Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

La maison vide

Het lege huis

Claude Gutman

1989

109

4.6 / 10
2e klas aso
  • anoniem
  • Nederlands
  • 610 woorden
  • 3525 keer
    1 deze maand
  • 11 februari 2002
1.Heeft het boek al een prijs gewonnen? Welke?

Ja, het boek won in 1993 de prijs van de stichting Nederlandse kinderjury.
Deze onderscheiding wordt gegeven aan het boek dat vlot en goed leesbaar is en wordt gekozen door een jury van kinderen die kunnen stemmen via internet of door een brief te schrijven aan de stichting.

2.Welke informatie haalde je uit de flap van het boek?

Eerst en vooral vind je op de voorste flap van het boek de titel en de auteur, ook de uitgeverij krijgt er zijn plaatsje. Naast al deze gegevens vind je ook nog een illustratie die je vele dingen vertellen over de inhoud van het boek. In dit boek gaat het over de oorlog en dat zie je aan de soldaten die op de achtergrond staan. Ook weet je onmiddellijk dat het boek over liefde zal gaan door het meisje dat door de haren van een jongen wrijft. Op de achterste flap vind je een korte inhoud van het boek en nog een illustratie die weergeeft dat het boek over liefde en oorlog gaat.


3.Kan dit verhaal echt gebeurd zijn? Verklaar!

Dit verhaal kan een waar gebeurd verhaal zijn. Het speelt zich af tijdens de 2e wereldoorlog waarin de Joden verbannen werden. De Joden kregen een kenteken, in dit boek een gele ster. Maar er zijn ook gebeurtenissen waarvan je denkt dat ze verzonnen zijn: bijvoorbeeld het is juist deze jongen die niet in de handen van de Duitsers valt zelfs tot tweemaal toe bleef hij gespaard.

4.Wanneer speelt het verhaal zich af? Hoe kan je dit merken?

Dit verhaal speelt zich af in de 2e wereldoorlog. Waarin Hitler de macht had en waar de Joden naar kampen werden gestuurd.
1)Dit kan je vooral merken aan de flap van het boek waar er soldaten staan in een legerpak met een hakenkruis op.
2)Ook kan je dat merken aan het verhaal zelf door het feit dat David (het hoofdpersonage) moet vluchten voor Duitsers omdat hij Jood is.

Maar je moet wel al een beetje geschiedenis kennen. In het boek zelf staat niet letterlijk dat het verhaal zich afspeelt in de 2e wereldoorlog maar ik denk dat de meeste lezers wel weten dat Hitler in de 2e wereldoorlog leefde.

5.Wat vond je een vervelend stuk in het verhaal?

De delen waar er verteld wordt hoe David het verhaal zelf schrijft. In die delen wordt er niets nieuws verteld en na het lezen van die pagina\'s ben je helemaal de draad kwijt. Die delen doorbreken de spanning en het vlot lezen van het boek.

6.Zijn er dingen die je zou veranderen in de tekst?

Ja, ik zou het einde veranderen omdat het einde nogal droevig. Ook omdat het zo plots afloopt. Daarom zou ik het einde veranderen in een happy-end en zou ik David laten zoeken naar zijn geliefde wanneer de oorlog afgelopen is.

7.Bedenk 5 nieuwe titels voor het boek en schrijf erbij waarom je die titels hebt bedacht

1)De Gele Ster:
Omdat in het boek de Joden werden aangeduid door een gele ster en het verhaal draait allemaal om de Joden.

2)Ik ben maar een Jood
Omdat de Joden tijdens de oorlog worden gezien als een stuk vuilnis een ding om te gebruiken. Ze worden gediscrimineerd.

3)De zoektocht
In het boek is David doorheen het hele verhaal op zoek naar zijn ouders die door de Duitsers naar een concentratiekamp gebracht werden.

4)Onderduiken
Gedurende het verhaal moet David onderduiken omdat hij een Jood is.
Hij is namelijk kunnen ontsnappen aan het gevangenschap en daarom willen de Duitsers hem vinden en opsluiten.

5)Waarom ik?
David kan het niet begrijpen waarom juist hij zijn ouders verloren heeft en waarom hij juist altijd moet onderduiken. Waarom hebben ze mij niet meegenomen dan was ik nu bij mijn ouders geweest vraagt hij zich af.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4282

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Double Z 3e klas havo6.6
anoniem2e klas aso4.6
Meer verslagen ›

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?