Twee koffers vol door Carl Friedman

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Twee koffers vol
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 939 woorden
  • 4 december 2001
  • 66 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
66 keer beoordeeld

Boekcover Twee koffers vol
Shadow

In twee koffers vol is het decor joods Antwerpen. Chaja, die filosofie studeert, is op zoek naar meer houvast dan de boeken haar kunnen bieden. Dagelijks wandelt ze met de kleuter Simcha Kalman, een ontroerend buitenbeentje in een orthodox joods gezin, naar de vijver in het stadspark om zijn geliefde eendjes te bezoeken. Met een oude vriend van haar vader, meneer Apfe…

In twee koffers vol is het decor joods Antwerpen. Chaja, die filosofie studeert, is op zoek naar meer houvast dan de boeken haar kunnen bieden. Dagelijks wandelt ze met de kleuter …

In twee koffers vol is het decor joods Antwerpen. Chaja, die filosofie studeert, is op zoek naar meer houvast dan de boeken haar kunnen bieden. Dagelijks wandelt ze met de kleuter Simcha Kalman, een ontroerend buitenbeentje in een orthodox joods gezin, naar de vijver in het stadspark om zijn geliefde eendjes te bezoeken. Met een oude vriend van haar vader, meneer Apfelschnitt, voert zij geestige gesprekken over de komst van de Messias, terwijl haar vader zelf op zoek is naar koffers die hij lang geleden heeft begraven.

Het boek werd in 1998 verfilmd door Jeroen Krabbé onder de titel left luggage. 

Carl Friedman debuteerde in 1991 met de novelle tralievader, waarin beschreven wordt hoe een kind tevergeefs probeert door te dringen in het kampverleden van haar vader. In 1996 verscheen de verhalenbundel de grauwe minnaar. 

Twee koffers vol door Carl Friedman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Primaire gegevens Schrijver: Carl Friedman
1ste druk: April 1993
Uitgeverij: G.A. van Oorschot Amsterdam
Titel: Twee koffers vol
Aantal bladzijdes: 178
Leestijd: 4 ½ uur
Uitgelezen op: 24 november 2001 Verantwoording van je keuze Het boek is ook verfilmd, en ik ken een paar mensen die deze film hebben gezien en een hoop zeiden dat het een goede film is. Ik hoorde ook dat je veel van het jodendom moest afweten. Ik wist dat niet en ik wilde er meer over te komen weten. Verwachtingen vooraf Mijn verwachtingen van dit boek waren redelijk hoog, want ik heb van een hoop mensen gehoord dat de film van dit boek goed was. Sommige mensen zeiden ook dat je wel veel van joodse gewoontes moest afweten. Mijn verwachtingen zijn wel uitgekomen, want ik vond dit een goed boek omdat ik het goed vind hoe Chaja (de hoofdpersoon) zich in een hele andere cultuur komt te leven.
Korte samenvatting (maximaal 250 woorden) Chaja, denkt in dit verhaal terug aan haar studententijd in de jaren zestig. Ze is twintig jaar en studeert in Antwerpen filosofie. Ze woont in een appartement. Ze werkt ’s ochtends in een bloemisterij en ’s middags werkt ze als oppas bij de familie Kalman. Ze past op een tweeling van vijf maanden oud en een vierjarig jongetje genaamd Simcha. Chaja gaat altijd met hem en zijn tweelingzusjes ’s middags een wandeling door het park maken. Simcha ziet een hoop eendjes, hij wil ook een eend zijn en kwaakt al. De relatie tussen haar ouders is anders. Ze kan nauwelijks met haar moeder praten, want die wil haar oorlogsherinneringen vergeten. Met haar vader kan ze ook slecht praten. Want hij houdt zich de laatste tijd bezig met twee koffers. Deze koffers heeft hij begraven tijdens de oorlog. Hij zoekt de koffers terwijl hij ze toch niet kan vinden. De relatie tussen Simcha en Chaja wordt steeds beter. Wanneer ze weer naar de eendenvijver zijn geweest en terugkomen wil de conciërge van de flat waar Simcha woont in een woede-uitbarsting de hand van Simcha tussen de liftdeur stoppen. Dan wordt Chaja boos en trekt de conciërge weg bij Simcha waarbij zijn jas scheurt. De conciërge krijgt een driftaanval. Hij blokkeert de voordeur voor haar en eist geld. Dat betaalt Chaja niet en ze vlucht door het raam. Ze mag dan van mevrouw Kalman een week niet meer komen. Wanneer ze dan eindelijk weer
naar Simcha mag, komt meneer Apfelschnitt (de buurman van haar ouders) haar vertellen dat
Simcha overleden is. Hij is verdronken. Chaja is maanden verdrietig en stopt met haar studie en gaat verder met natuurkunde. Verdieping
Carl Friedman
Informatie over de schrijfster:
Naam: Carl Friedman
Geboren: 1952
Debuut: Tralievader (1991, autobiografische roman) Genres: Poëzie, roman, novelle
Bijzonderheid: Zegt nooit de ambitie gehad te hebben schrijfster te worden. Dumpte zelfs een aantal jaren geleden een groot deel van haar werk in de container van een Chinees restaurant. Citaat: 'Ik heb die sobere stijl nagestreefd omdat het om jeugdherinneringen gaat die in de tegenwoordige tijd zijn geschreven. Het ligt ook aan het onderwerp: het kampverleden van mijn vader. De oorlog vaart er alleen maar wel bij als je grote woorden en holle frasen gebruikt.' (NRC Handelsblad, 25-1-1992, over Tralievader) Recent werk: De grauwe minnaar (1996, verhalen) Het boek heet twee koffers vol, omdat de vader van Chaja op zoek is naar twee koffers die hij in de oorlog heeft begraven. Het thema van dit boek is het leven van een joodse studente in Antwerpen in de 70-er jaren. De gesprekken tussen Chaja en meneer Apfelschnitt is een motief en dat Chaja steeds naar de familie Kalman gaat is ook een motief. Het is verteld als een ik-verhaal. Het verhaal speelt zich af in de jaren zestig in Antwerpen. Mening van de recensent: Alles staat op zijn plaats: de ontroerende gesprekken tussen Chaja en Simcha Kalman, het jongetje wiens kindermeisje ze is; beeldspraken; de pijnlijke waarheden over antisemitisme en en de menselijke behoefte aan religieus houvast als hulp bij het leven van een leven. Dat waar Chaja van onder de indruk is, heeft nooit met zekerheden te maken maar altijd met kwetsbaarheid. Wat twee koffers vol vooral bijzonder maakt, is dat niet alleen de verklaringen voor het grote en abstracte afwezig zijn maar ook die voor de dichtbije, menselijke dingen.
Persoonlijke beoordeling Ik vond dit een zeer goed boek, maar ik vond niet dat de titel echt van toepassing was. Want dat kwam niet zo vaak voor als andere dingen in het leven van Chaja. Ik ben zelf aan het denken gezet over het onderwerp. Want eerst dacht ik niet zo veel aan antisemitisme, maar dat is nu nog steeds. Ik heb de film nog niet gezien, maar ik hoor van mensen dat de film over dit boek Left Luggage goed is. Het belangrijkste van dit boek zijn de gedachten van Chaja. Er kwamen vond ik niet zo veel gebeurtenissen in dit boek voor, wat ik wel een beetje jammer vind. Ik houd van veel gebeurtenissen in een boek, dus niet vier bladzijdes achter elkaar over hetzelfde. De hoofdpersoon kwam wel echt over, want dit verhaal zou wel echt gebeurd kunnen zijn. Ik vind dat de schrijfster de handelingen die de hoofdpersoon doet goed vertelt. Ik kon het verhaal wel vlot lezen, want het sprak me wel aan. Soms was het wel lastig als er dialoogjes waren, dat je dan niet wist wie wat zie. De afloop vond ik wel verrassend, want je las niet zoveel over haar studie en op het laatste verandert ze ineens van studie. Ik vond het boek af en toe lastig te lezen met al die joodse gewoontes en joodse woorden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twee koffers vol door Carl Friedman"