Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Desert flower

Mijn woestijn

Waris Dirie

1998

238

7.1 / 10
5e klas havo
 • Chantal
 • Nederlands
 • 915 woorden
 • 7076 keer
  15 deze maand
 • 24 november 2002
Titelbeschrijving:
Titel: mijn woestijn
Auteur: Waris Dirie
Plaats en jaar van uitgave: Amsterdam in 1999
Uitgever: Arena

Biografie:
Waris werd geboren in 1965 in de woestijn in SomaliŽ. Waris is een Somalische naam en betekent woestijnbloem. Ze woont (zwerft door de woestijn) met haar ouders en haar elf broertjes en zusjes. Haar familie hoort bij een Somalische nomadenstam. Als ze 13 jaar is vlucht ze weg. Haar vader heeft haar uitgehuwd aan een man van rond de 60 jaar. Deze man heeft 5 kamelen voor haar geboden.Ze vlucht naar haar familie in Mogadishu. Daar woont ze een jaar en wil dan weg. Ze gaat naar een andere familie van haar, maar dan in Londen Daar wordt ze als dienstmeid aangenomen. Later wordt ze bekend als model. Ze werd gevraagd voor heel veel goeie opdrachten samen met Cindy Crawford en Naomi Campbell. Later gaat ze werken voor de VN (ze vecht tegen de vrouwenbesnijdenis) Ze ontmoet haar huidige man met het uitgaan. Hij speelt in een band die vrij bekend is in New York. Ze trouwen en krijgen samen een kindje.


Titelverklaring:
De titel is mijn woestijn, ik denk dat ze deze titel gekozen hebben omdat haar leven daar begonnen is. Ze heeft 13 jaar in de woestijn geleefd.

Genre:
Het is een biografie van het leven van Waris Dirie.

Thema:
Leven in de woestijn als nomade, besneden worden, topmodel zijn, speciaal VN ambassadeur zijn om iets te doen aan de besnijdenis van vrouwen.

Hoofdpersonen:
De hoofdpersoon in dit boek is Waris Dirie, een nomadendochter uit SomaliŽ. Waris is een meisje wat in dit boek haar leven beschrijft van ongeveer 3 of 4 tot een jaar of 25 Ė 30.

Relaties:
Ze heeft natuurlijk een goede band met haar familieleden die veel voorkomen in het boek. Als ze in Londen woont ontmoet ze de mensen van het modellenbureau en de mensen die bij haar in de YMCA wonen.

Plaats van handeling:
Het verhaal speelt zich eerst af in de woestijn. Daarna gaat ze naar de hoofdstad van SomaliŽ, dan gaat ze naar Londen en uiteindelijk komt ze ook nog in New York terecht.

Tijd:
A. wanneer?: 1965-2002
B. tijdsomstandigheden: het verhaal speelt zich ongeveer van 1965 tot nu af, maar het gebeurt nu nog steeds.
C. vertelde tijd: het verhaal begint in 1965 en het gaat door tot nu
D. vertel tijd: het boek heeft 238 blz.

Perspectief:
Het wordt geschreven uit de ogen van Waris zelf. Het is dus een ik - perspectief.

Structuuropbouw:
Het boek bestaat uit 18 hoofdstukken. Ieder hoofdstuk vertelt weer een ander deel uit haar leven.

Inhoud:
Mijn woestijn is het levensverhaal van het wereldberoemde fotomodel Waris Dirie.
In haar jeugd woonde Waris in SomaliŽ. Haar familie hoort bij een nomadenstam. Ze wonen en werken in de woestijn, telkens weer opzoek naar water en voedsel voor zichzelf en hun dieren.
In de Somalische cultuur werden en worden meisjes besneden. Waris zag dat haar zussen besneden werden en zij wilde dat ook heel graag. Dan hoorde je erbij en was je niet langer kind. Zo werd Waris al op vijfjarige leeftijd besneden.
Op dertien jarige leeftijd wil haar vader haar uithuwelijken. Waris loopt weg omdat ze niet wil trouwen met de oude man die haar vader ergens in de woestijn heeft opgeduikeld.
Zij vlucht, te voet en dwars door de woestijn, naar familie in Mogadishu: de hoofdstad van SomaliŽ. Daar woont zij een paar jaar bij haar zus en bij een tante. Als een oom hen bezoekt, die ambassadeur is in Londen, grijpt zij haar kans en vertrekt zij met hem naar Engeland.
In Londen werkt zij een aantal jaren bij haar oom als dienstbode. Als haar oom besluit om terug te keren naar SomaliŽ wil Waris niet mee. Hoewel zij dolgraag haar moeder weer wil zien is zij nog steeds bang dat haar vader haar zal verplichten om te trouwen met de oude man. Ze blijft in Londen en vindt een baan bij mcDonalds. Van het geld dat ze verdient kan ze net een goedkope flat huren Via een kennis komt zij in contact met een casting bureau. Daar vinden ze haar goed genoeg en krijgt zij haar eerste opdrachten. Waris is slank en heeft een mooi gezichtsprofiel. Maar haar benen staan in een O en haar voeten zijn kapot van het jarenlang zonder schoenen lopen op de rotsachtige woestijngrond. Toch mag ze naar Amerika en Marokko om daar fotoís en films te maken. Dan is het echte werk begonnen!
In deze tijd zet Waris ook een grote stap die tegen haar geleerde gewoonten en schaamte in gaat. Ze gaat naar een arts en deze verlost haar van de pijn die ze altijd heeft gehad sinds ze besneden is en dichtgenaaid.
Voor Waris begint dan een nieuw leven. Ze krijgt een man en een kind en vindt liefde, iets wat ze jarenlang vermeden heeft.
In een interview vertelt zij openhartig over hoe haar leven er uitzag. Het interview schokt veel mensen. Ook de VN krijgt het in handen. Waris Dirie wordt gevraagd om ambassadeur te worden in de strijd tegen de nog steeds bestaande genitale verminking van vrouwen. Met trots heeft zij deze baan geaccepteerd.

Eigen mening:
Ik vond het een mooi boek. Ik had er al een paar keer wat over gelezen en toen dacht ik: deze wil ik zelf ook lezen. Ik vind het vooral knap dat ze van bijna niets naar heel veel is gegaan. Ze begon als een nomaden kind en is uitgroeit tot een bekend model. Het boek is ook makkelijk te lezen en er staan niet echt moeilijke woorden in. Je leest het boek best snel omdat je steeds wilt weten wat er verder met haar gebeurd is.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1738

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Robyn Beekmanzeker weten goedZeker Weten Goed
Salina 4e klas havo8.2
anoniem3e klas vwo7.2
Anne de Bruijn 5e klas vwo7.3
Loes 5e klas havo7.4
Floor 4e klas havo7.0
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Ahlam over Mijn Woestijn

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?