liefde wel uitzonderlijk groot is en ook omdat het verhaal in de middeleeuwen speelt. Hierdoor kon ik me ook niet echt in een personage verplaatsen. Koning Fenis was niet sympathiek omdat hij Floris en Blancefloer uit elkaar haalde. De koningin wel, want zij proberde haar man tegen te houden. De emir van Babylon was eerst heel gemeen omdat hij Floris en Blancefloer wilde vermoorden, maar later was hij heel aardig. Soms waren de reacties wel voorspelbaar maar vaak ook niet. 4. Opbouw Het verhaal heeft een heel eenvoudige opbouw. Het is wel spannend omdat niet duidelijk is of Floris en Blancefoer elkaar weer terugzien. Er zitten weinig Flahbacks in het verhaal, maar dat is ook niet nodig, want het verhaal is zelf al duidelijk genoeg. De gebeurtenissen worden door de ogen van een verteller getoond, dat geeft wel een duidelijk geheel. Het boek begon te boeien toen Floris naar een andere stad werd gestuurd. 5. Taalgebruik Het taalgebruik van de vertaling is niet moeilijk, soms wel een beetje ouderwets. De fragmenten uit de Middel-Nederlandse tekst waren wel moeilijk te begrijpen. Sommige beschrijvingen waren erg langdradig, bv. hoe het graf van Blancefloer eruit zag, of wat er bij een maaltijd op tafel stond. Voorlopig eindoordeel: Floris ende Blancefloer vond ik wel leuk om te lezen. Het bleef boeiend en was niet erg voorspelbaar. Wel vond ik sommige beschrijvingen te langdradig. Verdiepingsopdracht: De politieke, sociaal-economische en culturele achtergrond - Het verhaal speelt in de tijd dat Spanje Islamitisch was. De Spaanse koning maakte plundertochten naar (het christelijke) Frankrijk, om daar alle christenen uit te roeien. - De tekst in bijna volledig in 14e eeuws handschrift overgeleverd, dit was niet de oorspronkelijke versie, want die dateert uit ca. 1260.
Literatuur aan het hof - De liefde tussen Floris en Blancefloer was een soort hoofse liefde: de ideale liefde. Floris’ vader maakte een graf voor Blancefloer om Floris niet te kwetsen. Dit is ook een voorbeeld van hoofsheid in de tekst. Er wordt in de tekst ook veel aandacht besteed aan uiterlijkheden zoals hoe de mensen die Floris ontvingen de tafel hadden gedekt en wat voor geschenken Floris hen gaf, dit hoort ook bij de hoofse regels van omgang met elkaar. - De tekst is een hoofse (en oosterse) ridderroman, en speelt voor de tijd van Karel de Grote, en is dus geen Karelepiek. - De tekst zorgde aan het hof vooral voor vermaak, maar leverde ook lessen. Evaluatie - Na de verdiepingsopdracht is mijn menig over het boek niet veranderd. - Na de verdiepingsopdracht snapte ik alle elementen uit de tekst. - Over de beschrijvings- en verdiepingsopdracht ben ik wel tevreden. - Het lezen van de tekst viel wel mee, omdat ik een vertaling van het Middelnederlands gelezen heb. - De verdiepingsopdracht was best moeilijk, vooral de vragen over literatuur aan het hof.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede"