Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hersenschimmen door J. Bernlef

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
Boekcover Hersenschimmen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 526 woorden
  • 17 december 2001
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 3.6
33 keer beoordeeld

Boekcover Hersenschimmen
Shadow

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plo…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onv…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring. Net als ik lekker lig komt Vera me wekken. Is het ochtend? Waarom al die haast? En sinds wanneer kleed ik mij zelf niet meer aan?

De pers over Hersenschimmen:
‘Mijn hele generatie heeft zijn ouders ‘hersenschimmen’ cadeau gegeven, in de hoop hun ontgeestelijking te bezweren, maar mijn moeder was vergeten dat ze het had gelezen’ Kees van Kooten.
‘Maartens verstand lekt weg, centimeter voor centimeter, en vervliegt ten slotte. Bernlefs verslag van die martelgang is schrijnend, heel gedurfd.’ Harold Pinter
‘Herinneren, vergeten, verdwijnen – dat zijn de grote thema’s van ‘Hersenschimmen’; en ook van veel andere romans van Bernlef.’ NRC Handelsblad.

Hersenschimmen door J. Bernlef
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titelbeschrijving: J. Bernlef , Hersenschimmen, Amsterdam 1999 (39e druk) Motivatie boekkeuze: Dit boek heb ik gekozen, omdat mijn leraar er wat over vertelde en wat hij ervan vertelde sprak me wel aan. Op dit moment staat het onderwerp ook heel dicht bij me. Dat is ook een belangrijke reden voor de keuze van mijn boek. Ook mijn interesse in wat er omgaat in het hoofd van een dementerend mens was een reden. Korte weergave van de inhoud: Maarten en Vera wonen al een hele tijd in Gloucester in Amerika. Ze hebben een zoon en een dochter, die wonen allebei wel in Nederland. Het is al wel een hele tijd geleden dat ze hen voor het laatst hebben gezien. Op een dag in de winter zit Maarten voor het raam te wachten tot de schoolkinderen langskomen, maar die komen niet. Als Vera zegt dat het zondag is, zit hij heel even raar te kijken en zegt dan dat zijn geheugen nooit zo best geweest is. Na die tijd gaat Maarten steeds meer dingen vergeten en hij gaat ook vreemde dingen doen. Op een gegeven moment wil Maarten weer naar zijn werk gaan, terwijl hij al lang gepensioneerd is. Vera weet ook niet helemaal hoe ze met de situatie om moet gaan. Het wordt steeds erger, op een gegeven moment weet Maarten echt bijna niks meer. De enige die hij herkent zijn Vera en Robert, dat is de hond. Na een tijd moet Maarten dan toch naar een verzorgingstehuis. Hij vindt de mensen waar hij bij zit maar een beetje raar en wil er niet mee praten. Als Vera dan komt dan kan hij alleen maar met zijn ogen dicht luisteren naar haar stem, die fluistert dat de lente, waar hij zo van houdt, op het punt staat te beginnen.
Een korte persoonlijke reactie: Ik vond het heel erg indrukwekkend om te lezen hoe het geheugen van een mens zo snel achteruit gaat. Van Vera vond ik het knap dat ze Maarten nog zo goed hielp. Ze zal zelf ook wel heel geschokt zijn geweest en dan vind ik het knap als je nog zo met de situatie om kunt gaan. Op het einde is het wel droevig, want dan moet Maarten naar een verzorgingstehuis en hij weet eigenlijk niks meer. Ik vind het eng dat dit soort dingen in het echt dus ook gebeuren. Ik weet dat het moeilijk is om mee om te gaan als het gebeurt. Voor mij is het verhaal echt herkenbaar en het is ook wel leerzaam geweest. Omdat het rechtstreeks vanuit het beeld van een dementerende man is geschreven is het heel werkelijk en dat maakt het ook interessanter. Titelverklaring: Hersenschimmen slaat op het idee dat er van het leven uiteindelijk niet anders overblijft dan wat vage bewustzijnstoestanden, wat hersenschimmen, illusies. Thema: Het thema van dit boek is dementie in samenhang met eenzaamheid en vervreemding. Door de dementie raak je vervreemd van de wereld waarin je leeft, omdat niemand je meer begrijpt wordt je ook eenzaam. En niet alleen degene die aan het dementeren is wordt eenzaam. Ook de mensen die heel dicht bij je staan (in dit boek is dat Vera) worden eenzaam.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hersenschimmen door J. Bernlef"