Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 837 woorden
  • 9 december 2001
  • 102 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
102 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A: ZAKELIJKE GEGEVENS Titel: Oorlogswinter
Schrijver: Jan Terlouw
Eerste uitgave: 1972
Gelezen druk: 1995, Vijftigste druk
Uitgeverij: Lemniscaat b.v, Rotterdam B: KORTE UITLEG WAAROM IK DIT BOEK GEKOZEN HEB Ik heb dit boek gekozen, omdat ik het nog op mijn boekenplank had staan. Ik heb dit boek namelijk voor mijn verjaardag gekregen. C: DE BESPREKING 1 Eigen mening Ik vind dit boek erg leuk, omdat het vol spanning zit. Ik heb het boek al een paar keer gelezen en keer op keer vind je nieuwe dingen erin waar je de vorige keer over heen gelezen hebt. Ook elke keer als je hem leest ga je je weer inleven in het verhaal en wordt het elke keer weer spannender. 2 Samenvatting Michiel van Beusekom is een jongen van 15 jaar. Hij woont op de Veluwe in Nederland. Het verhaal speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog. Michiel is al erg volwassen en krijgt op een gegeven moment van zijn buurjongen Dirk een brief. Hierbij zegt Dirk dat hij en drie anderen het distributiekantoor van de Duitsers gaan overvallen. Als dit mislukt moet Michiel de brief aan Bertus geven. De overval mislukt en Michiel wil de brief naar Bertus brengen. Maar hij is dan al opgepakt door de Duitse bezetters. Michiel besluit zelf de brief te openen en raakt door de inhoud van de brief, verwikkeld in het verzetsleven. In de brief staat namelijk dat er een Engelse piloot is neergestort en in het bos is ondergedoken. Deze piloot heet Jack en is gewond. Michiel moet hem nu verzorgen. Later komt hij er achter dat Jack een Duitser in het bos heeft doodgeschoten. Dan worden er tien mannen uit het dorp gevangen genomen door de Duitsers. Ze worden pas vrij gelaten als degene die de Duitser doodgeschoten heeft zich komt melden. Omdat niemand dat doet worden vijf van de tien mannen opgehangen, waaronder de vader van Michiel. Hij neemt zijn zus Erica in vertrouwen omdat Jack nog steeds gewond is. Zijn zus is namelijk verpleegster en zij kan de piloot verzorgen. Ook informeert hij zijn ‘oom Ben’. Hij wordt oom genoemd omdat hij vaak langs kwam bij de familie Van Beusekom. Hij blijkt aan het eind van het boek een verrader te zijn, terwijl Michiel al die tijd dacht dat Schafter de verrader in het dorp was. Maar Schafter had zelf joden die bij hem ondergedoken waren. Aan het einde wordt oom Ben doodgeschoten omdat hij anders nog meer kan verraden van het verzet. 1 De hoofdpersoon is Michiel. 2 Hij heeft een brief gekregen waarin staat dat hij een man in het bos moet verzorgen en hem terug naar Engeland moet brengen. Terwijl hij dat doet moet hij een verrader ontmaskeren en zelfs laten neerschieten om te zorgen dat alles goed gaat. 3 Michiel beleeft een heleboel zoals verraad, oorlog en moorden. 4 De bijpersonen

Jack: Engelse piloot die is neergestort. Zeer strijdlustig persoon die eerst door Dirk verzorgd wordt, maar daarna wordt deze taak overgenomen door Michiel. Jack probeert ook nog wat Nederlands te leren, en krijgt na de oorlog een relatie met het zusje van Michiel. Dirk Knopper: een jongen net iets ouder dan Michiel. Weet tegen wie hij zijn mond moet houden, en heeft veel lef. Dat komt hem in het verhaal ook nog wel eens duur te staan. Erica van Beusekom: zusje van de hoofdpersoon Michiel. Zij wordt in vertrouwen genomen door Michiel en helpt hem een Engelse piloot te verzorgen nadat deze gewond is geraakt. Zij wordt verliefd op Jack, de Engelse piloot, en zal na de oorlog een relatie met hem krijgen. Moeder van Michiel: niet zeer belangrijk in het verhaal, ze maakt zich veel zorgen om haar familie en moedigt na de dood van Michiel’s vader, Michiel aan om in het verzet te gaan terwijl hij daar al zat. Oom Ben: hij wordt oom genoemd omdat hij vaak langs kwam bij de familie van Beusekom, blijkt dus een verrader te zijn, terwijl hij zei al vier jaar in het verzet te zitten. Aan het einde wordt Ben doodgeschoten omdat hij nog meer anderen in het verzet verraden had. 5 Erica is de zus van Michiel, zij wordt later verliefd op Jack. Dirk is een vriend van Michiel. Oom Ben is geen echte oom maar is een vriend van de familie. 6 In Nederland in het dorpje aan de IJssel
7 Tijdens de 2de wereld oorlog in de winter van 1944/1945. 8 Het boek heeft een gesloten einde, omdat er precies verteld wordt hoe het afloopt met Michiel en de anderen personen in het boek. 3 De gebeurtenis die het meeste indruk op mij maakte De gebeurtenis in het verhaal die de meeste indruk op mij heeft gemaakt, is het oppakken en ophangen van de vader van Michiel. Omdat de Duitse bezetters er niet achter konden komen wie de Duitser in het bos vermoord had, werden zomaar willekeurig onschuldige mensen opgepakt en opgehangen. 4 Een andere titel voor het boek Een andere titel die goed bij dit boek zou passen is ‘De Oorlog en het verraad’, want het gaat over oorlog en het gaat over verraad.

REACTIES

R.

R.

Er staat dit:
Aan het einde wordt Ben doodgeschoten omdat hij nog meer anderen in het verzet verraden had.

Maar Ben wordt helemaal niet dood geschoten, toen hij wou ontsnappen kwam hij om.


16 jaar geleden

A.

A.

hij wordt niet dood geschoten hij komt om door een onplofende munitiewagen

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"