Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Romeo and Juliet door William Shakespeare

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Romeo and Juliet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1368 woorden
  • 15 april 2002
  • 555 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
555 keer beoordeeld

Boekcover Romeo and Juliet
Shadow
Romeo and Juliet door William Shakespeare
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijver: William Shakespeare
Titel: Romeo & Juliet
Eerste uitgave: 1597 Verklaring titel: Romeo en Juliet zijn de hoofdpersonen uit het boek. Het hele boek gaat over hen, hun relatie en hun families. Thema: *Liefde = Alles gaat over de liefde tussen Romeo en Juliet. Hoe ze verliefd zijn geworden, hoe ze elkaar steeds in het geheim ontmoeten en dat ze zelfmoord plegen omdat ze niet zonder elkaar kunnen leven. *Haat = De haat tussen hun beide families overschaduwt hun liefde en het is de reden dat ze hun relatie geheimhouden. Verhaallijn: Romeo Montague en Juliet Capulet ontmoeten elkaar op een feestje en het is liefde op het eerste gezicht. Ze kunnen hun liefde niet openbaar maken want hun families zijn al eeuwen vijanden van elkaar. Ze trouwen wel in het geheim. Wanneer Romeo´s beste vriend vermoord wordt in een gevecht tussen de Capulets en de Montaques, wil Romeo wraak nemen. Daarom vermoordt hij de neef van Juliet Tybalt. Vanwege deze actie wordt hij verbannen uit de stad. Als Juliets ouders willen dat ze gaat trouwen met Paris, bedenkt ze samen met priester Laurance een idee. Ze moet een soort slaapmiddel innemen, zodat het lijkt of ze dood is. Daarna kan ze dan met Romeo vertrekken. Helaas ontvangt Romeo de brief niet, waarin alle uitleg staat. Nu denkt Romeo dat ze dood is! Hij kan niet leven zonder haar en pleegt zelfmoord. Op dat moment wordt Juliet wakker en ze ziet hem dood liggen. Ze besluit zelf ook zelfmoord te plegen.
Mening: Ik heb heel vaak van dit verhaal gehoord, maar het boek had ik nog nooit gelezen. Daar was dit dus een mooie gelegenheid voor. Ik vind dat dit verhaal het mooiste liefdesverhaal is dat ik ooit gelezen heb. In geen enkel ander verhaal is de liefde tussen twee mensen zo sterk als dat van Romeo en Juliet. Het nare aan dit boek vind ik het einde van het verhaal. Ik hou namelijk van een happy end. Dat heeft dit boek niet, want ze gaan allebei dood. Maar misschien maakt dit het verhaal ook wel speciaal. Het geeft in ieder geval wel aan hoe sterk de liefde was tussen de twee. Het taalgebruik was uitermate moeilijk te begrijpen, aangezien het boek in oud(er)-Engels is geschreven. Om zeker te weten dat ik alles goed begrepen had, heb ik op internet nog een samenvatting van het boek gelezen. De spanning in het boek was goed. Je wist steeds niet wat er ging gebeuren en daardoor bleef het boek zeer boeiend. Literatuur: www.internetcollege.nl
www.scholieren.com
www.shakespeare.com Keuzeopdrachten: 1. Ander slot bij het verhaal Het echte slot bij het verhaal is dat Romeo zelfmoord pleegt omdat hij denkt dat Juliet ook dood is, en zonder haar kan hij niet leven. Juliet heeft alleen maar een slaapmiddel genomen. Als Juliet wakker wordt en zij Romeo dood ziet liggen, pleegt ook zij zelfmoord. Het verhaal zou anders geweest zijn als Romeo wél de brief had ontvangen waarin de uitleg van het plan stond. Hij had dan geweten dat Juliet niet echt dood was, maar slechts een slaapmiddel had genomen. Dan had hij dus ook geen zelfmoord gepleegd. Romeo heeft zojuist een brief ontvangen. Het is een brief van priester Laurance! Gehaast maakt hij de brief open. In de brief staat een plan uitgewerkt van Juliet en priester Laurance. Een plan zodat Juliet en hij samen kunnen zijn! Het plan is als volgt: Julia moet een slaapmiddel innemen, zodat het voor 48 uur net lijkt of zij dood is. Op deze manier hoeft ze dus niet met Paris te trouwen! Als Juliet dan weer wakker wordt kunnen ze samen weggaan en hun eigen leven gaan leiden! Romeo schreeuwt van blijdschap. Meteen gaat hij terug naar Verona, waar zijn geliefde is. Daar is alles in rep en roer. Iedereen weet het al: Juliet is dood! Romeo grijnst zelfingenomen, hij weet natuurlijk wel beter! Juliet is helemaal niet dood. Daar komt Juliet aangerend. Ze is helemaal buiten adem. “Kom op”, zegt ze. “We gaan”. Romeo en Juliet trekken samen de wijde wereld in…en ze leefden nog lang en gelukkig. 10. Bespreek het milieu waarin het verhaal zich afspeelt en hoe verre dat bepalend is voor de verhaallijn. Het verhaal draait om de liefde tussen Romeo en Juliet. Hun relatie kan niet openbaar gemaakt worden omdat hun beide families al eeuwen de grootste vijanden van elkaar zijn. Beide hoofdpersonen komen uit gegoede families. Dat ze uit gegoede families komen blijkt uit de manier waarop ze aangeduid worden. (Lady Capulet en Lord Montague). Beide families hebben bedienden voor zich werken. Zelf hoeven ze kennelijk niet te werken, In de eerste zin van het boek staat het volgende: “Two households, both alike in dignity”. Dit geeft al aan dat de beide families uit gegoede kringen komen. Ook de vrienden van Romeo worden aangeduid met ´young nobleman` of ´prince`. Normaalgesproken zou de relatie tussen Romeo en Juliet geen enkel probleem zijn, juist omdát ze allebei uit gegoede families komen. Dit legt nog eens de nadruk op de kern van het verhaal. De prachtige liefde wordt verpest door een onzinnige ruzie. Het milieu is wel bepalend voor de verhaallijn, want als ze beide uit arme gezinnen zouden komen, dan was het verhaal lang niet zo geloofwaardig geweest als nu het geval is.
11. Beschrijf de karakters van de hoofdpersonen. *Romeo: Romeo Montaque is in het begin van het boek een teleurgestelde man, vanwege de stukgelopen relatie met Rosalin. Hij is niet langer de jongeman met een uitgebreid sociaal leven. Wanneer hij Juliet ontmoet, gaat dit weer over. Romeo's liefde voor Juliet maakt hem onbezonnen. Hij neemt geen enkele tijd om het huwelijk behoorlijk voor te bereiden. Misschien als hij dit wel gedaan had, was het einde anders afgelopen. Door zijn grootse passie gaat hij compleet op in de persoon van Juliet. *Juliet: Juliet Capulet ontwikkelt zich tijdens het verhaal van een naïef 14-jarig meisje tot een sterke vrouw. Ze is veel minder onbezonnen dan Romeo, en ze is een eerlijk meisje. De enige reden waarom ze in het geheim een relatie heeft met Romeo, is omdat ze haar hart volgt. *Mr and Ms Capulet: Deze twee leren we tijdens het verhaal niet zo goed kennen. We weten alleen dat de relatie tussen moeder en dochter niet normaal is. Julia wordt opgevoed door een kindermeisje. De vader wil alleen maar dat Juliet een behoorlijk leven heeft, en dat ze trouwt met Paris. *Mercurtio and Benvolio: Dit zijn de twee beste vrienden van Romeo. Ze komen altijd op voor hem. De vriendschap tussen Mercutio en Romeo is erg hecht. Romeo doodt zelfs Tybalt om wraak te nemen op de dood van Mercutio. 5. Schrijf een bladzijde uit het dagboek van de hoofdpersoon Juliet: “Vandaag heb ik de jongen van mijn dromen ontmoet! Hij is alles waar ik ooit van gedroomd heb. Met hem wil ik de rest van mijn leven doorbrengen! Nog nooit heb ik me zo gevoeld over een jongen die ik nog maar zo kort ken. Nou weet ik ook wat er bedoeld wordt met ´liefde op het eerste gezicht`. Daar is me ooit wel eens over verteld, maar pas als je het zelf hebt meegemaakt, weet je pas echt wat dat is. Er is alleen een enorm probleem…Hij is een Montaque! Uit alle mannen die in deze wereld leven kies ik er eentje waarmee ik nooit in het openbaar zal kunnen treden. Waarom is uitgerekend HIJ nou een Montaque? Niet dat hij er wat aan kan doen, het komt allemaal door die stomme vijandschap tussen onze families. Ik wou dat die nooit begonnen was! Het is nu al eeuwen aan de gang en er moet maar eens een einde aan komen! Ach, wat zit ik nu toch voor rare dingen te denken?! Natuurlijk houdt die vijandschap niet zomaar op. Er moet gewoon een andere manier zijn hoe Romeo en ik samen kunnen zijn. Het kan toch niet waar zijn dat wij niet bij elkaar kunnen zijn vanwege die vijandschap? Ik kan er toch niks aan doen hoe ik me voel? Maar de familie zal nooit accepteren dat ik een relatie heb met een Montaque! Dan zou ik verraad plegen! En toch zeggen ze dat liefde alles overwint…

REACTIES

M.

M.

het was een leuk film ik doe het heel graag

13 jaar geleden

M.

M.

Dit is echt geweldig! Helemaal perfect! Ik heb er geen betere woorden voor :)

12 jaar geleden

P.

P.

mooi gedaan

11 jaar geleden

P.

P.

WOW, ik heb deze beokbespreking overgenomen en ik heb een 100/100 voor de examen bedankt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

11 jaar geleden

M.

M.

Je Nederlands examen ging zeker wat minder

10 jaar geleden

A.

A.

deze werkstuk geeft slecht info. over wat voor kleren ze toen droegen, en dat is wat ik zocht.

6 jaar geleden

J.

J.

Top, dankjewel!

6 jaar geleden

C.

C.

De details waren wat overbodig/onnodig, en het verhaal was niet echt 100% duidelijk, maar toch een 7.

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Romeo and Juliet door William Shakespeare"