Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

La maison vide

Het lege huis

Claude Gutman

1989

109

6.6 / 10
3e klas havo
  • Double Z
  • Nederlands
  • 477 woorden
  • 4604 keer
    4 deze maand
  • 7 oktober 2002
Zakelijke gegevens.
Titel: Het lege huis.
Schrijfster: Claude Gutman.
Uitgeverij: Clavis.
Aantal bladzijdes: 95.
Boek van orgine : Vertaling uit het Frans.
Oorspronkelijke titel : La maison vide .
Vertaald door : Ria De Rycke.
Prijzen : Kinderjury prijs in 1993
Eerste druk : 1989 in Parijs door Gallimard
Jaar van deze druk :in 1992

Het verhaal zelf.
Hoofdpersoon: David
Bijpersonen: Vader, moeder Claire en Lonia.
Plaats waar het verhaal zich afspeelt: Frankrijk
Thema : leven van Joden in 2de wereld oorlog.

Mijn mening
Ik vind het verhaal wel goed.Omdat het verhaal om een jongen draait van mijn leeftijd.Hierdoor kan ik mij beter inleven in hem dan iemand die ouder is.

Maar ik vind jammer dat de schrijfster het verhaal op een hele rare manier schreef . De jongen stelt de hele tijd vragen maar aan wie, dat wist ik niet. Pas op het laatst kwam ik erachter. Dat is wel jammer .
Wat ook positief is is dat het verhaal je meesleept .Dit komt doordat hij erge dingen meemaakt waardoor je veel medelijden krijgt met hem .Dus je voelt je erdoor betrokken.
Het is een emotioneel verhaal het laat je duidelijk zien wat de Joden hebben moeten doormaken in de tweede wereld oorlog doordat er zoveel detail in het verhaal zit.Daarom is het een prima boek . Er is helaas toch nog een minpuntje . Dat is , dat het niet erg spannend is.want het wordt verteld door de persoon zelf en hierdoor verraad hij steeds iets , waardoor niets te raden overblijft.

Beste stuk uit het verhaal.
Ik vind het stuk van blz 18 het beste(“ Mijn………….uitgegooid,,) want in dit stukje zit humor en dat is een uitzondering in dit boek. Dit stukje is goed omdat ik erdoor moest lachen en daardoor werd ik vrolijk, beter kan ik het niet zeggen.

Samenvatting
Dit boek gaat over een Joodse jongen van 15 jaar genaamd David. Het speelt zich af in de tweede wereld oorlog in Frankrijk.
Het verhaal begint met het doodgaan van een kennis in de strijd tegen de Duitsers . De oorlog begint steeds dichterbij te komen voor David . En ondertussen krijgt David steeds meer levens vragen zoals; waarom ik . Hij komt in strijd met zichzelf .
En dan komt het moment waarin zijn stad word ingenomen . En hier beginnen de echte problemen .
In het begin hoeven hij en zijn ouders maar de Jodenster te dragen.Daarna word het steeds erger er komen steeds meer maatregelen tegen hen
Ze mogen niet naar de bioscopen, bibliotheken enz.
Maar zijn grootse probleem moet nog komen., David moet gaan schuilen bij een kennis en krijgt hij een valse identiteitskaart want zijn ouders worden opgepakt tijdens een razzia.Hij is boos op God omdat hij hem niet heeft geholpen. Na een tijdje bij die kennis gaat hij naar een Joods internaat . Daar krijgt hij te maken met gevoelens te maken zoals liefde en verdriet.
En weer verliest hij dierbare door een razzia en alleen hij kan ontsnappen. En zo eindigt het verhaal

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6100

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Double Z 3e klas havo6.6
anoniem2e klas aso4.6
Meer verslagen ›