Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

L'engrenage door Jean-Paul Sartre

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover L'engrenage
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 735 woorden
  • 30 maart 2002
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
14 keer beoordeeld

Boekcover L'engrenage
Shadow
L'engrenage door Jean-Paul Sartre
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1.Motivatie Ik heb het boek “tussen de raderen” van Jean-Paul Sartre gelezen, ik heb dit boek gekozen omdat ik al veel over deze schrijver gehoord heb en er nog geen enkel boek van gelezen heb. 2.Inhoud Jean Aguerra is een tiran die over een land regeert, hij is aan de macht gekomen door een revolutie, tijdens zijn bewind doet hij verschillende misdaden tegen de mensheid, zoals dorpen afbranden en moorden. Daarom komt zijn bewind al snel ten val, er ontstaat een tweede revolutie en ze nemen Jean Aguerra gevangen. Hij wordt berecht door een tribunaal van de revolutionairen. Tijdens deze berechting komen verschillende getuigen aan het woord, voorstanders en tegenstanders. Er zijn getuigenissen van zijn helpers, kamerdienaar en van Suzanne, ze had vroeger nog een relatie met Jean Aguerra gehad, maar hij is altijd verliefd geweest op een andere vrouw, Hélène. Dat heeft Suzanne hem nooit vergeven en is ze hem gaan haten, daarom is haar verklaring ook zeer negatief voor hem, zij beschrijft hem als een meedogenloos monster, door haar haat verdraait zij de werkelijkheid. Later getuigde ook Hélène nog, zij was de vrouw van wie Jean Aguerra echt hield. Zij vertelde dat hij misdaden had begaan, maar dat hij geen keuze had, dat hij “tussen raderen zat”. Toch krijgt Jean de doodstraf. Als de volgende leider aan de macht is, blijkt dat hij ook geen keus heeft en ook niet alles kan verwezenlijken wat het volk wil zien gebeuren. 3.Bouw Sartre heeft dit boek geschreven in de vorm van een scenario, door middel van deze techniek is het mogelijk gebruik te maken van flash-backs. Het boek bestaat uit eenvoudig geschreven zinnen en het geheel hangt goed samen, het is makkelijk het boek te volgen. Omdat het als een scenario is geschreven staat boven elk stuk tekst de plaats, waar de tekst zich afspeelt. Het verhaal is niet chronologisch geschreven, want de getuigenissen zijn allemaal flash-backs. De personages worden in elk hoofdstuk apart beschreven.
4.Thema + auteur Jean-Paul Sartre is in 1905 in Parijs geboren. Hij wordt gezien als de “vader” of “chef” van het existentialisme. Het boek is dan ook geschreven uit het standpunt van het existentialisme, dit is een pessimistische visie, hierin komt de mens naar voor als een wezen dat ertoe veroordeeld is vrij te zijn maar niet in staat is die vrijheid inhoud te geven. Existentiefilosofie is een stroming in de filosofie die zich richt op de bestaanswijze van de mens, en deze onderscheidt van de bestaanswijze van andere levende wezens, zoals dieren en planten. De existentiefilosofie beschouwt de mens als gesitueerd, dwz. niet los te maken uit zijn wereld. Tegelijk heeft de mens echter een zekere afstand tot zichzelf en de wereld, waardoor hij vrij is. Het op zich nemen van deze vrijheid, die eerder als een last dan als een goed moet worden gezien, wordt opgevat als een (ethische) verplichting of noodzaak. De mens kan alleen ‘waarachtig’ (authentiek) leven als hij zijn vrijheid op zich heeft genomen, verantwoordelijkheid neemt voor de vormgeving van het eigen leven en van de verhouding tot anderen, en zich rekenschap geeft van zijn gesitueerdheid. In het op zich nemen van deze vrijheid staat de mens alleen, er is geen maatstaf waaraan hij z'n keuzes kan afmeten, behalve aan zichzelf opgevat als een (ethische) verplichting of noodzaak. De mens kan alleen ‘waarachtig’ (authentiek) leven als hij zijn vrijheid op zich heeft genomen, verantwoordelijkheid neemt voor de vormgeving van het eigen leven en van de verhouding tot anderen, en zich rekenschap geeft van zijn gesitueerdheid. In het op zich nemen van deze vrijheid staat de mens alleen, er is geen maatstaf waaraan hij z'n keuzes kan afmeten, behalve aan zichzelf. 5.Titel De titel, “Tussen de raderen”, staat in verband met de existentialistische visie van Sartre, het hoofdpersonage is vrij: hij is aan de macht gekomen. Maar anderzijds is hij niet in staat die vrijheid inhoud te geven: hij kan niet kiezen wat hij doet, hij moet geweld plegen om alles onder controle te houden, hij zit vast ‘tussen de raderen’. 6.Eindoordeel Ik vond het een goed boek, het was niet moeilijk te volgen, dit had ik niet verwacht omdat het geschreven is door Jean-Paul Sartre, die bekend staat als een filosoof die zich bezig houdt met het existentialisme. In het boek staan niet echt filosofische uitspraken, maar als je het verhaal gelezen hebt, begrijp je toch zijn standpunt in verband met het existentialisme.

REACTIES

R.

R.

Beetje jammer! Tussen de raderen is geen "liefdesromannetje" maar geeft de onmacht van de heersende bestuurlijke macht aan, terwijl de werkelijke macht bij de leiders van de grote bedrijven blijkt te liggen.
Als de regering niet meewerkt met de industrie, worden de bedrijven verplaatst en blijft vervolgen een failliete staat of land over..... En nee, Nederland is daarop geen uitzondering :(

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.