Die Weiße Rose door Inge Scholl

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Die Weiße Rose
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 466 woorden
  • 14 maart 2002
  • 122 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
122 keer beoordeeld

Boekcover Die Weiße Rose
Shadow

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zuster Sophie en een handvol vrienden tegen Hitlers fascistische dictatuur in opstand gekomen was. Kort voordat Hans en zijn vrienden naar het Oostfront gestuurd werken, richtten zij de verzets…

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zus…

In de zomer van 1942 doken in verscheidene Duitse steden pamfletten tegen het nationaal-socialisme op. Het brein daarachter was de student geneeskunde Hans Scholl, die met zijn zuster Sophie en een handvol vrienden tegen Hitlers fascistische dictatuur in opstand gekomen was. Kort voordat Hans en zijn vrienden naar het Oostfront gestuurd werken, richtten zij de verzetsgroep Die Weisse Rose op en verspreidden zij pamfletten door de stad. Toen zij weer naar Munchen teruggekeerd waren, verdubbelden ze hun inzet. De Gestapo, die veronderstelde dat er achter de studentengroep een grote organisatie zat, zette een grootscheepse jacht in. Op 18 februari 1943 werden Hans en Sophie Scholl en Christoph Probst gearresteerd en na vier dagen onthoofd. Enkele maanden later ondergingen andere vrienden en sympathisanten hetzelfde lot. Inge Scholl, de zuster van Hans en Sophie, vertelt in die ontroerende en indrukwekkende boek de geschiedenis van een van de weinige Duitse studentengroepen die zich tegen Hitler verzetten.

Die Weiße Rose door Inge Scholl
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting Hans en Sophie groeiden op in Kochertal waar hun vader de burgemeester was, toen Hans 15 en Sophie 12 was gingen ze bij de Hitlerjugend. Ze wilden graag meewerken aan de veelbelovende plannen van Hitler. Deze plannen, zouden ze later achter komen waren alleen maar loze beloftes en het ging Hitler alleen om de macht. Hans en Sophie gingen steeds meer een hekel krijgen aan Hitler, omdat hij allerlei dingen verbood, het lievelingslied van Sophie mocht niet meer gezongen worden en het boek dat Hans het mooist vond werd door het hele land verbrand omdat het van een buitenlandse auteut was. Wanneer de oorlog begint gaat Hans studeren aan de universiteit. Hij vindt het leven daar redelijk vreemd. Hans raakt op de universiteit bevriend met Christl, Alexander en Willi. Na lange avonden van discusiëren kwam Hans er achter dat Christl, Alexander en Willi alledrie dezelfde ideën hadden over Hitler als hijzelf. Toen Sophie oud genoeg was kwam ze ook naar München om daar te studeren. Hans stelde zijn vrienden aan haar voor en Sophie sloot zich al snel bij het groepje aan. Hans en zijn vrienden hadden een pamflet gedrukt, genaamd “die Weiße Rose” Toen Hans thuis kwam vertelde hij het aan Sophie die zich er vaag iets van herinnerde. Later werden er nog drie pamfletten gedrukt en verspreid. Ze werden verspreid in heel München, maar later ook op grotere schaal, in bijna alle Zuid-Duitse steden werden de pamfletten verspreid. Toen moesten alle medicijnstudenten voor een half jaar naar Rusland, ze konden nu dus geen pamfletten maken. Maar toen ze terug waren, waren ze gehard en nogsteeds goed overtuigd van de onkunde van Hitler. Hans en zijn vrienden gingen naast de pamfletten ook met witte verf leuzen op muren en dergelijke tekenen. Één van die leuzen was “nieder mit Hitler”. Door al deze verzetsdaden was de GeStaPo (geheime staats politie) naar hen op zoek. OP 18 februari 1943 gaan Hans en Sophie naar de Universiteit om nog meer van de pamfletten te kopiëren. Maar ze worden echter gesnapt door de conciërge, die alle deuren op slpt doet en de Gestapo belt. De Gestapo zou die dag Hans, Sophie en Cristle oppakken. Eigenlijk al vanaf het moment dat de drie op werden gepakt waren ze zich ervan bewust dat ze waarschijnlijk toch wel ter dood veroordeeld zouden worden. Daarom namen ze zoveel mogelijk schuld op zich om zo te proberen de andere buiten staat van beschuldiging te houden. Ze werden inderdaad ter dood veroordeeld en ook gebracht, de vrouw van Chrisl kon niet komen omdat ze aan het bevallen was van hun derde kind, en de ouders van hans en Sophie kwamen net een uur voor de executie aan. Ondertussen begonnen de processen tegen Alexander en Willi. Ook zij werden ter dood veroordeeld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die Weiße Rose door Inge Scholl"