Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De zwarte vulkaan door Ellen Tijsinger

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover De zwarte vulkaan
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 657 woorden
  • 3 juni 2002
  • 173 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
173 keer beoordeeld

Boekcover De zwarte vulkaan
Shadow
De zwarte vulkaan door Ellen Tijsinger
Shadow
Samenvatting Het verhaal draait om Francisco, die Chico wordt genoemd. Hij droomt ervan ooit de beste schoenpoetser van Nicaragua te worden. Maar hij heeft een heel ander leven: ’s Morgens gaat hij naar school en ’s middags past hij op zijn zusjes en doet klusjes op de markt om geld te verdienen, ook moet hij thuis veel doen voor zijn moeder en oma. Als zijn broers worden opgeroepen voor millitaire dienst, moet hij van school af om zijn vader te helpen met het zware werk in de leerlooierij. Er gebeuren veel dingen die niet allemaal even leuk zijn: de Cerro Negro barst uit, hij redt zichzelf en zijn twee kleine neefjes van de verdrinkingsdood, ook staat hij oog in oog met een haai, er gaan best veel bekenden dood en zijn broers komen terug uit de oorlog en de een is verlamd. Chico krijgt twee kuikens. Hij brengt ze groot en dat wordt later zijn redding. Een van de twee kuikens wordt een echte wedstrijdhaan en wint allerlei gevechten waardoor hij hele grote bedragen wint. Dankzij dat geld kan er voor hem en zijn familie een stenen huis worden gebouwd. Met kamers en dakpannen. Zijn droom komt uit en hij wordt schoenpoetser, waar hij eigenlijk niet gelukkig van wordt. Daarom stopt hij ermee en gaat naar school. Zijn mamita (oma) krijgt een winkeltje. Zijn leven ziet er een stuk beter uit. De personen - Fransisco, met de bijnaam Chico is een zachtaardige jongen. Hij houdt niet van de klusjes die hij allemaal moet doen, maar zeurt niet. Hij geeft veel om zijn familie. - Mamita, Chico’s oma, zorgt voor het eten maken en komt altijd voor Chico op als hij geplaagd wordt. Chico vindt het fijn om bij haar te zijn. - Roberto, is een van zijn broers die verlamd uit de oorlog terug komt. Het is een grappige jongen, maar door de erge dingen die hij heeft meegemaakt wordt hij stiller. Hij werkt in een fietsenwinkel die met geld uit Nederland gebouwd is om invalide mensen werk te geven. Hij trouwt met Amanda.
Plaats Het speelt zich af in Leon, een van de grote steden in
Nicaragua. Er is veel armoede, de meeste mensen wonen in kleine hutjes en moeten hard werken om te kunnen eten en in leven te blijven. Veel mensen worden ziek door ziektes, vervuild water of andere redenen. Veel mensen zijn soort van Katholiek en er wordt Spaans gesproken. Tijd Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Er is sprake van ontwikkelingshulp (de fietsenwinkel) en de gewoontes zijn nu zo. De verteltijd is 148 bladzijden. De vertelde tijd is ongeveer 3 jaar
Het wordt in chronologische volgorde verteld. Er komt een flashback voor onder andere als hij eraan denkt wanneer hij de eerste droom over schoenpoetser worden droomt, dat is dan ongeveer 4 jaar geleden. Begin en afloop Het verhaal begint met een inleiding. Het belangrijkste probleem is de armoede. De afloop is goed, Chico woont in een echt en stevig huis, hij heeft geprobeerd schoenpoetser te worden maar ziet dan in dat hij eerst maar weer naar school moet. Het heeft een open einde, want je weet niet wat er nog meer allemaal zal gebeuren en wat voor baan hij zal krijgen. Het is een realistisch verhaal. Perspectief Het hele boek is vanuit het ik-perspectief geschreven.
Titel en omslag De titel; ‘de zwarte vulkaan’ slaat op de vulkaan de Cerro Negro die plotseling uitbarst als Chico 12 jaar is. De zwarte vulkaan bedekt de stad Leon onder een dikke laag zand. Op de omslag zie je Chico met zijn haan onder zijn arm wegrennen en de uitbarstende vulkaan achter zich. Mening Het is een heel spannend verhaal omdat er een heleboel gebeurt. Door de vele gebeurtenissen is het een erg afwisselend en spannend verhaal en daardoor leuk om te lezen. Het is ook goed omdat je gaat nadenken dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat je een goed huis en genoeg geld hebt.

REACTIES

D.

D.

Bedankt dat je je verslag op deze site hebt gezet ik heb er veel aan gehad.

Greetzzz, Nick

21 jaar geleden

M.

M.

Mooi boekverslag en dank je wel, nou hoef ik hem zelf nie meer te typen!!!

21 jaar geleden

S.

S.

alles is goed

19 jaar geleden

C.

C.

Door dit boekverslag heb ik niets meer te doen voor mijn boekbespreking. =D

HEEL LEUK BOEK TROUWENS!!!

12 jaar geleden

D.

D.

de vertelde tijd klopt niet, in het begin van het verhaal is hij 6 jaar oud en aan het einde is hij 16. daar zit 10 jaar verschil in en niet 3. maar voor de rest een heel mooit verslag ;D

12 jaar geleden

D.

D.

Dit is een fokking goeie boek verslag Thxn

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De zwarte vulkaan door Ellen Tijsinger"