Turks fruit door Jan Wolkers

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover Turks fruit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 491 woorden
  • 16 januari 2002
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
46 keer beoordeeld

Boekcover Turks fruit
Shadow
Turks fruit door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting van 'Turks fruit' De ik-figuur vertelt over zijn relatie met zijn vrouw Olga. Hij vertelt de leuke dingen van hun relatie. Het verhaal begint met hun ontmoeting tijdens het liften. Meteen in die scène bedrijven ze hevig de liefde. Twee maanden na hun ontmoeting ontmoeten ze elkaar weer en er bloeit iets tussen die twee. De ik-figuur vertelt hoe het leven van Olga eruit zag en hoe haar familie was. Haar vader stierf op middelbare leeftijd, terwijl zijn vrouw hem bedroog met allerlei andere mannen. Ook lees je in het boek wanneer, waar en hoe hij en Olga de liefde bedreven en dat ze samen op één fiets naar het stadhuis reden om daar te trouwen. Het gaat lang goed, ze leven gelukkig, ook al hebben ze niet altijd evenveel geld. Maar tijdens een zakelijk dineetje zit Olga met een zakenrelatie te flirten. Haar man kan dat natuurlijk niet hebben Toch weet hij niet echt wat hij moet doen. Dan wordt hij vreselijk misselijk en kotst hij heel de tafel onder. Olga wordt dan boos en komt niet meer bij hem terug. Ze gaat bij haar moeder wonen, die hier maar al te blij mee is. Want haar schoonzoon die verdiende zogenaamd niet genoeg, hij was kunstenaar en beeldhouwer. Dan vertelt hij (ik-figuur) alleen nog maar over hoe saai zijn leven nu is en hij kijkt terug naar de leuke tijden met Olga. Na dat ene zakendiner zijn ze gescheiden. Ze zijn naar een advocaat gegaan en hebben een scheidingsakte ondertekent. Olga is alweer voor de derde keer getrouwd, maar hij kon nooit echt de juiste persoon vinden. Voordat Olga met haar (Arabische) man veel gebieden afgaat waar hij oliebronnen heeft, komt ze nog een paar keer bij hem langs. Door haar bezoekjes ontdekt hij, dat hij eigenlijk heel eenzaam is. Op vakantie heeft ze vaak last van hoofdpijn. Als ze weer in Nederland is, gaat ze naar de dokter die haar door verwijst naar een vrouwendokter. Ze wordt direct geopereerd aan haar hersenen. Ze blijkt een hersentumor te hebben, alles wordt weggehaald behalve de wortels. Die zitten nog in haar hersenen vast. Als ze die weghalen raakt ze waarschijnlijk verlamd. Wanneer de moeder van Olga hem (ik-figuur) opbelt en alles uitlegt komt hij bijna elke dag langs. Ze doet er goed aan dat hij zo vaak komt. Maar ondanks dat gaat ze toch erg achteruit en op den duur is ze kaal geworden door al die chemokuren. Ook worden haar ogen steeds minder. Toch koopt hij nog altijd bloemen voor haar en als ze helemaal geen haren meer heeft, zelfs een pruik. Door haar loszittende tanden neemt hij alleen nog maar Turks fruit mee om haar te laten snoepen. Olga sterft op een dag in het einde van maart, na een aftakeling van een half jaar. Als de dokter vraagt of de pruik mee moet worden gecremeerd, zegt de ik-figuur daarop: "Ja, zo had ze het zelf gewild."

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Turks fruit door Jan Wolkers"