Nachtlopers door Mieke van Hooft

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Nachtlopers
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 829 woorden
  • 4 november 2002
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
53 keer beoordeeld

Boekcover Nachtlopers
Shadow
Nachtlopers door Mieke van Hooft
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Feiten over het boek Titel: Nachtlopers
Auteur: Mieke Van Hooft
Illustrator: Ruud Bruijn
Aantal pagina’s: 183
Uitgever: Malmberg Den Bosch
Jaar van 1e uitgave: 1991 B. Inhoud 1. Onderwerp van het boek - Het boek gaat over een stel jongens die vaak naar de snackbar gaan en over mysterieuze branden. De hoofdpersoon is Gerard. - Gerard, Toon, Ivo en Ubbe gaan vaak naar Annie’s snackbar. Ze hebben zelfs hun eigen plaatsje links tegen de muur. Op een gegeven ogenblik gaat Annie naar haar zus in Groningen om daar te gaan logeren. Een paar dagen later is de snackbar volledig afgebrand. Er volgen nog meer mysterieuze branden. 2. Belangrijkste gebeurtenis De belangrijkste gebeurtenis is de brand bij Annie’s snackbar, want daardoor verandert alles. Gerard, Toon, Ivo en Ubbe gingen daar altijd eerst heen maar nu dat niet meer kan moeten ze een ander ‘clubhuis’ vinden. Dat doen ze. Het is een groot wit vervallen huis dat al jaren leegstaat. Daar gaan ze nu een beetje kaarten en moppen vertellen. Maar dat is lang niet zo leuk als bij Annie. Ze gaan nu ook regelmatig naar Mulder om daar kauwgomballen uit de automaat te trekken. Dan komt steeds de oude De Bok naar buiten en zegt dat ze rustig moeten doen. De jongens vinden hem maar een zeikerd.
3. Afloop Gerard vindt het een beetje vreemd dat zijn broer steeds midden in de nacht naar buiten gaat. Hij verdenkt hem een beetje van de branden, maar hij wil niet denken dat zijn broer de branden sticht. Maar eigenlijk is zijn broer een goed milieustrijder. Hij hangt ‘s nachts aanplakbiljetten op. Ook streed hij tegen het kappen van kerstbomen. Ze verdenken ook De Bok omdat hij ook ‘s nachts naar buiten gaat en ze gaan hem bespioneren. Maar uiteindelijk bleek dat De Bok alleen maar ‘s avonds gaat wandelen. En dat die ook op zoek was naar de pyromaan. En de pyromaan word op heterdaad betrapt toen die een brandende lap in het huis van Gerard gooide. De Bok had hem gezien en verdacht hem al langer. Het was Arnout van Doorn die ook regelmatig in de snackbar van Annie kwam. 4. Tijd - Ze hebben een auto en een tv. Nu zijn er veel mensen tegen uitlaatgassen en voor het milieu, dat staat ook in het boek. Ze hebben een moderne kerstboom met moderne versiering. Er waren toen al Kunstkerstbomen. Het is niet van de afgelopen 3 jaren want ze hebben nog geen mobiele telefoontjes. Het is ongeveer in het jaar 1991 1992. - Er gaan twee maanden voorbij in het boek. Het is in de winter in december en januari. 5. Genre - Het genre van het boek is probleemverhaal en een beetje detective. - Het probleem is dat er steeds huizen door een pyromaan in de fik worden gestoken. En het is ook een beetje detective want ze proberen de dader van die branden te vinden, dat waren De Bok en Gerard en zijn vrienden. En natuurlijk de politie. 6. Titel - Het boek gaat vaak over de broer van Gerard en De Bok die in de nacht weg gaan en dat bedoelen ze met nachtlopers. En de pyromaan die ‘s nachts toeslaat. - De Pyromaan C. Personen 1. De hoofdpersoon heet Gerard. Hij is twaalf jaar en hij is klein, mager, witblond en rustig. 2. Gerard woont in Nederland en daar is het vrede. Hij woont in een gewoon dorpje met een snackbar. Gerard werkt nergens. Zijn vrienden zijn Toon, Ivo en Ubbe, en daar gaat hij vaak mee naar de snackbar en allemaal andere dingen doen. Zijn probleem is dat er een pyromaan in de stad huizen in de fik steekt. Zijn broer van 17 gaat wel eens middernacht naar buiten en Gerard verdenkt hem dan een beetje van de branden. 3. Gerard’s karaktereigenschappen zijn kalm, avontuurlijk en hij heeft lef. Hij is kalm want hij raakt niet helemaal overspannen en gestrest van al zijn problemen. Hij is ook avontuurlijk met een beetje lef want hij ging gewoon in de nacht mensen bespioneren. D. Verband met de werkelijkheid Alles heeft eigenlijk te maken met het echte leven, want het kan allemaal heel goed gebeurd zijn. In het echt zijn er ook Pyromanen die huizen in de fik steken en mensen die voor het milieu strijden. En ook jongens die vrienden zijn en naar de snackbar gaan.
E. Beleving Gerard heeft een broer, een broer voor het milieu, maar er is een pyromaan, En dat gaat niet tezaam. Gerard heeft vier vrienden, Toon., Ubbe en Ivo
Samen gaan ze naar de snackbar, Als ze thuis niets lekker eten. F. Waardering a) Ik vond het boek spannend en interessant. - ik vond het boek spannend omdat er steeds een pyromaan in het dorp was die huizen in de fik stak en dat Gerard en zijn vrienden hem probeerden te ontcijferen. b) Ik kon het best meeleven met Gerard, want over hem werd het meest geschreven en ik begrijp hem het beste in die situaties waar hij zich in bevindt.

REACTIES

S.

S.

dank je voor die uitreksel van nachtlopers.
xxxxjes my

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nachtlopers door Mieke van Hooft"