Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Chiens perdus sans collier

Gilbert Cesbron

1954

320

7.3 / 10
  • david
  • Nederlands
  • 1046 woorden
  • 13211 keer
    3 deze maand
  • 22 april 2002
Samenvatting:

Hoofdstuk 1
Het eerste deel gaat over de jongen Alain Robert die al op meerdere plaatsen is geweest maar door slecht gedrag moet hij van de rechter naar Terneray. Dit is een tehuis voor jongeren zonder huis. Als hij hier aankomt worden er allerlei testjes gedaan, bijvoorbeeld dat hij een huis en familie moet tekenen.
Deze testen worden afgenomen door mevrouw Aice, dit is de assistente van dokter Clérant. De volgende dag bespreekt hij de testen met dokter Clérant.

Hoofdstuk 2
Dit hoofdstuk gaat over Marc Forgeot die ook naar Terneray moet, maar er wordt niet duidelijk uitgelegd waarom, je weet alleen dat zijn moeder uit Parijs komt.

Hier ontmoet hij bij aankomst de begeleiders, waaronder Françoise waarmee hij het goed kan vinden. Ook worden alle bijnamen van de begeleiders uitgelegd

Hoofdstuk 3
Het begint dat iedereen in de klas zit en ze een dictee krijgen en dat dictee gaat over vogels. Na dit dictee gaat iedereen iets anders doen en zien ze buiten een ekster liggen die gewond was en die hebben ze verzorgd.
Op een dag kwam de postbode om de post te brengen; hier keek iedereen naar uit omdat dit hun enige contact was met de buitenwereld. Bijvoorbeeld, een van de jongens, genaamd Radar, had 500 francs gekregen, maar op gegeven moment had iemand die gestolen. Om er achter te komen wie het had gedaan liet Croc-Blanc (begeleider) iedereen op het grasveld rondjes lopen tot iemand zou bekennen. Na een paar uur bekende Paulo (bijnaam= de onoverwinnelijke) dat hij het geld had gestolen.
De begeleiders geloven echter dat elk kind goed is, maar dat de maatschappij ze slecht heeft gemaakt.

Hoofdstuk 4
Op een zondag wordt iedereen wakker en op die dag is het bezoekdag. Veel jongens krijgen bezoek maar een paar niet.
Alain en Olaf zijn aan het wandelen en willen ontsnappen, maar plotseling werd Alain geroepen omdat er visite zou zijn, maar hij verwachtte helemaal niemand.
Toen hij terug was gerend zag hij dat zijn stiefouders er waren die hem vroeger slecht behandeld hadden. Alain werd erg boos en zij dat ze weg moesten gaan. Van alle emoties viel hij bijna flauw en werd door Dokter Clérant naar de ziekenboeg gebracht.
In de ziekenboeg had dokter Clérant een gesprek met Françoise dat ze zich niet te veel moest hechten aan de kinderen.
Het weggaan van de ouders was voor de kinderen erg moeilijk, maar het was vooral moeilijk voor de kinderen die helemaal geen bezoek hadden.

Hoofdstuk 5
Ze gaan met z’n allen in de eetzaal een Tarzan-film bekijken, de meeste kinderen gingen vroeger vaak naar de bioscoop, maar Olaf niet. Olaf was ook erg onder de indruk. Toen na de film iedereen ging slapen leek alles normaal.
Olaf maakte altijd een papieren tent van kranten waaronder hij sliep, maar toen een zachte wind de kranten bewoog reageerde hij niet. Françoise ging naar zijn bed en kwam tot de ontdekking dat Olaf weg was.

Hoofdstuk 6
Na de verdwijning van Olaf komt Meneer Provins (rechter) langs, deze wist al van de verdwijning en gaat met de politie Olaf zoeken. Op een gegeven moment vinden de honden Olaf in de sneeuw. Hij was er slecht aan toe. Olaf wordt naar een ziekenhuis gebracht waar hij Alain vertelt dat hij een hond hoort blaffen.
Alain gaat zoeken en vindt de hond. Alain herkent de hond die hij gezien had voor het Paleis van Justitie. Hij neemt de hond mee die in het ziekenhuis gebruikt werd om mee te experimenteren. Hij lift mee met een vrachtwagen en gaat zoeken naar z’n ouders; hij gaat naar het postkantoor waar hem wordt gezegd dat hij het beste kan zoeken in de burgerlijke stand, maar dat werd geen succes. Als hij de volgende dag langs een kiosk loopt ziet hij in de krant dat een hond is verdwenen uit een ziekenhuis. Deze had Alain meegenomen dus ging hij naar het gebouw van die krant waar hij informatie over de hond zou geven in ruil dat zij hem helpen te zoeken naar zijn ouders. Maar hij wordt daar naar de politie doorverwezen. Hij besluit te gaan slapen in een leegstaand gebouw waar hij wordt gevonden door een agent en journalist die de hond meenemen.

Hoofdstuk 7
Alain zit in het politiebureau (gevangenis), nadat ze hem uit het leegstaande gebouw hebben meegenomen. Hij moet in de gevangenis blijven omdat hij wordt verdacht dat hij het geld dat hij op zak had, had gestolen. Hij belt rechter Lamy, die de volgende dag beslist dat Alain terug mag naar Terneray.
In Terneray heeft Françoise een gesprek met Mammy (begeleider) en zegt tegen Mammy dat ze gaat trouwen met een officier uit de marine en dat ze het internaat gaat verlaten.
Als Alain terug komt in Terneray komt hij er achter dat Françoise weg is en Olaf in het ziekenhuis is overleden.
Op kerstavond besluiten Marc, Paulo en Caïd dat ze gaan ontsnappen met de auto van Buffalo (begeleider). Maar als ze de auto aan het starten zijn komt begeleider Robert binnen. Paulo pakt een stuk gereedschap en slaat hem neer. Hierna vertrekken ze met de auto
Het hoofdstuk eindigt dat de drie zijn ontsnapt en ze in de stad zitten.

Hoofdstuk 8
Het begint dat Marc erachter komt dat Paulo de auto alleen heeft meegenomen en als hij dan door de straten loopt ziet hij in de krant staan dat 3 jonge schurken uit een internaat een begeleider hebben neergeslagen. Marc weet dat hij onschuldig is, maar denkt dat niemand hem zal geloven dus gaat hij hulp zoeken bij rechter Lamy. Die vertelt hem dat hij stom is en dat hij beter bij Alain in Terneray had kunnen blijven. Alain ging niet mee omdat hijzelf en Olaf al hadden geprobeerd te ontsnappen maar dat het op niets was uitgelopen.
Om de terugkeer van Marc in Terneray voor te bereiden gaat eerst rechter Lamy alleen naar Terneray en blijft Marc nog in het huis van de rechter.
Op weg naar Terneray komt rechter Lamy Alain tegen die weer probeert te ontsnappen. Hij brengt hem terug naar de slaapzaal.
Intussen heeft begeleider Robert een aanklacht ingediend tegen de 3 jongens wegens mishandeling. Rechter Lamy vraagt aan Croc-Blanc (begeleider) of hij Robert van de aanklacht af wil laten zien omdat hij daarmee Marc en Caïd daarmee benadeelt. Robert laat zich over halen en trekt de aanklacht in en rechter Lamy gaat met een gerust hart naar huis.
Twee dagen later wordt Paulo opgepakt.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1723

reacties

mijn boek heeft 11 hoofdstukken en hier staan er maar 8 vermeld.... groetjes Elien
door Elien (reageren) op 27 mei 2004 om 11:02
Goede samenvatting, inderdaad jammer dat de laatste 3 hoofdstukken ontbreken.
door Nelle (reageren) op 3 februari 2011 om 18:31

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?