Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 803 woorden
  • 13 december 2001
  • 5255 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
5255 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De inhoud -Samenvatting -Personen -Plaats -Tijd -Begin -Probleem en afloop -Perspectief -Waarom deze titel -Mening De Samenvatting Het boek gaat over een jongen, Michiel genaamd, midden in de tweede wereldoorlog. Om precies te zijn de winter van 1944/1945. Eerst is hij toeschouwer in de oorlog. Tot zijn buurjongen Dirk hem een brief geeft. Hij geeft die brief omdat hij die avond een overval pleegt op een distributiekantoor. Mocht het misgaan dan weet iemand tenminste iets van die piloot af. In die brief staat dat Dirk een Engelse piloot heeft gevonden en mocht de overval misgaan iemand de Engelse piloot moet kunnen verzorgen in het hol wat door Dirk gegraven is. En inderdaad, de overval mislukt. Alles gaat die dag daarna mis en uiteindelijk leest Michiel de brief zelf maar. Daar staat dus in over de piloot. De piloot, Jack, is gewond aan zijn schouder en been. Michiel moet hem nu verzorgen. Dat houdt in dat hij vaak voedsel moet brengen etc. Het lukt hem wonderwijl altijd wel wat op te brengen. Intussen wordt er een dode Duitser in de bos gevonden. De Duitsers pakken 10 mannen uit het dorp van Michiel op. Waaronder zijn vader, die burgemeester is. Mocht de dader zich niet melden dan worden alle 10 de mannen opgehangen. De dader meldt zich niet. 5 mannen worden doodgeschoten. Ook de vader van Michiel. Intussen is Dirk ontsnapt. Hij is gewond, maar het gaat. In de woonplaats van Michiel wordt veel verraden. tenminste, zo zegt men. Zo worden tal van mensen opgepakt voor verschillende zaken. Michiel maakt zich daar erg druk om. Steeds heeft hij er wat mee te maken. Intussen is Jack al zoveel hersteld dat hij zich weer in de strijd wil gooien. Michiel heeft wel een idee. Zijn 'oom' Ben. Die man was al lang een hele goede vriend van de familie en Michiel noemt hem dan ook oom. Michiel wist dat hij in het verzet zat en vroeg aan hem of hij kon regelen dat Jack weer terug naar Engeland kon. Dat was mogelijk en zo kwam Ben, Jack ophalen in het hol. Michiel had al afscheid genomen en ging maar wat buiten zitten. Ineens hoorde hij Duitse stemmen in een schuur naast het huis. Hij begreep het meteen. Hij pakte z`n fiets en racete naar het hol. Wat blijkt nou: Oom Ben bleek een trouwe volger van Hitler te zijn. Hij was van plan zo met de piloot, in de handen van de Duitsers te lopen. Oom Ben bleek de verrader te zijn. Er werd besloten Ben over te dragen aan het verzet. Op weg naar de leider van het verzet viel er een bom op een daar opgestelde mutitiewagen en was Ben doodt. Iets later werd Nederland bevrijdt. Personen De hoofdpersoon is Michiel. Hij heeft een gesloten karakter maar is niet heel erg zeker. De belangrijkste bijpersonen zijn oom Ben, Dirk en Jack. Dirk is als verzetstrijder gesloten. Dat is natuurlijk ook logisch. Jack heeft een vrij open karakter. Van oom Ben kan ik het moeilijk zeggen. Ik denk toch wel het meest dat hij erg gesloten is.
Plaats Het verhaal speelt zich af in een dorpje aan de Ijssel. Ik denk dat het dan gewoon een standaard dorpje was in die oorlogstijd. Tijd Het verhaal speelt zich af in de winter van het jaar 1944/1945. De verteltijd is ongeveer 7 maanden. Alles in het boek is op chronologische volgorde. Begin Het verhaal begint middenin de geburtenissen. De eerste 5 zinnen: Wat was het toch allemachtig donker. Voetje voor voetje, met een hand tastend voor zich uit, zocht Michiel zijn weg over het verharde fietspad, dat naast het karrepad liep. In zijn ene hand droeg hij een katoenen tas, met twee flessen melk erin. Probleem en Afloop Het belangrijkste probleem voor Michiel is het verzorgen van de piloot. Zoals het aan eten komen, de veiligheid van hemzelf en de piloot en het verzorgen van de wonden. Ik vind dat het verhaal wel een behoorlijk goed einde heeft omdat oom Ben van de aardbodem wort weggevaagt en dat was hetzelfde wat hij bij onder andere de piloot wou doen. Het boek heeft een gesloten einde. Ik vind het verhaal ook zeer realistisch. Perspectief Het verhaal is in het hele boek uit het perspectief van Michiel geschreven.
Waarom deze titel? Ik denk dat het boek deze titel heeft gekregen omdat het de laatste oorlogswinter is van de Tweede Wereldoorlog maar zeker de bitterste. Mening Oorlogswinter is het een van de mooiste en beste boeken die ik in mijn leven gelezen heb. Ik vind het een ontroerend boek. Ik vind het erg interessant. Ik vind het denk ik interessant omdat de boeken over de Tweede Wereldoorlog ook iets vertellen over hoe een deel van mijn familie het gehad moeten hebben. Ik vind het absoluut niet saai omdat er steeds nieuwe ontwikkelingen in het boek zijn.

REACTIES

A.

A.

Super goed boek!

22 jaar geleden

J.

J.

ik vond het een goed samengevat uittreksel

21 jaar geleden

V.

V.

hey,
goed boekverslag,ik heb er een 9,2 mee gehaald.
ik zit trouwens in de brugklas

21 jaar geleden

E.

E.

hoe oud bende gij nu dan he

2 jaar geleden

H.

H.

prachtig echt goed

20 jaar geleden

T.

T.

hey bedankt hoef ik hem niet meer te maken

20 jaar geleden

S.

S.

mooi uitrekseltje....

19 jaar geleden

T.

T.

Heb het gebruikt en ik had een 8, thanks

19 jaar geleden

E.

E.

volgende keer een 9 dan

2 jaar geleden

A.

A.

heyhey
je tekst heb me goed geholpen met me boekverslag.
thanks(K)

geroetjes angeel

19 jaar geleden

S.

S.

her verhaal speelt zich niet in het midden maar aan het eind van de oorlog af

13 jaar geleden

Y.

Y.

Goede samenvatting man Thanks G.
Adió

13 jaar geleden

D.

D.

Ik vind het een mooie samenvatting, ik had een 10 thanx :)

12 jaar geleden

E.

E.

dikke stuud of niii

2 jaar geleden

S.

S.

nicee.
maar vertel volgend keer wel wie de auteur enz is..
& wat de ontwikkeling is, dat moet ik nu dus nog opzoeken :$

12 jaar geleden

N.

N.

sjeeee, wat slecht!!!! overal spelfouten!!

12 jaar geleden

Y.

Y.



er zitten geen spelfouten in!!!!11

7 jaar geleden

J.

J.

Zelf gebruik je niet eens leestekens.

Jammer joh!

6 jaar geleden

C.

C.

Goeie samenvatting, maar nugget wat zit jij te zeuren over spelfouten.

12 jaar geleden

R.

R.

er zitten geen spelfouten in alleen de woorden zijn verkeerd geschreven hoe ze de zinsbouw heeft gemakkt

6 jaar geleden

G.

G.

goed boek jaaaaaaa!!!

12 jaar geleden

R.

R.

ik hou van het boek ben er nu een verslag van aan het maken!!!!

12 jaar geleden

A.

A.

zoveeelll spelllingsssfoutenn!!!!!!!

12 jaar geleden

E.

E.

ja dat viel mij ook al op jongeeeeeeeeeeeeeeeeeee

2 jaar geleden

R.

R.

thanxs, dit is best goed!!

11 jaar geleden

M.

M.

kweet ut niet of het goed is opzich dit wel maar kmoest mini samenvatting maken hahahah kzeg morge punt wel, ofnee volgendeweek;p

11 jaar geleden

J.

J.

met deze bijpersonen ben ik het wel eens

11 jaar geleden

M.

M.

wat lopen mensen nou weer te zeiken over de spellingsfouten

10 jaar geleden

D.

D.

het verhaal begint middenin de geburtenissen ? ... wat geburt hier EU

10 jaar geleden

C.

C.

Wauw supergoeie boekverslag!!!

9 jaar geleden

J.

J.

goed samengevat

9 jaar geleden

R.

R.

nice boek

9 jaar geleden

A.

A.

Ff voor de autistjes die spelfouten zo erg vinden. Kopieer het in word en die lost de spelfouten in een keer op.

9 jaar geleden

D.

D.

Gaaf ik hoop dat mijn lerares hem ook goed vind ;)

8 jaar geleden

S.

S.

Waarom is iedereen zo positief? In de samenvatting staat een fout: hij hoort helemaal geen Duitse stemmen maar zijn moeder en broertje die zijn jas bij de buren gaan halen. En het verhaal is relatief op chronologische volgorde maar er zitten ook veel flashbacks in dus hij is in niet-chronologische volgorde geschreven. Op onze school zou je met dit verslag echt maximaal een 4 halen.

8 jaar geleden

B.

B.

same het is echt cringe

6 jaar geleden

S.

S.

doe niet zo negatief man.

6 jaar geleden

S.

S.

Super geef een 9

8 jaar geleden

H.

H.

Super goed gedaan !

8 jaar geleden

H.

H.

Thanks maat! Had het boek net niet uit voor de toets .. Nog noet ff de samenvatting overgekeken en had een 9,3! Love u!

8 jaar geleden

A.

A.

is dit ook tegen plagiaatcontrole

8 jaar geleden

M.

M.

Goed verslag, Maar misschien had je ook nog iets over Erica kunnen vertellen want zij had een grote bijdrage.

8 jaar geleden

T.

T.

super goede samenvatting, echt fijn, Thanks

7 jaar geleden

P.

P.

echt heel leuk ;)

7 jaar geleden

D.

D.

Er is nu toch een nieuwe versie van oorlogswinter??
Maar wel goed ik heb een 10

7 jaar geleden

J.

J.

super goed boek, ga door met deze dingen

7 jaar geleden

W.

W.

een van mijn lievelingsboeken

7 jaar geleden

S.

S.

bedankt, hoef ik die zelf niet meer te maken:)

7 jaar geleden

H.

H.

geweldig

7 jaar geleden

H.

H.

geweldig

7 jaar geleden

N.

N.

leuk mooi gedaan

6 jaar geleden

A.

A.

Ik moest een gedicht maken bij dit verhaal, ik heb een 7,8

Michiel kwam terecht in de oorlogswinter,
Soms was hij een best goede sprinter
Oom Ben had zijn familie verraden,
Dat had Michiel nooit van te voren geraden
Oom Ben bleek een trouwe volger van Hitler te zijn,
Dit deed in het hart van Michiel erge pijn
De vader van Michiel is doodgeschoten,
Dit was een harde klap voor zijn strijdgenoten

~Anoniem

6 jaar geleden

L.

L.

Nice nu hoef ik het boek niet meer te lezen. Hij moet namelijk morgen uit zijn?

6 jaar geleden

A.

A.

had ik ook?

6 jaar geleden

A.

A.

Ik had het boek niet helemaal uit maar nu weet ik hoe hij verder gaat

6 jaar geleden

A.

A.

Het waren geen Duitse stemmen, maar zijn moeder en zijn broertje, hierdoor realiseerde hij zich dat je van buiten de schuur toch nog het verhaal kon horen dat zich binnen in de schuur werd verteld!

6 jaar geleden

A.

A.

beste boek ooit

6 jaar geleden

B.

B.

Nu lekker weinig te doen voor mijn verslag

6 jaar geleden

Y.

Y.

kippen zijn cool

6 jaar geleden

B.

B.

inderdaad

6 jaar geleden

E.

E.

ja gap

2 jaar geleden

T.

T.

goede samenvatting ik had boekverslag maar zou het nooit optijd uitkrijgen dus bedankt voor de samenvatting

6 jaar geleden

A.

A.

Goed boekverslag, jammer dat mensen zo negatief doen.

5 jaar geleden

C.

C.

Het was mooi samen gevat en veel er bij en veel details ik vind dat dit gwn een heel mooi boek is en dat meer mensen het moeten gaan lezen en het is gewoon mooi dat jij het hier ook over doet, ik ging dit "kopiëren als boekverslag en ik heb er een 5.5 mee gehaald nee grapje een 8.9 dus dansje wel!!!!!!!! en dit is btw echt een heel lang bericht ik weet het ik wilde gwn heel veel typen en miss zitten er wat typo's in maar ja dat maakt niet uit, nou DOeI >>>/?/MTR67e=+$

5 jaar geleden

E.

E.

heb je antwoorden

2 jaar geleden

J.

J.

Hoe oud is Michiel?

5 jaar geleden

J.

J.

5 jaar geleden

E.

E.

27

2 jaar geleden

V.

V.

He daan

5 jaar geleden

E.

E.

hoi

2 jaar geleden

R.

R.

EPISCHE SHIET

5 jaar geleden

A.

A.

wat bende gij een johny

5 jaar geleden

E.

E.

gudverdumme johny tuch

2 jaar geleden

V.

V.

He daan

5 jaar geleden

L.

L.

ik snap er helemaal niets van

5 jaar geleden

E.

E.

me

2 jaar geleden

E.

E.

2

2 jaar geleden

D.

D.

@Raphaël: als dingen verkeerd gespeld zijn noem je dat spelfouten

5 jaar geleden

E.

E.

correct

2 jaar geleden

E.

E.

ik heh straks een bo

3 jaar geleden

E.

E.

maar verdel wel goe

2 jaar geleden

E.

E.

eey sjunnie gei bent een koekwous

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"