Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Eclips

J. Bernlef

1993

166

2 uit 5

3.8 / 10
4e klas vwo
A Zakelijke gegevens
- Eclips
- J.Bernlef
- 1993
- Em. Querido’s Uitgeverij B.V.

B Mening over het boek
Dit boek heb ik gekozen omdat er in de klas over gesproken was en het me erg leuk leek. Het is een heel mooi boek. Een man is zijn geheugen kwijt en je kan precies zien hoe hij langzaam zijn geheugen terugkrijgt. Het begint met veel herinneringen aan vroeger toen hij nog een klein kind was. Totdat hij ‘s morgens op een strand wakker wordt en alles weer weet.

Je kan zien dat hij zijn handelingen aanpast aan zijn herinneringen. Hij loopt bijvoorbeeld een winkel in die vroeger van zijn vader is geweest. Hij schaamt zich vervolgens als hij zichzelf niet kan uitleggen aan de mensen in de winkel.
Door het ongeluk waarbij hij ook zijn geheugen is kwijtgeraakt, heeft hij ook een soort verlamming opgelopen aan de linkerkant van zijn lijf. Muziek is zijn ‘medicijn’, alleen als hij muziek hoort, voelt hij zijn linkerkant. Dat kan tot grappige situaties leiden. Zo wil hij altijd muziek horen.
Zijn spraak is ook ‘beschadigd’ door het ongeluk. Hij weet wat hij wil zeggen, maar het komt er niet altijd goed uit. Daardoor is het buiten een mooi boek ook een grappig boek. “’Enkele reis retour’, zei ik. Daarmee wil ik haar vertellen dat ik terug zou moeten, naar waar ik vandaan kom, maar dat ik niet weet waar dat is.” Zo zie je hoe verwarrend hij moet overkomen op anderen, maar je ziet ook wat hij bedoelt.
Toen ik dit boek uithad, zei ik tegen mijn zus dat zij het ook maar eens moest lezen. Zij is er vrij snel mee gestopt, omdat ze het moeilijk taalgebruik vond. Daar had ik weinig van gemerkt, ik had er gewoon overheen gelezen. Later toen ik erbij nadacht kwam ik erachter dat hetgeen wat hij denkt, niet zo moeilijk te volgen is, maar wat hij zegt wel. Dat komt vooral omdat hij zich ouderwets en deftig uitdrukt. “Ik ben in spraakverwarring geraakt. Alle explicatie valt mij zwaar.”

C Vijf nieuwe titels
- Defect: eigenlijk is er in zijn hoofd iets kapot.
- Electrospel als geheugen: als hij weer terecht is, weet hij niet hoe hij moet uitleggen wat er al die tijd is gebeurd, ook weet hij niet hoe hij moet uitleggen wat er toen in hem omging. Hij legt dat uit met een metafoor met het Electrospel: “Je ziet een ding, ook het woord ervoor weet je, maar je kunt die twee dingen niet meer bij elkaar brengen.”
- Vergeten: hij is alles over zichzelf vergeten, ook is hij vergeten hoe hij bijvoorbeeld moet praten. Ook lijkt het alsof hij vergeten is door anderen. Hij wordt steeds in de steek gelaten.
- De wereld komt terug: Na het ongeluk weet Kees niets meer. Langzaam komt de wereld waarin Kees leeft weer terug.
- Nooit meer hetzelfde: Na het ongeluk kan hij tijdelijk niet meer ‘normaal’ worden. Als hij eindelijk weer normaal is, zit hij er té erg mee, dat hij niet weet wat er gebeurd is. Hij kan nooit meer worden zoals hij was

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2666

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Sharon 4e klas vwo7.9
anoniem7.1
Zoe 4e klas vwo7.3
suus 7.5
anoniem4e klas vmbo6.9
Meer verslagen ›

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
  • Snitchen bij ouders
  • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
  • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
  • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?