Aimez-vous Brahms? door Françoise Sagan

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Aimez-vous Brahms?
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 674 woorden
  • 26 maart 2002
  • 68 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
68 keer beoordeeld

Boekcover Aimez-vous Brahms?
Shadow
Aimez-vous Brahms? door Françoise Sagan
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het karakter waarom het verhaal draait is Paule, een erg vastberaden en zelfstandige vrouw van 39 die werkt als binnenhuisarchitect, ze richt huizen in voor mensen. Ze is, vele jaren geleden eens getrouwd geweest en heeft nu een relatie met Roger, hij is iets ouder dan haar maar hun relatie staat een beetje op het punt van vastlopen. Paule voelt zich vaak alleen en ze woont ook niet samen met Roger, maar apart. Ze weet van hem dat hij geregeld een andere vrouw heeft maar zelf heeft ze nooit slippertjes. Roger wil dat ook absoluut niet en is gauw jaloers. Paule werkt op dat moment voor ene mevrouw van den Besh, een rijke vrouw, voor wie ze het huis grotendeels herinricht. Mevrouw van den Besh ziet een soort geestesverwant in Paule en rekt vaak tijd als Paule bij haar is om te praten over van alles en nog wat. Mevrouw van den Besh heeft een zoon, Simon, die een belangrijke rol gaat spelen in het verhaal. Simon is een enigszins tengere, luie maar ook extreem knappe jongeman van 25 jaar. Toch is Paule niet zozeer tot hem aangetrokken dat ze een relatie met hem zou willen beginnen. Hij echter, raakt hevig verliefd op de veel oudere Paule, zelfs zo erg dat op een gegeven moment zijn hele leven erdoor beheerst wordt. Hij werkt bij een advocatenbureau waar hij erg weinig uitvoert tot grote ergernis van zijn baas. Ondanks dat Paule zich niet zo erg aangetrokken voelt tot Simon als hij tot haar gaat ze vaak op zijn verzoeken in. Als hij vraagt of ze mee gaat eten doet ze dat vaak en ze gaan zelfs uit. Door het feit dat Simon altijd voor Paule klaarstaat begint ze zich te realiseren dat Simon de dingen die Roger niet kan geven wel kan geven. Simon besteed veel aandacht aan Paule. Hij belt haar vaak en probeert haar zoveel mogelijk te zien. Ondanks al deze aandacht kan Paule Roger niet vergeten. Vaak wil ze bij hem zijn maar dan is hij er nooit, vaak zelfs is hij op zo een moment bij een andere vrouw. Roger gaat zelfs zo ver dat hij een vaste relatie begint met een van zijn ‘vriendinnetjes’. Ze heet Maisy, en hij is vaak bij haar. Met Paule en Simon gaat het ook steeds beter. Ze zien elkaar vaker en op een dag ontvangt Paule een telegram van Simon waarin hij haar vraagt: Houdt U van Brahms.. Deze vraag maakt een hoop andere vragen los. Paule begint haar leven te overzien en vraagt zichzelf af waar en van wie ze nou eigenlijk houdt. Ze stelt zichzelf vervolgens veel andere vragen. Ze moet zichzelf zien terug te vinden.
Ze gaat mee met Simon naar het concert van Brahms en ze hebben een leuke avond.

Paule heeft Roger ondertussen een lange tijd al niet gezien en ze ontwikkeld een soort relatie met Simon. Deze relatie zou er later zelfs tot leiden dat Simon bij haar intrekt. Simon is erg lui en dat staat Paule niet aan. Ze zegt hem dat hij moet gaan werken of anders zijn spullen mag gaan pakken. Hij gaat aan het werk, en leeft geheel voor Paule. Op een avond als Simon en Paule uit zijn komen ze Roger tegen. Het loopt af met een sisser en Roger is heel jaloers.
Alhoewel Simon erg goed voor haar is heeft Paule toch gemengde gevoelens. Ze wil weer terug naar een vastheid in haar leven, wat Roger voorheen altijd voor haar was. Haar leven gaat, nu Simon erin is gekomen, niet zolas ze die voor ogen had. Ze is van Simon gaan houden maar vertelt hem op een dag toch de waarheid en ze zegt hem dat ze wil dat hij vertrekt. Simon blijft opvallend rustig en pakt zijn koffers. Als hij van plan is afscheid te nemen rent hij ineens luid huilend weg en laat zijn spullen staan. Paule gaat naar binnen en de telefoon gaat. Ze denkt dat het Roger is die zegt dat hij geen tijd heeft omdat hij een zakenbespreking heeft…

REACTIES

C.

C.

Deze samenvatting bevat een domme fout: Roger in het boek is quinze ans (dus 15) en niet cinquante ans (dwz 50). Roger is dus niet "iets ouder dan" Paule ((39) maar ontzettend veel jonger dan zij... En Paule krijgt er een vriendje bij van vingt cinq ans (die is dus 25)...

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.