Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Het gouden ei

Tim Krabbé

1984

97

2 uit 5

3.0 / 10
5e klas vwo
  • Esme
  • Nederlands
  • 3996 woorden
  • 574033 keer
    589 deze maand
  • 9 december 2001
1. Zakelijke gegevens
Auteur: Tim Krabbe'
Titel: Het gouden ei, Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, 1991-8, 98 blz. (eerste druk in juni 1984).
Genre: Misdaadroman / Psychologische roman.

2. Eerste reactie
Keuze: Ik ben in de bibliotheek op zoek gegaan naar een goed boek voor een verslag. Na een tijdje zoeken kwam ik uit op dit boek (de titel kwam me bekend voor, volgens mij staat het hoog geplaatst in de boeken frequentielijst en dat vond ik ook een goed teken). Het genre sprak me eveneens erg aan. Ik houd wel van spannende boeken. Op de achterkant van het boek staan allemaal recensies die ik ook even heb doorgelezen. De oordelen waren zeer positief.
Inhoud: Ik had mezelf voorgenomen om 1 hoofdstuk per avond te lezen, maar dit is me niet gelukt. Na het eerste hoofdstuk was ik zo nieuwsgierig dat ik direct het hele boek maar heb uitgelezen. Er zit een bepaalde climax in het verhaal. Ik was vooral onder de indruk van het einde. Dat was best wel schokkend, maar toch goed bedacht door de schrijver. Het zette me wel een beetje aan het denken. Wat had ik gedaan in zo'n situatie, als ik gevraagd werd te kiezen tussen de oplossing van een verdwijning die je al 8 jaar bezighoud (maar dan waarschijnlijk ook je eigen dood), of leven met een vraag die altijd onbeantwoord zal blijven.
Het verhaal vond ik wel boeiend, dat kwam vooral door de gebruikte flashbacks. De verbanden werden per hoofdstuk steeds duidelijker en in de ontknoping paste alles precies in elkaar. Al met al was mijn eerste reactie zeer positief.

3. Verdieping: samenvatting van "het gouden ei"
Rex Hofman en Saskia Ehlvest zijn op weg naar hun vakantiebestemming aan de Middellandse Zee. Op den duur stopt Rex bij een TOTAL- benzinestation aan de Autoroute om te tanken. Ondertussen haalt Saskia wat blikjes drinken op. Rex maakt een foto. Hij denkt terug aan 3 jaar geleden. Toen, tijdens hun eerste vakantie, was de benzine op geweest en had Saskia drie uur lang in de auto moeten blijven. Saskia was vreselijk in paniek geweest en het voorval had haar laten denken aan haar droom waarin ze zat opgesloten in een gouden ei die door de ruimte zweefde.
Rex wacht nog steeds op haar. Na een tijdje wordt Rex ongerust omdat zijn vriendin nog steeds niet terug is gekomen en hij gaat haar zoeken in de service-winkel. Niemand heeft helaas een glimp opgevangen van Saskia. Saskia is spoorloos verdwenen...
Raymond Lemorne was altijd al een vreemd figuur geweest. Toen hij 16 jaar oud was sprong hij eens van een flatgebouw af. Gewoon om te voelen of hij de mogelijkheid had om te springen.
Eenentwintig jaar later kwam er een dergelijk idee in hem op. Hij was leraar scheikunde, gelukkig getrouwd en hij had twee dochters. Op een dag redde hij per toeval een klein meisje van de verdrinkingsdood. Na deze heldhaftige actie vraagt Raymond zich af of hij ook in staat is om een misdaad te plegen. Hij besluit te beginnen met de voorbereidingen van de, in zijn ogen, perfecte misdaad. Eerst verbouwt hij zijn vakantiehuisje, om het voor hem nog onbekende slachtoffer in op te sluiten. Ook fabriceert hij een pot chloroform en koopt een pistool en een oud matras. Nu begint hij met het echte werk; het repeteren en voorbereiden van de moord zelf. Eerst proeft hij nog iets van het begrip ‘moord'; hij schiet twee kampeerders dood die op zijn grasveldje waren gaan staan.
Lemorne's plan: bij een tankstation langs de Autoroute zal hij, met zijn ene arm in een mitella, aan een buitenlandse vrouw vragen of zij hem wil helpen bij het aankoppelen van zijn aanhangwagentje. Vervolgens maakt hij haar bewusteloos m.b.v. het chloroform. Hij repeteert het een paar keer en wanneer hij klaar is om het te proberen, heeft hij geluk. Saskia, het perfecte slachtoffer, spreekt hem aan omdat ze is geïnteresseerd in de sleutelhanger met een R, die hij bij zich draagt. Saskia is verloren.
Acht jaar na de verdwijning van Saskia vraagt Rex tijdens een vakantie in Italië zijn huidige vriendin Lieneke ten huwelijk. De doorslag gaf een badmintonwedstrijd die ze toen hadden gewonnen. De verdwenen Saskia blijft echter een beletsel voor zowel Rex als Lieneke. ‘s Nacht heeft Rex een beangstigende nachtmerrie over het gouden ei. Evenals Saskia destijds had...
Na de vakantie met Lieneke in Italië begint Rex een zoektocht naar Saskia. Op de advertenties die hij in Franse kranten laat plaatsen, komen weinig waardevolle reacties. Op 1 reactie na: Raymond Lemorne komt naar Amsterdam om Rex aan te bieden al zijn vragen te beantwoorden op voorwaarde dat hij ondergaat wat Saskia ook heeft ondergaan. Rex herkent Lemorne als de man met de mitella die hij destijds bij het TOTAL-benzinestation had gezien en stemt toe. Hij weet dat hij daarmee zijn doodvonnis tekent.
Rex en Raymond Lemorne rijden naar het TOTAL- benzinestation. Hier moet Rex koffie met een slaapmiddel drinken. Rex doezelt langzaam in een diepe slaap, terwijl Lemorne vertelt wat er destijds met Saskia is gebeurd. Toen Rex wakker werd, lag hij op een matras in een doodskist.
Lieneke zoekt Rex, maar moet concluderen dat hij spoorloos verdwenen is. Noch van Rex noch van Saskia is ooit nog iets vernomen.

Verhaaltechniek
Ik kan niet zeggen dat ik de schrijfstijl ingewikkeld vind. Er komen weinig moeilijke bijzinnen of woorden in het verhaal voor. De dialogen die voorkomen, zijn in een natuurlijke taal geschreven. Het verhaal heeft een hij-perspectief. Je komt veel te weten over de personages van Rex en Lemorne, omdat ik dit de spraakmakendste persoonlijkheden vind, wordt het verhaal extra boeiend. Ook maakt Krabbe' gebruik van een climax, je blijft nieuwsgierig tot aan de laatste zin, dit laat je het boek gauw uitlezen.
De plaats waar deze tragedie zich afspeelt verschilt van hoofdstuk tot hoofdstuk.
De verdwijning van Saskia vindt plaats op een TOTAL-benzinestation aan de Autoroute in Frankrijk (in de buurt van Autun).
Rex wordt acht jaar later levend begraven op een plaats in Frankrijk. 2
Hoofdstuk twee speelt zich af in Italië, Marina di Camerota, een dik uur rijden van Napels. Rex en Lieneke brengen hier hun vakantie door.
In hoofdstuk vier bevindt Rex zich in Amsterdam, in een wijk genaamd Buitenveldert.

De tijd:
het verhaal wordt verteld in de verleden tijd. De hoofdstukken vormen geen chronologisch geheel, het verhaal bestaat uit verschillende flashbacks die je na een tijdje een volledig beeld geven van de situatie.
Het verhaal speelt zich af tussen 1975 en 1983.
In hoofdstuk 3 wordt in een flash- back de voorgeschiedenis van de moordenaar Lemorne verteld.
Op 28 juli 1975 wordt Saskia ontvoerd door Lemorne.
Na acht jaar, in de zomer van 1983, vraagt Rex Lieneke ten huwelijk. Daarna zet hij een opsporingsactie op om Saskia te vinden. De vertelde tijd is dus ongeveer 8 jaar.

Er zijn 2 hoofdpersonen en 2 bijfiguren.
De hoofdpersonen zijn Raymond Lemorne en Rex Hofman.
Raymond Lemorne is op het eind van het verhaal 49 jaar. Hij is een keurige Fransman, scheikundeleraar, gelukkig getrouwd en heeft twee dochters. Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen: van een flat springen, een misdaad plegen. Hij is volkomen gewetenloos: zonder enige schuldgevoelens schiet hij twee kampeerders dood en bereidt hij zijn eigen perfecte misdaad voor, zonder daar de gevolgen van in te zien. Het enige wat telt is het experiment. Hij is erg doelgericht. Hij wil koste wat kost zijn doel bereiken en heeft daar alles voor over. Hij repeteert veel, alles moet perfect zijn. Hij is perfectionistisch en slim (zijn perfecte misdaad vind ik goed opgebouwd en er is duidelijk over nagedacht, de details kloppen). Ik vind hem echt geestelijk gestoord. Het is een round character.
Rex Hofman is een medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is negen jaar ouder dan zijn vriendin Saskia (in 1983 is hij 41). Hij houdt van spelletjes en net als Lemorne doet hij graag gedachtenspelletjes. Hij vindt het vreselijk dat hij niet weet wat er met Saskia is gebeurd, dat hij dit raadsel niet kan oplossen. Hij is liever dood dan dat hij door moet leven met een vraag die niet zou kunnen worden beantwoord. En hij krijgt inderdaad het antwoord op de vraag met als gevolgd dat hij dood gaat.
Hij heeft verschillende vriendinnen, waaronder Lieneke, maar alleen bij Saskia had hij er werkelijk naar verlangd een met haar te worden. Een met haar wordt Rex inderdaad, hij sterft op dezelfde manier en is eindelijk tevreden.
Hij komt een beetje gefrustreerd over en heeft, evenals Saskia, ook lichtelijk last van claustrofobie. Hij krijgt immers ook de droom van het gouden ei. Het is een round character.

De bijfiguren zijn Saskia Ehlvest en Lieneke (zonder achternaam).
Saskia Ehlvest is 24 jaar oud en de vriendin van Rex, maar ze wordt niet zo uitvoerig beschreven. Ze heeft 'roodgespoeld wriemelhaar' ze is 'ongegeneerd ijdel', ze houdt niet van autorijden en ze heeft last van claustrofobie. Dat blijkt o.a. uit de droom over het gouden ei (ze zat gevangen in een Gouden Ei. Daar kon ze alleen uitkomen, door tegen een ander Ei te botsen red.). Ook wil ze nooit alleen opgesloten zitten (bijvoorbeeld in een auto of in een toilet).
De relatie tussen Saskia en Rex is goed. Dat merk je wel aan de manier waarop ze met elkaar omgaan. Soms zit Rex Saskia een beetje te jennen, maar dat komt volgens hem omdat hij echt van haar houdt. Dit is een flat character
Lieneke is net als Saskia niet zo'n belangrijk personage. Het gaat vooral om Rex' relatie met haar. Rex dacht eindelijk weer in staat te zijn om van iemand te houden, maar na zijn nachtmerrie over het gouden ei blijkt dat Saskia altijd tussen hen in blijft staan. Ook Lieneke is een flat character.

De namen van de personages zijn zorgvuldig uitgekozen:
- Raymond betekent sterke beschermer.
- Rex betekent koning.
- morne van Lemorne betekent somber en doods in het Frans.
- Hofman klinkt als "hoffen" dat in het Duits hopen betekent.

De personages Rex en Raymond hadden ook nog eens veel gemeen:
- Hun namen zijn beiden afgeleid van het Germaanse "Regin".
- Beiden lieten veel van het geluk afhangen.
- Rex en Raymond wilden beiden weten tot hoever ze konden gaan.
- Ze gingen beiden heel nauwkeurig te werk; Raymond met de ontvoering en Rex met de opsporing.

De hele situatie is vrij duidelijk. Alles draait om de wazige verdwijning van Saskia. Rex kan door dit voorval niet echt verder leven. Het lukt hem niet om haar verdwijning te verwerken. Hij wil weten wat er destijds is gebeurd. Hij is niet eens in staat om een nieuw leven op te bouwen met Lieneke. Ook Lemorne's gedachtengang speelt een grote rol. Wat zette hem in godsnaam aan om twee van zulke grote misdrijven te begaan?

De vertelwijze is voor mij vrij uniek. Er zijn niet veel boeken die ik he gelezen met zo'n goede verteltechniek. De tijdsvolgorde is niet chronologisch en bevat veel flashbacks. Het verhaal wordt beschreven vanuit een hij-perspectief. Dus geen ik-verhaal.
Ik vind dat dit hij-perspectief het verhaal iets moois geeft. Anders was het verhaal denk ik niet zo bijzonder geweest.
Je komt alleen de gedachten te weten van Rex en Lemorne, dat geeft een goed beeld van de situatie omdat in hen ook de belangrijkste elementen van het verhaal omgaan.

Thematiek
In het verhaal komen denk ik meerdere thema's tot uiting. De voornaamste thema's vind ik claustrofobie (wat eerst vooral opvalt bij Saskia, maar later weer terugkeert bij Rex), het getal 8 (wat voor eeuwigheid staat), liefde, het stellen van een doel en eenzaamheid.
Als ik moet kiezen, dan kies ik als hoofdthema toch maar voor claustrofobie omdat ik vind dat dit het meest tot uiting komt en ook het meest is verwant aan de andere thema's.
Niet alleen het cijfer 8 (eeuwigheid), maar ook het feit dat Rex en Saskia voor eeuwig zijn vermist doet me denken aan claustrofobie. Als je ergens voor eeuwig aan bent gebonden voel je je denk ik opgesloten, net zoals bij claustrofobie. En dat je in de droom over het gouden ei helemaal alleen door de ruimte zweeft slaat ook op claustrofobie. Je bent helemaal alleen en kan nergens heen. Je voelt je opgesloten. Saskia en Rex hadden niet voor niets allebei last van deze angst, anders hadden ze beiden niet deze droom gehad. Ook sluit Raymond Lemorne Saskia en Rex beide op in een doodskist, dat ook weer duidt op een gevoel van "niet kunnen ontsnappen aan de dood".
Saskia durft ook niet alleen in een auto of op een toilet te zitten.
Wat er in de droom van het gouden ei kon gebeuren, is er eigenlijk ook met Rex en Saskia gebeurd, denk ik. Beide kwamen ze in een gouden ei terecht toen Saskia was verdwenen. Beide waren ze eenzaam en voor eeuwig opgesloten (Saskia was opgesloten in de doodkist van Lemorne en Rex was voor eeuwig opgesloten in zichzelf, omdat hij niet wist wat er met Saskia was gebeurd en dit ook niet kon verwerken). Lemorne zorgde er echter voor dat de 2 gouden eieren toch "tegen elkaar aanbotsten" en nu zijn ze allebei dood, maar niet meer eenzaam en voor eeuwig gebonden aan hetzelfde lot.
Rex vindt doodgaan beter dan voor eeuwig eenzaam of onwetend blijven.

Ander motieven voor deze thema's:
- de liefde: de onvergetelijke liefde tussen Rex en Saskia die wordt verstoord door de verdwijning van Saskia. Zelfs 8 jaar later kan Rex nog niet van een andere vrouw houden. De liefde voor Saskia leidt zelfs tot de dood van Rex. Omdat hij perse' wil weten wat er met haar is gebeurd en zichzelf daarvoor hetzelfde heeft laten ondergaan om tot een oplossing te komen.
- de verdwijning: de raadselachtige verdwijning van Saskia leidt bij Rex tot eenzaamheiden frustratie; hij wil weten wat er destijds met Saskia is gebeurd.
- het stellen van een doel: Rex is ontzettend doelgericht. Hij wil weten wat er is gebeurd met Saskia. Zelfs hoewel hij weet dat het z'n dood zal zijn, drinkt hij toch het bekertje koffie met het slaapmiddel erin, om tot de oplossing te komen. Ook Lemorne is ontzettend standvast.
De hele misdaad moet perfect zijn en hij wil kijken tot hoever hij kan gaan, later blijkt dat dat tot het einde was.
- de droom: de droom over het gouden ei, die het thema claustrofobie weer laat blijken. Lieneke en Rex zitten eeuwig opgesloten in een gouden ei, tenzij het ei tegen een ander ei aanbotst. Dat geeft ze een gevoel van angst. Ook denk ik dat deze droom duidt op eenzaamheid. Eenzaamheid om de gedachte dat ze misschien wel nooit 1 worden met een ander ei en dat ze dan voor eeuwig alleen door de ruimte zullen moeten zweven. En ook al botsen ze wel met een ander ei, dan brengt dat misschien wel verlossing, maar nog steeds de dood. Wel vindt Rex doodgaan beter dan voor eeuwig eenzaam of onwetend te blijven. Dus een ei staat voor nieuw leven, geboorte, maar tegelijkertijd eigenlijk ook voor de dood.

Het getal 8: dit is het geluksgetal van Saskia. Zij wordt op een dag in augustus (de achtste maand) om acht uur ontvoerd. Ze hebben muntjes begraven onder de achtste paal. Na acht jaar gaat Rex weer op zoek naar Saskia. Deadvertentie heeft Rex 80.000 gulden gekost. Het levensverhaal van Lemorne begint wanneer hij 8 x 2 = 16 jaar oud is. Hij heeft 8/2 = 4 jaar nodig om de ontvoering voor te bereiden. Rex sterft 8 jaar na zijn grote liefde Saskia.
En, niet te vergeten; de twee gouden eieren op de voorkant van het boeken vormen samen ook een 8.
Het getal 8 staat voor eeuwigheid, oneindigheid.

Titel
Persoonlijk vind ik dat de titel van het boek misschien een beetje simpel is gevonden, maar dat maakt het boek natuurlijk niets minder.
Het boek heet het "het gouden ei" omdat Saskia toen ze klein was een keer droomde dat ze in een gouden ei opgesloten zat en door het heelal vloog. Ze kon niet dood gaan. Er vloog nog zo'n gouden ei en als ze tegen dat andere ei op zouden botsen, zouden beide eieren worden vernietigd.

Plaats in de literatuurgeschiedenis
De schrijver Tim Krabbe' (foto) werd geboren op 13 april 1943 te Amsterdam. Hier woont hij nou nog. In 1960 deed hij eindexamen HBS-B aan het Spinoza Lyceum in Amsterdam. Sinds 1967 leeft hij van de pen. Het boek "het gouden ei" werd voor het eerst gepubliceerd in 1984.
Naast schrijver is hij ook fanatiek beoefenaar van schaken en wielrennen en ook daarover heeft hij een paar boeken geschreven. Een overzicht van zijn literaire werken:
- De werkelijke moord op Kitty Duisenberg (1967, roman)
- Flanagan of het einde van een beest (1970, roman)
- Fischer (1972, schaak-biografie)
- 15 goede gedichten (1973, gedichten)
- Red Desert Penitentiary (1975, roman)
- De Stad in het Midden (1978, verhalen)
- De Renner (1978, roman)
- 43 Wielerverhalen (1984, verhalen)
- Het Gouden Ei (1984, roman)
- De Man die de Babson Task wilde maken (1986, schaak-essay)
- De Matador (1991, verhalen)
- Vertraging (1994, roman)
- De Paardentekenaar (1995, verhalen)
- De Grot (1997, roman)

"Het Gouden ei" van Tim Krabbe' is geschreven in 1984 en gezien de stijl van het boek en de onderwerpen, denk ik dat het bij moderne literatuur na de Tweede Wereldoorlog hoort.
Ik heb verder geen boeken van Tim Krabbe' gelezen, dus ik kan geen verder oordeel geven. Wel heb ik ooit wel iets gehoord over de inhoud van "Vertraging". Het lijkt me dat de boeken ("Vertraging" en "Het Gouden ei") in sommige opzichten wel op elkaar lijken. Ik denk dat in beide boeken wel een snufje misdaad zit en natuurlijk veel spanning en raadsels.

Dit is een duidelijk voorbeeld van een moderner geschreven boek. Het boek is gemakkelijk geschreven, vroeger had men een heel ander taalgebruik. De onderwerpen zijn ook meer van deze tijd. Ik denk niet dat men vroeger over een of andere raadselachtige verdwijning ging schrijven. In ieder geval niet op deze manier.

4. Beoordeling
Na "het gouden ei" gelezen te hebben, heb ik er nog lang over nagedacht. Dat kwam vooral omdat het boek toch wel een beetje indruk op mij heeft gemaakt. Zou zoiets nou ook in het echt kunnen gebeuren? Ik heb ergens gelezen dat Tim Krabbe' dit boek heeft geschreven na aanleiding van een krantenartikel over een zelfde soort verdwijning. Ik neem aan dat Krabbe' er wel zijn eigen wending aan heeft gegeven, maar dan vind ik het alsnog erg schokkend dat dit verhaal op waarheid is berust.
Over het lezen van het boek kan ik kort zijn. Het boek is zo geweldig gemakkelijk geschreven dat je het in een zucht uitleest. Op den duur was het zelfs zo dat ik zo in het boek verdiept was dat ik de neiging had eerst het laatste hoofdstuk te lezen, omdat ik zo nieuwsgierig was naar de ontknoping.
Er zijn geen moeilijke woorden gebruikt, ik denk dat dit samen met het feit dat het boek nogal dun is, verklaart waarom het boek zo hoogstaat genoteerd op de frequentielijst van boeken die jongeren graag lezen voor hun verslagen.
Tuurlijk, het is inderdaad mooi meegenomen voor iemand die het liefst zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het lezen van een boek, maar dat wil niet zeggen dat het geen goed boek is. Ik vind het namelijk een sterk boek met een goede verhaallijn. Op het einde vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Alles klopte gewoon met elkaar, en dat vind ik erg knap gedaan van de schrijver.
Maar wat ik niet snap is dat Raymond op een gegeven moment twee kampeerders zomaar doodschiet. Dit had weinig met het verhaal zelf te maken. Ik dacht "later in het verhaal komt er vast nog wel een verklaring voor", alleen dit was niet het geval. Misschien wou Raymond wel proberen of hij echt in staat was om een misdrijf te plegen. Tenminste, dat heb ik er maar van gemaakt.
Het boek is spannend, volgens mij was er sprake van een soort climax dat je de drang gaf zo snel mogelijk door te lezen. Ik vond het geen langdradig verhaal, omdat alle feiten op een leuke manier worden gepresenteerd.
Over de geloofwaardigheid van het verhaal valt misschien te twijfelen. Aan de ene kant is het misschien een heel klein beetje vergezocht, maar aan de andere kant zal een of andere psychopaat a la Raymond Lemorne misschien best in staat zijn om zoiets te doen. De problemen van Rex zijn zeer gemakkelijk voor te stellen en hij gedraagt zich zoals het hoort. Persoonlijk vind ik het boek wel redelijk realistisch.
Wat voor mij soms nog wel een beetje onduidelijk was, waren de verschillende situaties in het boek. Van het ene op het andere moment werd zomaar een paar jaar overgesprongen of juist teruggegaan. Bij mij wekte dit in het begin wat verwarring op, maar later snapte ik het wel.
Omdat het boek in de hij-vorm is geschreven kreeg je een helder beeld van de personages Lemorne en Rex. Hun ideeën en gedachtengang interesseerden me en gaven het verhaal een erg leuke kant.
Wat me vooral aansprak was de aanpak van de "dader", Raymond Lemorne. Ik vond het geweldig om te lezen wat hem aanzette tot het begaan van zo'n groot misdrijf. Als ik over een dergelijke verdwijning lees in de krant, zou ik denken "jeetje, wat voor iemand zal dat in zijn hoofd halen, die moet gewoon totaal geen verstand hebben". Maar na het lezen van dit boek heeft het me toch aan het denken gezet. Zo'n misdadiger kan best heel erg slim bezig zijn met het voorbereiden van zijn daad. Net zoals Raymond Lemorne dus. Ook bij hem klopten alle details en hij was zeker erg perfectionistisch. Hij had weliswaar echt een zieke geest, maar toch leek zijn lugubere daad bijna logisch. Gewoon door het feit dat hij alles zo goed op een rijtje had staan.
Ook knap van de schrijver vind ik dat hij het thema (toen ik er eenmaal over uit was) duidelijk naar voren laat komen. Als je nagaat hoeveel motieven er zijn voor claustrofobie. Zelfs uit de voorkant van het boek zou je iets kunnen opmaken wat te maken heeft met claustrofobie.
Ik vond het vinden van een thema van dit boek wel ontzettend moeilijk. Krabbe' noemt zoveel details dat je op den duur niet meer weet wat je als motief kunt zien en soms zoek je ook overal wat achter. Als ik later sommige stukjes van mijn verslag ook teruglas dan kreeg ik vaak het idee dat sommige dingen wel heel vergezocht waren.
Films of boeken die verwant zijn aan dit boek zou ik zo snel niet kunnen bedenken. Alleen ik weet wel dat dit boek is verfilmd en de film niet eens zo slecht was.
Al met al: een leuk boekje die ik echt iedereen kan aanraden. Zeker voor een literair verslag!

Recensies
Ik heb mijn best gedaan, maar helaas heb ik maar 1 recensie gevonden. Deze was volledig positief, zodat ik geen beeld kon krijgen van de negatievere recensies over dit boek.

NRC Handelsblad
06-07-1984
Door: Hans Vervoort
Recensie titel: kort verhaal van Tim Krabbe: het geweten uitgeschakeld

"Een boek van het genre "fantastische vertellingen", want de Ik en hij-figuren
lopen in elkaar over in het boek en de tijd loopt soms achteruit".

"Een fascinerend verhaal: argumenten hiervoor zijn een goede opbouw van de
spanning, uitstekend beschreven, goed getimede informatie en virtuoze tempowisselingen".
" Een realistisch verhaal, want allerdaagse taferelen brengen het verhaal
steeds terug in de werkelijkheid"

Zijn eindoordeel over het boek was daarom, zoals eerder gezegd, ook positief.

Over het algemeen ben ik het met de criticaster eens, ik was ook positief over het boek. Hij noemt het boek van het genre "fantastische vertellingen", misschien is dit wel iets overdreven. Maar zoveel kennis heb ik natuurlijk ook niet van zaken. Hij zal er wel meer van op de hoogte zijn dan ik.
Ik ben het roerend eens met hem wat betreft de goed getimede informatie. Hier had ik weliswaar zelf niet echt een passend woord voor gevonden, maar nu heb ik het.
Over de realiteit van het verhaal is hij positief; hij vindt het boek erg realistisch. Ik ben het op dit punt ook met hem eens, alleen andere mensen misschien niet.
Wat ik wel beduidend minder vond dan de recensent Vervoort is de opbouw van het verhaal. Zoals eerder gezegd ben ik toch een paar keer in verwarring gebracht door de plotselinge sprongen in de tijd. Je moet jezelf zeg maar eerst weer even ‘coördineren'.
Uiteindelijk ben ik het toch grotendeels met meneer Vervoort eens. Het is een fascinerend boek, het leest lekker weg.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6422

reacties

Heel erg goed, echt zo super, van mij mag je er wel meer insturen!!
door ellen (reageren) op 1 maart 2002 om 10:14
wat een goed verslag!! ik heb er heel veel aan gehad. ik zat in tijd nood, met het maken van een boekverslag, en dankzij dit verslag heb ik het toch gered. bedankt!! groetjes, Esther
door esther (reageren) op 20 mei 2002 om 16:18
het is echt een goed boek maar wel een ingewikkeld boek groetjes willem jan
door willemjan de groot (reageren) op 1 december 2002 om 15:29
Je had geschreven in je samenvatting van Het Gouden Ei dat je de titel een beetje simpel gekozen vond maar dan heb je het boek niet helemaal begrepen, met het gouden ei werden ook de doodskisten bedoeld, Rex en Saskia zaten daar eenzaam in opgesloten want ze waren levend begraven en ze kon er ook niet uit. Groetjes Hanne*.
door Anoniem (reageren) op 19 januari 2003 om 20:45
@anoniem: Ooh dat had ik zelf ook helemaal niet door, bedankt voor de verheldering. (niet sarcastisch bedoeld)
door Tom (reageren) op 9 april 2015 om 19:36
Hey, heb je dit verslag helemaal zelf geschreven?? Is in ieder geval toppie!! Thank you! Marielle
door Mar (reageren) op 30 januari 2003 om 16:33
Ik vin d dat je een goed en zeer bruikbaar verslag hebt gemaakt en ik heb er veel aan gehad als naslagwerk voor mn eigen samenvatting.
door Bazz (reageren) op 7 maart 2003 om 9:06
puik werk jongen
door Henk (reageren) op 17 april 2003 om 8:52
Ik heb ene kleine aanmerking op deze samenvatting: eerst verteld men dat Saskie verdwint op 28 juli 1975, en door Lemorne ontvoerd wordt en wanneer men het thema bespreekt blijkt dat het verhaal gaat over het getal acht, de 8ste maand AUGSUTUS waarin Saskia verdwijnt... Volgens mij klopt er hier iets niet... Voor de rest prima bespreking! Groetjes, L
door Lena Cossey (reageren) op 5 juni 2003 om 16:18
bedankt voor alles
door rikvliek (reageren) op 17 juni 2003 om 19:53
ik vond het een echt heel goed recensie al was het wel erg lang, maar verder goed
door khadra (reageren) op 30 september 2003 om 11:43
heel erg bedankt voor het boekverslag. Dit is een van de weinige goeie boekverslagen op internet die er te vinden was. vooral over de motieven en de naamsverbanden( waarom de namen gekozen zijn etc) gr. K.R.
door koen reintjes (reageren) op 20 november 2003 om 13:55
heel relaxed dat je dit hebt gedaan oor heb er echt veel aan gehad dankje je wel mzzl
door sjoerd (reageren) op 1 december 2003 om 15:40
Kan ik dit verslag misschien ook bij andere sites plaatsen als voorbeeld als het van jou mag
door Yasin (reageren) op 27 december 2003 om 22:33
ik moet een boekbespreking maken over het gouden ei.Een vraag heb ik nog altijd niet gevonden: wat was het motief vanim krabbé om het boek te schrijven. Gelieve..............
door stijn vanneste (reageren) op 29 januari 2004 om 20:16
ik had een vraagje. weet jij misschien hoe de beelden van het gouden ei er nog uitzagen. ik ben di9t vergeten. en het is nog van belang datr het er in staat bijvoorbaat dank.. esmeralda
door esmeralda (reageren) op 1 februari 2004 om 15:11
goed verslag! alles staat erin! dank je wel voor de goeie samenvatting!! liefs, annelie
door Annelie (reageren) op 11 maart 2004 om 9:06
ik zou graag wat informatie willen over uw mening van het boek het gouden ei.
door eveliene (reageren) op 22 maart 2004 om 11:40
superverlag. Ik kon er veel mee. bedankt
door Tsjomme Kits (reageren) op 7 april 2004 om 17:44
beetje matig
door henry (reageren) op 6 oktober 2004 om 13:16
heeeyy soms erg overdreven gedaan met je cijfer 8 x 2 en 8 :3 dat dat dan weer een nummer is waarop ie is vermoord enzo.. tjaaa zo kan ik ook een blaadje vol schrijven.. maarja ik heb er wel aardig wat aan gehad... danku wel . haha dooeidoei p.s. heb je msn? XXXXXX liS..::.. iN m.a [O]W.n S t YlO.
door haha (reageren) op 22 oktober 2004 om 13:35
Dit vind ik nou een goed verslag! Ik heb er goede stukjes van kunnen gebruiken voor mijn verslag. Thnx, Charda
door charda (reageren) op 28 oktober 2004 om 21:24
Hallo, Ik ben ten eerste erg nieuwschierig naar wie je bent, maar voornamelijk naar hoe oud je was toen je dat uitreksel schreef, want ik vind het een geweldige recentie, die ik bij lange na niet zo goed had kunnen maken! Ik ga er namelijk eigenlijk van uit dat je ong. net zo oud bent als ik, 14 jr. (Als dat niet zo is, en je veel ouder blijkt te zijn, mag je in je gedachten alle "je, jij en jouws" veranderen in U-vormen,in dat geval daarvoor mijn excuses) Toch heb ik een zinnetje gevonden waarin je jezelf volgens mij tegenspreekt. Namelijk over de datum van de ontvoering van Saskia. De ene keer bij "De Tijd" schrijf je dat ze op 28 juli is ontvoerd en daarna, bij "Andere Motieven" schrijf je dat ze op een dag in Augustus is ontvoerd. Ik kan de juiste datum zelf zo snel even niet vinden, maar ik hoop dat jij de juiste datum nog wel weet en misschien kun je het dan laten verbeteren op de site. Dat zou je uitreksel nòg beter maken! Dan had ik nog één vraagje over de kaft. Je vertelt dat de twee gouden eieren op de kaft ook een 8 vormen. Ik kon me niet herinneren dat, dat zo was. Toen ik keek was dat inderdaad ook niet het geval bij mij. Dat komt denk ik, doordat jij alleen van de uitgeverij Bert Bakker uitgaat. En ik heb als uitgeverij Wolters Noordhoff. Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Maar stiekem nog meer dat je antwoord geeft op mijn vragen... Gerespecteerde Groet Randy
door Randy (reageren) op 3 november 2004 om 21:37
Hooj!! ik heb ontzettend veel gehad aan jou uittreksel van het gouden ei!! Bedankt hea!!!
door Mitsy (reageren) op 8 november 2004 om 17:59
Heel erg bedankt voor je gevonden recensie, want ik kon er geen eentje vinden! thanQ kussies me
door annie (reageren) op 17 november 2004 om 19:20
je bent geweldig!!!! Gewoon een 8,5 voor niks te doen...... kussssssss
door jassiej (reageren) op 24 november 2004 om 11:59
Hoi, ik wil je even bedanken voor je uittreksel van het boek "Het Gouden Ei" van Tim Krabbé. Zelf heb ik het boek wel gelezen, maar dat is al weer een jaar terug en ik moest deze week een verslag erover inleveren. Ik heb jou verslag als herrinerings punt gebruikt en had er een 8 voor, dus bedankt! Bas
door Bas 'kreative' Böhmer (reageren) op 25 november 2004 om 15:15
hoi! ik heb je samenvatting gelezen en ik vond het echt heel goed! maar hoeveel had je er voor? hoop een antwoord van je te horen! groetjes, zahra
door zahra (reageren) op 30 november 2004 om 19:56
Hij is goooeeeeeed
door Arie (reageren) op 16 december 2004 om 16:28
ik vind dit echt een super goed uittreksel en ik denk dat ik er veel aan heb alleen zou ik willen weten hoe je op het idee kwam om de namen zo uit te zoeken of hoorde da bij de opdracht maar verder vind ik het prima wat was je cijfer?
door margriet (reageren) op 5 januari 2005 om 9:53
Beste Meneer Krabbe, Ik vind uw boek echt onwijs goed!!! Vooral het einde dat met Rex hetzelfde gebeurdt omdat hij graag wil weten wat er met Saskia is gebeurdt. Maar wat ik nou niet snap is, ik heb de film gezien die gebasseerd is op het gouden ei. Maar die heeft een andere afloop. Waarom? Groeten van Suzanne
door Suzanne van der Most (reageren) op 16 januari 2005 om 13:01
goed gedaan!!!!!!!!!
door clauf (reageren) op 22 februari 2005 om 18:19
bedankt voor de samenvatting je heb me egt geholpe
door anoniem (reageren) op 23 februari 2005 om 9:48
Hallo, ik vind het echt een top boek! Het einde is echt ook een gesloten einde vind ik zelf. Ik vind het knap bedacht hoe het in elkaar zit. Groetjes van iemand..
door Iemand (reageren) op 5 maart 2005 om 17:24
hee... ik moet een mondeling houden over het boek, het gouden ei van tim krabbe, en nu is mijn vraag, hoe betrouwbaar is dit verslag? xxx tiets
door titia (reageren) op 28 maart 2005 om 18:57
Ik vindt het leuk dat je een werkstuk op internet zet, zodat ook anderen het kunnen gebruiken, mijn compliment
door Een gebruiker (reageren) op 13 april 2005 om 15:44
Echt goed hoor,echt goed maar wie is nou Raymond ik snap er helemaal niets van hoor maar toch bedankt
door dmitry (reageren) op 27 april 2005 om 22:58
halllo, wat een goed verslag zegggg.. bedanktt... ik heb er veel aan.. xxx
door sylvana (reageren) op 16 maart 2009 om 13:55
Ze stoppen bij het tankstation bij kilometerstand 512. Als je deze getallen (5,1,2) bij elkaar optelt krijg je ook 8.
door lølhøøft (reageren) op 25 april 2010 om 14:11
Goed werk man, ik kan zeker dingen gebruiken! Toch grappig dat je boekverslag 9 jaar na dato nog gebruikt wordt!
door Amauri (reageren) op 14 oktober 2010 om 15:55
Bedankt voor de samenvatting!! Xx.
door Jitske (reageren) op 14 december 2010 om 16:58
Een ander belangrijk motief is de sleutel. Je hebt geen sleutel om uit het ei te komen, Rex ziet haar sleutels bij Lemorne in de auto, ze nam de sleutels eerst mee naar het tankstation om eraan te wennen, en ze verdwijnt nota bene omdat ze zo graag een R-vormige sleutelhanger wil.. Verder topwerk!
door 0o0suusiie0o0 (reageren) op 30 december 2010 om 13:24
Ik denk dat het gouden ei waar Saskia over droomde (wat dus ook haar doodskist was) nooit heeft gebotst tegen het ei van Rex (want er was nog 1 gouden ei in het heelal waar ze tegenaan moest botsen maar wat dus niet lukte), want Rex heeft haar nooit kunnen vinden, totdat Rex hetzelfde overkwam en ook levend begraven werd. Toen waren hun gouden eieren gebotst en allebei overleden ..
door lau (reageren) op 9 januari 2011 om 18:39
dat slaat neregens op wat die lau zegt... wat hoe kan die saskia na 8 jaar of langer in een doodskist te hebben gelegen nog leven?.....
door laura (reageren) op 11 januari 2011 om 17:34
@laura het gaat hier dan ook niet om het lichamelijke dood. ze zou pas naar de "hemel" kunnen als de 2ede gouden ei dus rex z'n fysieke dood in de kist. tegen haar aan zou botsen. dus Saskia kon alleen naar de hemel als Rex ook kwam. dat is tenminste wat ik denk dat zou bedoelde
door Igor (reageren) op 22 januari 2011 om 16:30
Bedankt. 5/5
door Bas (reageren) op 6 juni 2011 om 19:05
Hallo Het gouden ei, ik vind heel mooi boek. Mijn leeraar leest dit boek ook voor in de klas. ik vind het een leuk boek en heel interessant! dankje voor de samenvatting ik heb er niks aan. Want ik ben slim en ik weet alles al. alsnog dankjouwel. Groetjes Lechim
door Lechim (reageren) op 8 juni 2011 om 17:01
ik heb een 10 met ctrl+c en dan ctrl+v :P
door henk (reageren) op 11 juni 2011 om 12:40
verslag is een beetje raar
door POLOLENSENS (reageren) op 13 juni 2011 om 14:32
Was het niet een balkon waar Raymond vanaf sprong? Zo herinner ik het me in ieder geval
door Connor (reageren) op 2 oktober 2011 om 20:01
Raymond sprong inderdaad van een balkon af, niet van een flat, dan zou hij hartstikke dood zijn waarschijnlijk
door Rik (reageren) op 8 oktober 2011 om 11:17
Leuk, verslag , maar er staan wel veel schrijffouten =) daar zou ik wel iets aan doen, maar voor de rest , TOP ! verslag moppie, .
door asmae (reageren) op 4 december 2011 om 21:55
bedankt voor dit verslag, heeft me echt veel geholpen. ik had het nooit op tijd afgekregen
door CD (reageren) op 21 december 2011 om 16:59
Wat was dat ook alweer met die gele station wagen??? dat snap ik niet!
door FENNOO (reageren) op 7 januari 2012 om 15:09
Dit verslag is VET DIK MAN GEWELDIGGGGG
door DHR. GRAAF (reageren) op 10 januari 2012 om 19:17
Goed geschreven, jongeman.
door Professor Cock (reageren) op 22 januari 2012 om 15:39
ik denk dat dit een jongemeid is... help mij met dit dilemma
door Jonneke (reageren) op 20 februari 2012 om 15:31
fake and gay
door Martine (reageren) op 28 maart 2012 om 11:30
@Martine: ben ik het mee eens
door adolf (reageren) op 9 januari 2017 om 14:34
Supergoeddd joh ! Als je dit kan, dan kan je echt ver komen hoor ! En ehhh, Jonneke lieve schat 't komt wel goeddd hoor met je dilemma ! ;P Loveyouuu ! xxx Jade xxx
door xJadex (reageren) op 29 maart 2012 om 16:56
als ik nu geen voldoende krijg voor mijn mondeling ga ik huilen
door henkie (reageren) op 12 april 2012 om 12:13
Nee, het is Tim Krabbé die dit heeft gemaakt.
door janetje (reageren) op 15 april 2012 om 15:00
heel mooi verslag draakje prima !!!!!!!!!
door Fietsenmaker19 (reageren) op 23 april 2012 om 11:21
ik ben een docent op een school en vind dit een geweldig verslag prima uitgevoerd !!!!!!!!!!
door rietje mutter (reageren) op 23 april 2012 om 11:23
goeie boekverslag heb er niet veel aan omdat ik dit boek niet heb
door @roy_westlandur (reageren) op 24 april 2012 om 10:55
@roy_westlandur, waarom kijk je hier dan naar? Overigens wel een goed verslag, anoniem
door Lars (reageren) op 19 juni 2012 om 18:56
Heey, goede samenvatting en jou leeservaring komt precies over met die van mij! Haha, dat vond ik indrukwekkend om te lezen. Maar bedankt voor de samenvatting, fijn om alles nog even in het kort te kunnen lezen.
door Jan (reageren) op 28 december 2012 om 13:39
Ziet er goed uit, ook bedankt aan de comments hieronder, er staat soms nog veel informatie in.
door KS (reageren) op 6 januari 2013 om 17:26
mooi verslag!
door anoniempje (reageren) op 18 februari 2013 om 14:41
ik denk dat er wel meer recensies zijn maar dat je gewoon te lui was want ik als dat google dan komen er duizenden in een paar honderste van een seconde te voorschijn dus dan vraag ik me wel af waar jij hebt gezocht ????
door zeikerdje 007 (reageren) op 8 maart 2013 om 20:37
Wauw, geweldig! Je hebt me echt geholpen!
door macho (reageren) op 16 april 2013 om 20:32
wat spelfouten maar voor de rest perfect. thanks
door thimo (reageren) op 6 juni 2013 om 14:53
Dit verslag was nuttig voor mijn test dank u daarvoor. 10/10
door de heer (reageren) op 12 juni 2013 om 22:43
superverslag ik schreef het over en kreeg een 8
door tygo de groot (reageren) op 23 september 2013 om 10:13
@tygo de groot: ik geeft je aan joh
door adolf (reageren) op 9 januari 2017 om 14:33
Waarom heeft dit verslag een 2,9? ik vind het een superverlsag!
door fa (reageren) op 29 maart 2014 om 20:39
TOP verslag!!!!! Echt heel goed gedaan en heb er zelf ook veel aan gehad. Ik vond voor de motieven en thema's erg uitgebreid!!!
door BBVP1 (reageren) op 6 december 2015 om 22:59
top!
door joeri (reageren) op 8 oktober 2016 om 15:05
fucking kut verslag
door adolf (reageren) op 9 januari 2017 om 14:31
Hier een informatief filmpje over dit boek; https://youtu.be/is_9WyJ_Ews
door Ja (reageren) op 5 februari 2017 om 19:41
Hiya, Ik vond dit echt een goed verslag, ik heb er echt wat aan gehad! Bedankt!!
door Anoniem (reageren) op 15 februari 2017 om 16:10
Heerlijk, maar toch wel aantal puntjes dat beter had gekund en wat niet in het verslag staat.
door Daan (reageren) op 7 maart 2017 om 13:30

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Jessica zeker weten goedZeker Weten Goed
Snoepie 5e klas havo7.3
Jenni 3e klas vwo7.3
Gretchen4e klas vwo7.2
anoniem5e klas havo7.2
anoniem4e klas vwo7.2
Meer verslagen ›