Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Rebecca door Daphne du Maurier

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Rebecca
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1246 woorden
  • 3 februari 2002
  • 654 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
654 keer beoordeeld

Boekcover Rebecca
Shadow

Na de dood van zijn vrouw Rebecca zoekt Maxim de Winter rust en vergetelheid in Monte Carlo. Daar ontmoet hij de verlegen, jonge gezelschapsdame van een rijke Amerikaanse. Ze trouwen en Maxim neemt haar mee naar Engeland, naar zijn landgoed Manderley.

Al snel wordt haar door de onverzoenlijke huishoudster duidelijk gemaakt dat zij niet de kwaliteiten heeft die de e…

Na de dood van zijn vrouw Rebecca zoekt Maxim de Winter rust en vergetelheid in Monte Carlo. Daar ontmoet hij de verlegen, jonge gezelschapsdame van een rijke Amerikaanse. Ze trouw…

Na de dood van zijn vrouw Rebecca zoekt Maxim de Winter rust en vergetelheid in Monte Carlo. Daar ontmoet hij de verlegen, jonge gezelschapsdame van een rijke Amerikaanse. Ze trouwen en Maxim neemt haar mee naar Engeland, naar zijn landgoed Manderley.

Al snel wordt haar door de onverzoenlijke huishoudster duidelijk gemaakt dat zij niet de kwaliteiten heeft die de eerste mevrouw De Winter bezat. Dagelijks voelt zij de schim van het verleden in en rond Manderley rondwaren......

Rebecca door Daphne du Maurier
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
~Informatie~

Titel:---------------------- Rebecca
Auteur:--------------------- Daphne du Maurier
Herschreven door:----------- A.S.M. Ronaldson
Uitgeverij:----------------- Longman
Jaar van uitgave:----------- 1997

~De hoofdpersoon~

De hoofdpersoon van Rebecca is Mrs de Winter, een jonge vrouw die van een saai in een apart leven belandt doordat ze met Maxim de Winter trouwt, nadat ze hem op haar werk in een hotel heeft ontmoet. Ze heeft steil haar en ziet er niet opvallend uit. Ze is erg onzeker, niet hoog opgeleid en soms wat naïef, een beetje kinderlijk maar ze heeft altijd goede bedoelingen en is vriendelijk. Later trekt ze bij Maxim in, in het prachtige huis Manderley. Maar ze heeft altijd het idee dat ze onderdoet bij Maxims eerste vrouw, Rebecca. Nadat Maxim haar vertelt dat hij zijn eerste vrouw haatte, wordt de ik-persoon in een klap een heel stuk volwassener.
Haar voornaam wordt niet gegeven, wat des te meer de indruk geeft dat het niet om haar, maar om Rebecca gaat.


~Belangrijke bijpersonen~

Belangrijke bijpersonen zijn:

Maxim de Winter. Dit is de man waar de hoofdpersoon mee trouwt. Maxim woont in het mooie huis Manderley, waar hij veel van houdt, en waar zijn eerste vrouw is gestorven. Na haar dood lijkt Maxim een heel ander mens. Niet omdat hij het zo erg vindt dat ze dood is, want wat niemand weet: hij heeft haar zelf vermoord. Maar alles doet hem denken aan de vreselijke tijd met Rebecca. Je weet bij hem nooit wat er door hem heen gaat, hij is erg stil en introvert. Zijn huwelijk lijdt erg onder de dood van Rebecca, want hij denkt dat zijn nieuwe vrouw hem en zijn leven saai vindt, en heeft niet door dat de ik-persoon zich heel erg voelt onderdoen voor Rebecca.

Rebecca de Winter. Maxims eerste vrouw. Een heel aparte, ze is beeldschoon, erg intelligent en het lijkt alsof ze werkelijk alles goed doet. Iedereen is gek op haar en ze lijkt een perfecte vrouw voor Maxim. Maar niets is minder waar. Rebecca is puur slecht, lacht iedereen achter hun rug uit, is erg onverschillig en ziet Maxim als een speeltje. Ze zet Maxim onder druk met Manderley als inzet, omdat ze weet dat hij er veel om geeft. Zij zal voor de ogen van vrienden en bedienden de lieftallige echtgenote uithangen, maar ze beleeft wilde tijden in haar huis in Londen. Dit vindt Maxim goed, zolang ze die lui maar niet naar Manderley brengt. Jarenlang heeft ze hem zo in de tang, totdat hij haar vermoordt. Iedereen is in diepe rouw om Rebecca.

Frank Crawley en Beatrice de Winter. Dit zijn goede vrienden van Maxim, Rebecca en de nieuwe Mrs. De Winter. Ze praten nooit over Rebecca, na haar dood, en Mrs. De winter denkt dat dat komt omdat ze er nog steeds kapot van zijn. Maxim weet echter dat zijn vrienden Rebecca door hadden. Zij waren twee van de weinigen die door haar masker heenkeken. De stilte die bij het vallen van haar naam is, is niet uit sympathie maar uit pure schaamte.
Beatrice is Maxims zus, maar ze lijkt totaal niet op hem. Ze uit alles wat ze voelt en is erg rechtstreeks. Frank is vooral aardig en verstandig.

Mrs. Danvers is een bediende in Manderley, ze regelt alles en is het hoofd van de huishouding. Ze was erg gesteld op Rebecca, ze hadden dezelfde wrede, spottende humor, en ze heeft meteen al een hekel aan diens opvolger. Het is een erg apart figuur, met haar donkere haar, donkere ogen met haar strakke blik en bleke huid, gehuld in zwarte jurken met een doodse kou om haar heen maakt ze Mrs. De Winter een beetje bang. “Danny” is erg verdrietig nu Rebecca dood is.

Jack Favell. Dit is de neef van Rebecca waarmee zij in Londen een relatie had. Maxim, Frank en de ik-persoon mogen hem helemaal niet. Jack woont de heropende rechtszaak bij en hij wil maar niet geloven dat Rebecca zelfmoord heeft gepleegd, en dus klaagt hij Maxim aan.

~Samenvatting~

De hoofdpersoon ontmoet Maxim de Winter als ze in een hotel aan het werk is. Na een paar ontmoetingen worden de twee verliefd en trouwen na een tijd in Monte Carlo. Wanneer ze naar Maxims huis Manderley beginnen de problemen. Ze wordt voorgesteld aan de bedienden Frith en Robert, en aan het hoofd van de huishouding, Mrs. Danvers. Deze heeft al direct een hekel aan haar. Met Maxims zus Beatrice, die ze dezelfde dag ontmoet, kan de hoofdpersoon wel goed opschieten. Bij het afscheid echter zegt Beatrice dat ze helemaal niet was zoals ze verwacht had, ze is namelijk zo anders dan Rebecca… en dit zit de ik-persoon niet lekker. Ze krijgt langzamerhand het gevoel dat ze met alles met haar mans vorige vrouw wordt vergeleken en dat ze nooit tegen haar opkan. Ook ontmoet ze Frank, die haar wat meer over het ongeluk van Rebecca vertelt.
Nadat ze, op aanraden van Mrs Danvers, op een verkleedfeest verschijnt in de jurk die Rebecca op zo’n vorig feest had gedragen, zonder te weten dat haar voorgangster hem heeft gedragen, en Maxim haar, helemaal geschokt, botweg bevalt om zich te gaan verkleden, en Beatrice vertelt wat ze verkeerd had gedaan, realiseert ze zich dat hun huwelijk toch echt niet gelukkig is. En dat hij nog steeds aan Rebecca toebehoort, die nog steeds aanwezig lijkt te zijn.

Maar dan krijgt een schip een ongeluk in de baai bij Manderley. Er wordt gedoken, en de duikers stuiten op een skelet in een gezonken bootje. Het blijkt Rebecca te zijn en er wordt weer nieuw onderzoek gedaan naar haar dood. Er zaten grote gaten in de onderkant van haar boot, en Jack Favell woont de verhoring van Maxim bij, waar vastgesteld wordt dat Rebecca zelfmoord heeft gepleegd. Jack gelooft er niets van en klaagt Maxim aan als moordenaar. Omdat hij geen grote bewijzen heeft en omdat Colonel Julyan, die het onderzoek leidt, erachter komt dat Rebecca ongeneeslijk ziek was, kan hij het niet aantonen. Wanneer ze op de weg terug zijn, Maxim en zijn vrouw, belt hij met Frank, die zegt dat na een telefoongesprek Mrs. Danvers ineens is verdwenen. Ze zijn bijna thuis en zien dat Manderley in brand staat.

Voor in het boek las ik dat ze nu in een hotel zitten, de ik-persoon kijkt terug op hun tijd in Manderley, de tijd dat ze nog erg jong en nog weinig ervaren was. Ze leven nu en saai leven, maar zijn weg van alle bedreigingen in Engeland.

~Mening~

Het is een mooi, goed te begrijpen boek. Er wordt veel ingegaan op hoe alles er precies uitziet, hoe mensen zich precies voelen, waardoor je echt het gevoel krijgt dat je er middenin zit. Het verhaal is erg goed, vooral de wending, wanneer Maxim verteld hoe Rebecca aan haar einde is gekomen. Ook is het spannend, wanneer hun huwelijk echt onder nul is, dat het bijna kapot gaat, en wanneer Jack Favell probeert te bewijzen hoe het zit. De personages zijn boeiend, vooral Rebecca en Mrs Danvers. De rollen van de personages worden langzamerhand bekend, je leert ze als het ware stapje voor stapje kennen. Ook apart is dat Maxim en zijn vrouw getrouwd zijn, maar dat ze elkaar niet goed begrijpen, Maxim denkt dat ze hem saai en oud vind, en zijn vrouw denkt dat ze niks is, vergeleken met Rebecca, en hoe haar leven hun huwelijk tot het eind aan toe beïnvloedt.
Ik vond het heel leuk om te lezen, het was heel boeiend.

REACTIES

B.

B.

hallo unique!

ik heb heel goed gebruik kunnen maken van je werkstuk, dank je wel daarvoor! Jij bent vast heel erg slim! Ik doe de lts, dat is ook heel leuk hoor! ik heb een beetje grote voortanden en ben net 3 jaar loodgieter geweest, mijn naam begint met aan AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA...
nou daaag!!!

A.L

22 jaar geleden

E.

E.

bedankt voor het boekverslag ik snapte niets van het boek

21 jaar geleden

P.

P.

dag boris.
ik heb je uittreksel over 'rebecca' gelezen en het heeft me veel geholpen. er staan goede dingen in en het is ook goed te gebruiken als je een boek niet gelezen hebt.ik heb straks een SO over dit boek en ik zal veel aan jou uittreksel hebben. thnx,

xxx Pim

21 jaar geleden

C.

C.

Hoeveel bladzijden heeft dit boek dan=

20 jaar geleden

I.

I.

Goeie samenvatting, mooi gedaan! Ik heb morgen een mondeling van Engels en ik had dit boek moeten lezen maar dat heb ik niet gedaan. Ik vond jouw samenvatting en ik weet zeker dat ik daar heel veel aan heb! Bedankt!
Groetjes, Inge (VWO5)

19 jaar geleden

N.

N.

heyhey alles goed? thanx!! echt beterz zo een verslag..:d ik was een beetje laat en heb dat hele boek niet gelezen.. ach ja.. wel goed hoor!! thanx..:D xxx nicky

19 jaar geleden

M.

M.

In welke tijd vond dit verhaal zich plaats?

9 jaar geleden

R.

R.

Ik heb het boek Rebecca pas gelezen. Ik vind je verslag erg goed uitgewerkt. De personages helder beschreven

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rebecca door Daphne du Maurier"