Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 286 woorden
  • 3 januari 2002
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
71 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur Jan Terlouw is op 15 november 1931 geboren in Kamperveen. Hij studeert wiskunde en natuurkunde in Utrecht en promoveert in 1963. In 1971 wordt hij lid van de Tweede Kamer voor D´66. Hij is in het tweede en derde kabinet Van Agt minister van Economische Zaken en vice-premier. Van 1991 tot 1996 is hij Commissaris der Koningin in de provincie Gelderland. Hij debuteert als kinderboekenschrijver in 1970 met Pjotr en De avonturen van oom Willibrord. Hij ontvangt de Gouden Griffel voor Koning van Katoren (1971) en Oorlogswinter (1972). Samenvatting De 15 jarige jongen Michiel zit midden in de tweede wereld oorlog. Hij krijgt op een gegeven moment van zijn buurjongen dirk een brief. Dirk die een overval gaat plegen op een distributiekantoor zei dat als deze overval zou mislukken hij de brief aan Bertus moest geven. De overval mislukt maar toen Michiel de brief aan Bertus wilde gaan geven bleek deze opgepakt te zijn. Zo maakt Michiel zelf de brief maar open en komt hij in het verzetsleger terecht. Hij moet een Engelse piloot verzorgen die gewond is. Die piloot is in het bos ondergedoken. Hij neemt zijn zus Erica mee omdat zij zuster is, en daardoor de piloot kan verzorgen, ook verteld hij het zijn ‘oom Ben’. Dan worden er 10 mensen gevangen genomen omdat er een Duitser is doodgeschoten. Waaronder zijn vader als er na een week nog niemand zich heeft gemeld worden 5 mensen vermoord zo ook zijn vader. Later in het verhaal komt Michiel erachter dat ‘oom Ben’ geen oom is, maar een verrader in Duitse dienst. Terwijl hij altijd had gedacht dat Schafter de verrader was, Maar Schafter had zelfs joden bij hem laten onderduiken. Dan maakt hij samen met meneer Postma het plan om Ben van Hierden uit de weg ruimen.

REACTIES

A.

A.

bertus werd vermoord niet opgepakt

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"