Noodweer door Suzanne Fisher Staples

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Noodweer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1031 woorden
  • 24 maart 2002
  • 99 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
99 keer beoordeeld

Boekcover Noodweer
Shadow
Noodweer door Suzanne Fisher Staples
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het boek gaat over Buck en Tunes die sinds de geboorte goede vrienden zijn.Maar die vriendschap wordt bruut verstoord als zij samen het lijk van Jorge vinden,en over de gebeurtenissen erna. Het boek wordt verteld in de “ik”vorm.

De hoofdpersonen in dit boek zijn:
->Buck: Hij is de zoon van Mamma en Pappa en hij vindt het lijk van Jorge waarmee alle ellende begint.
->Tunes:Zij groeit samen met Buck op,voornamelijk op de boerderij van Pa en Ma omdat haar moeder op twee-jarige leeftijd was overleden. Haar naam dankt ze aan zichzelf toen ze een keer aan opa vroeg om een “tune” nogmaals te spelen.
->Kneebone:Dit is de vader van Tunes die nog op zijn eigen boerderij woont.

->Obie: dit is de hond van Buck die Tunes en Buck beschermt als er gevaar dreigt
->Jumbo:Hij is als het ware de slechterik van het dorp en heeft ook de meeste grondgebieden in zijn bezit. Iedereen weet van zijn slechte daden maar vanwege zijn macht durft niemand hem wat te doen
->Rechter Wickham:Dit is de enige enige persoon die Buck kan vertrouwen…...
->Dominee King Saloman Jones: de dorpsdominee die in Tunes onschuld gelooft.

Wanneer het verhaal zich afspeelt is onduidelijk,er wordt alleen maar vemeld dat het in de tijd van de discriminatie afspeelde.

Het verhaal zelf duurt ongeveer een kleine maand.Vanaf het begin waar Buck en Tunes het lijk vinden en tot na de rechtbank waarna Tunes verdwijnt.

De plaats waar het verhaal zich afspeelt is in Amerika in een klein vissers en boeren dorpje met “Creek’s” en “Bay’s” en in de omstreken van het dorp.

De belangrijkste gebeurtenis is waarschijnlijk het vinden van het lijk,waarna het hele verhaal zijn wending neemt.Verder,als Buck achter Tunes aanrent als ze vlucht voor Buck’s idee om naar Rechter Wickham te gaan,als ze Jumbo zien. En ten slotte als ze aankomen bij Rechter Wickham , als blijkt dat hij toch niet echt te vertrouwen is.

De betekenis van de titel komt waarschijnlijk door de steeds verslechterende situatie waarin Buck en Tunes zich in bevinden

Het taalgebruik vond ik niet al te moeilijk. Er stonden af en toe wat woorden in die ik niet begreep of die ik pas na twee keer overlezen snapte. Verder had ik nog een spelfout ontdekt wat ik toch niet vindt kunnen voor een leesboek van een bekende uitgeverij.


Samenvatting
Het verhaal begint waar Buck met zijn hond door de vroege uren van de ochtend naar zijn boothuisje gaat om zijn boot te halen waarna hij uitvaart.Bij een moeras aangekomen ziet hij Jumbo die met een chagarijnig gezicht naar iets lijkt te zoeken.Hij verstopt zich en vertrekt nadat Jumbo weg is.Later op die dag is Tunes zoals afgesproken op de plek waar ze moest zijn.Na het vissen en schelpen zoeken gaan ze naar huis.Maar onderweg ziet Buck z’n hond iets verdachts in het water liggen.Dichterbij gekomen ziet Buck dat het Jorge is.Nadat ze het lijkt uit het water hebben gevist en aan de kant zich vast gezet te hebben springt Tunes uit de boot en rent weg, met de boodschap dat hij tegen niemand mag vertellen dat ze erbij was.Als hij terug in de haven aankomt staat Rechter Wickham daar alsof hij al wist wat er aan zat te komen.Hij helpt Buck met het lijk. Na het lijk uit het water te hebben gevist , moet Buck met Pappa naar het politie bureau komen voor ondervraging. Dat gebeurt,maar om zich aan Tunes belofte te houden , houdt hij zijn mond dicht over haar. Na Buck word Jumbo ook ondervraagd. Hij verdraaid het hele verhaal zodat Tunes het meest schuldig lijkt, hij vertelt onder andere dat ze een relatie zou hebben gehad met de vermoorde Jorge. Als Buck na de ondervragingen thuis komt is zijn hele familie ongerust over de gebeurtenissen. Zijn vader en moeder leggen hem duidelijk uit dat hij alleen maar de waarheid mag spreken en geen dingen mag achterhouden over Tunes, en dat hij niet zomaar mag oordelen over Jumbo. Als Buck de volgende dag naar Tunes gaat ziet hij de hele familie van Tunes al buiten staan,hij vraagt zich af er gebeurd is en gaat naar de familie leden toe. Het verhaal van
Kneebone luidt dat dominee King Saloman Jones wou zorgen voor Tunes ondervragingen om te zorgen dat het politie onderzoek zo eerlijk mogelijk verliep. Na twee,drie weken vlucht ze weg naar een voor iedereen onbekende plek,behalve voor Buck,maar omdat hij huisarrest heeft kan hij niks doen. Tot op een avond dat het stormt,hij komt onopgemerkt het huis uit en gaat naar de schuilplaats waar Tunes zit. Daar aangekomen haalt hij Tunes over om naar Rechter Wickham te gaan om aan hem Tunes verhaal te laten horen,hij is inmiddels de laatste persoon die Buck vertrouwt. Met veel twijfel doet ze dat maar onderweg springt ze de boot weer uit netzoals toen ze het lijk van Jorge hadden gevonden.
Tunes rende hard weg en Buck kon haar maar net bijhouden want,hij moest de boot nog vastleggen. Al rennend viel hij in het modder,toen hij plotseling iets achter hem hoorde. Het was Jumbo die de twee had opgemerkt. Ternauwe nood konden ze allebei ontsnappen,alleen Obie had een harde klap van Jumbo’s geweer gekregen toen hij in zijn been beet. Vies maar veilig aangekomen bij Rechter Wickham doet Tunes haar verhaal,hij luistert aandachtig. Als Tunes klaar is belt hij de sherif op. Die komt de volgende ochtend samen met Buck’s vader,maar niet met goed nieuws. Ze wordt gearresteerd en Buck kan niet geloven dat Rechter Wickham zoiets zou doen. De rechtszaak begint,door geldinzameling van de Dominee konden ze de beste advocaat van de omstreken betalen. Maar door te weinig bewijs materiaal wordt Tunes vrijgesproken,met de conclusie dat het onduidelijk is of Jumbo het nou heeft gedaan of Tunes. Tunes vlucht daarna en sindsdien schrijft Buck haar wel maar zonder antwoord. Kneebone vertelt dat ze bij familie woont,bij mensen die om haar geven.

REACTIES

A.

A.

Dit is geen goeie???

13 jaar geleden

T.

T.

Hoihoi,
Mooie samenvatting!
Maar Tunes hielp toch helemaal niet mee met het uit het water vissen van Jorge? rende weg voordat Buck dat deed.
En ik zou er nog wat meer inzetten over de relatie met Buck en zijn familie die hem niet gelooft. En over Kneebone en Tunes over hoe zij zijn.
Sorry voor al mijn commentaar! Super goede samenvatting hoor!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.