Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Wordt het niet hoog tijd om je crush te benaderen? Geef je op voor onze liefdesshow!

Koning Arthur

Jaap ter Haar

1967

224

6.6 / 10
3e klas vwo
  • Anoniem
  • Nederlands
  • 1335 woorden
  • 25292 keer
    72 deze maand
  • 21 mei 2002
1. Het onderwerp
Koning Arthur gaat over een koning, die strijd voor een land met barmhartigheid, moed, trouw, volharding, rechtvaardigheid, liefde en hulp voor onderdrukten. Die idealen zijn echter moeilijk te realiseren in de harde, donkere wereld van de Engelsen.

2. Het thema
De ‘dubbele bodem’ van Koning Arthur is, dat er allerlei idealen zoals barmhartigheid, rechtvaardigheid, moed, trouw, volharding, liefde en hulp voor onderdrukten je zelf niet alleen moeilijk kunt inbeelden maar ook erg moeilijk in de werkelijkheid te brengen zijn. Er zijn altijd mensen die denken dat die dingen laf zijn en dat de echte idealen kracht en moed de man maken. De ware aard van de mens zoals die van Modred, is niet te veranderen, want wie zou het nu leuk vinden om te zien dat de eigen eer verkleint en dat de eer van arme, domme horigen groter wordt?

3. Het genre
Koning Arthur is een historische, avonturistische roman die vertelt hoe een man op een sluwe en laaghartige wijze de idealen verknalt van een koning die het beste voor heeft met z’n land. Het boek is voor een deel gebaseerd op de geschiedenis en een groot aspect is vechten tegen het onrecht en de vijand.

4. Samenvatting van de inhoud
Arthur, opgevoed door de ziener Merlijn, wordt tot koning gekroond en gaat daar mee de confrontatie aan met de moeilijk heden van de duistere tijden. Er wordt hem dan ook al van jongs af aan verteld dat de idealen niet kracht en eer zijn maar barmhartigheid, rechtvaardigheid, moed, volharding, liefde en hulp voor onderdrukten en boven dit alles trouw. Als hij koning wordt, probeert hij dan ook het land zo te maken, ook al is dit erg moeilijk. Veel van de machtige edelen zweren geen trouw aan hem, omdat ze hem een jong ventje vinden die denkt dat hij het weet, ook omdat Arthur plannen heeft waar hun minder en horigen, arme en boeren meer eer van krijgen. Arthur sticht de ‘Ridders van de Ronde tafel’ waarin alle ridders vechten voor die idealen. Al snel is er een verrader die in het geheim sluwe plannen maakt en bondgenoten verzameld. Als Modred die heeft dood hij een aantal ‘Ridders van de Ronde tafel’ door ze tegen elkaar te laten vechten zonder dat ze het zelf weten. Dan richt hij zich op de trouwste ridder, de koning en Guinivere (de vrouw van de koning). Hij zegt tegen de koning dat Lanceloet en Guinivere in het geheim een relatie hebben, daardoor gaat de koning twijfelen. Door een andere list moet Lanceloet vluchten en al snel gaat de koning met zijn leger naar de plaats waar Lanceloet (en Guinivere, want Lanceloet had haar ontvoerd) zit. Ondertussen heeft Modred zichzelf gekroond in het noorden en heeft een Saks leger en machtige edelen achter zich. Arthur stopt de zoektocht en gaat naar het noorden waar hij met zijn leger moet vechten tegen Modred en zijn leger. In de strijd gaan alle strijdkrachten van Arthur en van Modred verloren, behalve Arthur en Modred zelf. In het gevecht tussen hen sterven ze allebei, Arthur steekt Modred neer, waardoor Modred naar voren valt en zo de speer in Arthur steekt. Dan geeft Arthur de opdracht aan zijn schildknaap, die nog wel leeft, om het magische zwaard Excalibur in een meer te gooien, Key doet dat en dan is het verhaal afgelopen.

5. De karakters
Arthur is slim, rechtvaardig en barmhartig hij is opgevoed door Merlijn die ongeveer hetzelfde karakter heeft als Arthur, maar is Merlijn een ziener allebei zijn ze zelfverzekerd.
Modred is een lafhartige, sluwe, gemene man die tegen de plannen is van Arthur en gebruikt z’n slimheid en inzicht om Arthur van de troon te stoten, dus dat is een ‘zwarte’ man. De karakters worden zodra ze in het verhaal voorkomen gelijk vertelt en er is in de loop van het verhaal geen verandering.

6. Het perspectief
Het boek heeft een auctoriaal perspectief.

7. De opbouw
Het boek telt 18 hoofdstukken, het boek heeft geen flash backs, of flash forward’s, het boek wordt verteld, dus het is in de verleden tijd geschreven (in tijdvolgorde). Er is een climax, maar dat kan je beter een anticlimax noemen want koning Arthur sterft in het laatste gevecht. Dat is dan ook bijna het einde van het boek, er wordt alleen nog wat verteld over hoe Merlijn zijn beschrijving eindigt over het koningsschap van Arthur.

8. Titelverklaring
De titel is logisch, want het gaat over koning Arthur. Er is geen verhouding tussen thema en titel.

9. Taal en stijl
Het boek is helemaal Nederlands. Er is een natuurlijk taalgebruik, veel dialoog. Het taalgebruik is op sommige stukken echt heel flauw, er worden bijvoorbeeld door de nar allerlei zinnenuitdrukkingen gezegd waar de hele tijd hand in voorkomt: “...met veel dingen lichten we de hand, al willen we allemaal onze handen graag in onschuld wassen. Sommige mensen hebben er een handje van, zwaar op de hand te zijn...”.

10. Jaap ter Haar
Geboortedatum: 25 maart 1922
Geboorteplaats: Hilversum, Nederland
Overleden: 26 februari 1998
Biografie: Toen Jaap ter Haar jong was wilde hij schrijver worden. Maar toen hij in 1940 van de HBS af kwam, wilde hij dominee worden. De Tweede Wereldoorlog doorkruiste deze plannen. Hij werd oorlogscorrespondent in Indonesië en nadat hij voor de militaire dienst was afgekeurd ging hij voor de Wereldomroep werken. Hij trouwde en kreeg vier kinderen. In zijn vrije tijd schreef hij verhaaltjes. Die verhaaltjes werden eerst hoorspelen op de radio en vervolgens boeken. In 1952 ging hij alleen nog maar schrijven. Omdat dat niet veel opleverde, was hij min of meer gedwongen om heel veel te schrijven. In twintig jaar schreef hij meer dan tachtig boeken. Na het afronden van Geschiedenis van de Lage Landen was hij uitgeput. Hij schreef daarna nog wel een paar boeken, maar vanaf 1976 wijdde hij zich helemaal aan het schilderen. Hij overleed in Laren.
Profiel: De meeste boeken van Jaap ter Haar waren eerst hoorspelen. Veel van zijn boeken zijn dan ook verschenen in series. Saskia en Jeroen gaat over een tweeling van een jaar of 5; Ernstjan en Snabbeltje over een jongen en zijn eend; Tuffy over een klein radio- en televisiemannetje; Eelke over een jongen wiens vader boswachter wordt; en Lotje over de dochter van een dierenarts in een dierentuin. Deze series zijn allemaal voor jonge kinderen. Voor oudere kinderen schreef hij ook een paar series: Tom Boerhaven, De zes Falken en Bart. Deze series zijn een beetje braaf en soms wat moraliserend. Zijn 'losse' jeugdboeken zijn spannend, maar hebben ook veel aandacht voor de gevoelens van de hoofdpersonen. Daarnaast schreef Jaap ter Haar geschiedenisboeken, waarin hij de feiten afwisselt met verhalende stukken waardoor de boeken behalve informatief ook boeiend zijn. Verder bewerkte hij een aantal sagen en legendes.

11. Oordeel
Koning Arthur is een boeiend boek, het is ook een boeiend onderwerp, iemand die er alles voor doet om een land te creëren waar de mensen respect voor elkaar hebben en elkaar niet altijd plunderen en dat zoiets dan door een zwager van je vernield kan worden. Het is erg aangrijpend boek met veel avontuur waardoor je geboeid blijft door veel gevechten, listig heden en het afwachten van de kans. Je blijft gewoon doorlezen, omdat je perse wil weten hoe het eindigt. De dingen volgen elkaar in snel tempo op zodat je niet onnodige informatie hoeft te lezen. Door al die dingen krijg je een erg goed beeld van hoe de hoofdpersonen denken en doen, hoe ze langzaam en precies uitgedacht de schaakstukken zo onopvallend mogelijk op het bord verschuiven om uiteindelijk de vijand schaakmat te zetten. Ook kom je te weten wat hun karakter is. De gebeurtenissen zijn erg geloofwaardig, ik zou bijna echt geloven dat het zo gegaan is. Er is vroeger in ieder geval wel een koning Arthur met zijn ‘Ridders van de Ronde tafel’ geweest. De emoties van alle mensen komen duidelijk naar voren, er wordt bijvoorbeeld van Arthur gezegd dat hij zich erg eenzaam, hulpeloos en machteloos voelde en van Modred wordt beschreven dat in zich een ‘zwarte’ lach klonk, dat is erg duidelijk. Het einde komt op tijd anders gaat het te lang duren en wordt het eentonig.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4722

reacties

vet veeeeeeel spelfoutuuhh
door anoooooo (reageren) op 1 november 2010 om 18:29
Is het niet Lancelot?
door Nathan (reageren) op 8 november 2010 om 18:34
nee het is lanceloet maar je spreeekt het uit als lancelot maar het is echt lanceloet
door khallil (reageren) op 14 november 2010 om 12:10
Vet*, spelfouten*. Leer zelf is Nederlands, voordat jij het probeert te spreken/typen/schrijven. Ok? Bedankt, -Shadow
door Shadow (reageren) op 8 december 2010 om 17:37
Oh, er moet trouwens ook een punt achter. En 'veeeeeeel' moet maar met twee e's, eh?
door Shadow (reageren) op 8 december 2010 om 17:38
thanks voor deze verlsag beter dat er spel fouten in zitten dan weet de docent temisten dat het niet geknipt en geplakt is
door achmed (reageren) op 27 mei 2011 om 12:19
mij maakt het niet uit hoor, knap gedaan. ik haal hier denk ik al mijn hele boekverslag vandaan
door muismiep (reageren) op 6 juni 2012 om 19:52
het is Lancelot met je *Lanceloet* ik weet het niet hoor als je het niet geloofd zoek je maar op. dat het Lancelot is en niet *Lanceloet*.
door yeye (reageren) op 12 januari 2013 om 21:13
'zwarte' man? beetje rasistish, niet?
door wither (reageren) op 29 januari 2013 om 9:07
ik weet niet hoor maar het is echt Lancelot
door David (reageren) op 25 september 2013 om 9:37
Key gooit het zwaard niet in het water maar Bedivere
door Jip (reageren) op 10 mei 2014 om 16:12
Lanceloet is oude spelling, lancelot nieuwe spelling, dus het is allebei goed. gr.lisa
door lisa (reageren) op 17 november 2014 om 13:21
Erg goed! Ik moest voor Nederlands een top 3 schrijven van boeken die ik dit jaar heb gelezen, en deze staat er natuurlijk ook in. Ik heb deze tekst samengevat en op een A3tje geplakt! thx!!!! JT
door Jens Tolsma (reageren) op 22 juni 2015 om 22:27

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Jurgen van Rijsbergen 6.8
Anoniem3e klas vwo6.6
anoniem6.7
Rolf Sperling 6.4
Sidney de Leeuw 3e klas vmbo6.0
Meer verslagen ›